Ruokasektorin teknologinen disruptio ja sijoitusmahdollisuudet

Kohta viedään pizzaravintoloilta markkinaa?

Pizza-automaatti by Piestro.

4 tykkäystä
2 tykkäystä

Kauniaisten automaatti lämmittää vain pitsan, joka valmistetaan käsin muualla.

2 tykkäystä

Hellofresh tuli bongattua samasta videosta jonka jaoin Tattooed Chef ketjuun. Onko tähän sijoittaneita / tutustuneita? Arvostustaso näyttää maltilliselta vs kasvuun, P/E n 27 ja P/ forward sales 2, kasvuvauhti on ollut melkoista:

6 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/keinolihaan-cultured-meat-sijoittaminen/18647?u=jaska1

Täällä voisi jatkaa

1 tykkäys

Hyvää pohdintaa tällä ketjulla! Yksi itseäni kiinnostava trendi on hyönteisten hyödyntäminen ravintona. Muihin eläinperäisiin proteiineihin nähden hyönteiset kun eivät hirveästi kuormita ympäristöä ja niiden ravintoarvotkin ovat todella hyviä. Toki hyönteisten syöminen tuntuu todella vieraalta konseptilta eikä ole käsittääkseni ainakaan länsimaissa saanut hirveästi tuulta alleen.

Talouselämässä oli kiinnostava artikkeli Alvar Petistä, joka on tuomassa markkinoille koiran täysravinnon, jossa on käytetty proteiinilähteenä hyönteisiä hiilitassunjäljen minimoimiseksi. Pyrkivät hyödyntämään koiranruoka as a service businessmallia.

”20-kiloinen koira syö päivittäin yhtä paljon eläinproteiinilähteistä tavaraa kuin keskikokoinen aikuinen ihminen. Mikäli hyönteisruoka breikkaa koiramarkkinassa, sillä on tosi iso positiivinen ilmastovaikutus.”

Itselläni ei ole koiraa, joten en osaa arvioida tuotteen houkuttelevuutta. Mun on kuitenkin vaikea nähdä, että lähipiirini koiravanhemmat ryntäisivät ostamaan mustasotilaskärpäsen toukkia koirilleen.

(Artikkeli on maksumuurin takana)

9 tykkäystä

Vastaan tänne ketjuun kun en parempaakaan paikkaa keksinyt.

Suomalainen Eevia Health on listautumassa kesäkuussa Tukholman Spotlight -markkinapaikalle.

Mistä on kysymys?

” Eevia Health behandlar betydande hälsoproblem med bioaktiva ämnen extraherade från växtriket. Ur bär, svamp och bark från de nordiska skogarna nära polcirkeln utvinner Eevia sina extrakt som sedan säljs B2B som ingredienser till kosttillskott och livsmedelsmärken globalt. Den globala marknaden för växtextrakt som i år uppskattas omsätta omkring 35 miljarder dollar beräknas växa med 16,5 % årligen 19-25E. Tillväxten kan härledas till flera makro-trender, bland annat ett ökat intresse för hälsokost, ekologiska och naturliga råvaror samt en ökad efterfrågan på mervärdesmat (”functional food”). Dessa trender har blivit än mer aktualiserade av den pågående pandemin och efterfrågan på vissa typer av kosttillskott rapporteras ha mer än fördubblats.”

Jos toinen kotimainen ei taivu, niin tässä yhtiön sivuilta englanniksi:

This is Eevia

Eevia Health Plc addresses global health challenges with bioactive extracts from natural, plant‐based raw materials, that have clinically documented health benefits. Standardized plant extracts, with well-researched positive effects for human health, are sold B2B as branded ingredients for dietary or food supplements, and cosmetic brands globally. Founded in 2017, Eevia’s sales have grown with an average Q‐on‐Q growth of 35 percent to EUR 2.8m in total for the full year of 2020. Eevia Health operates a distributor business model in three continents and with indirect customers in 16 countries.

Eevia’s product line includes branded ingredients based on extracts of organic bilberries, lingonberries, elderberries, Chaga mushrooms, and pine bark, carefully manufactured in Eevia’s green chemistry extraction facility in Finland.”

Materiaalia:

https://investor.eeviahealth.com/ipo/

Tavoitteet vuodelle 2024:

Tillväxt : Eevia ska omsätta minst 25 MEUR

Bruttomarginal : Bruttomarginalen skall överstiga 40 %

Lönsamhet : Eevia skall nå en EBITDA-marginal överstigande 15 %

Brosyyri:

En ole tutustunut yhtiön tuotetarjontaan tai taustalla oleviin tutkimuksiin tuotteiden hyödyllisyydestä.

3 tykkäystä
6 tykkäystä

Vuosi pari takaperin muistaakseni tuota hyönteisravintoa yritettiin tuoda isommin markkinoille, mutta se taisi epäonnistua sillä silloin myynnissä olleet sirkkatuotteet ovat sittemmin kadonneet kaupan hyllyltä. Tuolloin muistan päivittäistavarakaupoissa olleen jokin pääosin kasviproteiinia sisältävä tuote jossa oli 4% sirkkaa mukana. Ajatus oli varmaankin yrittää hiljalleen tuoda hyönteisravintoa mukaan jo tutumpiin proteiniinlähteisiin, kuitenkin oma vaikutelmani ainakin oli tästä että tuote oli vain yksi kasviproteiini muiden joukossa eikä mitenkään erottunut edukseen. Lisäksi ainakin ruohonjuuressa oli myynnissä ihan pelkkiä sirkkoja mausteiden kera, mutta hinta oli aivan posketon, maksoiko joku 50g sirkkoja peräti 10e. Aivan liian suuri hintaero jo tuttuihin proteiininlähteisiin kaupassa.

Mielestäni hyönteisravinnossa itsessään ei ole mitään vikaa, tuo ensimmäinen yritys valtavirtaistaa ne oli vain epäonnistunut. Jos joku yrittäjä keksii keinon, miten saada hyönteisten parhaat puolet esiin ja löytää vaikka hyönteisistä sen keihäänkärkilajin, joka olisi maultaan sekä rakenteeltaan miellyttävä valtavirtaväestöä ajatellen niin mielestäni näissä on ihan yhtälailla potentiaalia kuin nykyisessä kasviproteiinibuumissa.

Tässä on yksi suomalainen yritys joka myy tuotteita jossa on sirkkaa mukana.

4 tykkäystä

Kyllä. Fazer toi markkinoille maailman ensimmäisen hyönteisleivän jokunen vuosi sitten, mutta sekin tuote on käsittääkseni poistunut valikoimista. Olen aivan samaa mieltä. Uskon suurimman kitkan syntyvän juuri siitä, että kyseessä on hyönteiset, eikä niinkään se niiden maku. Siinä ketjuun linkatussa Lauri Reuterin ja Henri Aleenin voiko tätä syödä -ohjelmassa koemaistajat eivät ainakaan vieroksuneet hyönteispihvien makua, mutta osa säikähti kuultuaan mitä olivat syöneet.

Mun on vaan vaikea nähdä valtavirran antavan näille edes mahdollisuutta, jos tuotteista pitää maksaa selvää preemiota muihin proteiinin lähteisiin nähden. Uskon uuden hyönteisaallon tulevan jossain välissä, mutta saa nähdä mistä tuoteryhmästä se alkaa. Nuo Entisstoren tuotteet vaikuttavat mielenkiintoisilta, mutta noilla kilohinnoilla kuluttaja pystyy ostamaan vaikka mitä herkkuja.

7 tykkäystä

Agronomicsiin viime vuonna sijoittaneena ja yhtiötä seuraamaan jääneenä meinasin tehdä aiheesta uuden ketjun, mutta parempihan se on ottaa vanha taas käyttöön. Disruptio on ruoka-alalla hidasta, mutta pikkuhiljaa edistystäkin tapahtuu. FDA kysyy nyt yleisön mielipidettä siihen miten ilman eläintä tappamatta aikaan saatua lihaa tulisi kutsua (soluliha, keinoliha, puhdas liha, labraliha, etc.) ja tämän voisi katsoa pohjaavan tulevaa lainsäädöntöä sekä eri tuotteiden elintarvikkeiksi hyväksymisprosessien luontia. Epäilemättä sama keskustelu on meilläkin edessä pohjolassa ennemmin tai myöhemmin samalla tavoin kuten on keskusteltu ei-maitopohjaisten tuotteiden maitomaisuudesta ja maidoksi kutsumisesta.

Agronomics on selkeästi saanut uutta virtaa virinneestä keskustelusta ja todella alhaalla käynyt kurssi on taas kääntynyt kohti koillista. Yhtiön osakekurssiin vaikuttaa negatiivisesti hyvinkin niukka tiedottaminen, joka yhdessä aiemmin keväällä toteutetun osakeannin kanssa sysäsi kurssin jyrkkään laskuun. Fundamenteissa mikään ei ole muuttunut, ruokasektorille syntyy uusia yrityksiä vauhdilla ja Agronomics on miltei ainoa mahdollisuus sijoittaa näihin hajautetusti ja joissain tapauksissa (kuten Solar Foods) ylipäätään olla mukana murroksessa aikaisin. BlueNalu, joka on Agronomicsin suurimpia sijoituksia on listautumassa lähitulevaisuudessa ja tätä todennäköisesti seuraa jokin muukin.

Should Lab-Grown Meat Be Labeled as Meat? USDA Seeks Public Input

8 tykkäystä

Mukava havaita että löytyy muitakin agronomicsiin(ANIC) sijoittaneita. Itse tuplasin oman positioni nyt kun osake sai uutta virtaa, sehän kävi jo yli 40gpx kun huhuja Blue Nalun listautumisesta ja yli 400m€ market capista tuli julki.

Osakkeen hinnan määrittely on haastavaa ja se reagoi voimakkaasti pieniinkin edistysaskeliin, mutta agronomicsin portfoliossa ja ruokasektorin murroksessa on niin suuri potentiaali ettei tästä yksinkertaisesti voi jäädä ukopuolelle. Ensimmäiset ostokset 10gpx hintaan, nyt 22gpx tankkaus.

Kalakantojen romahdus, eläintuotannon järjettömät ympäristöpäästöt ja viljelysalan pinta-alan rajallisuus, kasvava väestö, elintason kohoaminen kehittyvissä maissa, ilmastonmutos, kaikki nämä vauhdittavat bioteknistä ruokatuotantoa.

5 tykkäystä

Agronomics näyttää taas saaneen uutta virtaa. Syyskuun alusta reipas +38% ja nousu jatkuu edelleen viimeisimpien uutisten siivittämänä. Muutaman edellisen päivän aikana Agro on ilmoittanut
sijoituksesta Formo Bion (aiemmin LegenDairy Foods) 50milj A rundille n.6% omistuksella.
Tämän lisäksi portfolion helmistä BlueNalu julkisti yhteistyösopimuksen Euroopan suurimman pakasteiden toimittajan Nomad Foodsin kanssa tutkia solulihan (cell-cultured seafood) toimittamisesta Euroopan markkinoille. Sinänsä merkittävä uutinen sillä Eurooppa on maailman suurin merenelävien tuoja sen ylittäessä viennin kolminkertaisesti.

Agron portfolion firmoista suomalainen Solar Foods sai 10 milj. sijoituksen Climate Fundilta aiemmin tänävuonna ja Factory planin pitäisi olla valmis jo tänävuonna sekä partnereiden sitä varten selvillä. Tahti tulee kiihtymään, ensi vuonna on demolaitos pystyssä, global commercial launch ja kyky tuottaa 40milj annosta/vuodessa. Veikkauksia milloin Solar Foods listautuu First Northille? :wink:

Edit: lisätty “merenelävien”

6 tykkäystä

Tämä on kyllä ollut miellyttävää havaita, portfolion yhritykset menevät eteenpäin ja jatkuvasti kuuluu positiivisia uutisia.

Toivottavasti nähdään Solar Foods myös First Norhilla kahden vuoden sisään, tälläisille yrityksille on valtava tarve osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Jim Mellon on myös Britannian “Warren Buffettina” tunnettu, hänellä on ollut kyky olla oikeilla markkinoilla oikeaan aikaan ja uskon myös, että Agronomicsin portfolioyhtiöissä, ollaan onnistuttu ajoituksen kanssa erittäin hyvin. Yrityksillä on tekniikka olemassa ja kauppallistamisvaihe alkaa useilla olla näköpiirissä. Myös elintarvikealan jätit ymmärtävät tämän murroksen mahdollisuudet sekä kokoluokan ja yhteistyösopimuksia on helppo solmia.

3 tykkäystä

Voisin herätellä tätä ketjua vähän. Kaffehuoneella tätä keskustelua jo laitettiin hyvin käytiin, mutta ajattelin sen sopivan myös tänne.

