SAAB - Sinkoja ja sukellusveneitä

Morjesta.

Kyselin ylläpidolta luvan ketjun aloittamiseen ja lupa irtosi välittömästi. Neuvottiin, että pohjustaa ensin vähän ketjua ja kertoo omia ajatuksiaan jne. No, minäpä yritän.

YLEISTÄ

Kuten kaikki (jonneja lukuun ottamatta) muistavat valmisti Saab vuosikymmeniä Saappeja, rumia, mutta lämpimiä ja kestäviä autoja. Nykyään autojen valmistuksesta on luovuttu ja paukut on laitettu erilaisiin aseisiin, asejärjestelmiin, sekä jotain myös siviili-ilmailun puolelle.

TUOTTEET

Tunnetuimpia tuotteita (IMO) ovat mm Gripen hävittäjät ja NLAW-panssarintorjunta-ohjukset / singot. Tutustuessani yrityksen sivuihin, huomasin että firmahan valmistaa vaikka ja mitä puolustukseen liittyvää. Itselle Saabista tulee mieleen (autojen lisäksi) juuri Gripen-hävittäjät, ja oletan että monella muulla on sama juttu. Häpeäkseni totean etten edes tiennyt, että NLAW on Ruotsalainen ase, vaikka olen seurannut Ukrainan sotaa erittäin tiiviisti. Mikäli juuri sinua kiinnostaa, että millaisia muita tussareita ja tutkia se Saab oikein valmistaa, niin tutustu itse alla oleviin linkkeihin.

SAAB GRIPEN E/F (yksittäinen esimerkki.)

Valmistettu 96 kpl. Gripen E/F hävittäjää ovat tilanneet Ruotsi (60 konetta) ja Brasilia (36 konetta). Gripenin perusversiota C/D:tä ovat ostaneet ja käyttävät Ruotsin lisäksi Etelä-Afrikka (27 konetta) ja Thaimaa (12 konetta). Lisäksi Nato-maat Unkari ja Tšekki ovat vuokranneet ilmavoimilleen Ruotsista kumpikin 14 Gripeniä.
Lähde: Gripen E on testeissä Pirkkalassa ja ensi kertaa Ruotsin ulkopuolella – Saab kehuu koneen uudenaikaisuutta, mutta onko se valmis?

Omaa pohdintaa: Gripen on varmasti soiva peli ja olihan se yksi Hornetin korvaajaehdokaskin. Hävittäjät ovat valtavan kalliitta, oli merkki, malli ja valmistaja kuka hyvänsä. JOS, Ruotsi saa näitä myydyksi, tietää se isoa pottia. Tässä on iso kysymysmerkki. Jos ja jos. Entä mitä mahtaa maksaa yksi Saabin valmistama Sukellusvene? Paljon! Sota, sotiminen, aseet ja uskottavan puolustuksen kehittäminen ja päivittäminen maksaa ihan järjettömiä summia.

SIJOITTAMINEN IHMISEN TAPPAMISEEN TARKOITETTUIHIN TUOTTEISIIN

Tätä otsikkoa voi jokainen pohtia omassa pääkopassaan ja arvomaailmassaan. Joku saattaa joutua painimaan eettis-moraalisten kysymysten kanssa, joku ei. Itse ajattelen asiasta seuraavalla tavalla. Venäjän hyökättyä raukkamaisesti naapurimaansa kimppuun ja pommittamalla päivittäin ilman minkäänlaisia omantunnontuskia siviilikohteita, ei minulla ole minkäänlaisia esteitä olla tukemassa aseteollisuutta länsimaissa, hyvän ja oikean puolella. Jokaisessa maassa on aina armeija - Jos ei oma, niin vieras.

UKRAINAN SODAN VAIKUTUKSET

Välittömästi venäjän(sic.) hyökkäyksen jälkeen kurssi ampaisi kohti taivasta, kuin ohjus. Maat ympäri Eurooppaa reagoivat ja (ymmärtääkseni) Saabin tilauskirjat huutavat punaisena. Eikä näitä aseita ja asejärjestelmiä osteta sitä varten, että voitaisiin hyökätä Moldovaa tai Portugalia vastaan, vaan sen takia, ettei se yksi seinähullu kääpiö uskalla hyökätä Eurooppaan. Näitä tilataan ja ostetaan PUOLUSTAMISEEN venäjän uhkaa vastaan.

