Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Sitähän se onkin, toki klassista Suomalaista se on myös sohvalta huudella

4 tykkäystä

Se on juurikin se penkkiurheilun suola ja sitä tapahtuu kaikissa maissa ja kulttuureissa.

11 tykkäystä

Kiitti vinkistä, laitoin heti kirjastoon varaukseen. :+1: Nokitan heti takaisin. Alla kaksi kirjaa, jotka jokaisen asioista kiinnostuneen olisi hyvä lukea. Yuval Noah Hararin kaksi hyvästä syystä kuuluisaa kirjaa: Sapiens ja Homo deus. Lupaan, että teksti ei ole kuivaa paatosta.

Kuka on Harari?

Pitäisikö foorumille perustaa oma kirjojen suositteluketju?

18 tykkäystä

Aki Kangasharju puolustautuu Hesarin päiviä jatkuneelta maalittamiselta.

23 tykkäystä

Tämä on häpeällinen ajojahti ja osoitus siitä, että maan suurimman uutislehden toimitus ja päätoimitus on täynnä pääminisrerin fanityttöjä sekä poikia. Erittäin vaarallista.

41 tykkäystä

Löytyy jo sijoituskirjallisuus -ketju. Ja vaikka esim. psykologiaa käsittelevät kirjat eivät suoranaisesti ole sijoituskirjallisuutta, niin kyllä mielestäni tuonne sopisi myös sijoitusmaailmaa sivuava kirjallisuus. Onhan maailman makrokuvan ja sijoitusolosuhteiden kehittymiselle tärkeää ymmärtää myös “maailman johtajien” ja muiden merkittävien hahmojen psykologiaa ja käyttäytymistä.

Löytyy myös kirjojen osta/myy -ketju

4 tykkäystä

Pick your side?

12 tykkäystä

Tanskassa on vielä askeleen Suomea helpompi - ei tarvi mitään syytä, edes sitä “tuotannolliset ja taloudelliset”. Siellä tosin löytyy heti uusi työkin, ja työttömyys paljon Suomea matalampi. Heidän työmalli taitaa tiivistyä siihen, että sekoitetaan pakkaa kunnes kaikilla on sopiva paikka.

14 tykkäystä

Omassa perheessäni on puhuttu aina rahasta, mutta sijoittajia vanhempani eivät varsinaisesti ole olleet tai no… asuntosijoittamista he ovat jonkin verran harrastaneet.

Pienestä lähtien isä opetti säästämään esim. jos halusin uimalasit, niin 10 markan viikkorahojen turvin joitakin viikkoja säästämällä sain sellaiset. Vanhempana hommia tekemällä sain vähän taskurahaa, jotka menivät itselläni aina säästöön, koska en keksinyt oikein mitään ostettavaa. Vastaavasti ollessani teini joskus istuttiin isän kanssa pöydän ääressä ja tehtiin budjettia, mitä kuluja elämässä on, kun joskus muutan omilleni. Äidiltäkin opin kaikenlaisia käytännöllisiä vinkkejä säästämiseen ja rahan käyttöön.

Aina olen saanut tarvittavat pakolliset asiat, mitä lapsi tai nuori elämässä tarvitsee, kuten ruoka, vaatteet ja tällaista, eli niukkuudessa ei ole koskaan tarvinnut elää, mutta toisaalta en ole saanut liikaakaan, vaikka kivojakin asioita olen saanut kohtuudella. Lapsesta asti olen osannut sinällään käyttää hyvin rahaa, tehdä päässäni vähän budjettia ja puskuria. Olen todella kiitollinen opeista vanhemmilleni.

Siksikin olen tyytyväinen, kun lapsille puhutaan nykyään kai entistä enemmän rahasta ja jopa sijoittamisesta. Olen täälläkin Foorumilla lukenut ihastellen, miten porukka on puhunut lapsilleen raha-asioista jne.

Tämä kaikki löpinäni lähti siitä, kun luin artikkelin tästä alla olevasta kirjasta. Mielestäni suunta on oikea; on hienoa, kun puhutaan nykyään avoimemmin raha-asioista myös lapsille. Se varmasti auttaa lapsia tulemaan vastuullisiksi ja itsenäisiksi oman taloutensa hoitajiksi.

20 tykkäystä

Oletan, että Harkimo puhui yksilöperusteisestä irtisanomisesta. Sen osalta asia onkin nähdäkseni yllä olevaa mukaillen Harkimon esittämän suuntaisesti: ei taida olla yhtään sivistysvaltiota, jossa on niin vaikea päästä huonosta työntekijästä eroon kuin Suomessa.

Kun työnantajapuolella selvästi kenkä puristaa siitä, että yksilöperustaiset irtisanomiset ovat hankalia ja kansainvälisestikin kenties vaikeimpia toteuttaa, niin työntekijäpuolella koetaan päinvastoin, että yt-menettelyn kautta irtisanominen on aivan liian helppoa ja kenties kansainvälisessä vertailussa helpointa toteuttaa. Tähän asti keskusjärjestöt ovat omissa päissään vaikuttaneet järkähtämättömiltä, että saavutettuihin etuihin ei heikennyksiä saa tehdä.

