Sijoittajaviestintä ja sen sääntely

Moikka, koitan tässä vastauksessa pohtia asiaa kokemukseni pohjalta yleisellä tasolla.

Hiljaisen jakson periaatteena tosiaan on, että silloin ei lähtökohtaisesti keskustella analyytikoiden, sijoittajien tai median kanssa. Vielä keskeisempi asia on se, ettei kyseisen ajanjakson aikana kommentoida nimenomaan tulokseen tai näkymiin liittyviä asioita. Joskushan yhtiö saattaa joutua julkaisemaan sisäpiiritietoa hiljaisen jakson aikana ja silloin tätä (ja vain tätä) aihetta yleensä myös kommentoidaan. Samoin joskus hiljaiseen jaksoon saattaa osua jokin haastattelupyyntö, joka ei liity tulokseen tai näkymiin ja jota ei voida siirtää ja johon yhtiön on etunsa mukaista vastata. Näitä päätöksiä edeltää kuitenkin erittäin tarkka harkinta yhtiön puolelta, eikä niihin lähdetä kevein perustein.

Hyvä perusperiaate on, ja lähtökohtaisesti myös selkeämpää kaikille osapuolille, että sijoittamiseen keskittyvällä foorumilla keskustellaan silloin, kun voidaan aidosti käydä vuoropuhelua sijoittajien kanssa. Toisaalta, jos yhtiö julkaisee hiljaisen jakson aikana sisäpiiritietoa, jota kommentoidaan muutenkin esimerkiksi talousmediassa, voisi yhtiö periaatteessa käydä aiheeseen liittyvää keskustelua tasapuolisuuden nimissä myös sijoitusfoorumilla.

Hiljainen jakso ei käsittääkseni perustu AML/MAR-sääntelyyn vaan on Suomessa omaksuttu käytäntö ilman sääntelyn vaatimusta. Jenkeissä tämä taitaa olla osa SEC-vaatimuksia ja on sitten kopioitu tännekin osaksi tiedottamiskäytäntöjä. Näin ollen tätäkin käytäntöä ja siihen liittyviä toimintatapoja on syytä pohtia ja haastaa aika ajoin, kun maailma muuttuu :slightly_smiling_face:

23 tykkäystä