Sijoitusvirheet

Hyvä kysymys. Tulkitsen sen siten että voi ( Virtuaalivaluutat - vero.fi ) :

Hankkimani virtuaalivaluutan arvo on pudonnut alle ostohinnan ja vaihdoin ne tappiolla euroiksi . Saanko vähentää tappion verotuksessa?

Kyllä saat. Jos virtuaalivaluutan käytöstä koituu sinulle tappiota, Verohallinto vähentää sen ensisijaisesti luovutusvoitoista ja jos niitä ei ole, vähennys tehdään kaikista pääomatuloistasi. Jos sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä myyntitappioita, vähennys siirtyy seuraaville 5 vuodelle.

4 tykkäystä

Jos saat kortilla cash backkeja niin ei ole temppu eikä mikään yli 90% laskun jälkeen saada tarpeeksi CRO:ta jotta jo pelkästään niillä saa veromyynnit tehtyä.

1 tykkäys

Laitetaan nyt omat vuoden 2022 töhöilyt tämän otsikon alle. Virheiden seassa oli myös onnistumisia, mutta loppuvuoden persmäki laittoi koko vuoden oikeastaan sijoitusvirhe -kategoriaan.

Vuosi sitten joulukuussa vetylaput alkoi tulemaan tonttin. Mietin että mitähän nyt ja aloin perkaamaan tilannetta. Huomasin että nassea piti pystyssä vain muutama iso yritys, mutta kaikki muut oli jonkinlaisessa luisussa. Päättelin, että pakko sen indeksinkin jossain vaiheessa lähteä laskemaan. Tein oman päätöksen ja myin osakkeet ja lähdin yhden miehen shortti hyökkäykseen sekä nassea että teslaa vastaan. Tämän tein 10.1 2022.

Se oli onnistuminen jota seurasi kiiman aiheuttama virheily. Tavallaan tavoittelin aina vähän liian isoja tuottoja jolloin tuotot jäi vaisummaksi kuin mihin olisi taitavampi treidaaja olisi päässyt. Tuollaisessa laskussa mitä keväällä tehtiin, on bull runit hyvinkin väkivaltaisia vaikkakin lyhyitä. Ne polttaa kuitenkin shortsit. Silti oli ihan OK suoriutumista keväällä. Ajan puute iski loppukeväällä, joten sidoin rahani takaisin osakkeisiin. Kesä menikin hyvin, oma salkku oli luokkaa 38% plussalla.

Siitä taas seurasi syksyllä alkanut lasku, joka on ollut jyrkkä mutta synkkä. Tämä olisi ehdottomasti vaatinut aktiivisempaa salkunhoitoa. Toisaalta en ole pyrkinyt ajoittamaan markkinoita, vaan olen haalinut salkkuuni sellaisia yrityksiä joihin on kova luotto. Ja sijoitushorisontti on kuitenkin aidosti pitkä. Joten en tiedä vielä miten oikein olisi pitänyt toimia. Pitää pohtia.

Jatkoin syksyllä treidausta melko onnistuneesti. Opin keväältä aika paljon ja nyt sentimentti tukee shorttausta - joten oli melko paljon helpompaa shortata teslaa ihan hyvillä tuotoilla. Tuotot olen laittanut kiinni osakkeisiin. Jotka ovat totta kai laskeneet.

Joka tapauksessa positiivisin mielin tästä eteenpäin, sijoitussalkussa on nyt merkittävästi enemmän lappuja sellaisissa yrityksissä, joilla uskon olevan kirkas tulevaisuus ja se on se tavoitetila.

Varsinainen sijoitusvirhe oli Hyzon. Eipä sitä voinut kuvitella kuinka kädetön johto yrityksellä oli. Nyt on ryssitty huolella kaikki. Pitää pohtia mitä tästä oppii. Kasvusijoittaja kun olen, niin riskit kuuluu hommaan. Tyytyväinen olen siihen, että otin irti heti kun sille tuntui enkä jäänyt itkemään nurkkaan, jolloin tappiot olisi ollut vieläkin isommat.

