Sijoittaminen viihdettä vai totista aherrusta?

Harvapa saa toimeentulonsa sijoittamisella eli useimmille se on vain ylimääräisen massen allokointia pikkulisien toivossa eli aika puhdasta karvalakin jännitysviihdettä. Siitä toivoisi vielä vähän hyötyvän tuoton muodossa, vaikka itse asiassa siitä voisi vuosittain vähän maksaakin aivan kuten jääkiekon kausikortista.

Laittakaahan tästä muutkin kommentteja ja mielipiteitä. Myös Inderesin pro-henkilöt, joiden oma salkku kallistunee myös tälle viihdepuolelle (jota he ilmeisesti ammattitaidon testaukseksi myös nimittävät).

3 tykkäystä

Kyllä se tällä salkun koolla on vielä harrastus/viihdepuolta, joskin riittävän tosissaan tämä otetaan ja tavoitteena on jatkuva parantaminen.

Itseasiassa vuonna 2017 tein itselleni kirjallisen sijoitussuunnitelman, ja siinä yhteydessä pyörittelin myös korkoa korolle -laskuria vähän totisemmalla asenteella. Sieltä löytyikin sitten pitkän aikavälin tavoitteet (30v.+), jotka on kirjattu omaan sijoitussuunnitelmaan.

5 tykkäystä

Massen ei kannata enää 30v. sij.suunnitelmia tehdä ellei nyt sitten seuraava sukupolvi sitoudu Masse-sedän pitkän salkun kaavailuihin tässä lähiaikoina. Epäilen, joten parempi pitää tätä touhua enempikin viihteenä, josta ei saa olla pahoillaan, vaikka joutuisi välillä ihan maksupuolelle.

En sanoisi omaa sijoittamista pelkäksi viihteeksi kyl vaikka onkin jännittävää ja hauskaa (koska nousukausi). Oma salkku on noin 50k ja on tiennattu tänä vuonna tonneja. Olen vielä nuori niin pitkällä aikavälillä uskon saavani viel rahat asuntoon jne…

6 tykkäystä

Tähän nyt voisi sanoa taas vaikka ja mitä. Kyllähän sijoittaminen saa (siis pitää) olla totista, riippumatta salkun koosta.

Toivottavasti kauhean moni meistä ei hae silkkaa jännitysviihdettä osakemarkkinoilta (en tosin niin uskokaan). Maksullista jännitystä löytyy kyllä varmasti muualtakin. Vaikka osakesijoittamisesta jännitystä halutessaan saa, on se monelle loppupeleissä melko jännityksetöntä, toisinaan tylsää. Tylsyys on hyvästä, sanotaan. Muutenkin, tälläin “normisijoittajan” näkökulmasta osakesijoittamisesta on paha saada edes jännää. Yleensä se on vain numeroiden ja raporttien lukemista. Jos sijoitat vaikka käänneyhtiöön pikavoitto mielessä, siinäkin voi mennä vaikka vuosi, kun yhtiön suunta kääntyy ja sijoittajien luottamus nousee. Sillonkin saat hyvällä säkää 10% tuoton (vain esimerkki!!). Jos odotat jotakin suurta kurssimuutosta ostamastasi osakkeesta, voit odottaa sitä kuukauden, tai ikuisuuden. Joskus harvoin julkastaan osari, silloin ostamasi osakkeen kurssin seuraaminen voi olla jännää pari minsaa. Jos kurssit laskee rajusti, sillon on varmasti jännät paikat monella. Sitä en tiedä onko se sitä toivottua jännitystä.

Tai jos indeksisijoitat, niin harvemmin siitä jännittävää saa aikaiseks.

Kyllähän osakesijoittaminen mielenkiintoista on. Monelle on mielenkiintoista olla mukana jonkun potentiaalisen yhtiön “tarinassa”. Myös tavallaan koko maailmankuvasi muuttuu, kun sinulla on rahaa kiinni oikeissa yhtiöissä ja olet osakemarkkinoilla mukana. Katsot joitain tiettyjä tuotteita kaupassa vähän eri tavalla kuin ennen. Kaupassa liukuportaiden valmistajan logo saattaa heti paistaa silmään. Huomaat, kun jollain on autossaan nokialaiset kumit alla. Ymmärrät paremmin megatrendien ja vallitsevien maailmanmuuttujien päälle sekä yleinen makrotalous alkaa kummasti kiinnostamaan. Höristät korviasi heti, kun joku alkaa puhumaan radiossa väsyneellä äänellä korkojen noususta.

