Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Tässä ketjussa keskustelua sähkönmyyntisopimuksista, eli niiden hinnoista ja ehdoista.

10 tykkäystä

Jotta keskustelu valtakunnassa tarjottaville sähkösopimuksille ei rönsyilisi muille palstoille, tässä ketjussa voi esittää sähkösopimusten hintoja/tarjouksia/ehtoja.

3 tykkäystä

Hyvä ja kurantti aloitus, kyllähän jokaisen sijoittajan henkilökohtainen cash flow on relevanttia sijoittamisen kannalta :grimacing:

Asun paritalossa ja lämmitysmuoto on maalämpö. Eli sähköä kuluu jonkun verran muttei tietenkään sähkölämmityksen vertaa. Kokonaiskulutus ~21kkwh/v, tosin nyt tullee olemaan merkittävästi enemmän koska siirryttiin tammikuussa sähköautoon.

Määräaikainen sopimus (4,9c/kwh, 0€/kk) menee umpeen joulukuun lopussa.

Tässä nyt sitten pähkitään naapurin kanssa kannattaisiko uusia sopimus 1-2v määräaikaiseen nyt vai porskuttaa nykyisellä vuoden loppuun ja sitten ottaa joku lyhyempi sopimustyyppi.

Ajatuksia?

4 tykkäystä

Äärimmäisen hyvä kysymys, mutta kristallipalloa tämä vaatisi. Futuurien oletetaan uutisoinnin puolesta liikkuvan 20c/kWh paikkeilla ensi vuoden puolella. Vaikeaa sanoa. Ehkäpä 2023 kevättalvella olemme kaikki viisaampia kustannuksista.

2 tykkäystä

Isoin jännityksen aihe syyskuuhun 2023 asti olevan 4,69c/kWh kiinteän sopparin kanssa on se, pysyykö sähköyhtiö pystyssä näiden haastavien aikojen yli. Jos pysyy, niin sitten on kerrankin ollut omalta kannalta hyvä sopimus :slight_smile:

Sitä ei sitten tiedä kuinka paha tilanne on jälleen vuoden päästä…

12 tykkäystä

Näköpiirissä pientä helpotusta?: https://www.is.fi/politiikka/art-2000009035942.html

“IS:N tietojen mukaan hallitus ryhtyy todennäköisesti suitsimaan sähkön korkeita hintoja alentamalla sähkön arvonlisäveroa nykyisestä 24 prosentista joko 10:een tai 14 prosenttiin.”

4 tykkäystä

Itellä on kans alle 7 sentin soppari marraskuuhun 2023. Mutta kovasti on mietitty ja alettukin säästämään jo sähköä vaikka soppari on taskussa.

Solidaarisuudesta kärsiviä kohtaan, sekä oman, valtion, että sähköfirman tulevaisuutta ajatellen ei aleta porsastelemaan.

12 tykkäystä

Viiden sentin soppari ensi vuoden huhtikuuhun voimassa. Kerrostalokolmio ja kulutus äsken laskuilta katottuna keskimäärin jotain n. 130 kwh/kk. Todella pientä siis. Oli tarkoitus katsella uutta isompaa taloa, mutta taitaa ainakin hetkeksi jäädä seuraamisen tasolle. Kyllähän tämä pieni sähkönkulutus on näillä sähkönhinnoilla oma etunsa nykyisessä talossa kun tilaakin avopuolison kanssa asustellessa tällä hetkellä riittävästi.

Kuitenkin mielenkiinnolla odottelen ensi kevään hintoja, että onko hinnat taittuneet, asettuneet vai edelleen nousussa.

1 tykkäys

Itsellä kaksi sopimusta kotiin ja mökille. Molemmat n. 13 000 kWh tasolla vuodessa. Kotona 07/23 asti soppari 5 c/kWh hintaan. Mökillä samanhintainen mutta voimassa vain 11/22 asti. Molemmat kahden vuoden määräaikaisia olleet.

Nyt sähköyhtiö tarjosi mökille 18,9 c/kWh sopparia kahdeksi vuodeksi aiemman jatkoksi. Tartuin siihen pitkän harkinnan jälkeen, koska OL3 taas ongelmia ja en halua ottaa riskiä vielä suuremmista hinnoista. Voi olla, että jälkimmäisenä vuonna maksetaan ylihintaa.

