Sijoittaminen lihaa korvaavien proteiinien megatrendiin

On mielestäni aika selvää, että ruoantuotannossa on tapahtumassa siirtymä eläinproteiineista kasvipohjaisiin. Jälkimmäiset ovat paitsi ekologisempia, ennenkaikkea pian myös kuluttajille halvempia proteiinilähteitä. Sijoituskeskusteluissa tuntuu, että tämä megatrendi on missattu, varmastikin osaksi siitä syystä, että pääosa sijoittamisesta kiinnostuneista on kaltaisiani lihaasyöviä äijiä. Mutta jos tästä muutoksesta haluaa hyötyä taloudellisesti, mihin pitäisi ryhtyä sijoittamaan? Beyond Meat toki, mutta mitä muuta?

Edit: muutin otsikkoa kasvipohjaisista proteiineista kaikkiin lihaa korvaaviin viittaavaksi koska muutkin vaihtoehtoiset proteiininlähteet tämä trendi tietysti kattaa

5 tykkäystä

Mikäs se spac oli sitte tattooed chef

Tattooed Chef vaikuttaa kiinnostavalta vaihtoehdolta, näköjään löytyy ihan kivasti keskustelua foorumilta. Näyttää keskittyvän valmisruokasegmenttiin ja vielä premium-laitaan sitä.

Aihe kiinnostaa!

Ei ole valitettavasti itsellä juurikaan tietoataitoa tämän alan yrityksistä, seuraan keskustelua.

Niin omassa elämässä ja ystäväpiirissä tämä trendi on vaihtoehtojen lisääntyessä näkynyt voimakkaasti kuluttajavalinnoissamme, tiedä toki sitten kuinka kuplassa elän :slight_smile:

1 tykkäys

Meillä kotona syödään mm. Quornia (sienivalmiste), oumphia (soijaa), soijarouhetta ja suikaleita, boltseja, tofua, beyndmeat on vaimostani hyvää, ite en ole vakuuttunut. Nyhtökaura…

Oumph! On mielestäni parasta.

2 tykkäystä

Ainakin oma tulkintani on, että kasvisproteiinit ovat menneet niin nopeasti parissa vuodessa laadultaan eteenpäin, että makkaroiden yms lihajalosteiden kohdalla ei enää 10 vuoden sisään tule olemaan muuta syytä käyttää ”oikeaa lihaa” kuin siihen liittyvä premium-status. Mutta kuvittelisin että siinä vaiheessa kasvisproteiinien käytöstä syntyvät voittomarginaalit alkavat olla aika paljon pienempiä kun näissä alkuvaiheen tarkemmin segmentoiduissa tuotteissa.

2 tykkäystä

Apetit. Laadukkaat kasvipohjaiset tuotteet, vahva tase ja tuloskäänne vihdoin tapahtumassa.

2 tykkäystä

Mielenkiinnolla varmasti itse seurailisin tätäkin ketjua, jos keskustelua aiheen tiimoilta syntyy. Melko lyhyessä ajassa ovat kuitenkin ekologiset-tekijät yhdessä terveydellisten haittojen kanssa tehneet kasvisruoastakin omanlaisen ”terveys ja vastuullisuus-trendin”, mikä mielestäni sijoittajalle on hyvä merkki, koska tekijänä nämä ovat paljon vahvempia kuin pelkkä asian eettinen puoli, jonka varaan kasvisyönti on tuntunut hieman enemmän menneisyydessä ainakin nojaavan. Nykyään Härkikset, Mifut yms. ovat saaneetkin paljon näkyvyyttä ja myöskin Härkiksen tyyppiset uudet luomukset tulevat varmasti lisääntymään.

Jos lihansyöntiä halutaan vähentää niin kasvisruoat täytyvät vedota myös ”lihansyöjä-äijä”-sektoriin. Osa kasvismakkaroista, nyhtökauroista, nyhtöjakkihedelmistä yms. alkavat kyllä rehellisesti sanoen olemaan hyvin lähellä maultaan sitä mitä ”alkuperäiset” liha-ratkaisut ovat, kuten ketjussa aiemmin mainittiinkin. Imago-puolella, kun tulee vielä vaihtoehtoja ja monimuotoisuutta niin hyvä mahdollisuus että kasvisruoka kasvattaa suosiotaan ja sitä ”uskalletaan” kokeilla avoimemmin.