Olen tätä miettinyt pitkän aikaa: eikö näistä pyhistä opinkappaleista tosiaan voitaisi luopua puolin ja toisin, jotta saataisiin järkevämpään tasapainoon tämä yhtälö. Eli samalla helpotetaan yksilöperustaista irtisanomista, mutta tiukennetaan yleisiä irtisanomisehtoja. Tuntuisi ainakin järkevämmältä kuin tämä nykyinen, jossa irvokkaimmillaan käytetään yt-menettelyjä myös “huonojen työntekijöiden” irtisanomiseen, ja tuotannolliset ja taloudelliset syyt ovat melko väkisin väännettyjä.

13 tykkäystä

Ettei saunoessa lämpö ja kosteus pääse suoraan karkuun katon rajasta, menee energiaa ja hyvät löylyt hukkaan. Saunan olisi hyvä kuivaa ennen tuuletusta, kosteus irtoaa rakenteista ja lattialta kun tila ei heti jäähdy tuuletuksen takia. Jos saunon myöhään illalla, avaan venttiilin aamulla, muutoin pari tuntia saunomisen jälkeen.

Ideaali olisi ehkä 2 poistoa joista toinen lauteiden alla ja toinen katossa, voisi pitää vain kattoa kiinni. Tuloventtiili tyypillisesti kiukaan päälle seinässä tai katossa, niin sotkeutuu hyvin löylyjen sekaan.

Jostain syystä mietin näitä asioita ihan liikaa. :grinning:

3 tykkäystä

Minusta tuo ensimmäinen on oiva kirja, mutta toinen oli muistaakseni vähän hapuilevampi, mutta en ehkä ostanutkaan sitä punaista lankaa ikinä :thinking: Aika kauan siitä, kun tuli nuo luettua. Muutenkin lukuharrastus jäänyt taas jonnekin, kun elekroniikka vie huomion helposti. Jospa talvella tulee niitä sähkökatkoja niin pystyy pari tuntia lukemaan :sweat_smile:

1 tykkäys

Omiin silmiin kehitys on näyttänyt sellaiselta, että lasten maailma on nykyisin äärimmilleen täytetty erilaisilla virikkeillä ja aikuisille tärkeillä asioilla. Nykylasten elämässä on paljon sellaista, mitä omienkaan lasteni kohdalla ei vielä ollut – puhumattakaan itsestäni.

Oman kokemukseni perusteella Salmelan ja Hamidin kirjoittama lastenkirja saattaisi olla tarpeellisempi monille aikuisille. Siitä en ole varma, onko siitä lapsille varsinaisesti hyötyä. Ehkä niin ei ole tarkoituskaan. Jos tuollaisen kirjan lapselleen ostaa uskon, että lapsi pärjäisi elämässään ilman kirjaakin. Siis tarkoitan, että oppi taloudesta ja rahankäytöstä siirtyisi lapselle muutenkin.

Mutta niin kauan kuin homma on leikkiä, niin mikäpäs siinä. Omat oppini taloudesta ja monesta muustakin asiasta sain aikoinaan Aku- ja Roope-ankalta. Aku oli ilmiselvä pikavippaaja ja Roope kitsas eno, jolle raha merkitsi aina aivan liikaa. Ankkalinnan talouselämän täydensi kaikkien rahoja vaaniva verottaja – Karhukopla – ja Hannu Hanhi, joka olisi nykymaailmassa aivan varmasti Bitcoin tai GME-miljonääri. Kohtuullisen hyvinhän tässä on näiden oppien avulla pärjäilty. Ja omat lapset myös.

Aku Ankka on ehdottomasti paras esikouluteos kersojen kilpailukyvystä huolestuneille aikuisille. Se opettaa lukemaan ja ajattelemaan ja käsittelee yhteiskunnallisia asioita laidasta laitaan. Sivistysteos jo vuosikymmenten ajalta.

35 tykkäystä

Hararinsa jo lukeneille, ja miksei toki kaikille muillekin, voin suosittella David Graeberin ja David Wengrow’n kirjaa The Dawn of Everything, joka on nähtävästi viimein saatu myös suomennettua nimellä Alussa oli…

5 tykkäystä

Nyt alkavalla viikolla saadaan Q3 niin Nokia kuin Nordeakin.
Nämä molemmat kotipörssin jättiläiset kuuluvat alkuviikon ostoslistalle, näille pitää allokoida painoa, positiivisia osareita odotellessa :v:

8 tykkäystä

Pysytään kuitenkin jossain määrin asialinjalla, vaikka kahvihuoneessa ollaankin. Vähänkään kyseenalaisissa tilanteissa työntekijä voittaa aina. Itse koen ongelmana tasapäistämisen. Huonon työntekijän irtisanominen on yhtä vaikeaa kun huippu tyypin - miksi

Taloudelliset ja tuotannolliset irtisanomisperusteet

Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen silloin, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.

