Sellulove eli Stora, UPM, Metsä jne

Antin ennakkokommentit UPM:n tiistaiseen Q2-rapsan julkaisuun. :slight_smile:

UPM julkistaa Q2-raporttinsa tiistaina kello 9:30 - 10:00. UPM:n operatiivinen tuloksen suunta on todennäköisesti kääntynyt Q2:lla, vaikka kvartaali olikin yhtiölle rikkonainen merkittävien vuosihuoltojen takia. Ohjeistuksensa kuluvan vuoden tuloskasvusta UPM toistaa raportissaan ja arviomme mukaan yhtiö voi täydentää ohjeistusta ohjaamalla H2:lle myös H1:stä parempaa oikaistua liikevoittoa. Lyhyellä tähtäimelläkin siedettävästi arvostettu (2024e: P/E 16x, P/B 1,5x) UPM pysyy metsäsektorin suosikkinamme toistaiseksi.

7 tykkäystä

Billerud aloitti pohjoismaisten metsäyhtiöiden tuloskauden tänään aamulla. Raportti on täällä. Billerudin Q2:n oikaistu käyttökate ylitti matalahkot markkinaodotukset melko selvästi. Pohjois-Amerikan alueella (paperibusinesta) kvartaali meni vahvasti, kun taas Euroopassa (kartonkiliiketoimintaa) numerot eivät erityisen hääveiltä edelleenkään näytä. En nyt ehdi selvittää kummasta divisionasta ylitys tuli, mutta veikkaisin ensimmäistä. Näkymissä yhtiö odottaa markkinatilanteen elpymisen jatkuvan Q3:lla, mutta toisaalta maalaa vanhaan tapaan kiristyneen puumarkkinan luomaa rakenteellista haastetta Euroopassa.

20 tykkäystä

Antti Viljakaisen ennakkokommentit, kun Stora Enso julkaisee Q2-rapsansa tiistaina. :slight_smile:

Stora Enso julkistaa Q2-raporttinsa keskiviikkona noin kello 8.30. Yhtiön tulos on kääntynyt ylämäkeen Q2:lla erittäin matalaksi pudonneiden vertailulukujen, markkinatilanteen maltillisen parantumisen ja säästöjen ajamana. Toukokuussa korotetun kuluvan vuoden ohjeistuksensa Stora Enso toistaa, mutta hyvin heikon vuoden 2023 tuloksen takia ohjeistus on yhä löysä. Emme tee muutoksia näkemykseemme Stora Ensosta ennen Q2-raporttia (2024e: P/E > 20x).

1 tykkäys

Just nyt (9.30) alkaa UPM:n tuloslive! :slight_smile:

Meinasin taas unohtaa. :smiley:

6 tykkäystä

Kerran jo muuttu alkamisaika ja taas myöhässä uudesta ajasta. Miksi näissä ei voisi olla täsmällisempi kun tuntuu että lähes joka kerta näissä on joku häikkä tai sitten ilmoitetaan ettei tänään olekkaan tulosliveä.

Laskenut taso todella paljon. Sauli taisi olla aktiivisin näiden kanssa.

2 tykkäystä

Nyt kun ottaa huomioon Q2 huollot ja sen että sähkön hinnat on kausiluonteisesti alhaalla niin eikös nämä luvut näytä aika mainioilta? H2 voi olla hyvinkin kovaa tekemistä. Ehkä sellun hinnan kehitys voi pilata juhlat mutta jos siitä saadaan edes kohtuullisena hintaa niin Paso de los Toros lisäkapasiteetti takaa hyvät luvut loppuvuodelle.

Mielenkiintoista nähdä miten tulos otetaan markkinoilla vastaan.

