Sijoituskirjallisuus

Tänne voi laittaa, jos löytyy hyviä sijoittamiseen liittyviä kirjavinkkejä, myös itseni kaltaiselle aloittelevalle säästäjälle!

4 tykkäystä

Sjögren & Hikiän Vaurastumisen reseptit luin ekana sijoituskirjana ja tykästyin silloin (sain sen lahjaksi, kun olin siinä about 19v.). Siinä oli hyviä osuuksia ainakin oman talouden hallintaan liittyen sekä perusasioita eri omaisuusluokista. Vähän pitää myös osata filtteröidä, jotkut aiheet ovat turhan suurella painolla käsitelty kirjassa. Kuitenkin helppolukuinen eikä liian pitkä :smiley:

Pitäisikin itse lukea se uudestaan nyt 4 vuoden jälkeen, varmaan näkisi asiat vähän uusin silmin.

4 tykkäystä

Ensiksi pitää todeta, että hyvä ja tarpeellinen ketju. Luettu on reilu puolen tusinaa kirjoja, joista nostaisin esille top-4:

  1. Graham: intelligent investor. Tää on hyvä kirja, joskin taloussanasto ei ole vahvin alueeni…niin pitkästä kirjasta en pystynyt yhdellä lukemalla kaikkea sisäistämään. Kuitenkin pääpointit koitin poimia ja tärkeimpänä a) Grahamin ajatusmalli turvamarginaalista sekä b) yhtiön liiketoiminnan syvälliseen analyysiin pohjautuva käypän arvon määrittäminen. Näille lähtökohdille kaiken tulee perustua. Ei kuitenkaan helpoin kirja aloittelijalle.

  2. Lindström: onnistu osakemarkkinoilla. Hyvä kirja arvosijoittamisesta, pitäisi lukea uudestaan.

  3. Saario: miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Hyvä perusteos aloittelijan ensimmäiseksi oppaaksi, mutta kaikki “sata ikivihreää vinkkiä” ei taida päteä sellaisenaan.

  4. Erola: Paras sijoitus. Hyvä peruskirja indeksisijoittamisesta. Indeksisijoittaminen on lienee järkevin tapa tehdä tuottoa pitkällä aikavälillä, mikäli kyseessä ei ole intohimoinen harrastus johon haluaa käyttää aikaa. Itseäni indeksisijoittaminen ei enää kiinnosta, koska haluan käyttää tähän aikaa ja hakea myös ylituottoa ottamalla näkemystä. Tykkään enemmän omistaa suoraan yhtiöitä ja olla siten suoraan mukana tarinassa.

Muuta: Inderesin sijoituskoulu, videot, podit ja ennen kaikkea syvälliset liiketoiminnan analyysit ovat itselle kaikki kaikessa avaamaan nykyaikaan sopivalla tavalla jo muinoin kirjoissa esitettyjä, osittain vanhahtavia ajatusmalleja. Maailma on muuttunut mm. Grahamin ajoista.
Toiseksi, minä en “taviksena” vaan pysty yhtiöiden syvälliseen liiketoiminnan analyysiin sillä tasolla, kuten inderesin ammattilaiset. Tämän kun tiedostaa, myöntää itselle ja seuraa omaa sijotussuunnitelmaa, samalla (hieman kriittisestikin) inderesin suosituksia noudattaen, uskon että pitkällä aikavälillä lopputulos on hyvä… Omassa salkussa isot onnistumiset (multibaggerit) vielä puuttuu, mutta olen pitkällä aikavälillä varsin toiveikas. Mulla tulee vasta 3v täyteen tätä rakasta harrastusta ja alussa vuosi-pari meni opetellessa perusjuttuja.

Ps. Laskumarkkinassakin tärkein tekijä psykologisesti on uskoakseni seikka, että voi olla 99% varma että on ostanut lappuja riittävän paljon alle liiketoiminnan käyvän arvon. Pitkällä aikavälillä osakkeen arvostus todennäköisesti kun korjaa kohti käypää arvoa.

Seuraavana mulla lukulistalla:

  • Graham: security analysis
  • Malkiel: random walk down wall street
9 tykkäystä

Lukemisen tueksi (Amazonin omistama) Goodreads hyvinkin suositeltava https://www.goodreads.com/ Pysyy muistissa jo luetut ja kiinnostavat kirjat ja samalla helpottaa fiilikseen sopivien kirjojen bongaamista. :ok_hand:

Täytyy nostaa lukusuosituksena platform-maailmasta Modern Monopolies: What It Takes to Dominate the 21st Century Economy (https://www.goodreads.com/book/show/26114480-modern-monopolies?ac=1&from_search=true). Sijoituskirjallisuutta platoista on kovin nihkeesti. Kuitenkin tässä on poikkeuksellisen oivaltavasti avattu nykyaikaista bisneslogiikkaa ja ekosysteemejä. :slight_smile:

"What do Google, Snapchat, Tinder, Amazon, and Uber have in common, besides soaring market share? They’re platforms - a new business model that has quietly become the only game in town, creating vast fortunes for its founders while dominating everyone’s daily life. A platform, by definition, creates value by facilitating an exchange between two or more interdependent groups. So, rather that making things, they simply connect people.

The Internet today is awash in platforms - Facebook is responsible for nearly 25 percent of total Web visits, and the Google platform crash in 2013 took about 40 percent of Internet traffic with it. Representing the ten most trafficked sites in the U.S., platforms are also prominent over the globe; in China, they hold the top eight spots in web traffic rankings.

The advent of mobile computing and its ubiquitous connectivity have forever altered how we interact with each other, melding the digital and physical worlds and blurring distinctions between “offline” and “online.” These platform giants are expanding their influence from the digital world to the whole economy. Yet, few people truly grasp the radical structural shifts of the last ten years. In Modern Monopolies, Alex Moazed and Nicholas L. Johnson tell the definitive story of what has changed, what it means for businesses today, and how managers, entrepreneurs, and business owners can adapt and thrive in this new era."

5 tykkäystä

Kiitos @Erno_Hilvenius hyvästä kirjavinkistä, tuo menee myös omalle lukulistalle… Nämä platformit on selvästi 2010-luvun uusi juttu ja monesti hyvin skaalautuvaa bisnestä… Onnistunut sijoitus voi olla siis varsin tuottoisa…

2 tykkäystä

Heikkilä&Vilén Showsa hieman erilainen lukuvinkki: Sinuhe Egyptiläinen.

5 tykkäystä

Nalle Wahlroosin Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta. Ei varsinaisesti sijoituskirjallisuutta mutta itse kyllä luin opuksen kahdesti.

7 tykkäystä

Tutustuin kesälomalla äärimmäisen mielenkiintoiseen ja hyvään blogiin John Huberilta. Jos vain englanti taipuu, suosittelen kaikille lämpimästi http://basehitinvesting.com/author/johnhuber/

Huber kirjoittaa arvoyhtiöistä, arvostuksen suhteellisuudesta (P/E 40 on halpa jos yhtiö kasvaa nopeasti, P/E 5:kin on liikaa konkkakypsistä keisseistä) ja muuntautumiskyvyn tärkeydestä.

2 tykkäystä

Tässä vielä poimintana hyvä teksti hänen vuoden 2017 performanssistaan. Tekstissä käsitellään ankkuroitumista, liian aikaisin myymistä, Applea ja Tencenttiä http://basehitinvesting.com/saber-capital-annual-investor-letter/

1 tykkäys

Jussi Hyöty: Osakekeissien pauloissa.

1 tykkäys

Tarkistin omasta Goodreads-profiilistani 10 sijoituskirjaa, joille olen itse antanut arvostelun 5/5. Näitä voin siis itse suositella, vaikka syyt kyllä vaihtelevat. Toiset on kirjoitettu erinomaisesti, toisten sisältö on timanttia. Kaikki eivät ole puhtaasti sijoittamiskirjoja, mutta ainakin vahva linkki löytyy.

