Salkkujen tuotto-%

Indeksisalkulla mennyt ihan hyvin.

12 tykkäystä

Viimeiset pari kuukautta salkku polkenut lähes paikallaan. Salkku kesämoodissa, varsin hajautettu ja iso käteispaino. Katsellaan josko loppukesä/syksy tarjoaisi hyviä ostopaikkoja.

47 tykkäystä

Pari kuukautta “lähes paikallaan” ja 3kk tuotto yli 15%. Olisipa tuo itsellenikin vaakalentotila! Hienoa suorittamista!

6 tykkäystä

Mites tuo laskenta toteutetaan, kun tuotto % on negatiivinen, mutta euroissa ollaan jo reilusti plussalla?

Kysyin tuota aikanaan nordnetissä ja vastaus oli seuraava:

”Salkkuraportin kuvaaja näyttää tuoton suhteessa aikavälin ensimmäiseen päivään. Jos olet siis esimerkiksi tallettanut salkkuun 100 euroa ja hävinnyt tästä 50 euroa, näkyy raportilla -50 %. Mikäli tämän jälkeen talletat salkkuun 1000 euroa ja salkkusi tuottaa 100 euroa, näkyy tämä vain noin 10 % nousuna 50 % laskun jälkeen. Kuvaaja siis huomioi ainoastaan prosentuaaliset muutokset, joka selittää sen, että euromääräinen kehitys voi olla plussalla, mutta prosentuaalinen miinuksella.

Samalla idealla salkkusi prosentuaalinen kehitys voisi olla plussalla, mutta euromääräinen miinuksella. Tämä olisi mahdollista, jos olisit esimerkiksi tallettanut 100 euroa salkkuusi ja se olisi tuottanut 50 euroa. Salkkuraportilla näkyisi tällöin + 50 %. Jos sen jälkeen sijoittaisit 1000 euroa, josta häviäisit 10 % eli 100 euroa, olisi salkkusi prosentuaalinen kehitys noin + 40 %, mutta euromääräinen miinuksella.”

10 tykkäystä

Prosentti on aikapainotettu tuotto, euromäärä absoluuttinen tuotto. Nämä eri tavat laskea tuottoa hämmentävät usein sijoittajia, joten asiaa on hyvä avata konkreettisen esimerkin avulla.

Siiri Sijoittaja on päättänyt ostaa salkkuunsa Yhtiö AB:n osakkeita ajallisesti hajauttaen.
1.1.2015 Siiri ostaa 100kpl osakkeita hintaan 1000€ (10€/kpl).
1.6.2015 hän ostaa 125 kappaletta osakkeita hintaan 1000€ (8€/kpl).
1.1.2016 hän ostaa 95 kpl osakkeita hintaan 997,5€ (10,5€/kpl).
1.1.2017 osakkeen hinta on 9,5€. Yhtiö AB ei ole maksanut tarkastelujaksolla osinkoja. Mikä on Siirin sijoittamisen tuotto?

  1. Absoluuttinen tuotto:
    Siiri on maksanut osakkeista yhteensä 2997,5 € ja hänellä on osakkeita 320 kappaletta. Osakkeen hinta on 9,5 € joten salkun arvo on 320*9,5 = 3040 €. Salkun absoluuttinen tuotto on 3040 - 2997,5 = 42,5 €.

  2. Suhteellinen tuotto:
    Siiri on maksanut osakkeista 2997,5 € ja osakesalkun arvo on 3040 €. Suhteellinen tuotto on 3040 / 2997,5 -1 = 1,4 %.

  3. Aikapainotettu tuotto (time-weighted return):
    Kuvataan Siirin ensimmäistä ostosta indeksipisteluvulla 100. Toisen ostoksen aikaan indeksipisteluku on 100 * (8/10) = 80. Kolmannen oston aikaan indeksipisteluku on 80 * (10,5/8) = 105. Tarkastelujakson lopussa indeksipisteluku on 105 * (9,5/10,5) = 95.