4 tykkäystä

Huomautan, että UPM:n kohdalla liveen problematiikkaa aiheuttaa se, että raportille ei ole täsmällistä julkaisuaikaa vaan julkaisu on 9.30-10:00. Käytännössä tuo aika myös oikeasti elää laidasta laitaan kvartaalista toiseen. Syy tälle julkaisukäytännölle on minulle tuntematon, sillä valtaosa yhtiöistä onnistuu julkaisemaan raporttinsa tiedotettuun aikaan. Tällöin meidän on myös helpompi olla jämptejä aikataulun kanssa. Aina ei myöskään ole juttuja tarpeeksi takataskussa (tai ajankäytöllisesti mahdollista), että olisi varmuuden vuoksi 9:25 aloitus toteutettavissa (tämän otan toki omaan piikkiini). Q1:llä UPM-live jäi peruuntui yllättäen, koska raportti julkaistiin ennakkotiedosta poiketen jo yhdeksän jälkeen ja itse olin tuolloin kirjoittamassa kommenttia Stora Enson tuloksesta aamukatsaukseen.

Firmatasolla yksittäisiä livejen peruuntumisia on voinut tulla myös sairastapausten takia, sillä tämä konsepti on aina riippuvainen yhtiötä seuraavasta analyytikosta. Nämä ovat toki valitettavia, mutta näille ei mitään oikein mahda.

64 tykkäystä

UPM Raflatac ostaa belgialaisen Grafitypin vauhdittaakseen kasvuaan graafisissa tarramateriaaleissa. UPM Raflatacin nykyisen Graphics-liiketoiminnan ja Grafitypin yhdistäminen vahvistaa yhtiön kilpailuasemaa tällä houkuttelevalla tuotesegmentillä, laajentaa sen tuotevalikoimaa ja mahdollistaa lisäarvoa tuovien uusien teknologioiden hyödyntämisen. Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa tai kaupan muita yksityiskohtia julkisteta.

Grafityp on vakiintunut yritys, joka on 50 vuoden aikana kasvanut edelläkävijäksi graafisten tarramateriaalien kehittämisessä ja valmistuksessa. Nykyään yhtiö tunnetaan vahvoista tuotemerkeistään ja tuotevalikoimastaan, joka koostuu ulko- ja sisämainontaan sekä ajoneuvojen teippauksiin soveltuvista graafisista tarramateriaaleista. Yrityksellä on noin 100 työntekijää, ja sillä on tuotantolaitos Houthalenissa Belgiassa ja jakelukeskus Isossa-Britanniassa.

22 tykkäystä

Monivuotisen kehityksen seurauksena Selluliiketoiminnasta on tullut alkuvuonna UPM:n suurin bisnes. Communication Papers painuu vääjämmättä sivunäyttämölle, vaikka on pitkään vielä merkittävää liiketoimintaa:

Sellu myydään noin 80%:sti ulkoisille asiakkaille (markkinaselluksi).

Toki Fibren luvuissa on Suomessa myös sahat, mutta se on nappikauppa verrattuna selluun.

11 tykkäystä

UPM:sta oli juttu Sijoittaja.fi:ssä, loppuosa jutusta on muurin takana. :slight_smile:

UPM pitää koko vuoden ohjauksensa ennallaan ja odottaa sen vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan vuodesta 2023. Vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan puolestaan nousevan ensimmäisestä vuosipuoliskosta erityisesti UPM Fibres -liiketoiminnan tukemana.

En osaa nähdä UPM ää kovinkaan houkuttelevana sijoituskohteena sen valtavan pääomatarpeen vuoksi, korvausinvestointeihin kuluu järkyttävä summa vuosittain. Tähän vielä sellunkeitto pääbusineksenä, niin hälytyskellot soivat suht kovaa.

Arvostuskertoimien pitää tulla alas bulkkivoittoisuuden seurauksena. Joskus umpille perusteltiin kovempia kertoimia, koska se kasvaa muissa bisneksissä, aika vähän on kasvua näkyny ja pitää olla uskossaan vahva tähän sijoitusta suunnitellessa. Oisko PB 1,1 liepeillä oleva tavoitehinta hyvä eli 22€.

4 tykkäystä

Tässä on vielä OP:n Henri Parkkisen ajatuksia UPM:stä ja sen tuoreesta tuloksesta.