Tämmöisiä ajatuksia minulla. En ala sen kummemmin tässä tekstissä avautuun. Saa haukkua jos oli kanssani eri mieltä =)

10 tykkäystä

Hyviä vastauksia! Kaikki peliviihde, mihin sijoittaminenkin ilmiselvästi kuuluu, on paljon koukuttavampaa kun pelissä on oikeaa rahaa. Kukapa sitä jaksaisi pelata esim. nettipokeria pelkkänä virtuaalisena versiona illasta toiseen. Tai laittaa lottokupongin sisään vain virtuaalisesti ja sitten jännittää pää märkänä lottokoneen edessä tuliko virtsikkavoitto vai ei.

Sijoittamisviihteen hyvä puoli on se, että siinä voittomahdollisuudet ovat paremmat kuin lotossa ja taidollakin on ainakin joskus jopa merkitystä. Voisi verrata raveihin, jossa hepat ihan oikeasti tunteva pärjää paremmin kuin ihan amatööri.

Eiköhän kaikki tunnusteta, että herra Indexiä on vaikeaa lyödä ja jos haluaa varmistaa sen 5-10% vuosituoton, niin esim. OMX25 vaan kaveriksi ja oma ajankäyttö johonkin muualle. Vai mitä sanovat Inderesin herrat ja rouvat? :slight_smile:

https://www.salkunrakentaja.fi/2018/02/miksi-sijoittaa/ tuolla jotain tekstiä tästä “pelaamisesta” tai pelivietin tyydyttämisellä.

Kuten tuolla linkissä puhuttiinkin, voi pienen, tietyn kokoisen osan salkustaan mahdollisesti käyttää tämmöisten väärinhinnoitteluiden hyväksikäyttöön, spekuloimiseen ja treidaamiseen, tyydyttääkseen tämmöistä peliviettiä. Missään nimessä en suosittele laittamaan all-in koko salkkua tämmöisen “strategian” varaan. Täytyy myöntää, että itsekin välillä on tehnyt mieli ja olen ottanutkin kantaa (ja saatan ehkä ottaa uudestaan joskus) jonkun osakkeeen hetkelliseen väärinhinnoitteluun esimerkiksi mielessä lyhyen tähtäimen voitto. Usein nämä eivät ole päättynyt minulla kovin hyvin, eli “loistavia” kokemuksia tämmöisestä ei meikäläisen listasta löydy. Syitä on useita; aika on vuorokaudessa liian kortilla tapittaakseen ruudun päätettä kun ollaan positiossa, kokemusta ei juurikaan löydy tarpeeksi “markkinoiden lukemiseen”, eikä liioin järkyttävää ammattitaitoakaan. Täytyy vähän tietää, mitä markkina on leiponut kurssiin, mitä markkinat odottavat esim huomisesta osarista. Täytyy tietää, mitä markkinat ajattelevat.

Eli naulan kantaan; pitkäjänteinen sijoittaminen ei ole pelaamista. Tai semmoista, peliviihteen hakemista. Se on kärsivällisyyttä, odottelua, yhtiön tarinan, joskus loistotarinan, hitaan kehityksen mukana olemista, etsimistä, jatkuvaa opiskelua. Syklien ja markkinatilanteiden ylitse selviytymistä. Lopussa palkinto on sitä suurempi, mitä kärsivällisempi, pitkäjänteisempi, nöyrempi omista taidoista ja halukkaampi oppia tätä touhua on ollut. Silloin tällöin voi yrittää hyötyä jostain ainutlaatuisesta, hetkellisestä tilaisuudesta, ei siinä ole mitään pahaa. Kunhan ei laita koko salkkuaan menemään mihinkään hulluun, kuten sänöisi; hriski-zijoitukseen.

Jos tunnet, että olet markkinaa fiksumpi silloin tällöin, miksei siitä voisi koittaa itsekin hyötyä. Helppoa se ei ole. Mutta toisinaan voi onnistaa. Jos yrität spekuloida tai treidata, muista, tässä kisassa on vastassa tuhannet ja tuhannet ammattilaiset, jotka treidaavat joka päivä ja ottavat kaiken irti kun vähääkään saavat vainua jostain, joten onnea matkaan. Päälle vielä kaupankäyntikulut.

