Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

GNP-Energia - nykyään Hehku - saanut uhkasakon sopimusehtojen muuttamisesta.
Hintojen hedgaamisessa on vastapuoliriski, hyvä muistaa.

8 tykkäystä

Tänään Heleniltä 12kk tarjous

14 tykkäystä

Minulle tarjoaa tälläistä sähkölämmitteiseen taloon. Eilen kun tarjous tuli hinta oli. Xx.xx

Edit: sama hinta oli eilen.

1 tykkäys

Kannattaa olla tarkkana kenen kanssa tekee sopimuksia ettei käy niin ikävästi että alkaa tulemaan mitä sattuu laskuja. Joskus käynyt näin itselle ja aika ikävää alkaa väärin perittyjä laskuja oikomaan kun siinä mene helposti muutama kuukausi kättä vääntäessä enne kuin ollaan taas normi päiväjärjestyksestä. En kyllä tiedä onko näitä kepuli puljuja enää toiminnassa mukana.

2 tykkäystä

Heti kun tulee ensimmäinen tarjous 12-24kk määräaikaisesta sopimuksesta

  • ilman perusmaksua
  • hinta alle 10snt

Niin tartun. Siihen asti pörssisähkö.

3 tykkäystä

Vastaan itse itselleni.

Helposti auki selitettynä kulutusvaikutus. Disclaimerinä oma sähköyhtiö on eri (Omavoima), mutta ymmärsin, että kaava on sama.

Otin tuntihinnat täältä ja käytetyt tunnin Fingridin datahubista. Sen jälkeen Exceliin ja parit kaavat.

Jos nyt sain oikein tämän laskettua niin omassa taloudessa (omakotitalo 116 neliöö, sähkö / ilmalämpöpumppu, 16tKw kulutus) sain:

  • Viime syksyn poikkeusoloissa elo-joulu
    • Vaihteluväli 0,29snt - 2,05snt
    • Keskiarvo +1,23 snt
    • Euroissa yhteensä 63€
  • Tämän vuoden tammi-elokuu
    • Vaihteluväli -0,42snt - 0,21snt
    • Keskiarvo -0,02 snt
    • Euroissa yhteensä 0,81 senttiä

Tällä välin Syksyn kiinnityshinta ehtinyt kipuamaan 6,287snt ja talvi 8,705snt mutta jotenkin loi uskoa, että tuo kiinnitys voisi olla omalla profiililla jopa järkevää ja saatan Syyskuun kiinnittää käytännössä samaan hintaan kuin nykyinen kiinteä ihan vaan testimielessä.

Ehkä ne joustosopimukset ei niin pahoja ole kuin alunperin kuvitteli, mutta tarkkana pitää olla.

3 tykkäystä

Harkitse vielä kerran. Vettä tuntuu nyt kertyvän varastoihin ja tämä asettaa paineita myös kiinteille sopimuksille. Melkoinen kasvu viikossa!

Reservoir Content for Electrical Exchange Area (nordpoolgroup.com)

4 tykkäystä

Noista sopimuksista sen verran että itsellä oli Lumo Energialta vielä viime kesänä 2 sopimusta voimassa ja sittenhän se meni firma nurin.Pelko oli persiissä että miten käy aurinkovoimalan ylituotannon hyvitysten kanssa kun saatavaa oli yli 400 €.Useamman kerran laitoin sähköpostia menemään ja sain onneksi nuo rahat tilille,ihan oli kyllä asiallista toimintaa asiakaspalvelussa vaikka tilanne varmasti sekava.Siksi kehotankin harkitsemaan onko jollain minimaalisella säästöllä väliä jos pitää valita jonkun pelkän välitysfirman tai firman jolla omaa tuotantoa/vakaa talous välillä.

