SAP - Kukaan ei tykkää SAPista, tai ehkä sijoituskohteena?

SAP SE on saksalainen monikansallinen ohjelmistoyritys, joka perustettiin vuonna 1972 Walldorfissa, Baden-Württembergin osavaltiossa. Yhtiö alun perin tunnettiin nimellä Systemanalyse und Programmentwicklung, on nykyään maailman johtava yritysresurssien suunnitteluun (ERP) erikoistunut ohjelmistovalmistaja. Yhtiön tarina alkoi, kun viisi IBM:n insinööriä päätti perustaa oman yrityksen sen jälkeen, kun IBM oli saanut oikeudet Scientific Data Systemsin ohjelmistoon.

SAPin ensimmäinen asiakas oli Imperial Chemical Industriesin saksalainen tytäryhtiö, ja yritys kehitti heidän tarpeisiinsa ohjelmistoja pääasiassa palkanlaskentaan ja kirjanpitoon. Toisin kuin IBM, SAP tallensi tiedot suoraan sähköiseen järjestelmään, mikä mahdollisti reaaliaikaisen tiedonkäsittelyn ilman mekaanisia reikäkortteja.

Yrityksen kasvu oli nopeaa. Vuonna 1981 SAP nimi muutettiin lyhenteeseen Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung, eli SAP.

SAP on osa DAX- ja Euro Stoxx 50 -osakeindeksejä ja on suurin ei-amerikkalainen ohjelmistoyritys liikevaihdolla mitattuna. SAP on myös maailman kolmanneksi suurin julkisesti noteerattu ohjelmistoyritys liikevaihdolla mitattuna. Yhtiö on markkina-arvoltaan suurin saksalainen yritys.

SAPin tuotevalikoima kattaa laajan valikoiman ohjelmistoja, kuten ERP-järjestelmät, asiakkuudenhallintaohjelmistot (CRM), henkilöstöhallintaohjelmistot (HCM), tuote-elinkaaren hallintaohjelmistot (PLM), ja toimitusketjun hallintaohjelmistot (SCM). Lisäksi SAP tarjoaa pilvipohjaisia järjestelmiä ja omia tietokantoja, kuten SAP HANA, sekä ohjelmointiympäristöjä, kuten SAP AppGyver. Näiden tuotteiden avulla SAP auttaa yrityksiä hallitsemaan liiketoimintaa ja asiakassuhteita entistä tehokkaammin.

Yhtiöllä on alueellisia toimistoja 180 maassa sekä yli 111 961 työntekijää.


Sijoittajan näkökulma

SAP on vakiintunut hallitsija, jolla on vahva taloudellinen asema, mutta sen tuotteet on ainakin isolle joukolle hauska meemien aihe. Omassa kuplassani sitä pidetään vähän huonona, mutta toisaalta ainoana vaihtoehtona erilaisista syistä. Yhtiö on onnistunut sopeutumaan muuttuvaan markkinatilanteeseen ja siirtymään pilvipalveluihin. Tämä on tuonut kasvumahdollisuuksia, mutta myös lisää kilpailua.

SAP:n vahvuuksia ovat:

  • SAP on tunnettu ja on markkinoiden hallitsija
  • Yhtiöllä on laaja asiakaskunta eri toimialoilla, mikä vähentää riskiä.
  • SAP tuottaa vakaasti positiivista kassavirtaa, mikä tukee osinkopolitiikkaa (@Mirko_Sampo_IR, @Pohjolan_Eka ja @Verneri_Pulkkinen)ja investointeja.

Huomioitavia seikkoja:

  • Markkina on kilpailtu ja uusien toimijoiden uhka on olemassa
  • Kyllä SAP-memeissä on perää! :rage: (kuinka kauan SAP voi olla tuollainen :frowning: )
  • Globaalit heilahtelut voivat vaikuttaa yritysten investointihalukkuuteen ja yleisestikin SAP:n liiketoimintaan.
  • SAP:n kyky pysyä ajan tasalla teknologian kehityksessä on tärkeää kilpailukyvyn säilyttämiseksi… mites ne meemiominaisuudet. :frowning:
  • Osake on kallis…?

SAP on vakiintunut yritys, joka tarjoaa sijoittajalle vakautta ja kasvumahdollisuuksia. Tuleekohan joku ihmisystävällinen systeemi tämän insinöörihirviön tilalle? :frowning:


Lukuhommia

2023


https://x.com/Quality_stocksA/status/1816790037956112461


Q2/2024

https://x.com/CataPaul2/status/1815851628995428855

14 tykkäystä