  4. Sisäinen tuotto (internal rate of return, money-weighted return):
    Siirin markkinoille sijoittama rahamäärä on vaihdellut ja rahat ovat olleet “töissä” eri aikoja. Sovelletaan kaavaa K = c*(1+x)^n jossa K on pääoma lopussa, c on sijoitussumma, x on sijoituksen tuotto ja n aika vuosissa jona alkupääoma on ollut sijoitettuna. Tiedämme ilman laskemista kaikki paitsi x:n:
    3040 = 1000 * (1+x)^2 + 1000 * (1+x)^1,5 + 997,5 * (1+x)^1
    x on hyvä laskea laskentaohjelmalla, joka antaa likimääräiseksi tulokseksi x = 0,9 %.

Mikä sitten on näistä paras tapa ilmaista tuottoa? Absoluuttinen tuotto on konkreettinen rahamäärä, mutta tämä tuppaa riippumaan sijoitetusta pääomasta ja ajasta jonka olet ollut markkinoilla. Suhteellinen tuotto ottaa huomioon tuoton saamiseen käytetyn panoksen, mutta ei aikaa. On parempi tienata 10 % vuodessa kuin 10 % kymmenessä vuodessa.

Aikapainotettu tuoton indeksointitapa toimii rahastoille, mutta se ei ole kelvollinen yksityissijoittajien salkkujen tuoton mittaamiseen. Rahastojen merkinnät ja lunastukset sotkisivat rahaston tuoton mittaamista, joten indeksointi on ainoa keino antaa oikea kuva rahaston tuotosta. Olemme kiinnostuneita siitä miten rahastonhoitaja pärjää, emmekä siitä mitä rahaston omistajat toimivat. Yksityissijoittaja on oman salkkunsa salkunhoitaja ja tässä esimerkissä tuoton indeksointi ilmoittaa tuotoksen olevan tappiolla, mitä se ei selvästikään ole. Tämä johtuu siitä että ostojen ajoitusten vaikutus tuottoon poistettiin laskusta.

Paras tapa yksityissijoitajan salkun tuoton mittaamiseen on mielestäni tuo viimeinen, eli sisäinen tuotto. Se laskee sijoituksen tuoton ottaen huomioon rahamäärän ja normeeraa samalla ajan. Jos siis olet sijoittanut 15 vuotta ja kaverisi 7 vuotta ja teillä on eri kokoiset salkut, voitte verrata suoriutumistanne yhteismitallisesti tämän sisäisen tuoton avulla. Siinä missä 5 % suhteellisen tuoton ilmoittaminen herättää aina jatkokysymyksen sijoitusajasta, 5 % annualisoitu tuotto ei sitä tee. Sisäisen tuoton ilmoittaminen ei harmillisesti ole kovin yleistä pankkien palveluissa. Se pitää yleensä laskea itse taulukkolaskennassa.

12 tykkäystä

Kiitoksia vastauksesta. Muistelen, että tuo saamasi vastaus olisi jonkin aihepiirin palstalla, tullutkin vastaan.

1 tykkäys

Kattava vastaus, tästä varmasti paljon apua muillekkin asiaa miettineille. Suurkiitokset :saluting_face:

Tuossa julkaisussa on jotain ideaa, on tarpeeksi pitkä otantakausi, lyhyellä juoksulla voitto voi olla mitä vain, mutta pitkäjuoksu ratkaisee pelin kuinka on onnistunut.

Kysymys blogin satunnaiselta lukijalta, mutta onko tuohon työnantajayrityksesi mukaan lukemiseen jokin tietty syy? Ymmärrän kyllä että se edustaa huomattavaa osaa salkusta, mutta näin kanssa sijoittajana olisi mielekkäämpää lukea “influencereiden” todellisista tuotoista, jolloin parhaassa tapauksessa voisi ottaa oppia miten siihen kaikkien himoitsemaan ylituottoon päästään. Tai toisena edes samaistua siihen miten toinen osaa osakepoiminnalla ja säästämisellä kasvattaa varallisuutta. Nyt molemmat rajallisen ymmärrykseni mukaan vähän kokevat inflaation kun työnantajayrityksen menestys peittää alleen varsinaisen sijoitustoiminnan, minkä takia ihmiset oletettavasti blogia lukevat.

Myönnän, että en ole blogia lukenut niin paljoa, että jos olet siellä jo avattunut miten tuo työnantajan osakkeisiin sijoittaminen tapahtuu (oletan vapaaehtoinen sijoitus + bonukset). Kärjistetysti tuo olisi kuitenkin vähän sama kun ottaisi henkilöstörahaston mukaan sijoitusblogin ytd tuottoon.

8 tykkäystä

Henkilörahastot ovat lähes säännöstään 60/40 salkkuja erittäin laajalla hajautuksella. Silloin tuotto on hidasta mutta tasaista. Yksi mielenkiintoinen seikka näissä on että nettoarvo on bruttoaevoa huomattavasti pienempi kovan verotuksen takia(20% verovapaata, 80% marginaaliverolla). Tämä on seikka joka kannattaa aina huomioida kun ynnäilee varallisuuttaan.

Joo pohdin tätä silloin seurannan aloituksessa, mutta tl;dr: kaikki tuossa nähdyt osakkeet ovat omalla rahalla fair valueen ostettuja. Hinnoittelu tapahtuu Morgan Stanleyn toimesta kerran vuodessa, milloin osakkeita voi ostaa ja myydä. Eli loppupeleissä tilanne on täysin sama kuin pörssiosakkeilla verotuksesta lähtien - ainoa ero on, että niillä ei voi käydä kauppaa kuin kerran vuodessa. Jos joskus tulen optioina tai muina extroina osakkeita saamaan, niin niitä en tuohon vertailuun luonnollisesti ota, vaan kaikki sijoitukseni ovat aina omalla rahalla hankittuja.

Toisena, koska osuus salkustani on niin merkittävä, on se tärkeää pitää mukana. Oma salkkuni on tarkoituksella keskitetty ja tällainen keskittyminen on ihan luonnollista, koska jokainen sijoitus ei luonnollisesti edes voi olla hitti. Tämä kuitenkin kuvaa hyvin juuri sitä, miten ylituottoa pystyy tekemään. Ja en yllättäisi vaikka työnantajani aikanaan listautuisi myös Lontoon pörssiin, koska se on kasvanut niin isoksi (liikevaihto jo yli kaksi miljardia), niin senkin takia nämä hyvää pitää mukana, koska yhtiö todennäköisesti aikanaan ihan perinteinen pörssiyhtiö.

Kolmantena, kuten olen aiemmin kirjoittanut, kannustan ihmisiä myös sijoittamaan omaan työnantajaansa, jos siihen on mahdollisuus. Monella suomalaisellakin pörssiyhtiöllä on erilaisia ohjelmia, joissa ehdot ovat huomattavan hyviä (esim. osta 2 osaketta, saat 3 tai saat kaikki osakkeet 10%:n alennuksella). Itse olen pyrkinyt kaikkia kollegojani kannustamaan myös sijoittamaan työnantajaamme, mutta se on ollut yllättävän vaikeaa (noh, kuten kansankapitalismin edistäminen yleensäkin on).

On myös neljäs syy, miksi haluan nuo pitää näkyvillä. Ja se on se, että toivoisin, että Suomessakin herättäisiin vakuutusalan monipuolisuuteen. Oma työnantajanihan ei ole viimeisen viiden vuoden aikana lähelläkään parhaiten tuottanut vakuutusmeklariyhtiö maailmassa, vaan Jenkkien pörssistä löytyy läjä saman alan yrityksiä, jotka ovat tuottaneet vieläkin paremmin. Esim. juuri aina esillä pitämäni Gallagher. Täysin samoihin tuottoihin ja parempiin olisi siis kenellä tahansa mahdollisuus päästä, jos alan yrityksiin sijoittaisi. Ja tosiaan, jos olisin kaikki rahani Gallagheriin laittanut, olisi positioni tuotakin isompi.