Toisen vuosineljänneksen osalta UPM:n liikevaihto sekä operatiivinen liikevoitto jäivät merkittävästi odotuksista. Muun muassa sellutehtaiden ja ydinvoimaloiden kunnossapitotyöt rasittivat yhtiön tulosta. Positiivista oli kuitenkin erityisesti selluliiketoiminnan suoritus, joka oli todella vahva. Seniorianalyytikko Henri Parkkinen käy videolla tarkemmin läpi yhtiön tulosta sekä H2:n näkymiä.

6 tykkäystä

Stora Enson tulos ohessa.

Kohokohdat:

Q2/2024 (verrattuna Q2/2023)

  • Liikevaihto laski 3 % ja oli 2301 (2374) milj. euroa. Jatkuvien toimintojen liikevaihto kasvoi 1 %.
  • Oikaistu liiketulos nousi 161 (37) milj. euroon.
  • Oikaistu liiketulosprosentti nousi 7,0 %:iin (1,6 %).
  • IFRS-liiketulos oli 99 (-253) milj. euroa.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,06 (-0,29) euroa ja osakekohtainen tulos ilman käyvän arvon muutoksia oli 0,07 (-0,27) euroa.
  • Metsäomaisuuden arvo nousi 8,7 (8,1) mrd. euroon, mikä vastaa 11,06 euroa osaketta kohti.
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 323 (146) milj.

euroa. Rahavirta investointien jälkeen oli 86 (-70) milj euroa.

  • Nettovelka kasvoi 466 milj. euroa, pääasiassa Oulun tehtaan kartonki-investoinnin vuoksi ja oli 3497 (3030) milj. euroa.
  • Nettovelan suhde oikaistuun käyttökatteeseen1 oli 3,5 (1,7). Tavoite, alle 2,0, pysyy ennallaan.

Ja oheen vielä analyytikon kommentit:

10 tykkäystä

Jos tarkastellaan maailman metsäteollisuusfirmoja ja niiden tuotteita, on sellu ylivoimainen tuote tuloksenteon näkökulmasta. Selluprosessin tuottama lisäarvo raaka-aineelleen on korkea, toisin kuin yleisesti luullaan. Prosessi on monimutkainen ja siksi sitoo paljon pääomaa, mutta suuri lisäarvon tuotto pitää kannattavuuden hyvänä läpi normaalin suhdannekierron. Sellukuitu on hyvä välituote useisiin arvoketjuihin, tekstiilit, nanokuidut ym. UPM:n tulevaisuus näyttää hyvältä, etenkin pitkässä juoksussa.

26 tykkäystä

Mettämies Antti on tehnyt Q2:n jälkeen UPM:stä yhtiörapsan. :slight_smile: :gem:

Toistamme UPM:n lisää-suosituksemme ja 34,00 euron tavoitehintamme. UPM:n Q2-raportin kokonaiskuva oli melko neutraali ja teimme vain lievää negatiivista hienosäätöä yhtiön lähiaikojen ennusteisiimme. Mielestämme UPM on yhä asemoitunut hyvin seuraavaan noususykliin viime vuosien isojen investointien sekä väkevän kustannuskilpailukykynsä ansiosta. Siten näemme UPM:n tuloskasvusta, noin 5 %:n osinkotuotosta ja kertoimien laskuvarasta muodostuvan tuotto-odotuksen edelleen tuottovaatimusta korkeampana lähivuosille.

Rapsasta lainattua:

Suuret investointiprojektit vaikuttavat toistaiseksi positiivisesti UPM:n DCF-mallimme arvoon, joka on tavoitehintamme tasolla noin 34 eurossa osakkeelta. Siten myös DCF-arvo puoltaa positiivista näkemystä yhtiöstä ja pitkän tähtäimen sijoittajien kannalta melko houkuttelevaa potentiaalia. DCF antaa mielestämme hyvin suuntaa osakkeen käyvästä arvosta menetelmän herkästä luonteesta huolimatta.