Semmosta. Vittu mikä vuosi.

34 tykkäystä

Voisin kirjoittaa pitkästi sijoitusvirheistäni v 2022, mutta se ei toisi lisäarvoa kovin monelle.

Lähdin mukaan kaikkiin hypejuttuihin taas pääosassa Hyzon, Plug, Harvia, ja Tecnotree, kaikki joilla on mennyt vuosi oikein hyvin. Eniten pyydän anteeksi Hyzon huumaa. Hävettää. En voinut oppia edellisestä vuodesta, silloin YTD kuitenkin plussalla.

Multa pitäisi ottaa kaikki ylimääräinen raha pois tai antaa lapsilleni, mutta ne sijoittais ne kryptoihin, joten parempi pitää itellä. Osa rahoista on Nesteessä ja Fortumissa ja muutamassa muussa. Uskon kuitenkin, että vetyjen aika tulee lähivuosina ja kurssit taas toipuu. En pidä edellä mainittuja huonoina edelleenkään, joten suuria liikkeitä en varmaan tee. Nyt olen maksanut 5 vuoden verot etukäteen, joten toiseen suuntaan pitäis nyt mennä. Onnea meille kaikille vuodelle 2023.

37 tykkäystä

Sijoitusvirhe, jota en halua toistaa, on: treidaaminen lapulla jonka nousuun uskon

Jos uskon siihen, miksi luovun tuotoista? Ei mitään järkeä. :man_facepalming:

7 tykkäystä

Virheitä olisi vaikka muille jakaa viimeiseltä kahdelta vuodelta, mutta tässä on yksi, joka kirvelee ja kovasti näin pharmafirmojen voittokulun keskellä. Puolitoista vuotta sitten irtauduin erinomaisesta sijoituksesta AbbVieen (yli 25 % annualisoitu kokonaistuotto, vaikkakin pitoaika oli vain vajaat pari vuotta). Velkaisuus ja Humiran patenttioikeuksien umpeneminen hirvitti, ja päätin ottaa voitot kotiin. Kelataan puolitoista vuotta eteenpäin, ja firma on käytännössä vain parantanut juoksuaan ja kasvatellut osinkoaan kaameaa vauhtia siinä sivussa. Jos olisin edelleen omistaja, olisi kokonaistuotto pitoajalta jo yli 30 prosentin.

On vielä mysteeri, tuleeko AbbVien lento katkeamaan tähän vuoteen: tämä on se vuosi, kun Humiran patentit raukeavat ja jenkkimarkkinallakin kilpailu alkaa rokottaa firmaa tuloslaskelman jokaisella rivillä. Velkaisuusaste on yhä korkealla, joskin se on laskenut myyntihetkestä jo vähän siedettävämmälle tasolle. Mutta kävi mitä tahansa, niin yksi asia on varma: kun miettii viimeistä vuotta, niin AbbVien kaltainen kivijalka olisi tehnyt salkun kehitykselle todella hyvää. Oli virhe irtautua “ajoissa”, etenkin kun markkinasentimentti kääntyi suosimaan vakautta ja kannattavuutta lähestulkoon heti myynnin jälkeen.

13 tykkäystä

Sanoisin, että on itsekkin tullut tehtyä ne perinteiset virheet. Tässä nyt muutamia mietteitä n. 2v osakepoiminnan parista.

-Osingon perässä juokseminen. Osinko on kivaa juu, mutta ei se voi olla koko osakepoiminnan peruste. Ja on hyvä muistaa, että mennyt osinko on jo maksettu, ensi vuonna tilanne voi olla ihan toinen.

-Liikaa sähläämistä. Ostoa, myyntiä ja hajautusta on kaikkea ollut ihan liikaa. Hajautus on todella tärkeää osakepoiminnassa, mutta sitten kun on lähemmäs 30 firmaa, niin se on jo mielestäni liikaa. Olisi kiva seuratakin niitä osakepoimittuja firmoja. Yhdessä kirjassa sanottiin, että 5-15 olis passeli. Itse mietin, että 12:sta, koska sitten voisi joka kk sijoittaa aina yhteen firmaan, palkkapäivänä siis.