Kirjat eivät ole missään erityisessä järjestyksessä ja täytyy samalla huomioida, että olen muuttunut koko ajan vaativammaksi lukijaksi ja sitä kautta arvostelijaksi. Tämä tarkoittaa, että vanhemmille on voinut irrota 5 tähteä, kun nykyään se voisi olla 4. Nykyään erittäin hyvä kirjakin saa 4/5, jos se ei pysty tuomaan minulle merkittävästi mitään uutta. Tässä vaiheessa sijoituskirjoja on kulutettu niin paljon, että se on jossain määrin haastavaa.

Modern Monopolies: What It Takes to Dominate the 21st Century Economy - Moazed, Alex
Pakollinen luettava platformien aikakaudella. Erno tämän jo aikaisemmin mainitsikin.

The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success - Thorndike Jr., William N.
Loistava kirja siitä, miten omistaja-arvoa voidaan luoda.

What’s Behind the Numbers?: A Guide to Exposing Financial Chicanery and Avoiding Huge Losses in Your Portfolio - Vecchio, John Del
Vaatii jo aika paljon osaamista, ja voi olla kuiva, jos aihe ei kiinnosta. Auttaa ymmärtämään paremmin sitä, miten tuloksia voidaan manipuloida ja toisaalta mitkä asiat voivat indikoida ongelmia.

The Greatest Trade Ever: The Behind-the-Scenes Story of How John Paulson Defied Wall Street and Made Financial History - Zuckerman, Gregory
Tämä oli minusta mielenkiintoinen tarina. Ei välttämättä sovi kaikille, eikä mitään opetusmateriaalia. Voisin kuitenkin nykyään kyseenalaistaa 5/5-arvioinnin.

Market Wizards & The New Market Wizards: Conversations with America’s Top Traders - Schwager, Jack D.
Luettu pitkä aika sitten, mutta muistan silloin erittäin opettavaiseksi. Erityisesti siitä, että miten täysin erilaisilla sijoitustyyleillä voi tehdä rahaa. Suosittelen omien ajatuksien avaajaksi, mielestäni oli erittäin mielenkiintoinen. Tässä siis sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa ja enemmänkin on tullut, mutta minulla suurin hohto ehkä kadonnut. Kaikki on toki luettu.

Investment Biker: Around the World with Jim Rogers - Rogers, Jim
Tässä on keskiössä tarina, joka varmaan avautuu jos on itsekin joskus haaveillut maailman kiertämisestä moottoripyörällä. Sijoittamistakin toki sivutaan, ja Jim on tekijämiehiä. Toki muuten toisen vastaavan kirjan, kun kierros pallon välillä autolla.

Tao of Charlie Munger: A Compilation of Quotes from Berkshire Hathaway’s Vice Chairman on Life, Business, and the Pursuit of Wealth With Commentary by David Clark - Clark, David
Tuorein lisäys. Hauskojen letkautuksien taustalla on suurta viisautta. Kevyt luettava, mistä lisäpisteitä.

Security Analysis: Principles and Technique & The Intelligent Investor - Graham, Benjamin
Nämä nyt on vaan legendoja. Kestäneet aikaa erittäin hyvin.

Jos haluaa puhtaasti hauskuuttaa itseään, niin Wolf of Wall Street (Jordan Belfort) oli kyllä minusta erinomainen. Sijoittamiseen sieltä ei toki vinkkejä saa, paitsi ehkä miten tunnistaa huijarin. Lisäksi mainittakoon, että Michael Lewisin talouteen liittyvät kirjat ovat minusta erittäin hyviä ja viihdyttäjiä erinomaisen kirjoittajan ansiosta. Joskus tarina saattaa ottaa jopa yliotteen faktoista, mutta kirjat kuten The Big Short, Boomerang, Liar’s Poker ja The Undoing Project ovat kyllä mielestäni mainioita.

Paljon muitakin toki on, mutta lähdetään näillä liikenteeseen.

