Mielenkiinnolla varmasti itse seurailisin tätäkin ketjua, jos keskustelua aiheen tiimoilta syntyy. Melko lyhyessä ajassa ovat kuitenkin ekologiset-tekijät yhdessä terveydellisten haittojen kanssa tehneet kasvisruoastakin omanlaisen ”terveys ja vastuullisuus-trendin”, mikä mielestäni sijoittajalle on hyvä merkki, koska tekijänä nämä ovat paljon vahvempia kuin pelkkä asian eettinen puoli, jonka varaan kasvisyönti on tuntunut hieman enemmän menneisyydessä ainakin nojaavan. Nykyään Härkikset, Mifut yms. ovat saaneetkin paljon näkyvyyttä ja myöskin Härkiksen tyyppiset uudet luomukset tulevat varmasti lisääntymään.
Jos lihansyöntiä halutaan vähentää niin kasvisruoat täytyvät vedota myös ”lihansyöjä-äijä”-sektoriin. Osa kasvismakkaroista, nyhtökauroista, nyhtöjakkihedelmistä yms. alkavat kyllä rehellisesti sanoen olemaan hyvin lähellä maultaan sitä mitä ”alkuperäiset” liha-ratkaisut ovat, kuten ketjussa aiemmin mainittiinkin. Imago-puolella, kun tulee vielä vaihtoehtoja ja monimuotoisuutta niin hyvä mahdollisuus että kasvisruoka kasvattaa suosiotaan ja sitä ”uskalletaan” kokeilla avoimemmin.
Itse en ole lähtenyt sijoittamaan Beyond Meat- tai Tattooed Chef-tyyppisiin yhtiöihin kuitenkaan, sillä tämä ei edusta ihan omaa näkemystä kuitenkaan siitä mitä ehkä ”optimaalinen” ruoka on ja haluaisin, että pitkäaikaisempi sijoitus menisi enemmän yhteen omien näkemyksienkin kanssa. Mielenkiintoisen asian tästä itselleni tekee kuitenkin se, että en voi olla myöntämättä etteikö tällaisissa tuotteissa voisi olla potentiaalia sijoitusmielessä, jos kasvisruoka-trendi vain vahvistuu - mitä itse pidän ihan hyvänä asiana. Tänäkin vuonna ollaan taas kuitenkin nähnyt mitä mahdollisesti lepakon syönti voi saada aikaan 
Isolle osalle ruoka on kuitenkin jotain, mikä tulisi ensisijaisesti maistua hyvälle ja sen lisäksi jossain määrin olla myös “terveellistä” sen hetken käsityksen mukaan. Kasvisproteiini-ratkaisut mielestäni ovat tässä mielessä hyvässä valossa, sillä kasvisruoan monet kokevat yleisesti terveellisemmäksi vaihtoehdoksi ja maustamalla ja käsittelemällä ruokaa siitä saadaan tarpeen mukaan myöskin melko helposti hyvinkin eri makuista. Tutkimuksissa (ja erityisesti uutisissa) kun keskitytään nykyään paljon ”punainen liha vs. kasvisvaihtoehdot”, on melko odotettavaa, että kasvisvaihtoehdot tulevat päätymään parempaan valoon.
Ruoan vaikutusta terveyteen tutkitaan paljon ja omalla tavalla luotan siihen, että pitkällä aikavälillä oleelliset tekijöitä löydetään ja ihmisten tietoisuus lisääntyy sen suhteen mikä ruoka toimii parhaiten ”ihmiskehon polttoaineena” ja mihin suuntaan kannattaisi koittaa panostaa. Tämä saa minut hieman varovaiseksi, sillä esim. margariini oli ”loistava” ratkaisu aluksi, kun keksittiin kasvipohjainen levite. Nykyään kuitenkin tiedetään, että keinotekoisesti kovetetut kasviöljyt eivät ole terveellisiä ja vieläkään eivät osaa ihmiset päättää onko tavallinen voi loppupeleissä sittenkin terveellistä vai ei 
Tältä kantilta katsottuna vahvasti prosessoidut kasviproteiini-tuotteet (sarjassa ”halutaan tehdä joulukinkku ilman kinkkua”) saattavat olla parempi ratkaisu lihaan verrattuna, mutta isolla riskillä ovat jossain vaiheessa myös huonossa valossa. Samoin toinen osa-alue, jolla saatan ”sohaista muurahaisenpesää”, on ruoan tuoreus. Säilötty, esikeitetty, pakkauksessa pitkään seisonut jne. ruoka ei toimi samalla tavalla ihmisen elimistössä kuin raaka/tuore ruoka. Uskon jossain vaiheessa, että vahvempia linkkejä huonosti sulavan ruoan/kuormittuneen ruoansulatusjärjestelmän ja erilaisien kroonisien sairauksien sekä imeytymishäiriöiden välillä → tullaan löytämään.
Kiteyttäisin edellisen siis seuraavanlaisesti:
-
Pitkällä aikavälillä (jota on hankala kuitenkin ajallisesti arvioida) on vaara, että tutkimus saa prosessoidut valmisruoat, mukaanlukien kasvisruoat, huonoon valoon ja tämä voi saada aikaan omanlaisen riskin, jos sijoittaa johonkin kasviproteiini-valmistajaan pidemmällä tähtäimellä.
-
Lyhyemmällä aikavälillä potentiaalia tällaisissa voi olla paljonkin, jos kasvisruoka yleistyy ja sitä halutaan suosia monellakin eri tasolla sekä mahdollisimman monelle ihmiselle halutaan löytyvän maistuva kasvisruoka-vaihtoehto. Myöskin realistista, että valmisruoalle tulee aina löytymään käyttäjiä, vaikka kuinka jonkinlainen ”tuoreus-trendi” iskisi.
-
Jos esim. Apetit yhtiönä yleisesti miellyttää, voisi tässä hieman hajautetummin saada oman lusikkansa soppaan, edellyttäen, että yhtiö panostaa kasvis-puoleen hyvin ja sillä on hyvät lähtökohdat olla suosittu valmistaja tällä saralla. Veikkaisin, että näitä yksittäisiä Beyond Meat, Härkis jne. tulee vastaisuudessakin tietenkin ja niillä erityisesti voi tehdä hyvät tuotot, jos on vaan ajan tasalla missä mennään.
-
Yhtiöt, jotka pystyisivät tarjoamaan monimuotoisen kasvisruoan lisäksi ratkaisuja siihen miten ruokaa saadaan suhteellisen läheltä ja tuoreena helposti kuluttajille, olisivat itselleni taas jo hyvin paljon kiinnostavampia kohteita. En kuitenkaan tiedä tuleeko tällaista junaa. Realistisempaa voi olla siis löytää yhtiö, jonka tuote nousee vahvasti ihmisten tietoisuuteen ja kannustaa samalla vielä siirtymistä kasvisruokaan.
En välttämättä pitkässä viestissäni tarjonnut potentiaalisia yksittäisiä yhtiöitä, lukuja aiheeseen liittyen tai tietoa siitä mitä laboratoriossa mahdollisesti seuraavaksi keksitään (joku kyllä puhui jopa vedystä tässäkin yhteydessä
). En ole tämän tyyppisiin yhtiöihin rehellisesti tutustunut, vaikka koenkin mielenkiintoiseksi seurata yleisellä tasolla mitä tällä saralla tapahtuu. Toin oman puoleni kuitenkin esiin siinä mielessä, jos sitä joku haluaa peilata omaan visioonsa tämän aiheen saralla. 