Sellulove eli Stora, UPM, Metsä jne

UPM antoi jo täystyrmäyksen Paperiliiton ehdotukseen.

3 tykkäystä

Minäkin olen ymmärtänyt että liitot (ja sen myötä nekin työntekijät ketkä olisivat valmiita jatkamaan töitä toistaiseksi nykyisillä ehdoilla) ovat menossa lakkoon ja sen takia tehtaita ajetaan alas. Harmittavasti yhtenä sijaiskärsijänä tehdas mikä ei voi vaikuttaa tilanteeseen. Ovat toki tiedostaneet riskin, mikä ikävä kyllä tällä kertaa realisoitui näin.

Paperitehtaiden sulkemisjärjestyksiä en osaa arvailla, mutta arvailen että sillä olisi vaikutuksia mahdollisiin tuleviin varsinaiseen paperinvalmistukseen liittymättömiin investointeihin millä soppareilla työntekijöitä saisi palkattua.

1 tykkäys

Pitäisikö työntekijöiden siis suostua UPM:n sanelemiin ehtoihin ihan vaan sen takia, että tänne saadaan miljardilaitoksia ja vältytään “tällaisilta” lakoilta? Nykyiset työehdot on saavutettu taistelemalla tähänkin asti ja tarvittaessa niiden vuoksi lakkoillaan. En usko, että se olisi pitkässä juoksussa liittojen ja työntekijöiden etu jos tänne alkaisi kohota miljardilaitoksia ympäri maata UPM:n ehdoilla. Sen tietää kyllä mihin suuntaan työntekijöiden vuosiansiot silloin kehittyvät.

Onneksi on jäljellä vielä suhteellisen vahvoja ammattiliittoja. UPM olisi varmasti innoissaan jos liittojen osalta meininki olisi joka puolella yhtä munatonta kuin kauppa- tai hoitoalalla. Voisivat huoletta käyttää 6kk työkokeiluja, osa-aikatyöläisiä ja pompotella kokoaikaisia työntekijöitä vuositolkulla määräaikaisina. UPM:lle tämä olisi varmasti kiva asia, koska silloin tänne olisi kannattavaa pystyttää tehtaita. Eihän tämäkään pitkälle riitä. Sitten aletaan uhkailemaan, että kyllä Kiinassa on vielä halvempaa työvoimaa, joten palkkoja pitää saada alemmas tai tehtaita joudutaan sulkemaan. Turha yrittää lakkoilla tai ei tule enää lisää panostuksia Suomeen. Vähän meni jo huumorin puolelle, mutta en usko, että työehtojen polkemista lopetettaisiin ensimmäiseen polkaisuun. :slight_smile:

15 tykkäystä

Itse en kyllä ymmärrä tätä työehtojenpolkemista. Nythän kiistellään vaan siitä, että miksi sellun tekijöille kuuluu sama soppari kuin paperille. Muiden markkinat näyttää valoisammalle, mutta otetaan sitten sen huonoimman bisneksen sopimus. Paperi miehetkin tienaa selkeästi k.a enemmän. Olisihan se toki kauheaa, jos “saunalisä” lähtisi pois :grin:.

Tasan tarkkaan itsekkin olen ‘duunarin’ asemassa. Jos UPMllä olisi huonommat työehdot kuin kilpailijoillansa (Stora/Metsä), eihän UPM olisi houkutteleva työnantaja. Jos oma työnantajani rupeaisi polkemaan peruspalkkoja alaspäin, yhtälailla minä antaisin ääneni omilla jaloilla.

7 tykkäystä

“Vähän meni jo huumorin puolelle, mutta en usko, että työehtojen polkemista lopetettaisiin ensimmäiseen polkaisuun. :slight_smile:

Tämä polkeminen on ongelma vain pienissä kaupungeissa tai kunnissa, missä ei ole vaihtoehtoja. Ei esim Tampereella, Turussa tai PK-seudulla tarvittaisi nykyäänkään mitään TESsejä, kun pula työnvoimasta aiheuttaa jo nyt sen, että on työntekijän markkinat. Jos firma ei maksa markkinataksaa, se ei saa työvoimaa. Tämähän huomaa siitäkin esimerkiksi, että Postilla on satoja avoimia työpaikkoja PK-seudulla.

6 tykkäystä

Ei oikein sijoitusforumille työehtosopimusasioiden käsittely sinällään kuulu, mutta en malta olematta kommentoida.

