Salkkujen tuotto-%

Olin laittanut omaan taulukkolaskelmaan tuotoksi:
(A - B + C + D) / (E + F)

A = osakkeiden markkina-arvo
B = verovelka jos salkku realisoitaisiin kokonaan
C = saadut osingot nettona
D = salkusta myytyjen osakkeiden tuotto
E = salkussa olevien osakkeiden hankintahinnat yhteensä
F = salkusta myytyjen osakkeiden hankintahinnat

Tavoitteena oli kertoa mikä on salkun absoluuttisen tuotto ja se saataisiin jos osamäärän sijasta kyse olisi erotuksesta. Treidaaminen vie tällä kaavalla suhteellisen tuoton hyvin pieneksi. Pankkikin laskee käyrässä vain time weighted rate of returnin, joka minusta ei kuvaa oikein sijoitustoiminnan tuloksellisuutta, kun salkun koko vaihtelee ostojen ja myyntien seurauksena.

Money weighted rate of return saadaan tämän esimerkin mukaan:

Pitää päivittää taulukkolaskenta jotta voi antaa otsikon kysymykseen vastauksen.

2 tykkäystä

Miten D ja F määritellään? Jos et tee salkusta nostoja, niin eikö nämä ole molemmat 0?

Tällöin (eli kun et tee nostoja) E on väärä jakaja, sillä sen pitäisi olla se summa mitä olet salkkuun laittanut eikä nykyisten omistusten hankintahinta, jossa on sisällä jo tuottoa tai tappiota menneistä kaupoista.

Toisaalta jos olet tehnyt voittoa kaupoilla, niin kaavasta puuttuu näiden aiempien kauppojen luovutusvoittojen verot. Tulevat ovat toki mukana B:ssä.

1 tykkäys

D:n ja F:n erotus olisi myytyjen osakkeiden tuotto (laskettu verojen jälkeen) ja molemmat on nollia jos ei ole koskaan myynyt mitään. Myytyjen osakkeiden ostohinnat piti ottaa mukaan, koska niiden kokonaan huomiotta jättäminen antaisi nimittäjään liian pienen summan. En olisi voinut saada tuottoa ilman panostusta. Mutta tässä on ongelma. Miten määritellään summa jonka olen salkkuun laittanut?

Esimerkki: varallisuus on alussa 10 000 euroa. Sijoitetaan 6000 euroa kolmessa yhtäsuuressa erässä. Myydään omistukset yksitellen. Sitten sijoitetaan uudestaan 6000 euroa kolmessa yhtäsuuressa erässä ja lopuksi myydään kaikki paitsi yksi ostoerä. Onko panostus 6000 euroa, 12000 euroa vai 2000 euroa? Sijoitustoiminnan absoluuttinen tuotto on vielä helppo laskea, mutta tuntuu siltä ettei suhteelliseen tuottoon ole mitään järkevää kriteeriä.

Ostin osakkeita tammikuussa 2020 ennen isoa koronadroppia. Jos tätä katsoon time-weighted rate of returnilla (TWRR) niin näyttää siltä että sijoitustoiminta on ollut ihan katastrofi koska nämä osakkeet olivat salkun kokonaisuus, vaikka vain pieni osa sijoituskelpoisesta varallisuudesta. Maaliskuussa kasvatin isosti panostuksia osakkeisiin mutta TWRR näytti vuoden 2020 lopulla vain paluuta lähtöpisteeseen. Todellisuudessa tuotot olivat olleet huomattavasti paremmat ja money-weighted rate of return (MWRR) kertoo tämän paremmin. OP:n verkkopankki ei tarjoa muuta kuin TWRR:n joten nämä pitää laskea itse.

Syyskatsaus.
Osakepoimintasalkku on kurjistunut entisestään.

Indeksisalkku, jossa valitettavasti varsin pohjoismainen ylipaino, on pärjännyt muiden omistusten turvin siedettävämmin.

Mitä tästä nyt pitäisi oppia? Osakepoiminta ei ole edelleenkään helppoa. Suurimmat epäonnistumiset ovat tulleet peesaillessa muita: F-secure Propriuksen jalanjäljissä ja IT-sektori, Duell ja oikeastaan kaikki mallisalkun ostokset ovat rokottaneet salkkua. Luonnollisesti olen osannut valita väärin myös oman analyysin perusteella, ei pidä antaa kaikkea kunniaa muille. Jos lopettaisi OST:in, saisi muhkeat verohyödyt. Toisaalta pitkäjänteisemmin ajateltuna luultavasti haluan säilyttää jonkinlaisen mahdollisuuden madaltaa tuottojani osakepoiminnalla myös tulevaisuudessa.

