Sijoituskirjallisuus

Tuossapa liitteenä oma lista sijoituskirjoista jotka olen lukenut tai kuunnellut tässä vuosien aikana, 86 kirjaa tarkkaan ottaen. Jotkut kirjat olen lukenut useampaan kertaan. Monia samoja joita muut ovat jo yllä suositelleet ja niitä “pakollisia”. Se on tietysti suhteellista minkä kukakin luokitellee sijoituskirjaksi. Tuossa omassa listassa on lukemista laidasta laitaan teknisestä arvonmäärityksestä, osakemarkkinoista, käyttäytymistaloustieteestä, kirjanpidosta, ennustamisesta, mallintamisesta, yritystoiminnasta, rahasta, vaurauden kasvattamisesta, vedonlyönnistä yms. Yksi kirja asuntosijoittamisesta ja kvanttimatematiikasta ja pakollinen Steve Jobsin elämäkerta. Vinkkinä audible, sieltä monet noista löytyy äänikirjana, se on tehokas tapa lisätä “lukuaikaa”. Suurimmalle osalle annan lukusuosituksen mutta joukossa on myös sellaisia kirjoja jotka koin sisällöttömiksi tai itselleni tarpeettomaksi. Raskaimmasta päästä olivat Ray Dalion teokset ja Aswath Damodaranin oppikirjat, niistä ei kannatta ainakaan aloittaa sijoituskirjaharrastusta. Englanniksi lukeminen voi aluksi olla raskasta mutta helpottaa kun sanasto tulee tutuksi ja jatkaa vaan pään hakkaamista seinään.

Sijoituskirjat_pdf.pdf (218,1 Kt)

8 tykkäystä

Vaikea vastata, koska uskon että tässä kirjassa riippuu paljon siitä millainen lukija olet ja mikä sinua kiinnostaa. Jos sinulla on kiireinen aikataulu ja haluat lukea yhden hyvän sijoituskirjan, älä valitse tätä. Jos haluat lukea mielenkiintoisen kirjan monen muun ohella, silloin tämä voi olla jännä. Luin tämän ensimmäisten sijoituskirjojen joukossa ja muistan olleeni todella hämmästynyt siitä miten minusta silloin täysin käsittämättömät asiat voivat heiluttaa kursseja. Ei uutiset, ei varsinaisesti tekniset asiat, vaan markkinoiden muisti ja tietynlaiset toistuvat kuviot. Toinen asia mikä minulla jäi vahvasti muistiin oli se miten vahvan näytön kirjailija pystyi esittämään siitä, miten markkinat ovat todella haavoittuvaisia ja uskomme talousteorioihin joilla ei ole periaatteessa ole päätä tai häntää.
Ei paras lukemani kirja, mutta jos on kiinnostusta matikkaan ja ylimääräistä aikaa niin lukemisen arvoinen, erilainen talouskirja :slightly_smiling_face:.

3 tykkäystä

Mun mielestä Mandelbrotin kirja oli tosi mielenkiintoinen. Jos satunnaisuus ja toistuvat kuviot kiinnostaa niin kannattaa lukasta. Usein asiat toistaa itseään enemmän tai vähemmän itseään. Kurssikehitystä tarkastelemalla ilman tietoa ajasta tai euromäärästä ei useinkaan pysty sanomaan kuinka pitkä aikajakso on kyseessä tai paljonko kurssi muuttuu. Kuvissa esimerkiksi QT:n kurssikehitys parilta päivältä ja vuodelta.

Mandelbrotin fraktaalien tai näiden kuvioiden toistumista voi ihastella vaikka tässä videossa
(51) Zooming in a Mandelbrot Fractal by a Ratio of 10^227 - YouTube

Kirjan sisällys:

  1. Riski, tuotto ja vararikko
  2. kolikonheitto vai lentävänuoli
  3. Bachelierin perintö
  4. Modernin rahoitusteorian talo
  5. Syyte modernia rahoitusteoriaa vastaan
  6. Turbulentit markkinat: ennakkonäytös
  7. Rosoisuutta tutkimassa: fraktaaliaapinen
  8. Puuvillamysteeri
  9. Pitkä muisti, Niililtä markkinoille
  10. Nooa, Joosef ja markkinoiden kuplat
  11. Kaupankäyntiajan mulktifraktaalinen luonne
  12. 10 kerettiläistä näkemystä rahoituksesta
  13. Laboratoriossa
5 tykkäystä

Jostakin syystä Mandelbrotin kirja löytyy myös suomennettuna. Huonosti käyttäytyvät osakkeet - fraktaalinen näkemys riskistä, vararikosta ja tuotosta.

Kirjastosta olen joskus lainannut mutta takakantta pidemmälle en ole vielä selvinnyt.

