Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Edelleen, outo ilmaisu, en ole mitään taivastellut, eli en tiedä mistä puhut. Toisekseen, tämä on tietenkin Inderesin palstan sääntöjen näkökulmasta oikea paikka, mutta sijoittajien näkökulmasta ihan väärä paikka, ja kai sen pitäisi ratkaista? Asiakas on oikeassa, right? Jos palsta on epätarkoituksenmukainen, kai asia pitää tuoda esillle?
Kuten jo todettua, ei täältä kukaan osaa käydä katsomassa Outokumpuun liittyviä asioita, ei, se tapahtuu Outokummun palstalla.

Vielä tähän aiempaan viestiisi liittyen:
“Varsinkin näinä päivinä taivasteluketjua tarvitaan kun mikä tahansa firma saattaa laskea markkinan mukana. Outokummun kurssistakaan on hankala löytää “kummallisen rajua laskua”.”

Se minun poistettu viesti ei koskenut Outokumpua sinällään, vaan terästoimialaa, koska kurssit kautta linjan laskivat rajusti. Siksi siinä viestissä oli mm. US steel esimerkkinä, kun sen kurssi oli pressä -4% ja sittemmin rojahti -8%iin. Kyllä tuo on hyvinkin kummallista laskua, jonka syy on tärkeätä selvittää. Jos on eri mieltä, ei kyllä tiedä paljoakaan sijoittamisesta.

1 tykkäys

Etenkin, jos kyse on koko terästoimialasta, on hyödyllisempi pohdinnan paikka jossain yleisemmässä eikä yksittäisen yhtiön ketjussa.

(Itsekin ihmettelin terästä koko päivän, kun Thyssenkrupp valui tasaista kyytiä -9% ilman että olisin löytänyt aiheesta uutista tai muutakaan syytä. Outokummun ketjusta ei tullut mieleeni etsiä.)

1 tykkäys

Ottamatta kantaa tähän keissiin, tunnistan kyllä tuon dilemman. Olen tainnut itsekin johonkin ulkomaisen osakkeen ketjuun laittaa kysymyksen äkkinäisestä kurssireaktiosta, kysyen onko yritystä enemmän seuraavilla tietoa uutisesta mitä itse en nopealla googlaamisella löytänyt. Taisin siinä yhteydessä laittaa sulkeisiin että poistan viestin piakkoin. Itsekin ajattelin että sieltä saa nopeamman vastauksen kuin yleisistä ketjuista.

Itseäni ei vaivaa jos silloin tällöin joku kysyy yritysketjussa oikeasti poikkeuksellisen kurssireaktion perään. Toisaalta tuo on niin tulkinnanvarainen ja äkkiä lapasesta lähtevä asia, että ehkä sen vuoksi foorumilla on päätetty ottaa siihen mieluummin liian tiukka kuin liian löysä linja. Itse saattaisin seuraavan kerran vastaavassa tilanteessa kysäistä sitä kahvihuoneen puolella, ja vastauksesta riippuen poistaa kysymykseni tiedon saatuani.

1 tykkäys

Tämä on kyllä niin runollisesti sanottu! Arvostan rouheimpien karkeuksien höyläämistä lastuimuriin.

4 tykkäystä

Taivasteluketju toimii siten että käyttäjä voi etsiä haluamansa yhtiön kurssimuutoksia koskevaa tietoa hakutoiminnolla, kas näin:

Syy miksi tuollainen ketju on perustettu on se, että aloittelijoiden yleisimpiä kysymyksiä on että miksi tämän minun osakkeeni kurssi laskee. Se laskee siksi että ihmisillä on enemmän halua myydä kuin ostaa kyseistä osaketta. Menee ihan arvailuksi että mikä tämän halun aihe on, ehkä tätä kannattaa selvittää jostain uutispalstalta. Kurssimuutokset vanhenevat kuin pöydälle unohtunut maito kesäpäivänä. Sillä mikä kurssi oli viime torstaina ei ole merkitystä kun osakkeella on tänään uusi hinta. Outokummun ketjua lukeva haluaisi varmaan tietää jotain kiinnostavaa yhtiöstä ja sen toimialasta, eikä kuunnella keskustelua viime torstailta että miksi osake laski sinä päivänä. Ole mieluummin se tyyppi joka kertoo uutisen.

27 tykkäystä

Olen samaa mieltä siitä, että kurssimuutoksen syy on syytä selvittää ja selvitys on hyvä saada juuri kyseisen yhtiön ketjuun ellei sitten avata uutta ketjua näille.

Olisi mahtavaa, jos joku olisi jakanut foorumilla tiedon Goldman Sachs antamasta US Steelin ohjesituksen laskusta U.S. Steel cut to Sell at Goldman, which turns defensive as steel prices slip | Seeking Alpha Tällä foorumilla on kaksi varsinaista teräsyhtiötä: SSAB ja Outokumpu. Molemmissa tämän tiedon olisin mieluusti nähnyt.