Suomessa ala on niin oligopolisoitunut, että katsomme usein vakuutusalaa liian kapeasti. Oikeasti perinteiset vakuutusyhtiöt eivät ole niitä mielenkiintoisimpia kohteita alalla, vaan juuri kansainväliset meklarit sekä myös jälleenvakuutusyhtiöt ovat tuottaneet huomattavasti paremmin kuin perinteinen vahinkovakuuttaminen myös pörssissä.

16 tykkäystä

Nordnetin salkkuni ei ole enää kuusinumeroinen, vaan palautui pitkästä aikaa 5-numeroiseksi, vaikka olen laittanut sinne lisää rahaa. :grimacing:

Jos oikein positiivisesti miettii, niin on mennyt paremmin kuin pidemmällä…

image

…eiku ei siis mitään. :smiling_face_with_tear: :melting_face:

53 tykkäystä

Onko muilla outoja prosenttilukemia Nordnetin YTD % luvussa?
Itselläni salkku +0.3% YTD, mutta tuotto euroissa on lähempänä 2% sijoitusmäärän puolesta.
Minulla oli salkussa OmaSP, Neste ja Titanium jotka kaikki kyykkäsivät komeasti. Johtuukohan siitä?
Titaniumissa oli pieni 500€ positio joka suli. OmaSP:stä on vieläkin jäljellä 100€ epäonnistunut toimeksianto (-36%). En tiedä sitten paljonko nämä vaikuttavat kokonaistuoton %.

Tuohan johtuu siitä, miten TWR-tuotto lasketaan. TWR poissulkee talletusten ja nostojen vaikutuksen tuottoon ja tekee sen vertailukelpoiseksi indeksien kanssa.

5 tykkäystä

Tähän löytyi vastaus myös Nordnetin sivulta :+1:


Pieni helpotus että ei sentään noin paskasti omassa salkussa mene.
Siinä syypää :grimacing:

3 tykkäystä


Erittäin hienosti mennyt tämä vuosi ja paras ytd minulla tähän mennessä. Toivottavasti loppuvuosi jatkuu ja kulma pysyy samana :+1:

18 tykkäystä

Treidisalkun YTD kammettu kivasti 100% päälle.

Instrumentteina mm. SP500- ja brent-viputuotteet.

28 tykkäystä

Boomer-hesuliosinkosalkku ottaa vähitellen indeksiä kiinni. Käyhän se näinkin :smiley:

image

12 tykkäystä

Kuvassa osakepoiminta OST+AOT. OST:lla ajoin Neste -miinaan (vaikka uskon kyllä sen käänteeseen) ja eilisen pommin tarjoili Kempower. 3v-tuotoissa ollaan hitusen indeksiä edellä ja koko ajan tuottoa en edes katso, koska siihen liittyy näitä IPO-veivejä, jotka saavat TWR%:t näyttämään liian hyvältä vaikka euromääräisesti pakkasella ollaankin. AOT oli oikeastaan vielä eilen kivasti plussalla, mutta nukuin tuon negarin ohi enkä ehtinyt myymään. Mielestäni downside on pelkkiä ennusteita katsomalla niin iso, että en viitsi katsoa osarin ohi. Seurataan ja palataan myöhemmin mukaan, jos juoksu alkaa taas parantua.

Eihän tähän tyytyväinen voi olla, mutta menee harrastuskuluihin :cowboy_hat_face:

Reilu 80% tosiaan sijoitusvarallisuudesta on tosiaan kiinni indeksi-ETF:ssä ja indeksisalkut porskuttavat ATH-lukemissa. Eli jotain hyvääkin.

12 tykkäystä