Itse en ole lähtenyt sijoittamaan Beyond Meat- tai Tattooed Chef-tyyppisiin yhtiöihin kuitenkaan, sillä tämä ei edusta ihan omaa näkemystä kuitenkaan siitä mitä ehkä ”optimaalinen” ruoka on ja haluaisin, että pitkäaikaisempi sijoitus menisi enemmän yhteen omien näkemyksienkin kanssa. Mielenkiintoisen asian tästä itselleni tekee kuitenkin se, että en voi olla myöntämättä etteikö tällaisissa tuotteissa voisi olla potentiaalia sijoitusmielessä, jos kasvisruoka-trendi vain vahvistuu - mitä itse pidän ihan hyvänä asiana. Tänäkin vuonna ollaan taas kuitenkin nähnyt mitä mahdollisesti lepakon syönti voi saada aikaan :sweat_smile:

Isolle osalle ruoka on kuitenkin jotain, mikä tulisi ensisijaisesti maistua hyvälle ja sen lisäksi jossain määrin olla myös “terveellistä” sen hetken käsityksen mukaan. Kasvisproteiini-ratkaisut mielestäni ovat tässä mielessä hyvässä valossa, sillä kasvisruoan monet kokevat yleisesti terveellisemmäksi vaihtoehdoksi ja maustamalla ja käsittelemällä ruokaa siitä saadaan tarpeen mukaan myöskin melko helposti hyvinkin eri makuista. Tutkimuksissa (ja erityisesti uutisissa) kun keskitytään nykyään paljon ”punainen liha vs. kasvisvaihtoehdot”, on melko odotettavaa, että kasvisvaihtoehdot tulevat päätymään parempaan valoon.

Ruoan vaikutusta terveyteen tutkitaan paljon ja omalla tavalla luotan siihen, että pitkällä aikavälillä oleelliset tekijöitä löydetään ja ihmisten tietoisuus lisääntyy sen suhteen mikä ruoka toimii parhaiten ”ihmiskehon polttoaineena” ja mihin suuntaan kannattaisi koittaa panostaa. Tämä saa minut hieman varovaiseksi, sillä esim. margariini oli ”loistava” ratkaisu aluksi, kun keksittiin kasvipohjainen levite. Nykyään kuitenkin tiedetään, että keinotekoisesti kovetetut kasviöljyt eivät ole terveellisiä ja vieläkään eivät osaa ihmiset päättää onko tavallinen voi loppupeleissä sittenkin terveellistä vai ei :no_mouth:

Tältä kantilta katsottuna vahvasti prosessoidut kasviproteiini-tuotteet (sarjassa ”halutaan tehdä joulukinkku ilman kinkkua”) saattavat olla parempi ratkaisu lihaan verrattuna, mutta isolla riskillä ovat jossain vaiheessa myös huonossa valossa. Samoin toinen osa-alue, jolla saatan ”sohaista muurahaisenpesää”, on ruoan tuoreus. Säilötty, esikeitetty, pakkauksessa pitkään seisonut jne. ruoka ei toimi samalla tavalla ihmisen elimistössä kuin raaka/tuore ruoka. Uskon jossain vaiheessa, että vahvempia linkkejä huonosti sulavan ruoan/kuormittuneen ruoansulatusjärjestelmän ja erilaisien kroonisien sairauksien sekä imeytymishäiriöiden välillä → tullaan löytämään.

Kiteyttäisin edellisen siis seuraavanlaisesti:

  • Pitkällä aikavälillä (jota on hankala kuitenkin ajallisesti arvioida) on vaara, että tutkimus saa prosessoidut valmisruoat, mukaanlukien kasvisruoat, huonoon valoon ja tämä voi saada aikaan omanlaisen riskin, jos sijoittaa johonkin kasviproteiini-valmistajaan pidemmällä tähtäimellä.

  • Lyhyemmällä aikavälillä potentiaalia tällaisissa voi olla paljonkin, jos kasvisruoka yleistyy ja sitä halutaan suosia monellakin eri tasolla sekä mahdollisimman monelle ihmiselle halutaan löytyvän maistuva kasvisruoka-vaihtoehto. Myöskin realistista, että valmisruoalle tulee aina löytymään käyttäjiä, vaikka kuinka jonkinlainen ”tuoreus-trendi” iskisi.

  • Jos esim. Apetit yhtiönä yleisesti miellyttää, voisi tässä hieman hajautetummin saada oman lusikkansa soppaan, edellyttäen, että yhtiö panostaa kasvis-puoleen hyvin ja sillä on hyvät lähtökohdat olla suosittu valmistaja tällä saralla. Veikkaisin, että näitä yksittäisiä Beyond Meat, Härkis jne. tulee vastaisuudessakin tietenkin ja niillä erityisesti voi tehdä hyvät tuotot, jos on vaan ajan tasalla missä mennään.