3 tykkäystä

Hei kiitos tästä! Luulin että olen jo suunnilleen kahlannut kaikki suomenkieliset kirjat läpi, mutta tämä ei ole tullut aikaisemmin vastaan. Nyt kun tarkemmin katsoin kaupunginkirjaston sivuilta, niin eräästä sivutoimipisteestä tuo näyttäisi löytyvän, joten saman tien varaukseen tuo! Kiitokset muillekin kirjaehdotuksia laittaneille!

Kahvihuoneen puolella oli mielenkiintoinen gallup-kysely siitä, kuinka paljon yhteisön jäsenet ovat lukeneet sijoituskirjallisuutta. Vastaukset oli ainakin minulle hämmentäviä, sillä hyvin harva oli lukenut useampia (esim. > 10) kirjaa. Sääli, kirjat ovat olleet erittäin opettavaisia ainakin omalla sijoituspolulla.

12 tykkäystä

Pörssiyritykset ovat nykyään yhä sofistikoituneempia erilaisten sijoitustarinoiden kertomisessa, erityisesti Pohjois-Amerikan pörsseissä, mutta myös Suomessa. Modernin sijoittajan olisikin siksi hyvä oppia olemaan skeptinen ja tutkailemaan väitteitä kriittisesti ja niitä analysoiden. Tämä helposti lähestyttävä ja aivan parhaan nimen omaava kirja antaa hyvät kriittisen ajattelun työkalut tätä tarkoitusta varten. Vaikka kyseessä ei ole suoranaisesti sijoittajia varten kirjoitettu kirja, voidaan ajatusmalleja soveltaa myös pörssimaailmaan :sunglasses:

13 tykkäystä

Pitkän jonottamisen jälkeen sain kirjastosta lainaksi Jukka Kivisen viime vuonna kirjoittaman teoksen Lemminkäisen harharetket Perheyhtiön tuho. Kirja on hyvin opettavainen sijoittajalle, sillä kyseessä oli alan maineikkain yritys. Lisäksi itsenäisyyden menettämisen syyt olivat lähes kokonaan hallituksessa ja johdossa. Toki aikaisemman hallituksen puheenjohtajan Heikki Pentin kuolemaan edellä mainitut tahot eivät pystyneet vaikuttamaan. Kuinka luotettavana sitten lukija voi pitää lähes koko työuran Lemminkäisessä tehneen laskentajohtaja Kivisen opusta, kun esim. muutosten ajan toimitusjohtaja päätti olla enää palaamatta Lemminkäisen asioihin. Itselle jäi kuva, että kirjottaja oli kerännyt laajan todistusaineiston jolloin kirjassa mainitut asiat eivät olleet vain muutaman todistajan näkemyksiä.

3 tykkäystä

Hei osaisiko joku sanoa, että jos tilaa Damodaranin Narratives&Numbersin, niin onko siinä paljoakaan päällekkäistä esim. Little book on Valuationin kanssa?
Ja toisaalta onko se “little book” niin pieni, että kannattaisi ottaa niitä 3-4 kertaa kalliimpia Valuation- versioita? Eli riittääkö pikkukirja tällaiselle perusosakesäästäjälle?

4 tykkäystä

Kirjat ovat hyvin erilaisia niin kirjoitustyyliltään kuin tavoitteiltaan. The Little Book of Valuation yrittää opettaa tiivistetysti miten yhtiö valuoidaan tavanomaisen perussijoittajan näkökulmasta. Nuo kalliimmat kirjat on enemmän suunnattu analyytikoille tai muille harjaantuneimmille sijoittajille. Narratives and Numbers taas yrittää opettaa miten kuilu numeroiden ja tarinan välillä voidaan ylittää niin että sijoitustarinoita pystytään tukemaan numeroilla ja että jokaisella luvulla on jokin tarina taustalla. Erittäin hyödyllinen kirja erityisesti jos haluaa valuoida ja sijoittaa tarina- ja kasvuyhtiöihin.

Molemmat tosiaan kannattaa tilata ja lukea :sunglasses: :+1:

22 tykkäystä

Kiitos paljon, suunnilleen noin olinkin antanut itseni ymmärtää, mutta hyvä saada varmistusta.
Lähtivät nyt molemmat tilaukseen parin klassikon ohessa. Mukaan tulivat Greenblattin markkinaa pieksevä pikkukirja, Lynch:in “One Up” & Thorndiken Outsiders

Jotain vinkkejäkin yleisesti muille, koska ollaan jakamisfoorumilla.
Kevyttä kesälukemista kaipaaville Michael Lewisin Flashboys on muuten oikein hauska, olen tainnut lukea kahdesti kirjastosta!
Ja erittäin selkeä ja helppolukuinen perusteos yritystaloudesta aloittelijoille voisi olla Eeva Niskavaaran “Yritystaloutta esimiehille”. Paljon hyvää asiaa tilinpäätösanalyysistä ja tunnusluvuista kerrottuna niin, että maallikkokin ymmärtää.
Oksaharju&Co:n Guru-sarja on myös ollut minulla ihan sovelluskäytössä.
Jim Collinsin “hyvästä paras” tai “pysy parhaana” on myös olleet hyviä, ehdottomasti lukemisen arvoisia kirjoja myös sijoittajille. Siilikonsepti kunniaan ja monialahäröilyt pois!

Sitten olen tykännyt paljon ajattelun vinoumia käsittelevästä kirjallisuudesta. Kahnemann:ia ketjussa onkin jo käsitelty, mutta esimerkiksi Gerd Gigerenzerin “Riskitietoisuus” opetti minulle paljon todellisesta riskistä ja kuinka väärin niitä yleensä viestitään. Vinoumia on kivasti koottu myös Rolf Dobellin pikkuteoksessa “Selkeän ajattelun taito”- jossa käsitellään sunken cost fallacyt, regression to mean, survival fallacy, kalkkunaharhat yms. hauskasti. Oliko siinä joku 50 erilaista yleistä harhaa. Taleb on toki kirjoitellut niistä myös ja Nassim Nicholas onkin mun suosikki!

11 tykkäystä

Ensimmäinen äänikirja itselle. Tuntui että oli vaikeampi pysyä kärryillä ja keskittyä kuin ihan perinteiseen kirjaan. Johtui varmasti siitä että numeroita ja prosentteja kyseisessä kirjassa on niin paljon että ne hahmottaisi selkeämmin nähtynä. Podcasteissä kyllä pysyy hyvin mukana kun on vähän ”kepeämpää” materiaalia.

Täytyy tilata kyseinen opus myös pokkarina ja lukea ajatuksella läpi, sen verran vakuutuin teoksesta.

Nyt on viimeisen 2 vuoden aikana tullut luettua +30 sijoitusaheista kirjaa (muutama kahteen otteeseen) ja tavoite olisi jatkaa samaa tahtia myös tulevaisuudessa.

7 tykkäystä

Tämä kirja löytyy myös suomennettuna: Huonosti käyttäytyvät osakkeet - Frktaalinen näkemys riskistä, vararikostaja tuotosta

4 tykkäystä

Ilmeisesti BookBeatista tämä kuvankaappaus? Mielestäni siellä ei aikaisemmin ollut hirveästi sijoituskirjallisuutta kun oli kokeilujakso talvella, nyt näyttäisi ainakin tämä ja esim. Howard Marks löytyvän. Onkohan nämä uusia lisäyksiä? Hyvä nähdä kuitenkin että (englanninkielistä) sijoituskirjallisuutta löytyy äänikirjana, mitä kyselin aikaisemmin tässä ketjussa.

Itsellä opiskelu on vasta alussa, ja Intelligent Investor on tarkoitus lukea ihan silmillä johtuen juuri tuosta numeropainotteisuudesta. Onko muilla kuitenkin antaa vinkkejä, mitkä sijoituskirjallisuuden klassikot ovat tarpeeksi “kevyitä” kuunneltaviksi?

Kyllä Bookbeatista.

One up on wall street voisin kuvitella toimivan äänikirjana. En tosin tiedä löytyykö jostain.

Nyt aloitin Paranoidin Optimistin kuuntelun, mikä on huomattavasti helpompaa kuunneltavaa kuin intelligent investor.

1 tykkäys

Itselleni intelligent investor oli ehkä raskain luettava tähän asti. Edes sijoittajan verotus tai asuntoyhtiölaki ei ollut niin takkuista luettavaa, mutta tämä on varmasti subjektiivista.

6 tykkäystä

One up on Wall Street löytyy ainakin Storytelista ja olen samaa mieltä, että oli helppo kuunneltava. Sieltä myös “The Little Book That Still Beats The Market” oli helppoa kuunneltavaa vaikkapa yhteen putkeen, kun kesto on alle 4h.

2 tykkäystä

Kovatasoinen sijoituskirja Rahoitusalan sovellukset ja Excel on julkaistu Turun yliopiston professori Mika Vaihekosken toimesta.
Vaihekoski

Kuvaus:
Rahoitusalan sovellukset ja Excel -kirjasta on valmistunut uusi, kauan odotettu kolmas ja uudistettu painos maaliskuussa 2022.

Rahoitusalan sovellukset ja Excel -kirjassa käsitellään rahoituksen ja talouden alan sovelluksien suunnittelua, tekoa ja käyttöä Excelin avulla unohtamatta niihin liittyviä käytännön ongelmia. Mukana on useita rahoituksen alueita niin yrityksen hinnoittelusta portfolion aktiiviseen hallintaan ja johdannaisiin. Kirjan tavoitteena on esitellä Excelin rahoitusalalle hyödyllisiä ominaisuuksia ja tehostaa siten Excelin käyttöä. Kirjassa käsitellään myös Excelin Visual Basic for Application (VBA) -makrokieltä, jota lukija oppii kirjaa käyttäessään miltei huomaamattaan.

Rahoitusalan sovellukset ja Excel -kirjan kolmas painos uudistaa ja laajentaa kirjan sisältöä aiemmista painoksista niin esimerkkien kuin rahoitusmateriaalin osalta. Erityisesti yrityksen arvon määritykseen ja pääomarakenteeseen, osakkeiden hinnoitteluun, tapahtumatutkimukseen, portfolion hallintaan sekä johdannaisiin liittyvää materiaali on laajennettu huomattavasti aiemmista painoksista. Excel-esimerkkejä on lisätty ja laajennettu. Samalla ne on päivitetty kirjoitushetkellä uusimman Excel 365 mukaiseksi, mutta ne toimivat muutamia yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta vanhempien Excel 2016-, 2019- ja 2021-versioiden kanssa.

Kirja soveltuu hyvin ammattikorkeakoulujen, yliopistojen, yritysten ja koulutusorganisaatioiden käyttöön. Lähtökohtana on, että lukija hallitsee rahoituksen perusteet, mutta hän haluaa oppia soveltamaan oppimaansa käytännön tasolla.

Teoksen kirjoittaja KTT Mika Vaihekoski on rahoituksen professori Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

15 tykkäystä

Tällä hetkellä luettavana mm. yllä olevat.

Kiinahan on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Ei liene huono asia ymmärtää paremmin heidän poliittisia toimintatapojaan. Alun perusteella lupaava ja erittäin vahvasti tutkimusperustainen kirja.

Olen lainannut erilaisia tilinpäätös-kirjoja kirjastosta valehtelematta 20-30 kertaa. Ehkä enemmänkin. Aina niistä jotain jää käteen, mutta olen usein harmitellut sitä, että ne tuntuu olevan enemmänkin bisnes-/talousjohtajille, konsulteille ja kirjanpito-/laskentatoimi-ihmisille, ja vasta toissijaisesti sijoittajille.

Tämä Kallungin uusin on kuitenkin todella raikas poikkeus. Tässä on siis ihan mielettömän hyvin alusta lähtien otettu pörssiosakesijoittajan näkökulma. Ja kun julkaisu on tehty 2022, niin on muuten ajantasaista tavaraa. Käydään mm. tuloslaskelmaa, tasetta ja rahavirtalaskelmaa läpi niin esimerkkien kuin teoriankin kautta. Kaikki tähtää siihen, että sinä tekisit parempaa tilinpäätös-analyysiä sijoituspäätöstesi tueksi.

Olen lukenut muutaman kymmenen sivua ja moni pieni asia tilinpäätös-analyysin suhteen on jo loksahtanut kohdalleen.

Tästä tuli mieleen @Verneri_Pulkkinen :

21 tykkäystä

@Mauri Tilinpäätökseen liittyvän kirjan hankinta on minullakin mielessä. Muutaman kymmenen sivun perusteella et varmaankaan pysty tekemään Kallungin Tilinpäätösanalyysistä lopullista arviota. Oletko lukenut tämän?
Eeva-Mari Ihantola: Yrityksen kirjanpito - liiketapahtumista tilinpäätökseen
Mitä suosittelisit aiheesta yhdeksi kirjaksi omaan kirjahyllyyn perusteokseksi?

1 tykkäys

Tuo mainitsemasi Ihantolan kirja ei taida olla tuttu, mutta kun tuossa katsoin kirjaston tarjonnan läpi, niin melkein kaikki muut tilinpäätöksiin, kirjanpitoon ja laskentatoimeen liittyvät yleisteokset (nämä Leppiniemet, Tomperit, Salmet, Ikäheimot jne.) on tullut ainakin selattua läpi.

Jos tarkoituksenasi on perehtyä tilinpäätös-analyysiin nimenomaan osakesijoittajana, on kuvassani oleva Kallungin uusin teos aivan ylivoimainen. Se on tehty nimenomaan osakepoimijalle ja kaikki asiat on selitetty auki osakesijoittajan näkökulmasta. Esimerkitkin on tunnettujen pörssiyhtiöiden tilinpäätöksien analysointia ja niiden avulla vastaavaa analyysiä on helppo tehdä käytännössä minkä tahansa pörssiyhtiön tilinpäätöksestä. Kaikki WACCit, NOPAT, ROICit, ROEt, gearingit ja muut on selitetty paremmin kuin koskaan missään.

Jos taas tarkoituksenasi on perustaa yritys ja ymmärtää kirjanpitoa ja tilinpäätöstä yrittäjän näkökulmasta, kannattanee hankkia jokin muu kuin Kallungin uusin.

16 tykkäystä