Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Vaikka kaikki Suomen autot muutettaisiin sähköautoiksi, lisäisi tämä sähkönkulutusta vain noin kymmenen (10) prosenttia. Eli sähköautoilun merkitys tulevien vuosien aikana sähkön hintaan on hyvin minimaalista. Enemmän olisin huolissani, että jos/kun vetyinvestointeja tehdään, niin mikä on näiden vaikutus sähkön hintaan. Yksi tuollainen iso tehdas voi lisätä sähkön kulutusta 3-5%, joten tämmöisen investoinnin merkitys sähkön hintaan on huomattavasti paljon suurempi kuin sähköautoilu tulee koskaan olemaan.

11 tykkäystä

Kyllä se sivuilla näkyy edelleen:

(itse otin tämän siis mökille talvikaudeksi kun sähkönkulutus on nolla)

Minulla roikkuu tuolla Lumpeen omasivuilla huippuedullinen wanhan asiakkaan etu. 13 sentillä 24kk

Sähköyhtiöissä ja operaattoreissa pätee sama viisaus eli vaihtamalla paranee

7 tykkäystä

Tämmöinen on jo ihan järkisoppari varsinkin pieneen talouteen jossa kk-maksu näyttelee prosentuaalisesti isoa osaa sähkölaskusta. Plussana toistaiseksi voimassa oleva soppari. 4€ kk maksulla saa jo alle 10c sähköä yli 40kwh. Sillä kustantaa jo jossain yksiössä lähes viikon sähköt (ei sähkölämmitteiset)

1 tykkäys

Aivan joo. Luulin, että puhuttiin kiinteähintaisesta 6kk-sopparista. Pahoittelut.

Autokanta uudistuu niin hitaasti verrattuna uusiutuvien hurjaan kasvuvauhtiin, että en usko sähköautojen pystyvän pysäyttämään hintaromahdusta.

Määräaikaisen sopimuksen hyödyt eivät ole rahallisia vaan emotionaalisia. Maksetaan kovaa rahaa, jotta pehmeä mieli voi rauhassa käyttää sähköä ilman huolia tai murheita.

18 tykkäystä

Määräaikaisten hinnat jatkaa laskusuunnassa. Lumme-energian 24 kk nyt 9.25 snt/kWh + 3.99 €/kk.

11 tykkäystä

Loppukesästä 6-7 sentin haarukassa oleva 24kk soppari kiinni. Uskon, että seuraavien viikkojen aikana tullaan selvästi alas. Syksyllä ehkä pientä nousua taas pidemmissä sopimuksissa.

3 tykkäystä

Kuvittelisin markkinoiden toimivan siinä määrin tehokkaammin, että suojausten hinnat vaikuttavat enemmän kiinteiden hintaan kuin sääolot. Muuten keväästä syksyyn olisi tarjolla vain viiden sentin soppareita

2 tykkäystä

Jos ei tarjoukset parane niin vaihdan itse soppareiden umpeen mennessä pörssisähköön. Kolme sopparia täytyy ottaa syyskuussa uusiksi.

Nordpoolista viikkokohtaista historiaa. Hinta megawattitunnille

2 tykkäystä

Markkinassa pyöritään reilussa 2sentissä

2 tykkäystä

“Vielä 7. heinäkuuta Suomen hinta-alueen vuoden 2024 futuuria myytiin hintaan 7,42 c/kWh (sis. alv), kun 19. heinäkuuta sama futuuri oli laskenut 5,84 c/kWh hintaan.”

Eiköhän ne määräaikaisetkin lähde pikku hiljaa alas valumaan.

21 tykkäystä

Mä en usko, että välttämättä tulee mitenkään merkittävästi ennen tätä talvea. Sähkönmyyjät ovat enemmän huolissaan intra-day volatiliteetistä hintojen osalta. Tältä osin tuottovaatimus futuurien päälle tulevasta preemiosta on noussut melko pysyvästi joulukuun 2021 jälkeen.

1 tykkäys

Voisit varmaankin tarkemmin selostaa tuota hintamekanismia

Itse olen siinä käsityksessä, että yleensä sähkönmyyjä voi suojata tiettyyn hintaan tietyn määrän sähköä. Riskiä on nimenomaan tullut siitä, että sähkönkysyntä on yllättänyt ja joudutaan mahdollisesti ostamaan lisää markkinoilta kalliiseen hintaan ja myymään halvalla

Otetaan esimerkkinä esim. SYSQ1-2024. Jos sähkönmyyjä ostaa tätä 1:n megan, niin se tarkoittaa sitä, että se on tasatehoinen, eli joka tunnille tuo yksi mega. Jos taas fyysisellä markkinalla esim klo 15-17 on hinnaltaan 500 euroa ja muut tunnit alhaisella hinnalla, niin tuo päivän sisäinen volatiliteetin hintaero on euromääräiseltä vaikutukseltaan suurempi kuin mitä ne kalliit tunnit nostaa keskihintaa. Tätä erotusta kutsutaan profiilikuluksi, joka on viime vuosina ollut ongelmallinen myyjille. Tätä ei voi oikein suojata mitenkään järkevästi muutamasta syystä.

  1. Nasdaq Commodities pohjoismaissa on äärimmäisen epälikvidi ja vaikka teknisesti peak-load tuotteita on listattu, niin niitä ei saa, joten kaikki suojaavat käytännössä baseload (tasateho) tuotteilla. Lisäksi Einar Aas keissin jälkeen (Einar Aas confirmed as source of Nasdaq default fund loss | Montel) monet ovat siirtyneet käymään kauppaa OTC:nä (joka entisestään vähentää Nassen likviditeettiä), mutta ei siltäkään markkinalta profiloituja suojia saa ja jos saa, niin preemio on niin kova, että parempi suojata kuitenkin baseloadilla.
  2. Tätä riskiä taklamaan on syntynyt nämä kulutusvaikutus-tuotteet ja hybridi-tuotteet, mutta ei nekään täydellisiä ole.

Sähkönkysyntä on aina ollut riski ja sen sähköyhtiöt handlaavat ihan hyvin. Vähän tyylistä kiinni, että kuinka longina talvena halutaan olla, mutta etenkin talvella kulutuksen ollessa suurta tuo päivän sisäinen hurja volatiliteetti hinnoissa on pahinta myrkkyä.

Näistä syistä pidän aivan selvänä, että ainakin muutamia vuosia vähittäismyynnin hinnoissa on läskiä päällä vrt. takavuosiin.

18 tykkäystä

Kiitos asiantuntevasta kommentoinnista.

Onko niin että sähköyhtiöt ovat tyytyväisiä kaikista pörssisähköön siirtyvistä asiakkaista. Näille ei suojausriskejä ole lainkaan.

1 tykkäys

Jotenkin noin - Pörssisähkön marginaalit ovat kuitenkin lähtötasoiltaan selkeästi heikompia ja pörssisähkössä marginaalin vertailu on liian helppoa. Sähkönmyyjät pyrkivät enenevissä määrin hinnoittelemaan dynaamisesti ja algoilla löytämään passivoituneita asiakkaita, joille marginaalia voi korottaa.

Sitten on myös enemmän riskiä sietäviä myyjiä, jotka näkevät kiinteähintaisissa tuotteissa myös mahdollisuuksia. Markkinassahan on selkeästi myös kilpailutilanteen näkökulmasta pehmeyttä, koska monet agressiivisesti kasvaneet myyjät ovat lopettaneet tai konkurssissa. Näistä voi olla montaa mieltä, mutta yleisesti näiden myyjien olemassaolo luo hinnoittelupainetta myös vakaille perinteisille. Ennustankin, että 1-2 vuoden aikana nähdään varmasti muutama uusi haastaja sähkönmyyntikenttään.

Tätä pehmeyttä kuvaa mielestäni se, että esim. kuukausimaksut ovat tulleet jäädäkseen kuluttajamarkkinaan.

9 tykkäystä

Määräaikaisten sopimusten hinnat jatkavat yhä laskuaan. Helen tarjoaa nyt kahden vuoden sopparia hintaan 9,16 snt/kWh ja 2,99 €/kk.

Syyskuun puolivälissä loppuu vanha halpa sopimus, joten suunta on ainakin oikea jos uuden kiinteähintaisen haluaa. :smiley:

9 tykkäystä

Olen tekemässä muuttoa, ja Fortumilta soitettiin eilen sähkösopimusta tarjoten. Kysyin määräaikaisten sopimusten kWh-hintoja, mutta myyjä sanoi, etteivät he suosittele tai tarjoakaan sellaisia tällä hetkellä. Määräaikaisia soppareita aletaan kuulemma tarjota taas 7-8 snt/kWh paikkeilla.

1 tykkäys

Riski on ihan todellinen että jos nappaa tämmöisen “halvan” 2v sopparin jossa hinta on 9-10 snt/kwh niin kauan ennen sopparin loppua huomaa maksavansa lähemmäs tuplahintaa vs. uudet sopimukset.

7 tykkäystä