Miksi itse sijoitan? En ainakaan tyydyttääkseni mitään pelihimoani. Kuten aiemmin tuolla sanottua, on suurta mielenkiintoa olla jonkun yhtiön tarinassa mukana. Mielestäni osakesijoittaminen on myös taloudellisesti järkevää, sekä opettavaista. Osakesijoittaminen on…(huoh, pakollinen muokkaus; pitäisi olla)…myös mielestäni oikeus, perusoikeus, jolla voi kasvattaa omaa varallisuutta. Siksi raha onkin olemassa, se mahdollistaa sijoittamisen! Toivottavasti saan tämän taottua myös jälkikasvujeni kaaliin.

2 tykkäystä

Ainiin,

Eiköhän kaikki tunnusteta, että herra Indexiä on vaikeaa lyödä ja jos haluaa varmistaa sen 5-10% vuosituoton, niin esim. OMX25 vaan kaveriksi ja oma ajankäyttö johonkin muualle.

Toivotaan, että OMX25 antaa sen 5-10% vuosituoton. Varmaa se ei kyllä koskaan ole.

2 tykkäystä

Mielenkiintoista pohdiskelua Astrixilla. Ymmärtääkkö pitkäjänteisyys odotteluna osake salkussa vai odotteluna hyvälle ostopaikalle? Itselleni on kovin vaikea ymmärtää tätä osakemarkkinoiden volatiliteettia. Jos yhtiön tekemä tulos kasvaa +1% niin silloin osakekurssin pitäisi kasvaa +15% P/E -lukeman ollessa 15. Kuitenkin jos katsotaan yhtiön pitkän aikavälin tuloksesta maksettuja osinkoja suhteessa osakekurssiin, voidaan päätyä vaikkapa lukemaan 4%. Eli holdaamalla osaketta saat 4% tuoton osinkoina mutta treidaamalla ja ajoittamalla tuotot voivat olla kymmeniä prosentteja. Esim. ostaa Nokiaa 3,8€ ja myy 5€ → 5 / 3,8 -1= +31,5%.

Mielestäni osakkeen ostohinta on aivan ratkaisevaa sijoituksen onnistumisen kannalta. Vitosen Nokialla pitää sitten oikeasti uskoa niihin kasvutarinoihin. Kovin useasti osakekurssi karkaa menestyksen edelle ja silloin menestystä pitää tulla. Näin maallikkomatemaatikkona jos epäonnistumisen todennäköisyys on >0% niin kasvuyhtiöiden osakkeessa on aitoa riskiä mukana. Minua vähän hirvittää nämä P/B > 4 teknofirmat malalilla katteilla. Maailma toki digitalisoituu, mutta yhtiöiden vallihaudat ovat olemattomia. Vaikka software julistetaan palveluksi, sen palvelun pitää silti olla hintansa väärti asiakkaalle tai asiakas rupeaa tähyämään toisaalle.

Tuotteessa sinänsä ei edes tarvitse olla vikaa jotta firma ei menestyisi. Onko Teslan sähköautot tulevaisuutta vai uuden teknologian konkurssi? Concorde oli maailman nopein matkustajalentokone, mutta nykyisin kuljetaan hitaammilla peleillä. Edistykseen uskovana minun on vaikea tätä käsittää.

2 tykkäystä

Jos jätetään nuo harvat kiihkeää päiväkauppaa tekevät ammattilaiset pois luvuista, niin moniko muu lyö Mr. Indexin vuodesta toiseen - ja sen verran reilusti, että sillä on oikeasti merkitystä? Jotenkin vaan tuntuu lööppejä lukiessa siltä, että kovin harva.

Jos näin, niin Massen käsitys sijoittamisesta viihteenä saa vahvistusta. Toki mielellään Massekin näkisi kovia faktoja toiseen suuntaan.

1 tykkäys

Hmm. Niin, pitkäjänteinen odottaminen voi tarkoittaa holdaamista sekä ostopaikkojen etsimistä. Jos esim osallistui Efecten ipoon, vaatii jopa vuosien kärsivällisyyttä odotella yhtiön kasvupanosten näkyvän todella viivan alla joka toivottavasti realisoituu kasvavana osinkovirtana. Tai olisi kiinnostusta ostaa esim KONEtta, mutta päätät odotella jotain kriisiä mikä painaa kurssit alas.