  • Yhtiöt, jotka pystyisivät tarjoamaan monimuotoisen kasvisruoan lisäksi ratkaisuja siihen miten ruokaa saadaan suhteellisen läheltä ja tuoreena helposti kuluttajille, olisivat itselleni taas jo hyvin paljon kiinnostavampia kohteita. En kuitenkaan tiedä tuleeko tällaista junaa. Realistisempaa voi olla siis löytää yhtiö, jonka tuote nousee vahvasti ihmisten tietoisuuteen ja kannustaa samalla vielä siirtymistä kasvisruokaan.

En välttämättä pitkässä viestissäni tarjonnut potentiaalisia yksittäisiä yhtiöitä, lukuja aiheeseen liittyen tai tietoa siitä mitä laboratoriossa mahdollisesti seuraavaksi keksitään (joku kyllä puhui jopa vedystä tässäkin yhteydessä :sweat_smile:). En ole tämän tyyppisiin yhtiöihin rehellisesti tutustunut, vaikka koenkin mielenkiintoiseksi seurata yleisellä tasolla mitä tällä saralla tapahtuu. Toin oman puoleni kuitenkin esiin siinä mielessä, jos sitä joku haluaa peilata omaan visioonsa tämän aiheen saralla. :slightly_smiling_face:

7 tykkäystä

Apetitilla pitäisi olla erinomainen positio hyötyä tällaisesta muutoksesta ruokamarkkinoilla. En ole yhtään varma että asiaa on yrityksessä kunnolla tajuttu. Tuotteita löytyy, mutta kasviproteiineilla ei näytä olevan erityistä roolia strategiassa sen paremmin kuin viestinnässäkään. Ehkä esim. Bernerillä kiinnostusta siirtää fokusta tähän suuntaan?

Härkistä tekevän Verso Foodsin omistaja Kavli olisi kiinnostava kohde mutta sen omistaa kokonaan säätiö

Yksi mahdollisuus osallistua tähän megatrendiin löytyy first north -listalta. Fodelia Oyj osti Beofood Oy:n viime joulukuussa. Kaupan tavoitteena oli hankkia kasvispohjaisten tuotteiden valmistusosaamista ja käynnissä on Beofoodin ja Feelian fuusio. H1 esityksessä tj Mikko Tahkola toi esille menossa olevan tuotekehityksen erilaisten kasvis-liha-yhdistelmiä sisältävien ruokien saralta, jotka sopivat yleistyvään fleksausruokavalioon. Samalla saa salkkuun snackseja valmistavaa Real Snacksia, jonka omissa brändituotteissa isossa roolissa ovat vegaaniset kaurasnäcksit.

4 tykkäystä

Lähtisin käsittelemään kaikki lihaa korvaavia proteiineja enkä vain kasvipohjaisia. Näitähän on ravintohiivat, sienproteiini(sienet eivät ole kasveja), hyönteiset, synteettiset proteiinit, mifut ja keinoliha. Näkisin että nämä kaikki osuvat samaan megatrendiin vaikka kaikki näistä ei tiukimmalle vegaanille sopisikaan.

2 tykkäystä

Hyvä pointti, muutin myös otsikkoa!

3 tykkäystä

Kiinnostava aihe, ainakin omasta mielestä. Aihetta on tullut aika paljon vatvottua oman elämäntavan takia ja ehkä sen takia on mennyt ‘kelojen nauhat’ hieman sotkuun. Tuotteiden laatu on parantunut huomattavasti viime vuosina tai sitten laatu on jo kauemmin ollut samalla tasolla, mutta vasta nyt tuotteita on saatavilla (kysynnän kasvun myötä) myös pienemmissäkin kaupungeissa ja valikoima on kasvanut ympäristötietoisuuden ja eläinoikeuksien yms. myötä.

Beyond Meatin tilanne näyttää ainakin hyvin huolestuttavalta omasta mielestä, jos olisin sijoittanut siihen. Yli vuosi sitten oli kova lento päällä ja koko ajan tuli uutisia uusista kumppanuuksista. Tunnetuin kumppani oli McDonalds, joka otti valikoimiinsa Beyond-burgereita tietyissä ravintoloissa. Nyt näyttää vaan pahasti siltä, että näistä useista kumppanuuksista ei ole tullut oikein mitään. Viimeisin positiivinen uutinen on pari viikon takaa kun BYND ilmoitti että alkaa myydä nettikauppansa kautta suoraan kotitalouksille jenkeissä. Jotenkin kyseenalainen käänne, kun aiemmin sijoittajien toivo oli siinä että näitä myytäisiin vähittäismyyntinä kovalla katteella ympäri maailmaa, käyttäen hyväksi kumppanien verkostoja.