Olen jo jonkun aikaa lueskellut säännöllisen epäsäännöllisesti Matt Levinen ylläpitämää sähköpostiblogia Money Stuff. Hän kirjoitti tovi sitten Ozempicista. Hän vertasi tilannetta ehkä hieman kärjistäen koronarokotteeseen: Isot osakkeenomistajat kuten Blackrock holdaavat koko osakemarkkinaa salkussaan, joten koronarokotteen kehittäminen - vaikka se ajaisi lääkkeen kehittäneen yrityksen valtaviin taloudellisiin vaikeuksiin - olisi näille isoille omistajille positiivista. Heidän intressinsä ei tässä tilanteessa ole ajatella rokotteen kehittävän yrityksen etua, vaan laajemmin koko taloutta.

Jos koronan aikana yksi lääkeyhtiö voisi kenties uhraamalla ittsensä pelastaa koko muun talouden, tämä on koko osakemarkkinaa omistaville suuromistajille ehdottomasti positiivinen asia - voisiko ajatella, että Ozempicin tilanteessa ollaan käänteisessä tilanteessa? Isoille omistajille yksittäisen yrityksen voitot eivät ole ilonaihe, jos ne tehdään muun markkinan kustannuksella. Jos Ozempic todella alkaa tuntuvasti vaikuttamaan ihmisten mielitekoihin ja tätä kautta laskee paheita tarjoavien yritysten marginaaleja, periaatteessahan ison markkinaa omistavan tahon kannalta olisi parempi ajaa tämä yksittäinen firma alas.

Nojoo, en tiedä minkä verran tuo Ozempic oikeasti tulee vaikuttamaan kukutustottumuksiin, mutta ihan hauska pohdinta jonka halusin jakaa kun täälläkin aiheesta keskusteltiin.


Toinen ehkä vielä vahvemmin ketjun aiheeseen liittyvä asia: Onko muita, jotka merkinneet Solar Foodsia tuossa auki olevassa annissa? Itsellä vakavasti harkinnassa, mutta en ole koskaan aiemmin osallistunut listaamattoman yrityksen antiin.

Mitä kaikkea tässä pitäisi ottaa huomioon (tiedän perusteet, kuten että riski on korkea ja myyminen tulee olemaan vaikeaa). Jos vaikka ajatellaan, että Solar Foods joskus listautuu, niin saankohan koskaan noita tässä annissa hankkimiani osakkeita siirrettyä edullisesti / ilmaiseksi jollekin välittäjälle?

2 tykkäystä

Mielenkiintoista! Itseltä mennyt tämä kokonaan ohi. Oletko kuinka tarkkaan analysoinut k.o. firmaa ja valuaatiota vai oletko menossa disruptio-lottolappu-teemalla? Jos nopsaan katsoin oikein niin valuaatio olis siinä 170 MEUR hujakoilla.

No totta kai olen markkinaa seurannut ja tunnen Solar Foodsin tuotteen, prosessin ja niin edelleen. Valuaatio juuri tuo 170M - 190M, eihän tätä voi vielä tässä vaiheessa tätä firmaa millään kassavirroilla arvottaa, pakko vaan luottaa ideaan ja tiimiin.

Eli sanoisin, että enemmän tuo jälkimmäinen :smiley: Mutta salkku on muutenkin korkeariskisissä varhaisen vaiheen yrityksissä, eli kyllä sinne yksi tämmöinen siisti suomalainen potentiaalinen maailmanmullistaja mahtuisi. Mutta jos merkkaan, niin minimi-touhutonnilla mennään.

Jep, tunnen myös teknologian hyvin, joten vähän alkoi kiinnostamaan ihan kotimaisen kannatusmielessä. Skaalaus tuossa mielestäni isoin riski. Itse kysymykseen en osaa vastata koska en ole listaamattomiin ennen sijoittanut.

1 tykkäys

Itsellänikin minimimerkintä Solar Foodsiin harkinnassa.

Listaamattoman yhtiön täytyy liittyä arvo-osuusjärjestelmään ennen listautumista, jolloin yhtiö kysyy osakkeenomistajiltaan arvo-osuustilin numeroa minne haluaa osakkeet siirtää. Siirto on ilmaista omistajalle. Esim. Injeq teki näin ennen peruuntunutta listautumistaan.

3 tykkäystä

Tämä on kyllä erittäin mielenkiintoinen anti ja yritys!

Muutama positiviinen nosto esitteestä.

  • Soleiini sisältää kaikkia yhdeksää ihmiselle elintärkeää proteiinia, mutta ei mitään tunnettuja allergeenejä.