P/E, EBIT, P/S, EPS

Tunnusluvut, tai edes niiden perusteet, pitäisi olla jokaisen sijoittajan hallussa. Omalta kohdaltani voin kertoa (taas) ettei ole. Ei vaan mene jakeluun riittävän hyvin, vaikka kuinka opettelisi. Siksi kysynkin teiltä, arvon kollegat: Mitä mieltä olette Saabin tunnusluvuista? Onko osake teidän mielestänne nyt (sodan nostaman kurssin myötä) halpa, vai kallis? Ottaako joku tunnusluku silmään hyvässä tai pahassa mielessä? Enkä ole tässä nyt sijoitusvihjeitä ruinaamassa ja kerjäämässä, mutta ehkä minäkin jotain osaan lukea ja päätellä luvuista tai rivien väleistä.

LOPUKSI VIELÄ OMIA AJATUKSIANI

Saan ensi kuussa veronpalautukset ja isken ne kiinni Saabiin. Kuten totesin, en koe toimivani eettisesti väärin sijoittamalla aseisiin. Sijoitan Euroopan ja ennen kaikkea Suomen turvallisuuteen. Sijoitus on myös jonkinlainen kannanotto, ainakin omassa sydämessäni. Sijoitus itsensä ja läheistensä turvallisuuteen ei ole koskaan väärin. Sijoitettava summa on teille monelle pieni, mutta omalla kohdallani suuri. Suurin yksittäinen sijoitukseni.

#slavaukraini #stopputin #saab

EDIT: Kurssigraafi lisätty

37 tykkäystä

Ihan hyvä avaus aiheeseen ja yhtiöön.

Kertoimia ei tarvitse laskea itse, vaan löytyvät monilta eri nettisivuilta valmiina. Nämä Investing.com poimittuna:

Eli ei nyt mitenkään edullinen yhtiö näiden perusteella.

Kotimaiselta kannalta merkittävää on että Saab toimittaa tulevien korvettien taistelunjohto järjestelmän ja toimii integraattorina taistelujärjestelmien osalta. Tuo paketti oli noin puolet koko Laivue 2020 hankkeen budjetista.

Ruotsin laivasto on myös hankkimassa uusia korvetteja (?) ja näiden koko rakentamisen odotetaan olevan Saabin käsissä. Tosin Suomessa on elätelty toiveita että ostaisivat Laivue 2020 sarjaa, mutta tämä on oman käsitykseni mukaan ei taida olla realistista (etenkin kun Laivue 2020 hanke on ollut hivenen turhaan haastava RMC-telakalle). Tuokin siis miljardiluokan hanke euroissa, josta päätöksiä odotettavissa lähivuosina. Tosin Ruotsin tuleva Nato jäsenyys saattaa tuoda muutoksia näihin kaavailuihin.

Noin laajemmin Ruotsin Nato jäsenyyden vaikutuksia Saabiin on myös mielenkiintoista pohtia. Voisiko Investor ja Wallenbergit (Investor ja Wallenber Investment ydessä omistavat n. 39% osakkeista) olla halukkaita myymään Saabin osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta?

Laitetaan vielä tuo kuva miten liiketoiminta jakautuu eri segmentteihin, liiketoiminta-alueisiin ja maantieteellisesti:

Ja lopuksi kenties Kongsberg Defense tavallaan aika hyvä verrokki vertailtaessa tunnuslukuja ja myös avuksi mietintään mitä muutoksia Nato jäsenyys voisi tuoda. Voisihan sitä jopa leikitellä ajatuksella noiden yhdistymisestä, mutta ei kyllä olisi ihan yksinkertaisin yhdistyminen onnistuakseen.

4 tykkäystä

Puolustustarvikehankinnat ovat lähes aina erittäin pitkiä prosesseja. Ukrainan sota on kuluttanut roipetta aika lailla ja samalla lisännyt etenkin Euroopassa vuosikymmenten laiminlyöntien johdosta huomattavasti tarvetta paitsi korvata pienentyneet varastot, myös lisätä sekä laadullisesti että määrällisesti sotilaskalustoa. Itse uskon voimakkaan kysynnän kestävän vähintään seuraavat kymmenen vuotta ja varsinaisten isojen investointien olevan tulossa päätökseen vasta kolmen neljän vuoden kuluttua poliittisen päätöksenteon hitauden ja kilpailutusten keston vuoksi.