5 tykkäystä

Puhuin sijoittamisen kannattavuudesta bulkkiin, mitä sellu väistämättä on. En ala väittelemään etteikö sellua tarvittaisi, sijoitus siihen umpin nykyarvostuksella on vain järjetöntä.

1 tykkäys

Usko tuloksen parantumiseen on ilmeisesti kova, kun kurssi pitää varsin hyvin. Ja onhan UPM:llä jotain tehty oikein. Sellua voi tehdä kuka tahansa, mutta kenellä on Etelä-Amerikassa halpaa raaka-ainetta, onkin eri juttu. UPM:llä on ja lopputuotteen kysyntänäkymä on hyvä.

Sellu- ja energiatuotanto sitoo valtavasti pääomaa, se totta. Toiminta ei niin skaalaudu, mutta jos tuotto yli suhdannekierron on riittävä, niin mitä väliä?

UPM:n on omasta mielestäni parhaiten uudistunut suomalainen metsäfirma. Eli ole menty sitä helpointa reittiä, vaan etsitty ratkaisuja ja tuotteita, joissa on suurempi alalletulon kynnys. Esim Biodiesel (ip:tä), Uruguain sellua (raaka-aine). Sitten on näitä vielä lastenkengissä olevia kehitysideoita, joista osa lentää joskus, osa ei. StoraEnso ja Metsä ovat valinneet tien “siitä missä aita on matalin” eli kartonkia paperin sijaan.

Omassa salkussa UPM <2%

14 tykkäystä

OP:n Henri Parkkinen kertoi myös ajatuksiaan Stora Enson Q2:sta ja näkymistä.

Stora Enson liikevaihto laski Q2:lla 3 % vertailukaudesta ja operatiivinen liikevoitto vastasi konsensusta. Yhtiön päämarkkinoiden markkinatilanne on vahvistumaan päin vuoden jälkimmäisellä puolella. Seniorianalyytikko Henri Parkkinen käy videolla tarkemmin läpi yhtiön tulosta sekä näkymiä.

2 tykkäystä

Antti on kirjoitellut uuden yhtiöraportin Stora Ensosta. :slight_smile: :gem:

Toistamme Stora Enson vähennä-suosituksemme ja 11,50 euron tavoitehintamme. Yhtiön Q2-raportti oli odotuksiimme nähden kokonaisuutena melko neutraali, vaikka teimmekin lähiajoille maltillisia negatiivisia ennustemuutoksia. Mielestämme osakkeeseen on jo leivottu sisään tarpeeksi tuloskasvuodotuksia (2025e: P/E 14x), kun huomioidaan melko selkeillä askelmerkeillä etenevä tuloskäänne sekä toimintaympäristöön liittyvät lyhyen ja keskipitkän sihdin mahdollisuudet ja uhat. Osakkeen laskuvaran näemme kuitenkin jo melko rajallisena tasearvostuksen sekä lähikvartaaleilla ylöspäin sojottavan tulostrendin ansiosta.

Rapsasta lainattua:

Myös taseessa suunta oikeni vihdoin

Rahavirrallisesti raportti oli myös yllättävän hyvä, sillä käyttöpääoma pysyi kurissa volyymien orastavasta käänteestä huolimatta. Rullaavan tuloksen käänteen ja isojen investointien yhteisvaikutuksena nettovelka/käyttökate-suhde jatkoi vuositason vertailussa kohoamistaan ja oli tasolla 3,5x Q2:n lopussa (vrt. tavoite alle 2x). Kvartaalitasolla suunta kuitenkin kääntyi Q2:lla, sillä Q1:n lopussa tunnusluku oli tasolla 4,0x. Tuloskäänteen edettyä taseongelmien riski on mielestämme poistunut ja taseen velanhoitokyky jatkaa vahvistumistaan H2:lla. Tavoitetason saavuttaminen on yhtiölle mahdollista arviomme mukaan lähtökohtaisesti vuonna 2026.

1 tykkäys

Esikatselussa uutisen olennaisin tieto.

1 tykkäys