Uskon, että ruokakulttuuri muuttuu ja lihansyönnistä tulee täysin toissijaista kuten maalauksista tai kangaspuista. Se vie kuitenkin aikaa ja on vaikea nähdä että jokin tietty yksittäinen firma tulisi tästä voittajana ellei sitten joku hipsteri-tatskakokki-jamieoliver onnistu kyhäämään oman kasvituoteperheensä pohjalle jotain lahkoa, joka ostaa nettikaupan kautta pelkästään hänen naamallaan varustettuja tuotteita. Tällöin puhutaan kuitenkin suhteellisen marginaalisista, mutta tuottoisista toimijoista.

Kasvisproteiinista ei kannata odottaa premium tuotetta, tai ylipäätään mistään kasvispohjaisesta. Ne ovat eläinpohjaisiin tuotteisiin nähden helppoja ja halpoja valmistaa, eli bulkkituotteita. Toki marketit ym. yrittävät näihin leipoa vegaanipreemiota tai vastaavaa. Silti puoli-ilmaista soijaa on käytetty eläinkarjan lihokkeeksi tähän asti, ja että se soija on edelleen puoli-ilmaista ihmisille tarjottunakin.

Paitsi tuotantokustannuksiltaan, soija on myös varastointikustannuksiltaan täysin ylivertaista. Kuivapuriste-soija taipuu makkaraksi, pihviksi, jauhelihaksi ym. Siinä ei ole lainkaan nestettä, joten se säilyy vuosia käyttövalmiudessa ja on helppo kuljettaa ja varastoida. Haluttaessa sen voi esivalmistaa ja käsitellä (kuten Oumph!), mutta myös sellaisenaan myydä kotitalouksille.

On siten melkein varmaa, ettei marginaalia voi ylläpitää.

Toki brändillä voi olla hinnoitteluvoimaa, mutta en purematta nielisi.

5 tykkäystä

Näinhän se on. Näitä tuotteita muutaman vuoden verran aktiivisesti syöneenä (lihan ja kalan ohella), kyllä sen huomaa että hinnat tippuu pikkuhiljaa sitä mukaa kun valikoima lisääntyy.

1 tykkäys

Fodeliaan tässä tutustuttu. Tosiaan ehkä hieman vahvemmin kuin Appetitilla liha=>kasvis -käänne näkyvillä puheenvuoroissa ja ihan konkreettisesti liiketoimintojen kehittämisessä (tosin ei strategiassa). Vegesnackien kohdalla myös kansainvälistä kasvupotentiaalia, ajattelisin että isomman breikin mahdollisuus sillä osastolla pikemminkin kuin ruoan verkkokaupassa.

Pitää muistaa myös vanhat kovat globaalit pelurit. Esim. Nestle ilmoittaa puolivuotiskatsauksessaan ”… Vegetarian and plant-based food products grew by 40%, supported by further expansion of Garden Gourmet in Europe and increased growth for Sweet Earth in the United States.” Samoin Kelloggilla Pohjois-Amerikan kasvusta iso osa näyttäisi tulevan MorningStarFarms-kasvisruokabrändin myynnistä.

1 tykkäys

Ihan kevennyksenä. Rakas vaimoni oli ostanut Ikeasta jotain lihapullan näköisiä Kasvipullia ja voin vaikka vannoa, että ne maistuivat ihan yhtä paljon oikeilta lihapullilta kuin Ikean lihapullat, ei voi erottaa kumpi on kumpi…!

1 tykkäys

Ihan en vastaa ketjun otsikkoon, mutta maatalouden muutos vähäpäästöiseksi voi suosia vertical farming / indoor gardening -firmoja.

Yksi firma alalla on AeroGrow.

1 tykkäys

Lihatonta lihaa, kalatonta kalaa, kanatonta kanaa? Onko tämä ruoantuotantomme tulevaisuus? Onko biotekninen ruokavallankumous se keino, jolla pelastamme maapallon ja ruokimme nälkäiset?

Toimittaja Juho-Pekka Rantalan kanssa keskustelevat biotekniikan tohtori ja ruokainnovaattori Lauri Reuter, sekä Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Kuuntele Mikä maksaa? Yle Areenassa: Ruokavallankumous on tulossa | Mikä maksaa? | Yle Areena – podcastit

Kuuntelusuositus :+1: