Saksalaiset osakkeet


SAP:in chartti on yksi komeimmista megaphoneista ikinä - tuli mieleen katsoa, kun tsekkasin Bilotin kehitystä.

7 tykkäystä

Nyt on kunnon tripping balls kuva

4 tykkäystä
4 tykkäystä

Wirecardin kanssa tuli itsekin maksettua oppirahoja. Tosin casen ollessa avoin, ei se tuntunut kyllä niin selkeältä, kuin näin jälkeenpäin. TJ Braunkin osti kasan osakkeita juuri ennen, kuin korttitalo romahti. Liekö sokeasti uskonut sumutuksen menevän ikuisesti läpi, vai voisiko olla ollut muka noin pihalla asioista?

2 tykkäystä

Zalando jatkaa (odotetusti) hyvissä kasvulukemissa

https://corporate.zalando.com/en/investor-relations/news-stories/zalando-reports-standout-first-quarter-results

3 tykkäystä

Hesari kertoi, että Daxin koostumusta muutetaan https://www.hs.fi/talous/art-2000008238378.html, niin mietin, että ottaisiko lyhyehkön treidin johonkin indeksiin lisättävään yhtiöön. Yhtiömäärää siis kasvatetaan 30->40 ja tuo voisi aiheuttaa indeksirahastoissa painetta ostaa noita uusia tulokkaita. Dax ei toki varmasti ole kohdeindeksinä varmaankaan kovin suosittu huonon hajautuksen vuoksi.

Tein todella pikaiset vilkaisut tulokkaisiin niin arvostustasot ovat kyllä pilvissä Porschea lukuunottamatta, jota myydään muiden autonvalmistajien tapaan varsin pienillä kertoimilla.

Indeksiin ollaan siis lisäämässä nämä:
Porsche
Puma
Airbus
Zalando
Siemens Healthineers
Symrise
Sartorius
Brenntag
Hellofresh
Qia
(Lähde: Porsche, Puma to join Germany's DAX as index expands | Reuters)

Hellofreshillä näytti olleen aika räjähtävää kasvua, sitä voisi ehkä tutkia hieman tarkemmin.

4 tykkäystä

Hellofreshiä sivuttiin Pörssipäivässä. Alkaen 49.45. Tosi yleistasoista, mutta hyvä perusintro yhtiön caseen.

2 tykkäystä

Kaikkien yhtiöiden kurssit on tehnyt vahvaa nousua koko vuoden ja kertoimet on sitten sitä luokkaa.
Itseä kiinnostaisi Zalando, mutta senkään kertoimet ei anna pelivaraa. Teknisestikin (TA) se olisi parhaassa asemassa, yrittämässä uutta ATH:ta. Joten sikäli näistä tämä voisi kiinnostaa puhtaasti TA:n näkökulmasta.
Airbus:kin on tehnyt valtavan pesäeron BA:han, eipä ole pitkään aikaan tullut seurattua näitä rinnakkain. Itsellä ei ole Hellofresh:istä mitään aikaisempaa kokemusta, yhtiönä ihan uusi. Konsepti näytti ihan ok:lta, mutta laittaisin tämän koronabuustin ansioksi, tämän kahden vuoden nousun. Miten jatko, kun elämä liikkuu lähemmäksi normaalia?

2 tykkäystä

Tähän voisi Saksassa asuvana kommentoida. Käytän itse Hellofreshin palveluita viikoittain ja meinaan käyttää koronan jälkeenkin, mutta en omista osaketta. Kiinnostaa kyllä mutta liian kallis omaan makuun.

Täällä noita “kokkauslaatikoita” (Kochbox) oli muutama vuosi sitten vielä useammalta eri toimijalta tarjolla, mutta nyt ei tunnu kuuluvan Hellofreshin kilpailijoista enää yhtään mitään. Ne näyttävät voittaneen sen kilpailun. Monet tututkin sitä käyttää ja on tyytyväisiä kun ei tarvitse käydä kaupassa ja miettiä mitä ruokaa laittaisi, mutta voi silti itse sen ruoanlaiton parissa askarrella. Korona-aikana tämän suosio toki hyppäsi vielä ihan uusiin sfääreihin kun kaupassa ei haluttu tai voitu käydä. Siitä porukasta jotkut varmaan on lockdownien jälkeen lopettaneet, mutta jos sitä pakoa tulee enemmän niin luulisi sen jo viimeistään kuluvalla neljänneksellä luvuissa näkyvän. Ne on kuitenkin markkinoineet tämän vuoden aikana todella agressiivisesti, joten en kovin isoon pudotukseen usko.

Tähän sen verran että täällä Saksassa ainakin oman kokemuksen perusteella suurin osa eläkesäästämiseen tarkoitetuista rahastoista (mm. DWS:n kautta) joita tyrkytetään on kiinni DAXissa. Veikkaan siis että noissa rahastoissa voi olla yllättävän paljon ihmisten eläkesäästöjä kiinni.

6 tykkäystä

Mitäs mieltä palstalaiset Thyssenkruppista?

Ostin viime viikolla pikku siivun, koska omasta mielestä näyttäisi olevan mielenkiintoisessa vaiheessa ja arvostus kohtuullisen alhainen.

Tänä vuonna mahdollista ponnistaa reippaasti voitolliseksi ja elektrolyyseribisnes saatetaan listata lähitulevaisuudessa, mikä itsessään olisi Thyssenin osalta lähes yhtä arvokas kuin yrityksen koko nykyinen markkina-arvo. Eli tässä voisi kaupan päälle saada osuuden tulevasta uudesta listautujasta.

Thyssen mukana mm. Neom-hankkeessa 2GW:n elektrolyyserisopimuksella: https://www.thyssenkrupp.com/en/newsroom/press-releases/pressdetailpage/one-of-the-largest-green-hydrogen-projects-in-the-world--thyssenkrupp-signs-contract-to-install-over-2gw-electrolysis-plant-for-air-products-in-neom-124584

Toukokuun puolivuotiskatsauksessa kertoivat näin: ”Full-year forecast adjusted: forecast for adjusted EBIT raised, significant improvement expected
to at least €2.0 billion; significant improvement of FCF before M&A to a negative figure in mid three-digit million euro range amid continuing limited forecast ability due to geopolitical and economic upheavals (see forecast report)”

Ottaen huomioon ekan vuosipuoliskon negatiivisen kassavirran, toiselta vuosipuoliskolta ennustetaan n. 500M€ positiivista kassavirtaa ja vahvaa tulosta. Mikäli ennuste toteutuu niin aika edulliselta vaikuttaa.

Tilauskirjat kasvaneet todella hyvin mikä vahvistaa luottoa käänteen onnistumiseen. Säästöohjelma myös loppusuoralla ja yli 10% tehtävistä lakkautettu.

Bonuksena tuo lyyseribsneksen listaaminen.

3 tykkäystä

Ei ole tullut oikein seurattua Thysseniä, mutta pitäisi varmaan ottaa tuon vetyhomman listautumisen johdosta. Monialafirna voi olla selvästikin arvokkaampi kuin nipussa, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan nopeuttaa vetymuutosta.

Lisäksi voisi todeta että Thyssenillä on paljon bisnestä myynnissä, tuo Multitracks (liikevaihto melkein 6 mrd eur, 18000 hlö) josta esim rosteribisnes (Terni) myytiin Italiaan Arvedille tämän vuoden alussa.

Lisäksi tuota Teräsbisnestä on yritetty yhdistää Tata Steelin kanssa mutta EU blokkasi, myös senkin listauksesta on ollut puhetta. Liikevaihto 9 mrd eur, 26000 hlö.

Eli vetymuutosten lisäksi myös muita isoja uutisia ehkä luvassa.

Cevian on myös laittanut rahaa kiinni tämän kokonaisuuden oikaisemiseksi. Tosin pienensivät pottinsa 15->8%

On kiinnostava etenkin tuon vetykortin johdosta. Samoin Siemens Energy. Tarkoitus kuitenkin katsoa vähintäänkin seuraavat raportit ennen hankintapäätöksiä. Vähän arveluttaa, mitä tästä venäjän perseilystä vielä seuraa. Uniper diiliin leivottiin (Saksan hallitus) lupa siirtää kohonneet maakaasuhinnat 90% eteenpäin, joten voi olla vaikeita aikoja monille saksalaisille yrityksille edessä, jos ei suojauksia tms. Mm nämä maininnat oli edellisessä TK raportissa:

No risks that threaten the Company’s ability to continue as a going concern, provided that gas
supplies to our industrial plants, particularly at Steel Europe, can be maintained

Serious uncertainty about the course the war will take in Ukraine, possible supply restrictions for
oil and gas, and geographical expansion of the conflict

1 tykkäys

Moi,

en ole pahemmin Saksan maalle sijoittanut, joten tällainen aloittelijamainen kysymys. Tunnen orastavaa kiinnostusta BASFia kohtaan, mutta en ole sitä vielä tarkemmin alkanut tutkimaan. Strategiani on sijoittaa yrityksisiin, jotka maksavat kohtuullista osinkoa. Olen kuullut osingon verotushaasteista Saksan viranomaisten kanssa ja verojen takaisinperintä ei kiinnosta minua tippaakaan. Kysymys onkin, kannattaako esimerkisi BASFia omistaa mielummin NYSEn kautta ADR:n muodossa kuin suoraan Saksasta, jotta osinkojen verotus olisi huokeampaa ja helpompaa?

Osinkojen verotus menee yrityksen kotipaikan, ei listaamispaikan, mukaan. Eivätkä nuo ADR:tkään mitään ilmaisia lounaita ole, kun niistä menee usein joku toimistomaksu jokaisesta osingosta. Noita osinkojahan ei tarvitse edes joka vuosi hakea, mutta silti suosittelen pistämään sellaisen potin, että takaisinhaulle saa vaivanpalkkaa.

Tuossa ihan hyvä blogikirjoitus miten homma etenee. Kannattaa lukea myös tekstissäkin viitattu Sijoittaja-Tursaan blogikirjoitus aiheesta

Moi,

kiitos paljon selvennyksestä ja linkistä.

Oma valinta on DBXD . Se on yksi hyvä vaihtoehto, jos ei halua maksaa liikaa osinkoveroja… Basf osuus on siinä n. 5%.

Lindeen olen pitkään miettinyt sijoittavani mutta en ole viitsinyt Saksan osinko verotuksen takia. Muuttuuko tämä nyt kun poistavat kokonaan Linden Saksan pörssistä ja jatkossa saa vain jenkeissä?

Lindehän on ollut vuodesta 2018 rekisteröitynä Dubliniin, Irlantiin. Verosopimuksen mukaan Irlanti ottaa 15% ja Suomi sitten loput.

Osakkeen listauspaikalla ei pitäisi olla mitään merkitystä osinkoverotuksen kannalta, vain yhtiön kotipaikka määrää sovellettavan verosopimuksen. Poikkeuksena tähän huhujen mukaan jotkin GDR-laput, jotka on listattu saksalaisille markkinapaikoille.

2 tykkäystä

Onko kenelläkään pintaa syvemmältä ajatusta thyssenkruppista? Arvostustaso on aivan mielipuolinen. Markkina-arvo 3.8 miljardia, p/b 0,28 ja jo pelkästään oma pääoma moninkertainen markkina-arvoon verrattuna. Konkurssiako tässä hinnoitellaan? Yritys on kuitenkin voitollinen ja maksaa osinkoa.

1 tykkäys

Komppaan kysymystä, näyttää kiinnostavalta. Käteistä on ainakin viime vuoden lopussa ollut yli 7 miljardia ja velkaa reilusti vähemmän. Eri lähteistä EV olisi n 600 miljoonaa (Stratosphere) tai 1,15 miljardia (Koyfin) tai 670 milj. (Marketscreener). En tiedä onko alkuvuodesta tapahtunut jotain? Ainakin heillä taitaa olla menossa jotain uudelleenjärjestelyjä. Ennustavat laskevaa tulosta, toisaalta FCF pitäisi parantua viime vuodesta. Adj. EBIT (yäk) ohjeistetaan olevan “mid to high three-digit million euro range”. Jos nyt sanotaan että tulee 500 miljoonaa ja EV oletetaan ilman omia laskuja olevan tuo 700 miljoonaa niin EV/adj. EBIT olisi aika matala. Net income ohjeistus positiivinen ja FCF ennen M&A myös positiivinen.

Tietäisiköhän joku mitä Thyssenkrupissa tapahtuu isossa kuvassa?

5 tykkäystä