Osakesijoittaminen

Siemens Energy - huomisesta erilainen tänään

Siemens Spin-off tapahtunut ja yhtiönä nimenomaan Energy puoli hyvin mielenkiintoinen tulevaisuutta ajatellen, joten ollee paikalla oma ketju, jossa voidaan keskittää keskustelu yhtiön ympärillä.

Ticker: ISIN DE000ENER6Y0, Saksan pörssissä, Xetra.
Kotisivut: https://www.siemens-energy.com/global/en.html

Siemens Energyn toimialaan siis irrottautui kaasu- ja höyryturbiinitarjonta, generaattorit, muuntajat ja kompressorit, sekä tuuliturbiinit Siemens Gamesa Renewable Energy SA:n kautta, josta se omistaa 67%.
Sivuilta snipattuna kategorriat:
Untitledssss

Tämä Energyhän tulee olemaan suora kilpailija esim. General Electric:lle ja Mitsubishi Heavy Industries:lle. Itse liputan Siemensiä, sillä toimin itse alalla ja Siemens on toiminut hyvin vakuuttavasti tähänkin asti.

Siemens AG has initially spun off 55% of Siemens Energy to shareholders but plans to reduce its remaining direct stake of 35.1% significantly within 12-18 months of the listing. The Siemens pension fund owns 9.9% in Siemens Energy.

Siemens will keep a stake of around 25% in Siemens Energy, a person familiar with the matter said, giving it the power to block unwanted takeover attempts. It could keep that blocking minority for at least five years, the source said.

19 tykkäystä

En jotenkin ollut edes tietoinen, että Siemens on energiabisneksessä mukana, vaikka eipä se sellaisen jätin osalta pitäisi olla mikään yllätys. Vanha vitsi Siemens-Neste fuusiosta ei ole enää niin huono vitsi :smiley:

1 tykkäys

Kerros sitten taustaksi, miksi Siemens Energy on parempi kuin em. yhtiöt? Onko tuotteet paremmat, palvelu/osaaminen laadukkaampaa, laitteiden tehokkuus/tuottavuus parempaa, kannattavuus yhtiönä parempaa (kassavirta, tulos, gearing)?

Funapuolta en ole Energyn kannalta kerennyt vertailemaan vielä kilpaileviin ja ylipäänsä en ole aiemmin sijoittanut rahaa Siemensiin. Lähinnä olen huomannut, että euroopassa Siemensin laatua ja jälkeä, sekä asioihin paneutumista on avostettu pitkään.
Pienenä miinuksena on toki laadulla oleva hinta - Serbiasta, Tsekeistä, Kiinasta jne jne saa aika paljon edullisemmin esim näitä erilaisia komponentteja jne.

Edelleenkin tiedän esim Suomessa muutamat merkittävät yhtiöt alalla luottavan Siemensin laatuun ja sen kalustoa hankitaankin sillon kun ei pihistellä ja tiedetään, että halutaan “parasta”. En valitettavasti kauhean tarkkaan voi näitä asioita avata.

2 tykkäystä

Eikös Siemens panosta aika kovaan green energyyn, löytyy ainakin iSharesin Global clean energy etf:ssäkin isona omistuksena…

En tarkemmin tunne kyllä.

Tämä on kyllä kiinnostava kohde. Vahva Euroopassa ja voi olla iso voittaja tulevissa vihreän energian investoinneissa. Lisäksi näissä spin-offeissa tuppaa olemaan ylimääräistä nousuvaraa ensimmäisen 12kkn aikana.

Voiko tuota kurssia seurata jostaki realiaikaisesti?


Varmaan myöhemmin paremmin löytyy

Update: Nyt näyttäisi näkyvän Nordnetissakin.

Jossain jutussa viitattiin tällaisiin valuaatioihin:

–VALUATION: Berenberg estimates the enterprise value of the German energy company at around 19 billion euros ($22.15 billion), while Reuters reports consensus estimating the value at between EUR21 billion and EUR22 billion, according to a source close to the company–which would correspond to a share price of EUR28.90 to EUR30.28.

Mistäköhän nuo valuaatiot on revitty?

Toisaalta luin, että viime vuonna tuo kokonaisuus olisi tehnyt EBITAa 1,3Mrd€, tuolla ylläolevalla valuaatiolla tulisi EV/EBITAksi n. 23. Mikäli ymmärsin oikein heidän spin-off materiaalejaan niin viime vuonna Net income oli 282M€, joten tuolla valuaatiolla P/Eksi tulisi yli 100? (ja tänä vuonna on siis tehty isosti turskaa). Joko noissa luvuissa on jotain väärin tai sitten nuo valuaatiot on ihan väärällä pallokentällä.