-Liikaa sähläämistä, osa 2. Sekä ostolla, että erityisesti myynnillä tulisi olla vankka perusta. Jos myyt, että saat vaikka 100e voittoa, niin mitä merkitystä sillä on pitkässä juoksussa. Ja jos olet alunperin ostanut firman salkkuun, niin miksi myyt nyt, kun sillä menee muutenkin hyvin? Eikö se ole sama olla kyydissä ja nauttia sekä osingoista, että arvonnoususta.

-Hajautus. Tämä on minulle ollut iso kynnyskysymys. Olen ehkä ottanut liian laajan asenteen, mutta samalla liian suppean. Nyt kun kävin sektoreittain salkun läpi, niin pisti kyllä silmään kuinka hajauttamaton salkku loppujen lopuksi on. Esim syklisiä firmoja oli vaikka kuinka monta, mutta esim. kiinteistöihin sijoittavia ei ollut kuin yksi, energiaa ei yhtään jne. En nyt tarkoita, että väkisin kannattaa ostaa joltain sektorilta jotain, mutta ei siinäkään ole järkeä, että on ns. hajautettu salkku, jossa on vaikka 5 pankkia pohjoismaista. Menneisyys ei ole tae tulevasta, mutta kyllä se vähän pisti silmään kun laittoi esim 5 syklistä firmaa Yahoo Finance palvelussa siten, että kurssikäyrät oli päällekkäin (samalta ajalta), niin ihan samat käännekohdat niillä oli. Tottakai jos firmalla itsellään menee huonosti, niin sitten tilanne on eri.

-Tästä haluaisin erityseisti varoittaa. Jos firmalla menee huonosti ja haluat ostaa firman osakkeita siinä mielessä, että saisit keskihintaa alaspäin, niin mielestäni tie on vaarallinen. Jos markkinoiden yleisen ankeuden vuoksi kurssi on matalalla ja tulevaisuus positiivinen, niin miksei, mutta Sotkamo Silver kyllä opetti minulle kerrasta, miksi tämä on huono tie. Lapat rahaa firmaan, jonka ainoa tie on alaspäin. Sen sijaan voisit laittaa pääomia kiinni firmaan, jolla on positiivinen tulevaisuus edessään (toivottavasti niitäkin on salkussa).

-Jos haluat olla osakepoimija, niin ole sellainen. Ainoa asia mikä itseäni kiinnostaa on juuri osakepoiminta, niin miksei keskity siihen ja kehitä taitoja siinä asiassa. Mulla on ollut etf ja rahastoja vaikka kuinka monta, muistaakseni etf: oli jotain 20. Liikaa ja lisäksi todella tylsiä näin omalta kannata katsottuna. No nyt ei ole kuin osakkeita enää.

-Olisi tärkeää miettiä, miksi haluat sijoittaa ja edes jokin alkeellinen suunnitelma tehdä aiheesta. Itselläni se on osakesalkun rakennus. Harmi kun tein säännöt vasta jälkikäteen. Lisäksi huomasin nyt, että jos otan 5 huonointa sijoitustani tällä hetkellä, niin pelkästään kun olisin noudattanut omaa sääntöäni: Velkaantumisaste (%) alle 100% (Nordnetistä katson), niin 4 niistä olisi jäänyt ostamatta. On tärkeää miettiä salkun rakentamisessa jokin suunnitelma ja edes jotkut säännöt, niin jää surkeimmat firmat ostamatta jo sen vuoksi.

-Vaikka sitä suomessa asutaankin, niin ei se tarkoita, että osakkeita tarvitsee poimia pelkästään suomesta. Suomen pörssimarkkina kun on alle 1% maailman markkinoista. Itselläni on nyt Suomi ja Ruotsi ja mielestäni voisi ihan hyvin olla ainakin se kolmas maa mukana.