Edit: lisäksi harkinnassa aurinkopaneelit mökille. Eka tarjous kysytty, mutta toimitusaika ja muut detskut auki.

1 tykkäys

Hyvä aloitus. Itsellä 31.12. loppuu nykyinen 4,98 c/kWh ja 0e kk. Helen tarjosi muutama viikko sitten 28,67 c/kWh ja 3,99e kk. Hetken irvistelyn jälkeen päätin tarttua tarjoukseen. Helenillä on kirjattu sopimussakko jos sopimuksesta haluaa eroon että, jos kulutus alle 20000kWh vuodessa niin 50e ja jos yli niin 200e. Tässä pitää sitten kun tuo uusi soppari alkaa nii seuraamaan entistä tiiviimmin minkälaisia sopimuksia tarjotaan ensi keväällä/kesällä ja siihen asti mennä tuolla. Mieti myös etten olisi ottanut tuota sopparia vaan mennyt pörssisähköllä kevääseen mutta kyllä hirvittävät nykyiset hinnat ja myös Olkiluodon kanssa ollut sen verran epävarmuuksia niin en uskaltanut pörssisopimusta. Kulutus onneksi maltillinen, n 2000 kWh vuodessa, kaukolämpöinen rivari kun on. Enemmän hirvittää kuitenkin miten tämä kaikki tulee vaikuttamaan vastikkeeseen mutta se on ehkä keskustelu johonkin muuhun lankaan.

1 tykkäys

Pari viikkoa sitten meni n.5c/kWh sopimus umpeen. Annan todennäköisesti jatkua toistaiseksi voimassaolevana, koska en halua sitoa nykyisiä hintoja pitkiksi ajoiksi. Ulkomuistista toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen hinta oli 17,95c/kWh syyskuun loppuun ja lokakuusta alkaen 43,95c/kWh. Kuukausimaksu taisi olla 4,9€/kk.

Suoralla sähkölämmityksellä oleva omakotitalo, jossa vuosikulutus ollut viimeiset vuodet 8800-9500kWh / vuosi. Näihin ei ole edes tehty mitään poikkeuksellista pienentääkseen sähkönkulutusta. Talossa varaava takka, koneellinen ilmanvaihto LTO:lla ja vuoden vanha ja nykyaikainen ilmalämpöpumppu.

En menetä yöuniani.

6 tykkäystä

Kusetuksen makua kyllä markkinoilla, kun esimerkiksi Vattenfall, joka on aiemmin myynyt erikseen aurinkosähkösopimuksia (ja muita uusiutuvia) ei anna enää tilata sellaista. Varmasti firman tuloksen kannalta näppärää niputtaa kaikki uudet sopimukset samaan kategoriaan kun sähkönhinta on pilvissä. Voisi olla nimittäin hankala perustella asiakkaille, miten auringonvalon hinta on noussut 800%. Pitäisi varmaan kannella kuluttajasuojaan.

11 tykkäystä

Eilenhän uutisoitiin myös tämän hankkeen etenemisestä (ekat uutiset oli jo 18.5.):

Every kilowatt-hour of electricity that Europe generates from solar, from wind, from hydropower, from biomass, from geothermal or green hydrogen makes us less dependent on Russian fossil fuels. So invest in that. If you look at the facts, the evidence, today, the price of wind and solar energy is cheaper than polluting fossil fuels. That is why, with our REPowerEU initiative, we will invest together EUR 300 billion to accelerate the green transition.

Itse tulkitsen tämän liittyvän myös sähkön hintojen nousuun:

We are doing it for Ukraine. We are doing this to uphold our European values. But we are also doing this to show – to Russia and the world – that breaking internationally shared rules comes with a massive cost. That has to be very clear. This effort must come together with a new European strategic thinking. Today, I would like to pin down three of its main tenets. First, to defend the rule of law and the rules-based order over time, we must neutralise Russia’s blackmail ability and strengthen our own capabilities to act. Second, we must support democracies that are most exposed to foreign threats – and I am not only thinking about Ukraine but also about the Western Balkans. And third, we must also look further, to global geopolitical shifts, and use our economic might to preserve and expand the rules-based global order.