Ei tämä nyt ainakaan näin pikaisella vilkaisulla miltään osta-keissiltä vaikuta.

3 tykkäystä

Samaa olen yrittänyt tavata, sen vuoksi annan ainakin itse ensin markkinoiden hinnoitella lähtötasot.
Saa ainakin stopparille tason, jos ei muuta. Muutenhan tämä on ihan lottoamista.

2 tykkäystä

Sinällään vastaavat kyllä muita uusiutuvan energian / vetyteknojen valuaatioita. Ei sillä että niissä olisi nähdäkseni järkeä, mutta niin kauan kuin momentum on näiden puolella… :man_shrugging: En ole hyppäämässä näiltä tasoilta kyytiin, mutta mielenkiintoista seurata.

Spin off:ille tyypilliseen tapaan kurssi aluksi dippasi hurjasti kun ihmiset hyljeksivät uutta lappua. Alimman ja ylimmän hinnan väli oli melkein 20%. Harmi kun olisi pitänyt olla 20 minuuttia startista liikkeellä mutta Nordnetistä lappua ei näkynyt.

2 tykkäystä

Siemens ja sen eläkefundi ovat myymässä yhteensä n. 20% vuoden sisään joten yrityksen oletettu aliarvostus ei välttämättä ihan heti purkaudu.

3 tykkäystä

Onko tähän moni lähtenyt mukaan? Itse jäin startissa telineisiin ja nyt näyttää alkukiihdytys olevan niin pitkällä, että pitänee odotella seuraavaa starttia.

1 tykkäys

En tiedä muista, mutta itse en uskaltanut olla lähtemättä - pennosilla toki ensi alkuun. Tämä on sitä paitsi kokemukseni mukaan varma tapa saada kurssi laskuun kohti houkuttelevampia tankkaushintoja :upside_down_face:

Arvostus voi olla nykytunnusluvuilla kireä, mutta maine, tuoteporfolion laajuus (Gamesa-omistus huomioiden) ja strategian konservatiivisuus (firma ei ylenkatso siirtymävaiheen ratkaisuja) vaikuttivat päätökseeni. Vielä en ole saanut selvitettyä itselleni, milloin vetytalous lyö lopullisesti läpi ja missä kohtaa vetyarvoketjua parhaat massit korjataan. Uskoakseni SE ei ole tässä murroksessa se kaikista riskisin lappu, mutta tarjoaa kuitekin upsidea pidemmällä aikavälillä.

3 tykkäystä

Siemens Energyn ensimmäinen tulosjulkistus itsenäisenä yrityksena on täällä vielä puimatta. Pidin numeroita lievästi lupauksia herättävinä.

Gas & Power’in alaskirjaukset toki vetivät 2020 tuloksen rumasti tappiolle. Toivoa sopii, että kyseessä on kertakirpaisu, jolla portfoliosta saadaan vanhetuneita rönsyjä pois. Jatko riippuu pitkälti siitä, tuleeko näitä vielä merkittävissä määrin lisää. Backlog näyttää olevan kunnossa.

https://assets.siemens-energy.com/siemens/assets/api/uuid:627f7012-c556-4dd1-a6a2-bcebd69f9a54/2020-11-10-q4-fy2020-earnings-release-and-financial-results.pdf

4 tykkäystä

Aika ohkaisesti tuli tutustuttua tähän firmaan, kun alkuposition ostin. Aika karmeaa luettavaa, mutta pitäisi tietysti paremmin ymmärtää yhtiön sisäistä dynamiikkaa. Covidin osalta isoja varauksia ensi vuodelle, mutta ehkä tuossa ei ole rokotuspuoleen otettu kantaa (minkä ymmärtää). Kurssi ei näytä ottavan osumaa, joten ehkä lukemat oli ennusteissa. Onko tästä yhtiöstä ehtinyt tulla analyytikkojen arvioita, ei ole osunut omaan silmään?

En ole löytänyt, vaikka Q4n jälkeen pikaisesti niitä etsin.

Näyttäisi Mandatumin salkussa lukevan että yhdeksän analyytikkoa seuraa. Kahdeksan osta ja yksi pidä. Korkein 29 euroa ja matalin 25. Keskiarvo 27,22 euroa (12kk) vahva osta.

1 tykkäys

Jos joku saa avattua jonkun analyysin, olisi kiva nähdä vaikka pätkiä siitä, miten siellä noita sektoreita on arvioitu ensi vuotta ajatellen.

1 tykkäys