Salkun valuuttasuojaus ja valuuttakurssispekulointi

Ruotsin kruunut ja Ameriikan dollarit ovat löytäneet tiensä salkkuuni.

Tulipa mieleen onko tavan sijoittajan järkevää ottaa käyttöön valuuttasuojausta tai kykyä spekuloida valuuttamuutoksilla? Äkkiseltään ajateltuna luulisi, että valuuttamarkkinat ovat yksiä kaikkein tehokkaimmista (ja siten vähiten spekulaatiopaikkoja tarjoavista?) markkinoista.

Onko joku, joka on suojannut omistuksiaan halukas avaamaan näkemyksiään.

Spekulaatio valuuttakursseista tervetullutta!

1 tykkäys

Katselin esimerkiksi, että sangen menestynyt rahasto PYN-elite on aloittanut EURUSD suojauksen viime vuonna.

1 tykkäys

En varsinaisesti suojaa omistuksiani, mutta pyrin sijoittamaan valuuttakursseja eduksi käyttäen. Tämä käytännössä tarkoittaa, että jos valuutta arvostetaan suhteessa euroon historialliseen keskiarvoon nähden halvasti, niin suosin siinä valuutassa noteerattuja osakkeita. Ajan oloon poikkeamat keskiarvosta kun tapaavat normalisoitua, jotenka jos esim. NOK treidaa 10.2:1 suhteessa euroon, tässä valuuttariski on todennäköisesti sijoittajan puolella.

Käänteisesti taas vältän osakkeita, joiden suhde euroon on historiallisen matala. Esim. jenkkiosakkeita en ostaisi nyt ollenkaan paitsi niiden dollarimääräisen kalleuden vuoksi, myös siksi, että USD on ollut näin kallis suhteessa euroon viimeksi 2000-luvun alussa. Vaikka tekisi hyvän sijoituksen Yhdysvaltoihin, siinä on nyt paljon downsidea sisäänrakennettuna. USD taas oli hyvä valuutta ostaa 10 vuotta sitten, kun oli halpa.

Lisäksi tilastollisesti halpa valuutta edistää talouskasvua, ja kasvavissa talouksissa osakkeet keskimäärin menestyvät paremmin kuin vähän kasvavissa. Ts. jos ostat osaketta halvan valuutan talousalueelta hyödyntäen valuuttariskiä, myös itse osake hieman suuremmalla todennäköisyydellä tulee menestymään, koska halpa valuutta edistää talousalueen kasvua yleisesti. Kasvun seurauksena taas valuutta suhteellisesti tapaa kallistua, ja jos olet tullut itse kyytiin aiemmin niin tilanne on win-win.

Näinhän kävi esim. 2010-luvun alun dollarin kanssa, eli jos silloin menit euroista dollareihin, nyt takaisin vaihtamalla saisit vaikka keskimääräisen dollarimääräisen markkinatuoton +200% ja lisäksi tämä kolminkertaistunut dollaripääoma saatettaisiin edelleen korjata esim. kertoimella 1.25.

Tässä kohtaa on sanottava, että minulla on vain sellaisten kehittyneiden talouksien valuutoissa noteerattuja osakkeita, joiden talousaluetta pidän silmällä edes jotenkin. Tämä tarkoittaa joitakin Euroopan maita ja Yhdysvaltoja käytännössä. Vajaa 40% omistuksestani on NOK- ja SEK-määräisiä, ostettu hiljattain. Voisin ostaa myös USD-määräisiä osakkeita, mutta dollari on kallis nyt.

Sijoituskohteen itsessään tietysti pitää olla hyvä, eikä liian generalisti voi olla kaikesta aina perillä.

7 tykkäystä

Jos tällä PYN-elite rahastolla on dollarimääräisiä sijoituksia salkussaan, se teki hyvin purkaessaan suojauksen, kun USD oli halpa ja aloittaessaan uudelleen nyt, kun USD on kallis. Ainakin jos tarkastelee USD-puolta asiassa.

USD on suhteessa euroon historiallisen kallis. Silti myös Euro on nyt kallis verrattuna moneen muuhun valuuttaan, ja siinä on heikkenemisen varaa. Hedgaus toki kumoaa dollarimääräisten sijoitusten dollarin heikkenemisestä johtuvan arvonlaskun, mutta rahasto ei myöskään pääse hyötymään euron mahdollisesta heikkenemisestä. Jos kuitenkin lähdetään siitä, että eurolla on kotivaluuttana “normaaliasema”, niin hedgaus dollareihin mielestäni oikea liike. Olkoonkin, että viimeisen vuoden aikana dollari on edelleen vahvistunut ja hedgaus tuottanut tappiota siten.

2 tykkäystä

Onko tietoa mikä pompsi USD/EUR kurssissa yhtäkkiä tullut?