  • Soleiinin tuotanto kuluttaa törkeästi vähemmän vettä, entä kasvisten kasvattaminen, puhumattakaan lihantuotannosta. Ja sama pätee CO2 päästöihin.

  • Soleiinin tuottamista varten ei tarvitse kaataa metsää laidunmaaksi, käyttää lannotteita, torjunta-aineita tai antibiootteja eikä tuotantoeläimiäkään jouduta riistämään.

  • Tuotantohintakin pitäisi olla painettavissa samalle tasalle tämän hetken halvimpien proteiininlähteiden kanssa.

Kuulostaa melko hyvältä. Muutama asia kuitenkin mietityttää.

Rautapitoisuus.

Soleiinissa on rautaa 128mg/100g (tai tätä oletan markkinointiliitteen sivun 15 taulukon tarkoittavan). Evira on määrittänyt raudan päivittäisen turvallisen saannin ylärajaksi 25mg. Soleiinia saisi tuon rajan puitteissa nauttia siis 20g päivässä.

Soleiinista 65-70% on proteiinia, eli 20g soleeinia sisältää n. 13g proteiinia. Ihmisen proteiinintarve on jossain 1,3g per kilo per päivä hujakoilla, 80kg painavalla henkilöllä siis noin 104g päivässä.

Tuo 20g soleiinia vastaa siis 80kg henkilön proteiinin päivätarpeesta 12,5%, mikä omaan korvaan kuulostaa melko pieneltä. Niin pieneltä, että se itsessään jo lienee rajoittaisi soleiinipitoisten ruokien syömistä?

Harvinaisuus.

Kuinka uniikkia, harvinaista ja vaikeaa vastaava proteiinin tuotanto oikeasti on?

Sijoitusmateriaalien mukaan suoria kilpailijoita on tällä hetkellä vain yksi, amerikkalainen Air Protein. Suomalainen muutaman ihmisen tiimi on kuitenkin onnistunut löytämään suomen luonnosta bakteerin, joka sopii proteiinin tuottamiseen kuin nenä päähän. Ja itse asiassa ei vain yhtä bakteeria, vaan pari muutakin mikrobia on jo testeissä. Jotenkin kuulostaa siltä, että sopivan mikrobin löytämisessä ei mistään elämän synnyn todennäköisyyksistä puhuta.

EU alueella on kyllä saatu patentti jolla toimintaa saadaan suojattua, mutta sijoitusmateriaalin mukaan patentilla voidaan suojata vain tietyllä mikrobilla suoritettavaa vetyfermentointia. Näkisin siis kilpailun aika isona tulevaisuuden uhkana, mikäli alkaa näyttämään siltä, että tällä tavalla tuotetulle proteiinille kysyntää riittää.

Arvostus ja diluutio.

Fazer on sijoittanut kokonaisuudessaan Solar Foodsiin 7,3M€ ja saanut sillä 3,1M osaketta. Osakekohtainen hinta siis jotain 2,35€. Tällä rahoituskierroksella osakekohtainen hinta on 8,5€. Fazer on tietysti tehnyt sijoituksensa jo vuosia sitten, jolloin riski oli vielä nykyistäkin suurempi, eli ehkä tältä kantilta ajateltuna ei ihan riisto hinoissa olla?

Solar foodsilla on liikevaihtoa tasan 0 euroa ja samaa odotetaan myös ensivuodelle, vaikka kaupallisen tuotteen ja demolaitoksen pitäisi olla ensivuoden H1 aikana valmiina. Markkina-arvo on rahoituskierroksen jälkeen n.188M€. Tältä kantilta kuulostaa kyllä hyvinkin tyyriiltä.

Yhtiön nykyinen pääoma riittää tammikuulle 2024. Mikäli tämä rahoituskierros merkitään täyteen, riittää rahat toukokuulle 2024. Annista hanskaan jäävällä 7,5M€ pärjätään siis neljä kuukautta! Huh huh. Kun erittäin voimakkaaan kasvun skenaariossakin rahaa alkaa valumaan kassaan vasta joskus 2030 vuoden jälkeen, kerkeää tässä omistusosuus laimentua melko ohueksi voitollista tulosta odotellessa.

Ja lainaakin näyttäisi olevan jo kohtuu mellevästi, vajaa 40M€.

Kuten todettu, erittäin mielenkiintoinen yritys. Mutta riskit on kyllä niin isot, että itse taidan kuitenkin jäädä seuraamaan Solar Foodsin matkaa sivusta.

12 tykkäystä