Sijoitusalan tuotokset (elokuvat, kirjallisuus, artikkelit...)

Youtuben algoritmi suositteli allekirjoittaneelle 25 minuutin dokkaria vuoden 2010 Flash Crashista. Oli sen verran mielenkiintoinen keissi romahduksen pääarkkitehdin näkökulmasta (ja henkilöstö itsestään), että ajattelin jakaa sen kansalle.

Haulla ei näyttänyt löytyvän ketjua aiheen tiimoilta, joskin Sijoituskirjallisuus-ketjussa alan tuotoksia käsitelläänkin asiapohjaisen/oppikirjamaisen kirjallisuuden näkökulmasta. Tässä ketjussa voisi nähdäkseni jakaa suosituksia ja keskustella alaan liittyvistä teoksista dokkareista elokuviin, kirjallisuuteen ja uutisartikkeleihin.

Joskohan foorumilaisilla on tullut vastaan poikkeuksellisen erinomaisia suosituksia?

Allekirjoittanut voisi heittää alkuun muutaman viimeaikaisen suosituksen:

  • Bad Blood -kirja Theranoksen noususta startup-maailman yksisarviseksi ja sitä seuranneesta kulissien romahduksesta. Kyseinen tutkivaan journalismiin pohjautuvaa startup-jännäriä on vaikea olla lukematta yhdeltä istumalta. Taisi kuulua Bill Gatesin vuoden kovimpien kirjojen suosituksiin muutama vuosi takaperin. Äänikirjojen ystäville on tarjolla versio useimmissa palveluissa, ja laiskemmille HBO:n The Inventor -dokkari on varsin kelpo kuvaus tapahtuneesta (joskaan ei vedä vertoja kirjalle). Työn alla käsittääkseni myös Hollywood-filmatisointi.
  • Hulun WeWork -dokkari julkaistiin juuri viikko pari takaperin. Dokkarina ei ole mikään maailmaa mullistava, mutta varsin opettavainen tarina niin hyvässä kuin pahassa startupmaailmasta ja teknobuumin älyvapaista arvostuskertoimista. Myös Adam Neumannin myyntikyvyt ja kulttimainen maine muistuttavat hieman Theranosin Elizabeth Holmesin ympärillä vallonutta hypeä.

Kirjallisuuden puolelta Nassim Talebin Fooled by Randomness on Black Swanin ohella melko tuttua tavaraa, mutta mainitsemisen arvoinen, jos ja kun useampi muukin täällä varmaan arvostaa näitä pohdiskelevia, taloutta, matematiikkaa, käyttäytymistieteitä ja filosofiaa yhdisteleviä semiopettavaisia viihdeteoksia. Kyseinen linkki vie Youtubeen vuonna 2017 ladattuun äänikirjaan, joten ei vaadi vaivaa, jos haluaa tutustua.

Omalla lukulistallani on parhaillaan mm. James Gleickin Chaos (kaaosteoria), The smartest guys in the room (case Enron), Super Crunchers ja The man who solved the market (Jim Simmons a’la Medallion fund). Näiden äänikirjat eivät vain valitettavasti ole perus Storytelleissä ja vastaavissa tarjolla, joten pitäisi löytää uusi, helppo ja käyttäjäystävällinen tapa kuunteluun.

12 tykkäystä

Tampereen työväen teatteriin on tulossa pörssiin liittyvä näytelmä.

“Aika moni seuraa pörssikursseja. Mutta kuinka se pörssi alun perin syntyi? Taloushistorian käänteet ymmärretään Lehman-trilogiassa, mutta keskiössä on yritteliään suvun ylisukupolvinen tarina onnistumisineen ja epäonnistumisineen.”

4 tykkäystä

Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä | Otava
Kirja on julkaistu tammikuussa 2021 mutta edelleen ajankohtaista asiaa sijoittajille.

6 tykkäystä

Mietin kantsomisen arvoisia elokuvia jotka käsittelevät rahaa, sijoittamista ja vaurastumista. Itselleni tuli ensimmäisenä mieleen esim. Big Short, Citicen Kane, Wolf of wall street, Kultahattu jne. Haluatko sinä luetella jotain lisää? Ja voit myös perustella suositusta jos haluat.

1 tykkäys

Dumb Money kertoo Gamestopin osakkeeseen ja Redditiin liittyvää tarinaa. Ei ole itse tullut vielä katsottua, mutta löytyy katselulistalta.

2 tykkäystä

Kasari-klassikko Wall Street totta kai, ja oma rahoitusmaailmaan sijoittuva suosikkini on ehdottomasti Margin Call vuodelta 2011. Kertoo fiktiivisen pankin romahduksesta finanssikriisin alkumetreillä. Margin Callin tapahtumien keskipisteessä oleva pankki muistuttaa ei-niin-sattumalta Lehman Brothersia, esim. CEO on nimeltään John Tuld vs. Lehmanin Dick Fuld.

Leffa alkaa kun analyytiikkotason kaverit firman sisällä huomaavat, että riskienhallinnan suhteen asiat ovat menossa kovaa vauhtia tuulettimeen. Mukaan tuodaan yrityksen sisältä aina vain isompia pomoja, kun ongelmien todellinen suuruus alkaa paljastua. Mieleeni on jäänyt esim. tämä loistava repliikki Jeremy Ironsin näyttelemältä CEO:lta, kun firman monimutkaiset sijoituskuviot eivät ole selviä edes toimarille.

Elokuvassa käsitellään finanssikriisin vaikutuksia laajemminkin yhteiskunnan tasolla ja yksittäisten ihmisten näkökulmasta. Katsottavissa tällä hetkellä esim. Viaplay ja MTV Katsomo.

4 tykkäystä

Wall Street muistetaan tästäkin. Wall Street - Greed, for lack of a better word… is good. Greed is right. Greed works (youtube.com)