Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Tämähän tarkoittaa alv 24% verokannalla 1.5.2023 lukien
3,99 €/kk
10,99 snt/kWh

Tällä hetkellä hintavertailu on siinä mielessä hankalaa, kun alv kanta on vielä tämän kuukauden alennettuna eikä kerro tulevan energian hinnan summaa suoraan.

6 tykkäystä

Luulisi sähköyhtiöiden yrittävän myydä määräaikaisia paremmalla katteella kuin pörssisähköä pelkällä marginaalilla. Pieleenhän heilläkin on ennusteet menneet, mutta heillä kuitenkin pitäisi olla parempi kompetenssi ja työkalut hinnan ennustamiseen. Mitään varmaahan tässä ei ole, mutta kallistun itse kuitenkin siihen, että porskutan pörssisähköllä toistaiseksi.

5 tykkäystä

Ensi kuussa tulee tosiaan “hintojen korotus” kun arvonlisävero palaa 10->24%. Pörssisähkö on nyt kingi, semminkin kun OL3 käynnissä ja kevät tuo lisää vettä koskiin yms. Kuukausien perusmaksut ovat (harmillisesti) mukana kuviossa, eikä ilman saa tarjouksillakaan. Katsotaan nyt mihin sähkön hinta menee kesämmällä, sitten ehkä nappaan kiinni 12/24k määräaikaiseen. Siis jos menee sen kympin alle.

Edit. pikku erhe, tuli alunperin kirjoitettua OL3 kännissä. Oliko joku alitajuinen lipsaus liittyen puljun toiminaan, vai mikä lie :laughing:

9 tykkäystä

Ranskassakin pitäisi ainakin pari reaktoria palata tuotantoon huhtikuun lopulla. Näilläkin lienee pieni vaikutus hintoja laskevasti. Eiköhän kesällä liene hinnat aika edullisia, ehkä kiinteidenkin sopimusten hinnat jatkaa laskuaan.

1 tykkäys

Toivottavasti näin. On kuitenkin tainnut olla vähäluminen vuosi Alpeilla. Mahtaakohan jokivarsilla sijaitseville voimaloille olla ensi kesänä riittävästi jäähdytysvettä?

1 tykkäys

Kätevä sivu joka vertailee 6 eri hintavertailusivua kerralla:

12 tykkäystä

Pörssisähkö on toiminut hyvin tämän vuoden puolella. 2 ladattavaa autoa itsellä pihassa, niin kiinteät sopparit ei houkuttele.

4 tykkäystä

Onko kenelläkään kokemusta Lumme Energiasta?

Ovat tällä hetkellä halvin 24 kk sopimusta tarjoava yhtiö, 9,43 snt/kWh (alv10%). Hinta on 24 % alvilla 10,63 snt/kWh eli kymppi lähestyy :metal:

Tällä hetkellä 12 kk:n sopparit ovat hiukan kalliimpia kuin 24 kk. Tämä johtunee siitä että vuoden päästä hinnat ovat halvempia. Riskiä tietysti on.

6 tykkäystä

On hyviä kokemuksia (sähkö ja lasku on tullut, sekä yhtiö on pysynyt pystyssä). Halpa 24kk määräaikainen on sieltä, mutta harmittavasti se loppuu nyt heinä-elokuun tienoilla. Ainoa negatiivinen asia, että nimi oli turhan lähellä kipannutta Lumo Energiaa. Tämä hieman säikäytti kun luin sen kaatumisesta.

Eivät ole vielä lähestyneet uudella tarjouksella, en tiedä lähestyvätkökään vai muuttuuko joksikin toistaiseksi voimassa olevaksi.

6 tykkäystä

Itselläni ollut soppari Lumme energialta eikä moitittavaa. Eivät menneet konkkaan vaikka minulla oli 5 sentin soppari vielä voimassa koko talven Lapissa :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 tykkäystä

Kaksi 2 vuoden sopimusta ollut Lumpeella,loppuu nyt syyskuussa,ei valittamista.
Positiivista että ovat nytkin halvin,siellä jatkan jos hinta kohdallaan.
Kesä-heinäkuussa ajattelin taas tehdä uuden sopimuksen,alkamaan siis syyskuussa.

2 tykkäystä

Varmaan aika moni jatkuvasti arpoo kiinteän hinnan (ja vähintään 1 vuoden määräaikaisuuden) ja pörssisähkön välillä. Aika usein nämä ovat edellisen noin 10 vuoden aikana menneet niin, että kannattaa ottaa se sopimustyyppi, joka on juuri sillä hetkellä huonompi. Pörssisähkössä kannattaa katsoa edellistä muutamaa kuukautta, eikä vaan juuri sen päivän hintaa. Taas toisaalta kannattaa pitää mielessä se, pystyykö maksamaan mahdolliset pörssisähkösopparin aiheuttamat erittäin korkeat laskut, ettei nyt ainakaan pikavippien ottamiseksi menisi.