9 tykkäystä

Kiitoksia vastauksistanne. Hyvää pohdintaa. Joidenkin mukaan Nato-jäsenyys on hinnoiteltu kurssiin jo hyvän aikaa sitten. Ehkäpä, ehkäpä ei, mutta paljonko kruunuja naapuri aikoo puolustukseensa upottaa vielä lisää lähivuosina. Ja jos mahdollista, ainahan jokainen valtio pyrkii ostamaan oman maan tuotantoa, mikäli kilpailutus sen vaan sallii. Ja jos ei salli, niin sitten kikkaillaan.

Kuten tuossa yllä jps kirjoitti, niin hankinnat ovat valtavan isoja ja kalliita ja niitä pähkäillään eri maiden organisaatioissa pitkään ja hartaasti, että saadaan mahdollisimman hyvä hintalaatu-suhde. Aivan kuten Suomi teki Hornettien korvaajien kanssa.

Myös elektroniseen sodankäyntiin kehitetty Sirius-valvontajärjestelmä on mielenkiintoinen tuote. Tähän on käytetty paljon myös suomalaisosaamista. Saab kutisti tehokkaan ELSO-ratkaisun – lentää vaikka kaupalliseen droneen kiinnitettynä | lentoposti.fi

2 tykkäystä

Riippuu näkökulmasta. Kyllä Saab on arvostuskertoimiltaan kaikkien edullisin yritys, jolla on tarjontana hävittäjiä, sukellusveneitä jne.

Jos jättikauppaa spekuloidaan niin sukellusvenettä veikkaan. Saab juuri jätti tarjouksen sukellusveneistä Hollantiin. Samoin esim Norjasta löytynee pian uusittavaa. Ja miksei syntyisi tässä maailmantilanteessa uusia maita sukellusveneiden käyttöön.

3 tykkäystä

Norja on tilannut jo Thysseniltä U212CD luokan veneitä. Eli näihin Saab ei päässyt mukaan.
Norway’s new subs especially designed for covert, shallow water operations | The Independent Barents Observer (thebarentsobserver.com)

1 tykkäys

Ainakin panostukset tuotekehitykseen ja testaukseen suomessa ja ruotsissa on isot. Seuraan kyllä mielenkiinnolla tätä, sormet ns ostoliipasimella.

1 tykkäys

Tuli sijoittajakirje sähköpostiin. Tässä konekäännettynä suomeksi.

Saab ostaa BlueBearin

Saab on tänään ostanut Iso-Britanniassa toimivan BlueBear Systems Group Ltd:n.

BlueBearin kaikkien osakkeiden hankinta on osa Saabin jatkuvaa kansainvälistä kasvumatkaa tärkeimmillä markkinoilla, joita ovat Iso-Britannia, Australia, Yhdysvallat ja Saksa. BlueBear on maailman johtava tekoälyllä varustettujen autonomisten parvijärjestelmien toimittaja monimutkaisiin puolustus- ja turvallisuussovelluksiin. BlueBear työllistää 65 työntekijää Bedfordin ulkopuolella Englannissa, ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli 8 miljoonaa puntaa.

Saabin maailman johtavien tuotteiden, palveluiden ja ratkaisujen yhdistelmä sekä BlueBearin kokemus tekoälyllä varustettujen autonomisten parvijärjestelmien ketteränä integraattorina ovat voimakas Saabin tulevaisuuden kyvykkyyden ajuri. BlueBear osallistuu Saabin olemassa olevaan toimintaan maailmanlaajuisesti ja Saab hyötyy BlueBearin asiantuntemuksesta autonomiassa ja parveilussa sekä komento- ja ohjausjärjestelmissä.

Koska nousevat ja häiritsevät tekniikat, kuten tekoäly, koneoppiminen ja autonomiset järjestelmät, voivat muokata kokonaisia ​​toimialoja, Saab omaksuu ennakoivan strategian valituista yritysostoista. Yritysostoilla ja strategisilla kumppanuuksilla uusiin teknologioihin erikoistuneiden yritysten kanssa parannetaan Saabin valmiuksia, mikä lisää tarjottavien kokonaisratkaisujen määrää entistä laajempiin puolustustarpeisiin. Tekoäly antaa Saabille mahdollisuuden parantaa järjestelmäominaisuuksia ja tehostaa maailman johtavaa tuotevalikoimaamme.

