Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Jep.

Paras tie rikastua nopeasti on keskittää (hajauttaen voi tehdä sen verkkaisemmin joskin varmemmin), mutta varma tapa köyhtyä on pitää varat keskitettynä. :smiley:

Balmer on säännön vahvistava poikkeus. :smiley:

13 tykkäystä

Mietin tässä että kun foorumilla on kirjallisuus ketju niin voisiko olla myös elokuva ketjua? Onhan rikastuminen, sijoittaminen ym aika yleisiä aiheita. Elokuvista tuli mieleen esim. Big Short, Citicen Kane, Wolf of wall street, Kultahattu jne.

1 tykkäys

Osittain harhaanjohtavaa. Gates on hajauttamisen ohella kyllä lahjoittanut varmaan lähemmäs miljardi (kyllä kappalemääräisesti) Microsoftin osaketta mm. omalle hyväntekeväisyysjärjestölleen. Polttaa rahaa muutenkin kaikeenmaailman startup maailmanparannusprojekteissa. Gatesia ei taida sinänsä varsinainen vaurastuminen kiinnostaa, joten joo voisi olla moninkerroin rikkaampi, jos ei vain heittäisi rahojaan pois sitä mukaa kuin saa.

33 tykkäystä

Työnantajayritys myytiin eri omistajalle. Kun sanoin uudelle omistajalle, että harmi kun ostaja ei ollut pörssiyhtiö, jotta pääsisi omistamaan työnantajaa, tämä kertoi lisää henkilökunnan mahdollisuuksista omistaa ruotsalaista emoyhtiötä. En ole nähnyt vielä, ehtoja, mutta 5k eurolla myös työntekijät voisivat lähteä mukaan. Kyseessä on iso palveluliiketoimintaa tekevä yritysrypäs, kasvaa ostamalla valmiiksi hyviä yrityksiä pohjoismaissa (Suomi, Ruotsi, Norja). Kyseisen yrityksen omistaa yritysjärjestelyjen kautta tulleiden henkilöomistajien lisäksi sijoitusyhtiö.

Näkisin mahdollisuutena, että emoyhtiö listautuisi jossain vaiheessa tai vaihtaisi omistajaa ja voisin saada jopa moninkertaistettua sijoitukseni. Minulla on mielikuva, että listautumisten yhteydessä vanhat omistajat hyötyvät aika paljon, saavat esimerkiksi osakkeita rutkasti enemmän kuin aikanaan sijoittamansa summan. Onko se oikea mielikuva, jos katsoo listautumishistoriaa?
Mistä voisi hakea esimerkkejä, miten vanhat omistajat ovat hyötyneet listautumisista?

Oman ajattelun tueksikin kirjoittelen. Näkisin omalta kohdaltani miinuksena sen, että joutuisin luopumaan joistakin pörssisijoituksistani rahoittaakseni oston (jopa kaikista), riski keskittyisi ja yhtiötä ei voisi seurata analyytikkojen tai Inderesin foorumin kautta.

Kannattaa lukea ehdot tarkkaan - jos irtisanoudut, saatko pitää sijoituksen vai pitääkö luopua yms. Yleisesti sijoittaminen työnantajaan on aina huono valinta.

4 tykkäystä

Tässä voisi olla sopiva ketju:

2 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderes.fi-sisällön kehitysideat

Kappas kehveliä. Viikinkipäällikkö sai kakun kuvajaisen nimensä perään. Näinkö se aika rientää eteenpäin…
Tarttee emännältä pyytää päivä vapaaksi koska vuosipäivä.

24 tykkäystä

Itse taas pidän omaan työnantajaan sijoittamisesta. Sitouttaa tekemään parempaa duunia ja tekemään päätöksia työnantajan etua ajatellen.

Esimerkki: Aloin työskentelemään Qt:lle 2018 ja välittömästi ostin myös setin osakkeita. Silloin hinta oli alle 6e. Lämmittää mieltä ajatella että osa sen jälkeisestä noususta on omaa ansiota kun tein niin hyvää koodia :blush:

43 tykkäystä

Kyseessä on loppujen lopuksi riskienhallinta. Jos sijoitukset on (merkittävässä määrin) omassa työnantajassa kiinni, niin silloin voi toki yrityksen pärjätessä voittaa tavallaan tuplasti, tai sitten kun yrityksellä menee perseelleen, niin saattaa lähteä paitsi jakkara alta, myös rahat sijoituksista. Ei ole myöskään työmoraalille parasta, jos samaan firmaan tehty sijoitus on -50%.

Itse olen nyt ja aiemmin ollut erilaisten osakesäästöohjelmien ja osakepalkkioiden piirissä ja kokenut sekä ylä- että alamäet. Itsekin suosin maltillista sijoittamista työnantajaan, sillä omasta positiosta riippuen siinä saattaa olla pientä informaatioetua ja monesti hieman tuettua hankintaa (henkilöstöannit jne). Enkä tarkoita informaatioedulla mitään sisäpiirijuttuja, vaan ihan yleistä alan pulssilla olemista. Mutta en missään nimessä haluaisi sijoittaa omaan työnantajaan valtaosaa omaisuudestani, ihan puhtaasti riskienhallinnan mielestä. Toki jos olisin esimerkiksi asiantuntijaroolin sijaan CEO/CFO, saattaisin sallia itselleni vähän isomman osuuden kuin nyt, kun näkyvyys tulevaisuuteen ja oma vaikutuskyky olisi myös suuremmat.