Isoisältäni aikanaan kuultua, että ennen metsätöissä ahkeran ja laiskan työntekijän palkkaero oli yli kymmenkertainen. Ero tuli urakkapalkkauksesta. Työntekijä itse sai päättää tuliko töihin juhannuksena ja kestikö työpäivä 6 vai 10 tuntia. Sitten keksittiin ammattiliitto, jonka tehtävä oli huolehtia, että laiskallakin on mahdollisuus elää…

Omaan ajatusmaailmaani ei mahdu, että mihin ammattiliittoa tarvitaan työntekijän ja työnantajan välillä. Jos joku haluaa tulla juhannuksena töihin 1,5x tuntihintaan niin tätä mahdollisuutta ei hänelle suoda. Tai vastaavasti jos joku haluaa joustaa työajoissa erilaisten työaikapankkien kautta, ei se ole mahdollista. Ymmärrettävästi isossa teollisuusyrityksessä ei varmaan aleta työntekijäkohtaisia sopimuksia tekemään, mutta ymmärrätte pointin. Sopimukset paikalliseksi niin jokainen voi itse miettiä haluaako olla osa työyhteisöä vai ei. Ei ole myöskään minkään työnantajan etu polkea ahkerien ja hyvin tuottavien työntekijöiden etuja/palkkoja. Nykymaailmassa ne ovat elinehto menestyvälle yritykselle.

28 tykkäystä

Tähän on pakko kommentoida, että UPM:ää ei pidetä nyttenkään houkuttelevana työnantajana prosessiteollisuuden piireissä. Houkuttelevuus pienenee vielä huomattavasti, jos UPM:än haluamat ehdot menisivät läpi. Moni on vaihtanut Umpilta Storalle/Metsälle ja kyttäävät koko ajan mahdollisuutta vaihtaa kilpailijoiden leipiin. Tämä siis ainakin Kymenlaakso/Etelä-Karjala akselilla.

4 tykkäystä

Mun mielestä Paperiliitto on jämähtänyt ajattelussaan paikalleen samaan tapaan kuin Merimiesunioni aikoinaan. Tuolloinhan Niilo Wällärin ajatelma oli viimeisen suomalaisen merimiehen työehtojen olevan kunnossa.

Paperiliiton tulisi mielestäni mukautua muuttuneeseen maailman ja eri liiketoimintojen erilaiseen kannattavuuteen ja toimintaedellytyksiin. Pyrkimällä tekemään kaikille liiton jäsenille samanlaisen sopimuksen ainoa todellinen saavutus on työpaikkojen menetys. Käyttämällä joustavuutta ja pyrkimällä hakemaan toimivia kokonaisuuksia saavutettaisiin toimialottain järkevät sopimusehdot ja pysyvät työpaikat.

4 tykkäystä

“Tähän on pakko kommentoida, että UPM:ää ei pidetä nyttenkään houkuttelevana työnantajana prosessiteollisuuden piireissä.”

Jos katsoo näitä työnantajien reittauspalveluita, joihin työntekijät voivat pisteyttää työnantajaansa , niin UPM pärjää niissä ihan yhtä hyvin kuin StoraEnso ja Metsä Group. (vaikkapa www.tuntopalvelu.fi)

Toisaalta Jussi ja Nalle jäävät pian eläkkeelle ja uusi polvi astuu peliin. Ehkä he painottavat asioita eri tavalla kuin nykyjohto.

2 tykkäystä

Tähän vaihtohalukkuuteen suurimpana syynä on paperin huonot näkymät. Storalla ja Metsällä enemmän nykytrendeihin soveltuvia laatija.

UPM:n maksamat palkat ovat suurimmat, eli ihan oikein haastaa sopimusneuvotteluissa

4 tykkäystä

No nyt käräjäoikeuden pitäisi määrätä pakkotyöhön sillä korvauksella minkä UPM on suostuvainen maksamaan.

Mielenkiintoista nähdä palauttaako Käräjäoikeus orjuuden. Vaikea keksiä tuolle oikeusperustaa. Hätätyötä varten on laissa määritelmä ja viranomainen (AVI) joka sitä valtaa käyttää

Niin ja turvateita pystyy helposti välttelemään. Pysyy vaan nimenkirjoittajat haastemiehen tavoittamisesta.

4 tykkäystä

Eiköhän tässä sovellettaisi päättyvän sopimuksen ehtoja ja sillä hyvä.
Muuten samaa mieltä että aika halpamainen tilanne että UPM nyt uhriutuu siitä että laitokset on menossa kiinni kun sopimuksen loppuminen on ollut tiedossa monta kuukautta eikä ainakaan ulospäin ole näkynyt sellaista halua että UPM:ää edes kiinnostaisi kuulla se paperiliiton esitys vaan on samantien päätetty ettei sellaista korttia enää edes haluta katsoa ja neuvotella.