”Tämä yritysosto on jälleen yksi askel kansainvälistä kasvustrategiaamme tukemassa, kun pyrimme varmistamaan Saabin hyvän aseman avainmarkkinoilla ja säilyttämään kilpailuetumme. BlueBear, joka on maailman johtava tekoälyllä varustettujen autonomisten parvijärjestelmien toimittaja monimutkaisiin puolustus- ja turvallisuussovelluksiin, sopii hyvin lähestymistapaamme hyödyntää uusia teknologioita autonomisten järjestelmien ja tekoälyn aloilla”, sanoo Micael Johansson, toimitusjohtaja Saab.

Saabissa BlueBear on Rapid Concept Development -keskus, joka tarjoaa asiantuntemusta ja skaalausinnovaatioita.

”BlueBearille tämä on tärkeä askel matkallamme, kun etenemme nyt osana Saabia. Näemme monia parannettuja mahdollisuuksia laivaston, ilma- ja maaautonomian, hyötykuorman integroinnin, seuraavan sukupolven komentojen ja hallinnan, tekoälyn tukemien puolustuspilvien sekä seuraavan sukupolven alustojen ympärillä”, sanoo tohtori Yoge Patel, BlueBearin toimitusjohtaja.

Ja tuossapa kyseisen firman kotisivut:

2 tykkäystä

Saabilla on hyvä pöhinä päällä. Ostelevat pieniä firmoja, laajentavat ulkomaille ja tekevät jatkosopimuksia. Useampi sijoittajakirje tullut lyhyen ajan sisällä. Kurssi ei ole näihin uutisiin reagoinut mitenkään.

Onko täällä Saabin omistajia tai seuraajia, enkä nyt puhu autosta. Sitä vaan mietin, että onko tuollaiset liiketoiminnat olleet Saabille normisettiä jo iät ja ajat, vai onko nyt poikkeuksellisen hyvä meno?

1 tykkäys

Pöhinästä en osaa sanoa, mutta jo vuosia sitten työn puolesta Saab defence puolen tuotekehitysosastolla vieraillesani, huomasin heidän kovan panostuksen juuri kehitykseen. Työni puolesta vierailen lähes päivittäin eri teknologia firmojen labroissa ( mm. lempi yrityksesi kempower) näen paljon eri tasoisia panostuksia tk-puoleen, ja Saab, heillä oli kova panostus jo vuosia sitten, tuskin muuttunut vähemmäksi. Tämä myös itsellä seurannassa josko hyppäisi kyytiin.

5 tykkäystä
2 tykkäystä

Eiköhän Saab saa tuosta mukavan siivun. Voi olla että Nato-jäsenyys on jo hinnoilteltu, kokonaan tai osittain. Mulla ei riitä osaaminen laskemaan tai edes kokeilemaan. + toki puolen Euroopan suuret hankinnat päälle. Uskoakseni niitä tilauksia tulee seuraavien vuosien aikana todella paljon.

Ja toinen asia. Jos Saabin tuotteet yhtään kiinnostaa niin netistä löytyy paljon tavaraa mm. Saabin kotisivuilta tai youtubesta. Ei ole mitään tyhmiäpommeja vaan viimeisen päälle hitecia. Toki osaamista löytyy ihan varmasti muiltakin valmistajilta, mutta tuskin Saabin härpäkkeet jäävät jälkeen. Huikean hienoja pelejä.

1 tykkäys

Saab saa tilauksen Gripen E:n lisätoiminnoista

Saab ja Ruotsin puolustusmateriaalivirasto (FMV) ovat solmineet sopimuksen Gripen E:n ja Gripen C/D:n uusista toiminnoista ja tarkennetuista toimitusaikatauluista. Sopimus koskee ajanjaksoa 2023-2030 ja tilauksen arvo on noin 5,8 miljardia kruunua.

FMV ja Saab ovat sopineet tarkistavansa nykyistä Gripen E:n kehitystä ja tuotantoa koskevaa sopimustaan ​​lisäämällä siihen uusia toimintoja, jotka sisältävät muutoksia sähköisiin sodankäynti-, viestintä- ja tiedustelujärjestelmiin sekä muutoksia Gripen E:n ja Gripenin toimitusaikatauluihin. CD.

Ruotsin asevoimien operatiivisen hävittäjäkyvyn turvaamiseksi puolustusvoimat, FMV ja Saab ovat sopineet mukautetuista kehitys- ja toimitussuunnitelmista, jotka mahdollistavat Gripen C/D:n jatkuvan kehittämisen ja käytön vuoden 2030 jälkeen rinnakkain seuraavan käyttöönoton kanssa. sukupolven hävittäjä, Gripen E.