-Ns. kansanosakkeet on vähän kaksipiippuinen juttu. Jos suomalaiset ostaa vaikka Finnairia, niin ei se tarkoita, että sinun tulisi ostaa ko. firmaa.

-Maksettava hinta firmasta on yllättävän tärkeä. Tokmanni on täydellinen esimerkki. Parhaimmillaan se huiteli 27 euron pinnassa ja kun hinta tippui alle 20e, niin ei muuta kuin ostamaan. Paremmilla osakepoimijan taidoilla olis voinut miettiä firman tulevaisuutta ja esim P/E arvoa tai EPS arvoa ja miettiä, että onko se osake oikeasti 20e:n arvoinen, vai odottaako vaikka 3kk ja seuraa, miten firmalle käy.

-Kasvu on myös tärkeää. Pienellä pääomalla se 5% vuotuinen osinko on ihan kiva, mutta vielä tärkeämpää olisi, että firma kasvaa jatkuvasti ja kurssi on pitkällä aikavälillä kehittynyt suotuisasti, koska firmalla on mennyt hyvin. Esim Atria, L&T on hyviä esimerkkejä firmoista, joiden suhteen en näe nyt sijoituspotentiaalia. Ennen tilanne oli toinen ja olen omistanut molempia firmoja, mutta missä on kasvu nyt ja tulevaisuudessa? Se jäänee nähtäväksi.

Siinä nyt oli jotain minun mietteitä illan päätteeksi, toivottavasti näistä on jollekkin jotain iloa.

39 tykkäystä

Laitetaan nyt tähän yksi sadoista menettämistäni mahdollisuuksista: 2015 syksyllä pörräsin jenkkilässä ja Tesla-kiima oli vasta telineissä mutta tieto siitä oli jo aiemmin löytänyt perille allekirjoittaneen peräkammariin ja muistan bonganneeni kiertomatkallani monta Teslaa, etenkin Kaliforniassa (josta viestin kuvat @ Sunnyvale) mutta niin vaan en malttanut tarttua lappuun, joka pyöri tuohon aikoihin 15 taalerin nurkilla…menetettyjä mahdollisuuksia kyllä riittää (itse kullakin), shame on me! :grimacing:


48 tykkäystä

Ylivoimaisesti suurin sijoitusvirheeni oli Qt Group myynnit 2020. Minulla oli niitä yli 2000 kpl ja vaikka teinkin niillä todella hyvän tilin (omassa mittakaavassa) niin aivan liian paljon jäi pöydälle. Tuli mieleen kun Qt on ollut viime ajat hyvässä tikissä ja ensimmäinen myyntini tapahtui 27.1.2020 ja muutama päivä sen jälkeen Qt pukkasi posarin. Mielenkiintoisia aikoja eletään tämän kanssa. :crossed_fingers::moneybag::crossed_fingers:

2nd Edit: Laitetaan tuohon vielä se viestiin liittyvä myynti ja kuten kuvasta näkyy, otin posarin hieman henkilökohtaisesti vaikka ei toki pitäisi :point_down:

Huomautus: Tammikuun 2019 myynti/osto oli pikainen osariveivaus, jossa ostin ennen osaria myymäni osarin jälkeen hieman halvemmalla takaisin.

3rd Edit: poistettu viestistä (pienin erä) kun ei ollutkaan pienin erä…sitä muistaa aina mitä haluaa muistavan :flushed:

23 tykkäystä


Tuossahan juna tuli hakemaan takaisin kyytiin Lokakuussa. Vaikka itse osuin myynneillä aika hyvin niin myymättä jäi 30% mikä kyllä harmittaa.

Rehellinen kysymys missä kohtaa olisit myynyt tuon posarin jälkeen?

14 tykkäystä

Hellurei ja hellät tunteet…“osuin aika hyvin” on kyllä aika vähättelevä ilmaisu kun olet osunut lähelle täydellistä (ja 1/5 näkyy osuneenkin).