3 tykkäystä

Taitaa olla kyseessä joku todella pienikulutuksinen tapaus. Kun kerran perusmaksulla on noin väliä. Kerrostalossa minikulutuksella 1 500kwh/vuosi? Vitosen perusmaksu on näissä tapauksissa kolmanneksen koko laskusta

6 tykkäystä

Vähän samaa harrastin eilen. Kyseessä sopimuksen jatkaminen lähinnä mökin ilp-peruslämpöä varten vuosikulutuksen ollessa noin 3000 kWh. Otin tarkasteluun vain pari esimerkkikuukautta viime talvelta. Kalliin näköinen joulukuu ja halvempi tammikuu.

Joulukuussa käyttövaikutus olisi ollut itseni yllättäen noin -1 c/kWh ja tammikuussa +0.25 c/kWh.

Tikkuaskin kanteen tällainen peruslämpötapaus

  • toisaalta painottuu (halvemmille) yötunneille, jotka ovat kylmempiä (tämä siis miinustaa) ja
  • toisaalta painottuu kuukauden kylmimpiin (kalliimpiin) päiviin (tämä lisää hintaa)

Ehkäpä jälkimmäisen paino keskimäärin vähän suurempi, mutta poikkeus (kuten viime joulukuu oli) vahvistaa säännön? Joulukuussahan hinnat tipahtivat joulun pyhiä kohti dramaattisesti, vaikkei lämmitysteho juurikaan alentunut.
Johtopäätös kuitenkin sama tällaisessa peruslämpökeississä: kulutusvaikutusta ei kannata pelätä ja ainakin itse olen kallistumassa tällaisen melkein kiinteän 12kk sopparin puoleen, kun Heleniltä “fiksun” jatkotarjouksen sain. Semminkin kun mökki on siellä huitsin nevadassa, missä maksetaan jo miltei 50/kk ihan siitä ilosta, että kiinteistöllä on sähköliittymä.

3 tykkäystä

Aikamoinen pomppu huomiselle. Onkohan Loviisan alasajo tehtykin jo tänään, vai saadaanko ensi viikolla vielä kovempia hintoja?

3 tykkäystä

Jännä ettei medialla näytä olevan mitään mielenkiintoa uutisoida syitä näille korkeille spot-hinnoille. Hallituksen rasismi-kohusta kyllä jaksetaan jauhaa vaikka kuinka pitkään. Luulisi olevan kiinnostusta spot-hintojen nousujen syille näinä aikoina. Mutta mitään selitystä ei ole mediassa nähdäkseni annettu alkuviikon tai huomisen spot-piikeille. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä nämä todella johtuvat. Voiko todellakin siirtoyhteyksien ja ydinvoimaloiden huollot olla syynä? Miksi ne sitten alkuviikosta ajoittuivat vain parille tunnille niin, että hinta pompsahti tyyliin 2 sentistä 20 senttiin tunnin sisällä ja kesti vain sen muutaman tunnin. Tuskin noita huoltoja nyt kuitenkaan muutamassa tunnissa saadaan valmiiksi. En kyllä muutakaan syytä keksisi noin äkillisille koville hinnannousuille kuin joku etukäteen tiedossa oleva tiettyyn aikaan ajoittuva huoltotyö.

Edit:
Toiselta foorumilta poimittu kommentti, en kyllä itse löytänyt alkuperäistä lähdettä väitteen tueksi, mutta voisi kuulostaa järkevältä:

“Huomenna näkee vaikutuksen kun ruotsista ei saada halpaa vesivoimaa. Onneksi siirtokapa palautuu syyskuussa.”

3 tykkäystä

Data View | Nordic Unavailability Collection System (nucs.net)

Tuolta tosiaan voi tarkkailla miten suurten yksiköiden kapasiteettia on rajoitettu. Osa näistä on lyhyempiä ja osa pidempiä prosesseja. Markkinahinta tavoittelee kysynnän ja tarjonnan tasapainoa jokaisena tuntina. Kyse on siis myös verkon taajuuden ylläpidosta, eli tuon kysynnän ja tarjonnan pitää ihan fyysisestikin kohdata joka tunti.