”Tämä sopimus korostaa entisestään Saabin, FMV:n ja Ruotsin puolustusvoimien välistä erittäin tiivistä yhteistyötä. Olen erittäin ylpeä siitä, että myötävaikutamme puolustusvoimien operatiiviseen toimintakykyyn vahvistamalla edelleen Gripen-järjestelmän kykyä, joka on maailmanluokan hävittäjälentokone, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Lars Tossman.

Hyvä hyvä. Pitkä soppari. Isot rahat.

2 tykkäystä

Gripen till Ukraina? :slight_smile:

2 tykkäystä

EU kustantaa 20% unionin sisällä tehdyistä puolustushankinnoista

2 tykkäystä

Sijoituskirjeen kolme ensimmäistä kappaletta konekäännettynä, olkaapa hyvät.

Saab allekirjoittaa strategisen yhteistyösopimuksen ja investoi Helsingiin
Saab on solminut strategisen kumppanuuden tekoälypohjaisiin ohjelmistoteknologioihin erikoistuneen puolustusalan yrityksen Helsingin kanssa. Kumppanuus perustuu yhteistyösopimukseen, jossa yhdistyvät Helsingin pitkälle kehittyneet tekoälyominaisuudet Saabin laajaan ratkaisuvalikoimaan, sekä Saabin 75 miljoonan euron käteissijoitukseen Helsing GmbH:n 5 prosentin osuuteen.

Vuonna 2021 perustettu Helsing kehittää tekoälypohjaisia ​​ominaisuuksia pelkällä ohjelmistolla, mikä on johtanut nopeaan omaksumiseen markkinoilla kaikkialla Euroopassa. Yrityksellä on toimistot Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa, ja sillä on yhteensä noin 220 työntekijää.

Saabin kasvustrategian ja tulevaisuuden kykyihin keskittymisen mukaisesti Saab pyrkii parantamaan kapasiteettiaan yritysostojen ja strategisten kumppanuuksien avulla uusiin teknologioihin erikoistuneiden yritysten kanssa. Tämän kumppanuuden ja sijoituksen ansiosta Saab on ainutlaatuisessa asemassa Helsingin kanssa.

Kova on shoppailutahti. Taas uusi yhteistyökumppani, strategian mukaan. Tekoälyä lisää tussareihin. Ilmeisesti edelleenkin peruskauraa, kun kurssi ei sen kummemmin reagoi.

Jos ja kun Gripeineitä lähtee Ukrainaan, niin siinä on kyllä kans “mainio markkinointihetki.” Toki kuskeina ovat sitten pikakoulutuksen saaneet, huonosti englantia osaavat UA:n lentäjät, joten tuskin koneista saadaan kaikkea tehoa irti. Olkoon Luoja armollinen näille lentäjille ja vähemmän armollinen Z:n rosvojoukoille.

Youtubessa on hyviä videoita mm. Gripeneistä joissa kerrotaan esim kameroista ja miten tietoa välittyy myös muille parven koneille.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen tilanne. Kirjoitan nyt vain sijoittajan näkökulmasta. Jos Ruotsi lahjoittaa Gripeneitä Ukrainaan, niin ovatko ne pois Ruotsin ilmavoimista? Mahdollisesti lahjoitettavat koneet ovat ymmärtääkseni vanhempia malleja, joilla on jo ikää 30-40v.

Ruotsin hallitus haluaa muun muassa tietää, miten hävittäjien luovuttaminen vaikuttaisi Ruotsin omaan taistelukykyyn.

Lahjoitettavien koneiden määräksi on spekuloitu noin 15-20 konetta. Jos nuo ovat pois Ruotsin ilmavoimien vahvuudesta, niin kyllä kai ne pitää korvata uusilla ja se maksaa hemmetinmoisen läjän kruunuja. Hintaluokasta saa vähän suuntaa, kun tarkastelee tarjousta Suomelle muutaman vuoden takaa:

Saab olisi valmis myymään Suomelle 64 Gripen E/F -konetta ja kaksi GlobalEye-valvontakonetta. Saab laskee Gripenin ja GlobalEyen muodostaman paketin hinnaksi noin 9 miljardia euroa.