Myös indeksipoiminta on hankalaa. Sp500:n kalleus on johtanut keskittämään salkkua muualle ja se on tähän asti ollut surkea strategia. Paljon riippuu nyt siitä, onko näkemykseni eri markkinoiden hinnoittelusta oikea pitkällä tähtäimellä.

22 tykkäystä

Tehdäänpä tästä omalta osaltani ensimmäinen viesti tähän ketjuun. Tylsä postaus ilman graafeja vaikka niitä omasta excelistä löytyy. Tämä vuosi mennyt siinä missä rahastot ovat tuottaneet plussaa niin osakkeet tehneet tappiota. Käytännössä osakkeet -3 k€ ja rahastot +3 k€.

Oman salkun arvo (osakkeet+rahastot) huitelee siinä +/- 50 k€ luokassa. Tavoite päästä 6 vuoden päästä 100 k€ rajan yli kun täyttää 40 v. Pahimmillaan salkut olivat koronan alussa jopa hieman miinuksella ja 2021 vuoden lopussa 90 % plussalla. Tällä hetkellä salkut yhteensä +45 %. Suomi osakkeita 15 kpl ja rahastoja Seligsonilta 6kpl, jostai viime vuosina kk säästämisen pääpaino ollut amerikan puolella.

Itsellä Incap ollut salkun tukipilari, parhaimmillaan jopa 50 % painolla, mitä vähensin 25 % paikkeille. Tänä vuonna olen lisännyt osingonmaksajia kuten Nordea, Fortum, Sampo, Valmet ja Neste. Muutama tuotoltaan miinus merkkinen yhtiö roikkuu vielä pelissä mukana ja poistan ne salkusta sopivan tilanteen tullen.

Olen tehnyt suunnitelman seuraavalle 10 vuodelle ja maltillisen tavoitteen 20 vuoden päähän, mikä ohjaa omaa säästämistä ja sijoittamista. Tavoitteina mm. salkun koko, salkun tuotto % ja osinkojen määrä. Vuosittain teen tsekkauksen pystynkö parempaan vai menikö ed. vuosi penkin alle. Näin pystyy joko kiristämään tai keventämään tavoitteita ja olemaan realistisempi itselleen asioiden suhteen.

Omavaraisuus ei ole koskaan ollut tavoitteena, vaan hätäpuskurin luominen joko työttömyyden tai muun tapahtuman varalle + lapsille pientä pesämunaa jenkkirahastoihin :cold_face:. Katsotaan mihin rahkeet riittää.

Tällä hetkellä kerään käteiskassaa ja säästän kuukausittain rahastoihin. Katsotaan kun markkinatilanne rauhoittuu milloin aloitan taas harrastuksen eli osakepoiminnan.

Tämä menikin enemmän oman historian ja tavoitteellisuuden kuin tuottojen puolelle. Kiitokset foorumille, täältä saa paljon hyviä ideoita ja näkökulmia omistamiseen. :shushing_face:

16 tykkäystä

Vaikeeta on! 3 vuoden tuotto -7%. Via Dolorosa :confused:

16 tykkäystä

Syyskuu on oikein hyvä. Suorastaan loistava +5,65% ja päälle tietysti osingot niin vielä parempi. :heart_eyes:
Mielummin näin kuin miinusta.

6 tykkäystä

Minun laaja hajautus ilman Jenkkilää menee miinuksilla.
Onko sinulla sitä Jenkkilää? Sitä täällä Foorumissa on suositeltu.

Aika vahvasti amerikan markkinoilta osakkeita. Noin 65% salkusta sieltä. Sitten Suomi ja muu maailma.
Yksittäisenä kuukautena olen tyytyväinen. Koko ajalta tuotot sadoissa prosenteissa. Ytd noin 17% plussalla.
e: Oli siis tuossa taannoin ensimmäinen miinusmerkkinen kuukausi vuosiin. Ks. Edellinen postaus. Korona aikaan sitten maaliskuussa 2020 viimeksi.