Olisko tarpeen avata uusi ketju teräsalalle? Siellä voisi kysyä ja jakaa erityisesti teräsalan uutisia ja kysellä myöskin kurssimuutoksista. Alan toimijat ovat suuria yhtiöitä ja ala on syklinen. Tilanne on aivan toinen kuin jollakin paikallisella pienyhtiöllä, jonka kurssia heiluttaa foorumi ja Inderes. Teräsalan kursseihin vaikuttavat tekijät ovat globaaleja ilmiöitä tai globaalien toimijoiden aikaan saamia. Näille yhtiöille kurssimuutoksen syyn ihmettely on kohtuullisen relevanttia. Yhtiöketju voisi pysyä puhtaammin yhtiöön keskittyvänä.

Edit: Avaan ketjun, jos ajatus saa kannatusta tykkäyksillä.

14 tykkäystä

Samaa mieltä. Haluan vielä tarkentaa, että minun tulkinnan mukaan poistetussa viestissä ei selvitetty itse mitään vaan sisältö oli käytännössä pelkkää kurssilaskun taivastelua ja syyn kyselyä. Mielestäni se oli selvä poiston paikka.

En ole nähnyt, että kummastakaan ketjusta liputettaisiin saatika poistettaisiin asiallisia viestejä teräsalan tilanteesta. Erityisesti SSAB:n ketju on laadukasta luettavaa jo tällaisenaan. Isot kiitokset siitä kuuluu @Opa :lle.

4 tykkäystä

Moro Mummo_Lumessa ja tervetuloa foorumille. Viestisi liputettiin nopeasti koska tuo ketju on tarkoitettu viesteille joilla kerrotaan tehty osto tai myynti. Sinne tulee jo nyt about sata viestiä päivässä, joten varmaan ymmärrä, että ketju menisi äkkiä tukkoon jos kaikki kertoisimme sinne mitä meinasimme ostaa tai myydä :slight_smile:

Mutta jos päätät hypätä vetybussien kelkkaan (niinkuin viestien perusteella muutama muukin viime aikoina :grin: ), voit toki sen tiedon halutessasi jakaa kanssamme :+1:

2 tykkäystä

Nyt pitää kysyä, että miten tämä viestini Inderesin yhtiöketjussa poikkesi muista kommenteista, jossa pohdittiin hyvien sisällöntuottajien motivaatiosta pysyä palstalla jos tänne tulee paljon uusia meikäläisiä joilla sisältö ei ole aina niin priimaa?

“Eiköhän ne parhaat sisällön tuottajat itsekin hyödy siitä mitä enemmän heillä on seuraajia. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan”

Tässähän tulee ihan Massemainen olo (tosin olinko mä siis kuitenkin vain Massen vara-ip… :thinking: ) kun joutuu liputetuksi vaikka tykkäyksiä ropisee :smiley:

Ilmeisesti se, että IPOn tekevän yrityksen kurssi aamuhuutarissa +70% korkeammalla kuin listautumishinta eksyy täysin yrityskohtaisesta aiheesta…:
https://keskustelut.inderes.fi/t/inderes-oyj-yhtio-kuuluu-kaikille/17104/572?u=sijoitusseppo
(nyt jo yli +100%)

Ohjeissa myös sanotaan, että liputettua viestiä voisi muokata 10 min, mikä palauttaa sen. En mielestäni pysty viestiä kuitenkaan muokkaamaan. Voi olla, että en vain osaa kun eipä ole omia viestejä juurikaan liputetuksi aiemmin tullut :smirk:

14 tykkäystä

Eihän ne aamuhuutarin tarjoustasot kuulu yhtiöketjuun. Inderesin päivän kurssia käsitellään tänään ainakin myynti- ja taivasteluketjussa sekä kahvihuoneessa. Taivasteluketjusta löytyykin sama aamuhuutarikuva sekä avauksen jälkeistä kehitystä.

7 tykkäystä

Aika moneen yhtiöketjuun olen aamuhuutarikuvia laittanut vuosien varrella esim. osareiden jälkeen indikoimaan, että mikä on markkinan ensireaktio ja tämä oli ensimmäinen kerta kun liputettiin. Mutta ehkä tuo Inderes on nyt vähän herkkä yhtiö kun sen ympärillä on nyt niin paljon foorumipöhinää.

Tässä tapauksessa aamuhuutarilla oli myös se lisäarvo, että jos joku oli unohtanut, että kaupankäynti osakkeella alkaa tänään niin tämä tietohan asiasta tuli samalla.

Mutta hyväksyn liputtajan mielipiteen, pitääpi olla vähän varovainen Inderesin kanssa etten joudu Massen kanssa samaan selliin :grin:

17 tykkäystä

Itsekin sellin kautta pari viikkoa sitten kiertäneenä olen oppinut että yhtiöketjuihin ei vaan voi kirjoittaa mitään pikkukommenttia tai reaktiota. Ei pidä vain kirjoittaa lainkaan ellei tarjoa vähintään ruudun edestä vahvaa analyysiä ja sekin pitää käytännössä olla ns. valtavirtaa tai tulee lippua ja Verneri kyllästyy jossain vaiheessa ja vankityrmä kutsuu. Ja siellä on elo tuskaista kun joutuu lukemaan ilman että olet kirjautuneena sisään jolloin foorumi ei pidä kirjaa mitä olet lukenut.