Toisinaan on hyvä ratkaisu ostaa osaketta ja hetken kuluttua myydä nopealla voitolla. Joskus, tai aika usein voi käydä niin että siltikin möi liian aikaisin. Itselläni kävi näin Nesteen kanssa. 30% tuotto olisi voinut olla 100%. Mutta joskus se on paha ennustaa, ainakin tulevaa!

Ostohinnalla on kyllä merkitystä. Turvamarginaalia on hyvä olla. Voi olla parempi jättää osto tekemättä kaventuneen turvamarginaalin takia, kuin ostaa liian kalliilla. Joskus oma target voi olla väärä

Mutta onhan indeksisijoittaminenkin sijoittamista. Niin tai näin, olit sitten indeksisijoittaja, osakepoimija tai päivittäinen treidaaja, kannattaa se homma pitää totisena niinku pääpiirteenä. Kuten sanottua, osan salkusta voi halutessaan esim sijoittaa johonkin spekulaatioon tai lyhyen tähtäimen juttuihin ikään kuin “mausteena”', tuomaan tämmöistä pientä jännitystä muuten tylsään sijoittamiseen. Se oli se mun pointti ja oma näkemys “sijoittamisesta viihteenä” =) Saitko Masse tästä mitään ajatuksia?

Juu. Onhan indeksiin laittokin tai pankkitilillä pitäminenkin “sijoittamista” (jossain ne varat aina ovat), mutta pointti oli, että ei-päätyönä sijoittaminen on Massen näkemyksen mukaan aika lailla pelkkää viihdettä. Juuri kukaan ei laita sinne kaikkia säästöjään eikä ota todellisia taloutta-uhkaavia riskejä. Ja niin kuin sanoit, kiva välillä kotiuttaa pikavoitot ja saada jännitysviihteeseen menestymisen tunnetta. MUTTA: Harvalla on vuoden lopussa esittää vuodesta toiseen Mr. Indexin kukistanut salkku. Tämän kun ymmärtää, niin sijoittaminen on kivaa viihdettä:)

Näinpä. Meitä on ihmisiä kuitenkin erilaisia, joten on myös niitäkin, joilla on kaikki säästöt kiinni osakkeissa, toisilla siihen päälle vielä melki toinen mokoma summa vieraalla pääomalla. Riskinottajiakin on laidasta toiseen. Jos ihmisellä on kaikki perintörahat kiinni osakkeissa vielä pienellä velkavivulla, toivon, että hän ei tee sitä vain viihdyttääkseen itseään! Mutta jokainen huolehtii itse rahoistaan ja tekee kuin parhaaksi näkee. Itsellänikin sijoitusaste kuitenkin suht korkea, joten mielelläni otan tämän homman suht vakavasti :wink:

Mutta eihän tämä tarkoita suinkaan sitä, etteikö osakesijoittamisesta saisi suinkaan nauttia tai etteikö markkinoiden seuraamisen parissa saisi viihtyä, päinvastoin! Mutta se, että sijoittaminen on “pelkkää viihdettä” jos sijoittaminen ei ole päätyö, on ehkä hieman väärä tapa ajatella tätä. Oli sijoittaminen päivätyö, siis…päätyö…no, kummin päin tahansa, tai ei, oli salkku suuri tai ei niin motiiivi sille, että laittaa rahaa markkinoille ei ehkä kannata olla se, että hakee vähän viihdykettä elämään eikä mitään muuta. Mikä ihmisen sitten saa sijoittamaan? Varallisuuden kasvattaminen yleensä. Toki siitä hommasta tykätä saa.

Huh, on hirveän rankkaa tällä pienellä luurilla kirjotella!

3 tykkäystä

Massen ikävärealistinen tapa nähdä ei-päätoiminen piensijoittaminen lähinnä viihteenä, josta voisi vaikka vähän maksaakin, ei juuri peukutuksia saa. Taitaa olla monella (nuorella) liikaa pelissä ja pahimmillaan vielä velkavivulla. Huh, huh. Ja Inderesin palkolliset joutuvat jo virkansa puolesta pitämään edellä kuvattua sijoittamisen lajia totisena aherruksena. Kukin eläköön kuplassaan:)

5 tykkäystä