1 tykkäys

Oma erittäin vahvasti PÖLHEXiin painotettu salkku on viimeisen kuukauden osalta 9% nousussa, tosin nousu alkoi jo elokuun viimeisellä viikolla eli syyskuu itsellään ei ole ihan noin hyvä :woozy_face:

11 tykkäystä

Mulla vähän oli sellainen ajatus, että kerran vuoteen on ihan riittävä aikaväli tarkastella salkun tuottoprosenttia, mutta uteliaisuus vei voiton näin vajaan 10kk jälkeen, joten pieni välikatsaus:

Salkun tuotto YTD: +8,44%

Tuoton muodostuminen:
Osingot +3,38%
Kurssimuutokset: +5,06%

Nyt oli sinänsä mukava hetki tarkastella kokonaistuottoa, kun salkussa edelleen ylipainossa oleva Puuilo noussut kuukaudessa vajaa 19%.

Ja oikeastaan myös koko vuoden osalta alun perin villinä korttina salkkuun tullut Puuilo on kantanut kokonaisuutta: YTD +38%, kun muista isoimmista omistuksistani Kesko YTD -14%, Raisio&Sampo -17%. Kemira sentään mörninyt odotetusti +1%

11 tykkäystä

Salkun ATL, -8% till syksy 2020 :pensive:

Salaiset taktiikat menestyksettömyyden takana:

  • Ihan aluksi: Todella huonot hankinnat todella huonoilla hinnoilla (tällä on vaikea voittaa)
  • Ihan aluksi: Ylisuuret positiot yksittäisissä firmoissa
  • Myöhemmin: Paniikkimyynnit ja tappioiden minimointi lian varhain
  • Myöhemmin: Kiinafirmat
  • Myöhemmin: Puolan markkujen yms. internetmiesten kuuntelu sen suhteen mitä ostaa ja millä hinnalla
  • Tänä vuonna: Paniikkimyyntien täysi eliminointi, en myy ikinä laskuun
  • Tänä vuonna: Voittojen kotiutukset liian varhain
  • Tänä vuonna: “Hyvät osinkoa maksavat vakaat firmat”

Harrastuksista pitää maksaa ja tästä on hyvä jatkaa

41 tykkäystä

Salkun YTD enää vain +1,7% :upside_down_face: Noh, syyskuu on pörssissä yleensä heikko, viime vuonnakin pohja oli juuri syyskuun lopussa. Olisko tänäkin vuonna? :pray:

14 tykkäystä

Juurikin AOT saavutti päivän sisäisesti YTD tason -10,00 %. :mega:

On siinä mukavasti nousupotentiaalia, kun tarkastelee tunnuslukuja ja firmojen tulevaisuusnäkymiä. Näkymät tietysti Juurikin hatusta.

Ei se mitään, vaikka välillä käy osakkeiden vaihtoarvo alhaalla, kunhan omistusosuus firmoista säilyy parempia aikoja odotellessa. Kolmen vuoden tarkastelussa on AOT sentään vielä +43,08 %.

Toivottavasti Nordnet huomioi rahan lisäykset AOT:lle, kun niitäkin on tullut tehtyä ja tässä alennusmyynnissä miksipä ei tekisi. Keväällä 2020 Juurikki odotteli pörssikurssien W:ta, mutta eihän sitä tullut. Tällä kertaa Juurikki ei ole myöhässä, vaan liian aikaisessa. Leikkiähän tämä vaan on, jos suhtautuu maailmaan muutenkin ei-niin-vakavasti.

16 tykkäystä

Juurikin luvut näyttävät vähän turhankin tutuilta. Itselläkin salkku korkkasi tänään -10 % YTD ja kolmen vuoden saldona melkein identtiset +46 %. Aika rumaa on ollut meno REIT-painotteisessa salkussa ja osingotkaan ei kauheasti lämmitä, kun viikosta toiseen tulee vuoden osinkojen verran miinusta. :sweat_smile:

Käteistä olisi kiva olla käytössä enemmän kuin nykyiset viisi prosenttia salkusta niin pystyisi siirtymään isommin ostolaidalle. :slight_smile:

9 tykkäystä

Q3 melkein taputeltu alta pois, ja loppuviikosta en ehkä ehdi (tai halua) salkkuuni enää katsoa. Aika siis lyhyen tuottokatsauksen. Informaatioarvon ollessa nolla, jää tästä mukava “päiväkirjamerkintä” joskus katsottavaksi. Tuottoja yritän kirjailla ylös aina kvartaaleittain. :slight_smile:

image
YTD osalta taistelu indeksiä vastaan on jatkunut kiivaana. Alkuvuoden +20% YTD on sulanut, ja plussalla ollaan nippa nappa. Olen kuitenkin tulokseen varsin tyytyväinen, sillä olo on ollut seesteinen, ja nyt olen saanut mielestäni lisättyä voittajia oikein käypään hintaan. Käteistä tällä hetkellä 0%, joten kuukausittaiset lisäykset vain palkkatuloista. Mikään kiire siis nousulle ei vielä ole omasta puolestani, kunhan yhtiöt suorittavat hyvin (tai edes kohtuullisesti tässä markkinassa).

Pidemmän aikavälin tuotto on silti edelleen varsin kelvollinen. Hassua miten tuntuu, että oma sijoitusstrategia on vain kirkastunut ajan myötä, mutta samalla tahdilla myös salkku on sulanut alta. Ehkä se pitkän tähtäimen hedelmä näkyy sitten toisen viiden vuoden päästä. :slight_smile:
image

19 tykkäystä

Mulla kirjattiin viime vuonna salkun 2022 YTD-pohjat 29.9. @ -28,8%
Viimeisen reilun viikon aikana salkku tehnyt 3 eri YTD-pohjaa (close) ja tänään kirjattiin 2023 intralow @ -23,25%. Nyt jännitän mennäänkö viime vuoden alle (prosenteissa) syyskuussa…euroina ei ainakaan, sen verran rajusti on salkku tullut alas viimeiset pari vuotta että liekö pian mitään jäljellä? Meneekö kaikki? :see_no_evil:

30 tykkäystä

Pitkästä aikaa tarkistus omasta tilanteesta.
Nordnetin salkku on n. 3% miinuksella. Kun laskee kaikki salkut yhteensä olen 2,5% miinuksella. Olen ollut uskomattoman onnekas (tikkaa heittävä apina, tai mikäs se marsu olikaan).

9 tykkäystä

Ihan ok tuotto indeksisijoittamisella. Valitsin Hexin vertailuindeksiksi jotta graafi näyttäisi mahdollisimman hyvältä.

30 tykkäystä

Lisäilen tilistä pikkusummia salkkuun sitä mukaa koko ajan kun irtoaa ja hiukan säästötililtä siihen päälle lisäksi nyt kun laskuprosentit isontuneet, laskun loppu kohta käsillä. Sama 5% käteisenä nyt mutta pikku hiljaa lisääkin tulee vaikka määrät ei isoja. Kun näinkin halvalla ostelee on summa nimellistä isompi koska saa tupla-tripla määrän osakkeita kuin vuosi sitten olisi saanut samalla rahalla, myös normaaliaikana hyviä osinko-osakkeita monet. Eli ne pikkusummatkin kannattaa laittaa kiinni, parin vuoden kuluttua ne on x3 summia, osake kpl määrät per firma suurenee salkussa nyt kovaa vauhtia.

Jos vielä loppuliuku-kapitulaatio leivotaan osakkeisiin tähän kuun loppuun on sijoitetun summan reaaliarvo tulevaisuudessa 4-5x. 2-4 vuoden kuluttua saa ihmetellä kun tulee yli 20% osinkotuottoa sijoitetulle pääomalle joissakin firmoissa. Vain jos taloushistorian pisin lama leivotaan tähän niin voi mennä kolme vuotta että palataan takaisin ylös ja isoilla osakemäärillä sitten todella hyviä eurolukuja salkussa.

Eli fokusta voi ajatella siirtää firman osakkeen hinnasta ja mahdollisesta tappiosta salkussa, osakkeen määrään salkussa, ja sillä merkittävästi kasvaneella määrällä ratsastaa tulevaisuuteen. Kaikkein tärkeintä on siis pysyä markkinoilla keinolla millä hyvänsä mukana, ja kasvattaa määriä salkussa lisäsijoituksilla jos suinkin vaan mahdollista koko ajan, edes pienillä.
Jos anteja tulee ne toki vesittää tavoitteen niiden firmojen osalta, koska osakemäärän kasvattaminen nyt ei tuo lisäarvoa jos niitä painetaan kohta lisää ja yksikköarvo laskee paljon, mutta muissa.

5 tykkäystä