Hyvin karkean matikan mukaan yhden koneen hinnaksi tulisi siis noin 100000000€ Satamiljoonaa euroa! Tuon kun kertoo 15-20, JOS aikovat korvata lahjoitettujen koneiden määrän yhden suhde yhteen, niin siitä tulee niin järjettömän iso luku.
Tuskin kuitenkaan kaikki on näin simppeliä, ja tässä on vielä paljon muuttujia matkassa. Selvitystyö on kuitenkin aloitettu ja joidenkin tietojen mukaan UA:n lentäjiä on jo aloitettu kouluttamaankin Gripeneiden puikkoihin.

Toukokuussa ollaan oltu täysin eri linjoilla.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsson toisti 9. toukokuuta Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa, että maalla ei ole ylimääräisiä Gripen-hävittäjiä lähetettäviksi Ukrainaan. Siksi Ruotsin puolustusministeriöllä ei ole suunnitelmaa koneiden luovuttamisesta, vaan se keskittyy huoltamaan jo toimitettuja aseita ja kouluttamaan Ukrainan asevoimien henkilöstöä.

Joten tämä lausunto taas sotkee soppaa entisestään. Vai pitäisikö tuo tulkita niin, ettei olle ylimääräisiä, mutta jos Ruotsi ostaa Saabilta lisää hävittäjiä, niin sittenhän niitä taas olisi. Toisaalta, jos Ruotsi päätyisi luovuttamaan koneita, niin uusia ei kyllä rakenneta tilalle päivässä eikä kahdessa. Puhutaan vuosista. Ja jättäisikö Ruotsi ilmapuolustukseensa aukon vuosiksi tällaisessa maailmantilanteessa.

Mielenkiintoista, näin osakkeenomistajan silmin.

2 tykkäystä

Tuo Gripenien luovutusmahdollisuus Ukrainalle on aika lailla kiinni Ruotsin Natojäsenyyden hyväksymisestä. Uusien hävittäjien valmistuminen kestää joka tapauksessa kauan.

Sijoittaja.fi sivuilla on melko laaja juttu puolustusteollisuuteen sijoittamisesta, Juttu on julkaistu maaliskuussa 2023 mutta ihan käypää valuuttaa edelleenkin. Saabia pidetään hyvänä vaihtoehtona sijoituksille, kun verrataan kuutta isoa firmaa.

Poimin tähän jotain lainauksia ja laitan loppuun linkin koko juttuun. Boldaukset omia.

Saab on pohjoismaiden suurin puolustusteollisuuden yhtiö noin 78,8 miljardin kruunun markkina arvolla. Saabilla on noin 18 000 työntekijä maailmanlaajuisesti.

Suomen puolustusvoimat on hankkinut Saab Bofors Dynamicsilta muun muassa RBS 15 -meritorjuntaohjuksia, RBS 70 -ilmatorjuntaohjuksia, Tp 45 -torpedoja sekä NLAW-panssarintorjuntaohjuksia. NLAW:n Saab on kehittänyt yhteistyössä Thalesin kanssa.

Suomi ilmoitti helmikuun 2023 lopussa ostavansa lisää NLAW-panssarintorjuntaohjuksia ja joulukuun 2022 lopussa ostavansa lisää RBS 70 -ilmatorjuntaohjuksia. Tilausten arvo on yhteensä noin 112 miljoonaa euroa. Saabin ja muidenkin puolustusteollisuuden yhtiöiden tilauskirjat pullistelevat Venäjän jatkaessa raakaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Osa hankinnoista liittyy oman puolustuksen vahvistamiseen, mutta myös Ukrainaan luovutetun kaluston korvaamiseen.

Konsensussuositusten perusteella Eurooppalaiset Saab, BAE Systems ja Rheinmetall ovat analyytikoiden suosikit. Konsensus lasketaan yhtiötä seuraavien analyytikoiden antamien suositusten mukaan, jossa 1 = osta ja 5 = myy. Osakekohtaisen tuloksen kasvuennuste kolmen vuoden ajanjaksolla on Rheinmetallille (26,1 %) ja Saabille korkein (20,2 %). Raytheon Tecnologies (11,9 %) ja BAE Systems (10,8 %) pärjäävät myös hyvin mutta Lockheed Martin (2,0 %) ja Northrop Grummann (-4,6 %) jäävät selkeästi jälkeen odotetussa tuloskasvussa.

Artikkeli on tosiaan jo 6kk vanha, mutta eiköhän tuosta jotain saa irti, etenkin kun aseisiin ja erilaisiin puolustustarvikkeisiin investoidaan varmaan vielä vuosia/vuosikymmen eikä niitä osteta kuin irtokarkkeja, vaan tapaavat olla pitkäkestoisia prosesseja.

1 tykkäys