Eli tuollaiset tunnin heilahdukset tosiaan ovat vain indikaatio että jonakin tuntina tasapainoa koitellaan, jolloin katsotaan kuka on valmis joustamaan. Esimerkiksi vesvoimaloilla nyt vahva intressi kerätä varastoja talvea varten, joten kannattaako tuottaa nyt hivenen korkeammalla hinnalla yhden tunnin takia vettä valuttaa kun talvella taatusti korkeammat hinnat pidempään. Markkinat siis hakevat onko A joku halukas tuottamaan tuolla kalliimmalla hinnalla tai B joku valmis luopumaan kulutuksestaan pidemmältä aikaväliltä tuon yhden tunnin takia.

Eli yksittäisten tuntien heilunnan syitä voi olla vaikea löytää. Mutta sitten toki tuollaiset ydinvoimaloiden vuosihuollot toki näkyvät hivenen pidempään kestävänä korkeampana hintana. Ja näemmä juuri nyt on paljon muutakin kapasiteettia pois päältä. Esimerkiksi sellua ei kannata Kemissä keittää ja siksi sieltä jää 250MW kapasiteettia pois käytöstä. Ja sitten muissa voi olla omat syynsä tai valmistautumista talveen ja huoltotoimenpiteiden tekoa nyt.

8 tykkäystä

Näytti tuulivoima ennustekin huomiselle lähellä nollaa iltapäivällä muutaman tunnin eli monen asian summa.

1 tykkäys

Vähätuulinen päivä. Ruotsin siirtoyhteydet huollossa ja kapasiteetti vain 200MW – normaalisti toista tuhatta megawattia. Etelän siirtoyhteys Suomeen palautuu muutaman päivän päästä, mutta pohjoisen huolto kestää pidempään.

Mutta eihän tässä ole taaskaan mitään tolkkua. Nytkö sitten kerätään muutamassa päivässä kesän pörssisähköalennukset takaisin? Lupaa hyvää talvelle.

Huomenna kello 9 sähkön hinta 34 snt/kWh. Eihän tässä jäädä juuri talven hinnoista. :smiley:

13 tykkäystä

Ei kenenkään kerrostalossa 1h+k tai 2h+k asuvan kannata maksaa perusmaksua.

Perusmaksun osuus on pienissä kämpissä luokkaa puolet sähkönmyyntilaskun hinnasta ja se on silkkaa koijausta.

Sain Vattenfallilta 6 kk ilman perusmaksua, kun vaihdoin Fortumille ja takaisin. Täytyy kohta tehdä jälleen sama temppu.

10 tykkäystä

Tuo nyt riippuu täysin kulutuksesta, esimerkiksi 3000 kWh vuodessa laskettuna 8,30 snt/kWh + 3,99 antaa keskihinnaksi 9,90 snt/kWh joka jäisi jo alle tuon vaatimasi 10snt tason. Toki jos kulutus on hyvin vähäistä niin iso perusmaksu nostaa keskihintaa nopeasti.

2 tykkäystä

Siellä on sähköyhtiöissä mietitty, mitä tehdä kun ei mene kiinteät sopimukset kaupaksi.

”Järjestetään pari 30c/Kwh päivää pörssisähköön ja alkaa määräaikaisen sopimuksen kauppa käydä”

18 tykkäystä

Ylellä sentään oli tästä lyhyt juttu nyt iltapäivällä ja mainittu 20:30 uutisissakin: Pörssisähkön hinnassa hurja piikki perjantaina, syynä rajoitukset Suomen ja Ruotsin välisessä siirrossa ja myös IS: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009791053.html (ja kuriositeettina hesarilta taas tavanomainen rimanalitus, jossa ei syytä ole jaksettu selvittää lainkaan: https://www.hs.fi/talous/art-2000009791693.html)

Ei sinänsä mitään uutta mitä ei täällä ole mainittu, eli syynä enimmäkseen Pohjois-Ruotsin siirtoyhteyden huolto ja vika Etelä-Suomen ja Keski-Ruotsin välisissä yhteyksissä.

4 tykkäystä

Loviisan ydinvoimalan huolto alkaa sunnuntaina ja kestää 37 vrk.

2 tykkäystä