Opin myös sen että “liputettu” tarkoittaa käytännössä sitä että se hyväksytään ja et saa erikseen mitään feedbackkia siitä oliko se aiheellinen, joten ei kannata olla siinä uskossa että liputukset ovat vain jonkun käyttäjän mielipide ja ei väliä ellei tule varoituksia moderaattoreilta. Ei toimi näin…

6 tykkäystä

Edelleenkään ei hyväksytä läheskään kaikkia liputuksia. Osa hyväksytään, ja annetaan viestin olla. Osa taas sitten johtaa viestin poistoon ja mahd. putkareissuun katsomaan Massen seinään raapimia päiviä merkitseviä viivoja.

Joskus annetaan samalla palautetta jos hyllytetään, mutta myönnän itse kiireiden takia monesti kuittaavani sen automaattisilla kriteereillä “kulutti suhteettomasti henkilökunnan aikaa” yms. Yritän petrata tuossa jatkossa niin jäsenet saavat parempaa palautetta jos nyt hyllytys osuu kohdalle. Harvojahan tämäkin koskee.

20 tykkäystä

Jos itselläni olisi pamppu, niin sallisin omassa topikissa avauspäivän chatmäisen keskustelun ja fiilistelyn.

Mututuntuma tuo esiin ongelman, eli nyt useammassakin eri topikissa käsitellään Inderesin avausta, enkä jaksa sieltä kaiken muun seasta alkaa kaivamaan juuri Inderesiä koskevaa “tietoa”.

Yhtiötopikit ihan kuolleita kaikista maagisimpana päivänä.

Ennen vanhaan oli ihan huippua Kauppalehdessä fiilistellä avauksia ja kai täälläkin se jossain kohtaa laillista oli, eikä tullut heti banaania.

Vähän alkaa Verneri tylsäksi mennä meno täällä. :wink:

1 tykkäys

Antaisin sen verran siimaa että saisi keskustella objektiivisiata asioista. Ensimmäisen avauksen kurssi, vaihtomäärät, välittäjät yms. Mutta en haluaisi nähdä sibjektiivista höpinää siitä mitä kukin aikoo tehdä x kokoisella positiolla ja mikä on kenenkin keskihinta ja pitoaika.

6 tykkäystä

Joo, välillä tulee vähän hassu fiilis, kun yrittää ihan hyvässä hengessä spekuloida jotain osaketta, sen kurssireaktioita ja siihen johtavia syitä…
Liputus ja poisto.
Ei edes siirretä “sopivaan” ketjuun, tai kerrota perusteluita (viimeksi Inderes-ketjussa).
Olen huomannut että jotkin ketjut ovat herkempiä kuin toiset. Roviota saa mätkiä korville ihan vapaasti, mutta jos vähääkään negaa EVOn kanssa niin lippua tulee.

2 tykkäystä

Näissä ehkä jotenkin helpolla mielestäni viestejä piilotetaan. Ei tuossa aamuhuutarijutussa ollu mielestäni tarvetta siihen, mutta tämä on vain foorumin käytäntö.

Toinen asia on nuo selvästi tietyn firman IPO:on liittyvät asiat, joita vähän turhan ronskisti ohjataan sinne IPO-ketjuun. Ihan geneerisimmille kysymyksille se toki on ok, mutta firmakohtaiset asiat olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Piilotetuissa viesteissä olisi hyvä ehkä olla jokin lyhyt kuvaus miksi ne on piilotettu. Osa on toki aika itsestäänselviä.

2 tykkäystä

Tervetuloa Foorumille @Lauri_Marttila !

Ketjun avauksesi saatetaan liputtaa tai sulkea (=poistaa), koska yksittäistä tai yksittäisiä kysymyksiä varten ei toivota perustettavan ketjua (?). :relaxed:

Toveri @TJT antoi yhden hyvän ehdotuksen, mistä voit kysellä:

Voit kysellä myös täältä:

Myös Kahvihuoneessakin ( Inderesin kahvihuone (Osa 3)) voi jutella vähän rennommin jostain aiheista, mutta laittaisin enemmin kysymyksesi TJT:n osoittamaan paikkaan tai em. Q&A-ketjuun. :relaxed:

Toivottavasti saat hyvät vastaukset kysymyksiisi ja vielä kerran; tervetuloa Foorumille! :relaxed:

5 tykkäystä

800 miljardin Teslaan vertailu ilman isompia perusteluita on enemmän kuin harhaanjohtavaa, siksi poistin viestin PLUG-ketjusta. :slight_smile:

10 tykkäystä