Jos tätä nyt tällä hetkellä katsoo, niin vaakakuppi taitaisi olla kallellaan kiinteän hinnan suuntaan, joka on vielä hieman kalliimpi kuin menneen 3 kuukauden pörssihinta. Tietenkään mitään varmuutta ei ole eikä ero ole suuren suuri.

2 tykkäystä

Itsellä menee kanssa soppari elokuussa uusiksi.

Vilkaisin noita taloustietoja Lumme Energiasta, toisin tuolta ei näkynyt 2022.
Voi olla hyvä noitakin vilkaista ennen kun päätöstä tekee tai sitten ei :smiley:

2 tykkäystä

Onko jollain käytössä tuo Helenin Fiksu -sähkösopimus?

24kk sopparin saisi nyt hintaan 10,86 c/kWh + 3,99€/kk.

Käyttövaikutusta kuvaillaan näin:

"Käyttövaikutus muodostuu, kun sähkönkulutuksesi tuntihintoja verrataan sähkön pörssihinnan kuukauden keskiarvoon. Sähkönkäyttö, joka on ajoittunut edullisille tunneille verrattuna keskihintaan, laskee energiamaksuasi, kun taas korkeamman hinnan tunneille ajoittunut sähkönkäyttö nostaa energiamaksuasi.

Käyttövaikutus kasvattaa tai pienentää kuukausikohtaista energiamaksua, riippuen kuluneen kuukauden sähkönkäyttösi ajoittumisesta. Tyypillisesti käyttövaikutuksen määrä kuukaudessa on -2,00 ja +2,00 c/kWh välillä, jolloin kuukausikohtainen sähköenergian hinta nousee tai laskee toteutuneen käyttövaikutuksen verran."

“Kuukausittainen käyttövaikutus lasketaan:
(A-B) / E = c/kWh, missä
A = tuntikohtaisen sähkönkulutuksen (kWh) ja tuntikohtaisten pörssisähkön hintojen (c/kWh) tulojen summa
B = Kuukauden sähkönkulutus (kWh) x pörssisähkön painottamaton kuukausikeskiarvo (c/kWh)
E = Kuukauden sähkönkulutus (kWh)”

Jos sähkön pörssihinta onkin 50c/kWh, eikö tässä kanneta ihan samat riskit kuin pörssisähkössäkin ilman vastaavia hyötyjä?

https://www.helen.fi/sahko/sahkosopimus/helen-fiksu-sahko#mita-kayttovaikutus-tarkoittaa-ja-mita-hyotya-siita-on

Katselen itse mihin hinnat suuntaavat alkukesästä touko-kesäkuussa, kun sähkön arvonlisäveron alennus poistuu 30.4. Ettei tuossakin olisi vaan päässyt käymään se klassinen tilanne että veroja alas, mutta erotus sujahtaa kuitenkin myyjän taskuun :melting_face: Nappaan todennäköisesti kiinteän sopparin, kun joku tarjoaa 10snt tai alle ilman näitä kaikenlaisia kulutukseen sidottuja erikoisehtoja.

8 tykkäystä

Joo katselin tuota ja päätelmäni oli ihan sama kuin sinulla “Jos sähkön pörssihinta onkin 50c/kWh, eikö tässä kanneta ihan samat riskit kuin pörssisähkössäkin ilman vastaavia hyötyjä?”
Ihmettelin myös että miksi tuo kaava on tuossa muodossa, kun se voisi olla A/E-pörssisähkön keskihinta=käyttövaikutus .

2 tykkäystä

Ei nuo kymmenen sentin sopparit hirveästi houkuttele. Tässä on ydinvoimalaa startannut, tuulta/aurinkoa tulee reilusti lisää pohjoismaihin, kaasuhanat maailman merille avattu ym vastaavaa tapahtunut viime aikoina niin ihmettelen suuresti mikäli vastaavanlaisia hintoja nähdään kuin hetki sitten

Odottelen edelleen pörssisoppareilla ja katselen syssymmällä onko mitään järkevämpää tarjolla

21 tykkäystä

Itselläni nykyinen soppari loppuu heinäkuun alussa. Odottelen kesäkuun loppuun ja valkkaan 24 kk sopimuksen ja ehdokas edelleen Lumme Energia.

1 tykkäys

https://hydro-reservoir.nordpoolgroup.com/rescontent/area/rescontent.cgi

Tuolta muuten näkyy vesitilanne Pohjoismaissa. Parempi kuin viime vuonna, mutta kasvaneen kokonaiskapasiteetin myötä tätä voidaan hyödyntää aikaisempaa tehokkaammin säätövoimana

2 tykkäystä

Fortumilta otin pörssin parisen viikkoa sitten.
Myyjä lupasi, että heinä-elokuussa soittaa uudestaan ja saan 2v määräaikaisen 5-6 snt väliin…
Katotaan nyt.

6 tykkäystä