Työn määrän on vähennyttävä viimeistään irtisanomisajan päättymistä seuraavasta päivästä lukien. Työn ei siis tarvitse olla vähentynyt vielä irtisanomishetkellä.

Työsopimusta ei saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin.

Perustetta irtisanomiseen ei kuitenkaan ole silloin, kun

  • työnantaja on joko ennen irtisanomista tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, vaikka yrityksen toimintaedellytykset eivät ole muuttuneet
  • töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä.

Mikäli työsuhteen irtisanomisperusteena ovat taloudelliset ja tuotannolliset syyt, tulisi selvittää ainakin seuraavat seikat:

  • onko työnantajan taloudellinen tilanne heikentynyt (mikäli työnantaja vetoaa taloudellisiin syihin)
  • onko taloudellinen tilanne heikentynyt vasta työsopimuksen solmimisen jälkeen (jos tilanne on sama kuin työsopimuksen solmimishetkellä, ei taloudellista irtisanomisperustetta ole)
  • ovatko työntekijän pääasialliset tehtävät lakanneet olennaisesti ja pysyvästi
  • saavutetaanko irtisanomisella riittävä kustannussäästö
  • onko alihankintaan tai muuhun järjestelyyn siirrytty pysyvästi vai vain tilapäisesti
  • miten työtehtävät on hoidettu työsuhteen päättymisen jälkeen
  • onko yrityksen ulkopuolelta palkattu ennen irtisanomista tai sen jälkeen uusi työntekijä samankaltaiseen työhön
  • onko yrityksen sisällä siirretty toinen työntekijä tekemään niitä töitä, joita irtisanottu oli tehnyt
  • onko yritykseen palkattu määräaikaisia työntekijöitä tai heidän työsuhteitaan jatkettu tai vakinaistettu
  • onko yrityksessä tehty ylitöitä irtisanomisen aikana tai sen jälkeen
  • onko työnantaja selvittänyt, voidaanko irtisanottu työntekijä sijoittaa uusiin tehtäviin tai kouluttaa niihin (tällainen selvitys pitää tehdä myös yrityksen muissa toimipaikoissa ja mahdollisessa toisessa yrityksessäkin, jossa työnantajayritys käyttää määräysvaltaa)
  • onko näitä uusia töitä selvästi ja henkilökohtaisesti tarjottu
  • onko työ vähentynyt viimeistään työsuhteen päättymispäivänä ja siitä eteenpäin ainakin vähintään 90 päivän ajan
  • onko takaisinottoajan kuluessa otettu työntekijä samoihin tai samankaltaisiin työtehtäviin, joita irtisanottu työntekijä teki
16 tykkäystä

Juuri näin. Ja jos työntekijä oikeasti suorittaa siinä tehtävässä huonosti, niin onhan se jäljelle jäävillekin etu jos se ihminen poistuu.

Oman kokemuksen mukaan (36 vuotta työelämässä ja siitä esimiehenä yli 20 vuotta), niin lähtökohtaisesti avoimella keskustelulla työtekijän kanssa voidaan päästä myös hyvään lopputulokseen molempien kannalta, ehkä työntekijä ei vaan ole oikeassa hommassa ja/tai yrityksessä. Oletuksena tässä, että työntekijällä on oma työtehtävä ja tavoitteet selvillä eli tietää mitä häneltä odotetaan.

Kuka nyt haluaa olla semmoisessa työpaikassa, jossa hänen suorittamistaan pidetään huonona, sitä vaan harvoin “uskalletaan” työntekilälle sanoa eli johtamis ongelma.

En jaksa ottaa kantaa niihin tapauksiin, jossa jostain henkilöstä halutaan ns. vääristä syistä eroon tai esimies vaan on kyvytön tai pippeli, niitäkin tapauksia on tietysti paljon.

7 tykkäystä

Kyllä julkisen uran valinneesta kaverista joka tulee noin löysänä ammattilaiskehään tärkeimpään otteluunsa sopii aivan satavarmasti huudella. Täysin ala-arvoinen esiintyminen->heikko valmistautuminen.

Robben taktiikkahan oli lähteä antamaan painetta, koska Fury-Wilder matseissa huomattiin, että Wilder ei ole niin vaarallinen kun hänet laitetaan “back foot” tilanteeseen. Nyt on sitäkin varmasti harjoiteltu enemmän Wilderin leirissä kuinka toimia ja lyödä vastaan.

Muutenkaan lähtökohdat ei ollut Robben puolella matsiin lähtiessään. Wilderin kaltaisen lyöntivoima ja nopeus oli myrkkyä Robben ennakkoonkin tiedettyyn “lasiseen” leukaan ja heikohkoon suojaukseen.

Kaikki kunnia kuitenkin robbelle, että sai vielä loppuun rahakkaan matsin. Toivottavasti jättäisi nyrkkeilut nyt muille :pray:

22 tykkäystä

Eikös tämä olekin taas monella tavalla hauska. :slight_smile:

51 tykkäystä