Muistan aikaan lukeneeni Enronin jälkipyykistä, että Enronista löytyi työntekijöitä, jotka olivat panostaneet perhensä eläkesäästämisen Enronin osakkeisiin. Arvaatte varmaan miten siinä sitten kävi, vaikka kyse toki onkin ääritapauksesta.

Tämä riippuu puhtaasti siitä, onko yrityksen valuaatio listautumisessa korkeampi kuin se olisi sinun tehdessä sijoituksesi. Yleensä näin on, sillä listautuminen pyritään ajoittamaan hyvin, mutta ei se mikään automaatio ole. Isoin riski on se, että listautumista ei lopulta tapahdu tai se venyy äärettömän kauas. Lisäksi saatat huomata osakkeidesi olevan “lock-up:ssa” listautumisen aikana esim vuoden ajan, ennen kuin voit ne myydä ja altistut kurssiriskille ilman mahdollisuutta myydä. Myös ehdoissa saattaa olla miinoja, esim pakollinen lunastus hinnalla x irtisanoutumisen yhteydessä jne.

Eli mieti sijoituksen järkevyys samoin kuin silloin, jos kyseessä ei olisi työnantaja. Suostuisitko ehtoihin vai et?

11 tykkäystä

Hieno onnistuminen sinulta ja hyvä että sijoitit. Ehkä lisään vielä tuohon omaan edelliseen kommenttiini, että varsinkin listaamattomaan omaan työnantajaan kannattaa sijoittaa harkitsevasti. Niistä lapuista ei sitten pääsekään niin helposti eroon, jos mieli tyänantajaa kohtaan muuttuu.

1 tykkäys

Nyt kyllä itselläni kärähti: perjantain sähkölasku yli 14 euroa, vaikka kävin ulkona vielä syömässäkin ja asun kerrostalohuoneistossa.

8 tykkäystä

Saunassa käyminen olisi hyvinkin voinut maksaa jo 20€ perjantaina. Ei tiedä pitäisikö lattialle mennä kierimään naurusta vai itkusta… :smiley:

joo, mutta itsellä oli säästöpäivä -sähkössä päivä. Se on kun hinta voi olla 0,2/2/20/200 kWh . Kyllä se hinta vaan moninkertaistuu todella rankasti.

1 tykkäys

Piti oikeen mielenkiinnosta katsoa, niin kulutuksen osalta viime perjantai oli 71,92€. Suorasähkölämmitys ja omakotitalo pörssisähköllä.

14 tykkäystä

Ei tämä pörssisähkön “pitkässä juoksussa halvempi” nyt edelleenkään ihan itselle uppoa vaikka pörssisähköön vaihdoinkin. Jotenkin se vaan on kivempaa silloin -20 asteessa lämmittää saunaa ja makoilla sohvalla telkkarin ääressä kun kesällä +20 asteessa. Noh, kerrostalo ja koko viikko maksoi jonkun 13-14 euroa niin ei tässä nyt kannata alkaa maitaan myymään.

1 tykkäys

Ketamiini on noista huolestuttavin ja sitä artikkelin mukaan Musk käyttää paljon. Artikkeli ei sinällään ihmetetytä, Musk on aika pöhinöissä podcasteissa.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/adb.12004
“Results showed that ketamine decreased locomotor activity and increased cell death in the prefrontal cortex of monkeys with 6 months of ketamine treatment when compared with the control monkeys. Such decreases were not found in the 1-month ketamine-treated group. Our study suggested that ketamine administration of recreational dose in monkeys might produce permanent and irreversible deficits in brain functions due to neurotoxic effects, involving the activation of apoptotic pathways in the prefrontal cortex.”

6 tykkäystä

“Erityisesti miljardööri käyttää ketamiinia, johon hänellä on resepti. Musk on aiemmin kertonut, että hän käyttää ketamiinia masennukseen hoitoon.”

4 tykkäystä

Ihan nykyihmisen perusmeininkiä siis. Ensin kiskotaan laittomilla aineilla pää siihen kuntoon, että saa diagnoosit ja lailliset aineet diagnosoitujen tautien hoitamiseen. Näin sitä siirrytään narkkarista mielenterveyskuntoutujaksi ilman että tarvitsee muuttaa omaa menoaan tippaakaan.

25 tykkäystä

Ei yhtään koska jokaisen tällaisen uutisen alle tullee iso nippu muskovaisia kertomaan että ei se mitään. Näin on käynyt joka kerta aiemminkin. Vaikka herra räjäyttäisi puolet omasta tehtaastaan ihmisten ollessa sisällä, alle täyttyy ihmisiä kertomaan kuinka tällä on varmasti ollut hyvä syy ja tarkoitus.

Muskit ja Trumpit jostain syystä saa valehdella ja tehdä ihan mitä haluaa ja aina on porukkaa taputtamassa olkapäälle.

Hämmentävintä lienee, että ihan yleisesti ottaenkin valehtelusta on tullut vakiintunut tapa toimia ja se vain hyväksytään. Se alkaa koskemaan oikeastaan ihan kaikkea, kaikkia ja kaikkialla. Surullista.

Aihe ärsyttää. Maailmasta on tulossa kuin peruskoulun yläaste, jossa rehellisyys, kiltteys, epäitsekkyys ja oikeudenmukaisuus on heikkoutta. Hitto.

Kuka tai mikä nostaisi oikeasti hienot arvot maailman nokkaan?

41 tykkäystä