Vaihtoehtoiset energialähteet voivat tuoda kalliin laskun kuntalaisille. Lisäksi monet yritykset, jotka ovat riippuvaisia esimerkiksi UPM:n höyryntuotannosta, voivat joutua keskeyttämään toimintansa.

Ei voida neuvotella, mutta samalla pitää olla huolissaan asiakkaista ja peiliin ei voida katsoa miksi tähän tilanteeseen on tällä kertaa ajaduttu.

On vaikea uskoa, että tehdaspaikkakuntiemme henkilöstö hyväksyy sen, että lakko aiheuttaa vakavaa haittaa sivullisille. Kyse on kuitenkin heidän kotikaupungeistaan”, sanoo UPM:n sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela .

Tämänkin voisin kääntää ihan toisinpäin jos ammattiliitot kokisivat tarvetta uhrautua. :smiley:

Lakkojen ulkopuolelle on yleensä rajattu työt, joiden tekemättä jättäminen johtaisi hengen ja terveyden tai ympäristön tilan välittömään vaarantumiseen. Tällaisia yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä töitä ovat esimerkiksi voimalaitosten operointi ja kunnossapito sekä vedenkäsittely. Lakkorajojen asettaminen on yksinomaan Paperiliiton päätettävissä.

Tämäkin on siis yksinomaan paperiliiton päätös ja UPM on täysin syytön että tilanne on tällä kertaa ajautunut tähän pisteeseen!

Lakkorajojen puuttuminen on hälyttävää, koska sillä vaarannetaan tietoisesti yhteiskunnan kriittisiä toimintoja, kuten kaupunkien kaukolämmöntuotantoa.

On se perkele kun HSL:n bussikuskitkin lakkoilevat aina silloin kun on kylmä eikä juhannuksena kesähelteillä! Lakkoase kun tuppaa perustumaan siihen että siitä aiheutuu haittaa ja mikäli lakosta ei mitään haittoja yritykselle aiheutuisi niin mikä ase se on?

Toivotaan kuitenkin kansantalouden kannalta että UPM ja Paperiliitto saisivat sapelinsa tuppeen ja pääsisivät ennemmin kuin myöhemmin samaan pöytään sopimaan päivitetyt pelisäännöt vuodelle 2022. :slightly_smiling_face:

7 tykkäystä

Selkeää uhriutumista on puolin ja toisin. Paperiliitto ei ole suostunut aloittamaan neuvotteluita tai edes keskusteluita kuukausiin. Kummallakaan osapuolella ei ole ollut mitään halua viedä asioita eteenpäin vaan ollaan sitkeästi ja tiukasti omalla näkökannalla.

4 tykkäystä

Tuosta kaupunkien kaukolämpöjen toimittamatta jättämisestä UPM:lle ei todennäkösesti kovin suurta vahinkoa synny. Enempi taidetaan koetella kaupunkien omistamien kaukolämpöyhtiöiden taloutta ja sehän korjaantuu hintoja nostamalla. Toivottavasti kaikkialla olemassa riittävät varajärjestelmät.

Vanhala katsoo, että UPM haluaa hajottaa työntekijöiden yhteisen esiintymisen eri pituisilla sopimuskausilla eri liiketoiminta-aloilla. Vanhala viittaa muutenkin UPM:n sopimustavoitteisiin, vaikka virallisia neuvottelutavoitteita ei ole edes esitetty ja neuvotteluja aloitettu muualla paitsi biopolttoaineissa.

Tuollaiset hajoita ja hallitse -taktiikat voisi ainakin ensi töikseen unohtaa, mikäli halajaa saada jonkinlaisen sovun aikaiseksi (jos siis tulkinta on oikea). Luulisi tuohon nyt jonkinlaisen kompromissin löytävän, jolla segmenttien erot voisi huomioida ilman, että UPM kokisi tarvetta ottaa selkävoittoja. Tuo koskee molempia osapuolia.

Firmat tietty neuvottelevat itselleen parhaaksi näkemällään tavalla, mutta jännästi se vaikuttaisi joka luojan kerta olevan UPM, jolla näitä ongelmia on milloin missäkin neuvottelussa. Ja asiaa ei todellakaan auta tuollainen roskistulipaloluokan viestintä Paperiliiton yhteiskuntavastuusta, kun osapuolten välit ovat jo valmiiksi tulehtuneet.

5 tykkäystä

Tämmöinen taistelu ei ole kovin yllättävää, kun ollaan luomassa uutta. Suomessa perinteisesti on kova muutosvastarinta. Tässä tapauksessa ei helpota yhtään se, että toisena osapuolena on perinteisesti jääräpäinen ja ei niin neuvottelu haluinen paperiliitto. UPM taas ottanut tavoitteeksi kerralla ajaa väkisin ison uudistuksen läpi ja eikä joustoa tunnu olevan.

Paperiliitto on aina ollut herkkä lakkoilee ja on onnistuneesti ajanut työntekijöiden etuja. Nyt kun sen neuvotteluvoimaa ollaan kaventamassa pilkkomalla sopimukset pienempiin osiin on luonnollista nousta vastarintaan. Suomessa alalla on hyvät palkat. UPM tavoitteet on ymmärrettäviä, kun ajattelee miten poikkeavia eri sektorit ovat markkinoiden kannalta ja myös työn osalta. Vanhan mallin jäykähkö työehtosopimus ei tässä parhaiten toimi ja siihen kun tehdään paljon poikkeamia tulee siitä vaikesti tulkittava eikä se ole enään tarkoituksemukainen.

Lakko lienee paikallaan, mutta sen venyttäminen pidemmäksi ei oli neuvotteluiden kannalta hyvä ratkaisu. Neuvottelut tulevat olemaan todennäköisesti pitkät ja miekkojen kallistelu ja uhittelu tuntuu kuuluvan asiaan ennenkuin voidaan istua alas ja neuvotella.

6 tykkäystä

UPM meinas tosissaan että käräjäoikeus määräisi töihin sen määrittelemillä työehdoilla tästä päätellen

3 tykkäystä

En paljon valittaisi, johan UPM sanoi maksavansa enemmän niille jotka lakon aikana tulevat tekemään työtehtävänsä. Voi sitä ulinan määrää, kun saa enemmän rahaa.

2 tykkäystä

Peter Lynch ”One up on Wall Street”, joka varmaankin kolmen kärjessä kaikkien aikojen sijoitusopuksista, nostaa nimenomaan esiin henkilöstökysymykset olennaisena analyysikriteerinä yhtiöiden arvioinnissa.

Hyvinvoivat, tuottavat ja innovoivat työntekijät siivittävät firman lentoon. Riidat, huono työilmapiiri ja kehnot olosuhteet vetävät sitä alas.

Merkillepantavaa on myös, että Peter Lynch nosti nämä asiat esiin ennen kuin ESG-asioista alettiin puhua juuri millään tavalla. Ja nythän ESG on laatusijoittamisessa yhtenä avaimena.

Ps. yllä kirjoitetulla ei oteta kantaa UPM:n osapuolten oikeassa tai väärässä olemiseen, vaan että ei kai kukaan enää kuvittele mahdolliseksi menestyvää firmaa ilman pätevää ja innokasta henkilöstöä?

6 tykkäystä

Vaikka ketju floodaantuu UPM:n neuvotteluista, ehkä hyvä muistaa että UPM on jo tehnyt kaksi liiketoimintakohtaista työehtosopimusta; Timber, Plywood; molemmat Teollisuusliiton kanssa

UPM pitäisi saada aikaan Paperiliiton kanssa loput UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers

JOS UPM vaikka jakaisi nuo Paperiliiton kanssa neuvoteltavat ulos firmasta erillisiksi yhtiöiksi omilla omistusrakenteillaan, ei Paperiliitolla olisi pienintäkään ongelmaa tehdä firma eli alakohtaisia sopimuksia. Eli ongelma on, että UPM omistaa nuo eri toimialat itse.

No mitä yhteistä on vaikka auringonlaskun Communications Paperilla ja hyvin vetävällä Sellupuolella, tai Tarrapapereilla? Varmaan monikin asia, mutta ns markkinat / liiketoiminta eri asia. Menestyksekäs firma pyrkii olemaan pitkällä aikavälillä markkinoillaan tehokas ja kilpailukykyinen, ei vain firmana toimialojensa keskinkertaisuus.

Itse näen liiketoimintakohtaiset sopimukset järkevinä asioina, mutta toki ymmärrän että Paperiliitolla on pelissä historia ja vaikutusvalta, ja osalla työntekijöistä ehkä pelkokin muutoksesta. Vaikka metsäsektorilla on tunnetusti hyvät edut, niin kauan kun tehdas pysyy pystyssä

20 tykkäystä