14 tykkäystä

Hyvä lista, pitääkin laittaa muutama noista kirjoista tilaukseen. :wink:

Meinasin tähän väliin heittää sen perinteisen “kirjastokortti = kirjat ilmaiseksi, ei tarvitse tilata, rahat osakkeisiin”. Nuo listalla olevat eivät taidakaan niin helposti löytyä kirjastoista, vai löytyykö? Joskus englannin kieli hankaloittaa löytämistä.

Hyvä lista Juhalta.

2 tykkäystä

Luin juuri loppuun Nassim Talebin Skin in the Gamen, josta tuli mieleen, että Talebin kirjat sopivat myös sijoituskirjallisuutta lukeville.

Hänen teoksistaan parhaat omasta mielestäni Fooled by Randomness ja The Black Swan, joskin jos ekonomistien ja pankkiirien ruoppaamisesta oikein nauttii niin kannattaa lukea myös Antifragile ja mainittu Skin in the Game.

Mustat joutsenet pistävät miettimään portfolion riskejä uudelta kantilta. :wink:

4 tykkäystä

Kuuntelin kerran luennon Fukushiman pelastustöiden johdossa työskennelleeltä kaverilta. Tärkein oppi keissistä oli “black swan” eli “always expect the unexpected”… Siellähän kaikki ydinlaitoksen turvallisuuden suunnitteluperusteet ylittävä tsunami tappoi 20.000 ihmistä aiheuttaen samalla ydinonnettomuuden. Ydinonnettomuudessa ei onneksi ihmishenkiä menetetty.

Ydinturvallisuus [1], [2] ei varmaan suoraan liity sijoittamiseen, mutta niin talouden kehitystä kuin ydinturvallisuutta analysoidaan ja seurataan erittäin paljon laadullisin ja määrällisin mittarein. Kummastakin aiheesta on myös kattavaa historiaa saatavilla, mutta kummassakin black swan on silti mahdollista :thinking:

2 tykkäystä

Täällähän on hyviä vinkkejä! Harmi ettei itselläni ole lukulistaa, suositukset hyvistäkin kirjoista kun tuppaavat unohtumaan. Tässä kuitenkin pari makrotalouden kirjaa, joita olen viime aikoina lukenut ja joita voin suositella:

Nouriel Roubini: Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance. Finanssikriisiä kunnolla pureksittuna ”tohtori Tuholta” ja ratkaisuehdotuksia tulevaisuuden varalle. Hyvä muistutus siitä, että järjestelmissä on parannettavaa :wink:

Suomen näkökulmaa: Raimo Sailas: Laman taittaja. Sailaksen elämäkerta on mielenkiintoista luettavaa Suomen taloushistoriasta kiinnostuneelle ja mielestäni hyvin kirjoitettu kirja. Sailas on yksi omista suosikeistani talouspoliittisena kommentoijana ja on nähnyt monet talouden nousut ja laskut, mikä tulee tässäkin järkäleessä esille.

2 tykkäystä

Jason Zweigin “Your Money & Your Brain” on tosi antoisa kirja, jos yhtään kiinnostaa sijoittamisen psykologia. Opettavaista asiaa omista ajatusvirheistä, ja hyviä selityksiä markkinoilla silloin tällöin esiintyville hassuille ilmiöille.

Ja kun kerran analyytikoiden valtakunnassa ollaan, ja täälläkin (huolestuttavan) moni tuntuu lukevan analyyseja kuin uskovainen Raamattua, niin pieni nosto Zweigin tekstistä:

1 tykkäys

Aki Suokko ja Rauli Partanen: Energian aika.

Jos on kiinnostunut enemmän numeroista, niin onko jollakin vaikka jotain näppärää koulukirjaa jota suositella? AMK/yliopisto yms.

Kun ikä alkaa väkisin painaa, niin Inderes-platform on kaikki mitä Masse-setä tarvitsee pysyäkseen Mr. Indexin vauhdissa tai joskus jopa edellä! Saksaksi sanoinkin jo Vernerille “Hier ist alles!” Ei tainnut ymmärtää ottaa sitä kehuksi…

Ei muuta kun Aamukatsauksia lueskelemaan ja hauskoja videoita katselemaan.

3 tykkäystä