Ja onhan siinä myös suoraa puhetta:

The skyrocketing electricity prices are now exposing, for different reasons, the limitations of our current electricity market design. It was developed under completely different circumstances and for completely different purposes. It is no longer fit for purpose. That is why we, the Commission, are now working on an emergency intervention and a structural reform of the electricity market. We need a new market model for electricity that really functions and brings us back into balance.

5 tykkäystä

Minkäslaisia tarjouksia olette saaneet alueen toimitusvelvolliselta sähkönmyyjältä? Näitähän ei erikseen kerrota, vaan aspaan soittoa

1 tykkäys

Ilmeisesti kyseessä hitusen isompi paritalon puolikas, vai onko raskaammat sähköistetyt harrastukset kun noin kova kulutus maalämmöllä? Yleensä törmää perus omakotitaloissa suorasähköllä tuollaisiin 20MWh vuosikulutuksiin

1 tykkäys

Nyt en kyllä ymmärrä. Jos kokonaiskapasiteetti “aurinkosähkömarkkinoilla” on esim 10 ja nyt energiakriisin vuoksi siitä kymmenestä on myyty jo kaasun, hiilen jne. korvaamiseen 9/10, niin miten Vattenfallin kannattaisi, tai edes voisi silti myydä sitä aurinkosähköä lisää? Tyhjästä? Ja jos sitä olisi saatavilla lisääkin, niin koska kysyntä ylittää tarjonnan, niin business is business

1 tykkäys

Itsellä sähkönkulutus vuodessa alle 3000 kwh niin ei niin pahasti iske tuo sähkön hinta kuin monella muulla, mutta vastataan nyt tähän ketjuun ajankuluksi kun aihe kiinnostaa ja toiveissa olisi hankkia OKTalo lähivuosina.

Nykyisin asun uudehkossa pienessä rivarikaksiossa. Saa saunoa 15-20 kertaa kuukaudessa että saa menemään yli 300kwh kuukaudessa. Nytten on toistaiseksi voimassa oleva sopimus vielä ensikuun loppuun ja hintaa vajaa 12c. Ei sattunut vielä silmään paljonka hinta tulee olemaan lokakuun alusta.

Viime viikolla fortumin sivuilla kun käväsin niin tarjolla oli sitä perinteistä 30c+ määräaikaista 2 vuodelle mikä ei itselle kuulosta nykytiedoilla järkevälle.

Siellä tosin oli tarjolla vielä kiinteitä sopimuksia rivitaloon jos käyttää alle 3000kwh vuodessa niin kk-maksu on kiinteä 60e. Siihen tosin en ole sen tarkemmin perehtynyt onko se miten pitkä määräaikainen sopimus jne. ja kiinnostaisi onko noita kukaan käyttänyt?

Kesäisin ei tule asunnolla saunottua pahemmin mutta talvella kyllä, tuollainen kiinteä soppari kyllä olisi hyvä talvella. Muutenhan sitä joutuisi väkisin saunomaan ja käyttämään sähköä jos olisi kiinteä hinta kesälläkin.

Mistä yleensä tietää mikä yhtiö on milläkin alueella toimitusvelvollinen?

Ei se nyt ihan noin mene

"Suomessa sähkönkäyttäjät saavat vapaasti valita sähkönmyyjän. Sähköverkkoon liittämisestä ja sähkön jakelusta vastaa alueen verkkoyhtiö. Sähkönmyyjät, jotka tarjoavat sähköä postinumeroalueellesi löydät Energiaviraston ylläpitämästä hintavertailupalvelusta www.sahkonhinta.fi.Linkki toiselle sivustolle

Verkkoyhtiösi vastuualueella toimii myös toimitusvelvollinen sähkönmyyjä, jonka on toimitettava sähköä alueen kotitalouksille julkisilla hinnoilla ja ehdoilla. Hintojen pitää olla kohtuullisia. Tiedon alueesi toimitusvelvollisesta myyjästä saat postinumeroalueesi verkkoyhtiöltä."

6 tykkäystä

Itsellä Vattenfallilta sähkön myyntiä koskeva sopimus. Hinta 4,93 snt/kwh 7/2023 asti. Laskutus 0e/kk. Kun 2v sopimus otettiin elokuussa 2021, Vattenfall ei myynyt kuluttajille muuta kuin uusiutuvaa sähköä (eli fossiilisella tuotettua ei ollut edes mahdollista hankkia).

2 tykkäystä