Rehellinen (epärehellinen) vastaus kyssäriin, että olisin kyllä holdannut pitempään mutta en kyllä ikinä olisi päässyt sataa euroa korkeammalle enkä tuskin edes sinne saakka.

Edit: Elämäntilanteestani johtuen (ei työelämässä 2015 alkaen), tuo ensimmäinen myynti tammikuussa 2020 johtui koronakriisin alkusoitosta (kun olin huomioinut Kiinan johtaja Xi:n kommentin viruksen pirullisuudesta heti 2019/2020 vuodenvaihteen jälkeen). “Panikoi ensimmäisenä jos panikoit”, koitui sitten tässä tapauksessa huonoksi neuvoksi kun Qt:n voittokulku oli juuri alkamassa. Tuo em. 100 euroa oli varmaan liian optimistinen arvio omista mahdollisista myynneistäni mutta uskon että tuo viimeinen nippu (666 kpl @ 35 EUR) olisi voinut olla niillä korvin…ilman Covidia en olisi ollut myymässä hetikohta näin herkästi (“varmuuden vuoksi”) ja silloin sata euroa olisi voinut olla mahdollista.

7 tykkäystä

Omat Quuttisekoilut menee virheisiin, mutta onneksi pojasta polvi paranee; nyt kun katsoo niin näköjään tarkalleen vuoden oli osakkeet jälkikasvun salkussa, ei edes suunnitelmallisesti, hauska sattuma.

Ihan OK :sweat_smile:

24 tykkäystä

Aivan turhia liikkeitä.

Turhaa on tullut veivattua, vähintään saman tuloksen olisi saanut tutkimalla osakkeita ja pitämällä.

Poikkeus ehkä vuosi 21, mutta silloinkin jos myi hyvällä tuotolla melkein minkä tahansa osakkeen ja osti toisen joka oli myös jo noussut, olisi mitään tekemäthä saanut saman.

Nyt kokeillaan osta ja pidä 4/5 .
1/5 osuudella saa tehdä pientä kauppaa, mutta ei silläkään tarkoitus veivata.

7 tykkäystä

En ole kova ostamaan ja myymään, mutta varsinkin itse ostopäätökset ovat tapahtuneet hyvin vauhdilla.

Olen voinut ostaa tietämääni yhtiötä, mutta jostain syystä joskus tulee kova tarve vain ostaa sitä ja ehkä viime hetken tarkistukset sekä pohdinnat jäävät.

Olen hyvin hyvin säästäväinen enkä ole koskaan elämäni aikana tuhlaillut rahaa, mutta osakkeiden osalta en yleisesti ottaen ole osannut pitää käteistä ja sitten, kun jokin on tuntunut kiinnostavalta, niin sitten olen vai ostanut sitä hyvin nopeasti.

Ajoittaminen on hyvin vaikeaa, mutta sitäkin voisin vähän pohtia eikä juuri sillä hetkellä rynnätä Nordnettiin ottamaan laidasta osakkeita, mihin hintaan vain. Ehkä siinä kohdassa, kun tulee jännä kova paine ostaa, niin pitäisi ehkä vielä tsekata niitä muita potentiaalisia vaihtoehtoja ja vetää henkeä sekä esittää itselleen kysymyksiä: Onko taas FOMO-paine? Miksi ostan tätä enkä juuri tuota toista? Miksi juuri tänään haluan sen salkkuuni jne.?

Aion kuitenkin ostaa osakkeita jatkossakin melko tasaisesti, mutta päätöshetkillä ehkä jatkossa onnistun vetämään enemmän henkeä ja pohtimaan tarkemmin, mitä olen tekemässä. :slight_smile:

28 tykkäystä

Kyllä suurimmaksi virheeksi pitää sanoa (inderes-)haippiosakkeiden mukaan lähteminen. Sijoittanut olen noin 6v mutta homma lähti tulojen noustua 2020 ihan laukalle.

Pahimman koronakuopan jälkeisissä mainingeissa sädekehä oman pään ja inderesin analyysien yläpuolella kasvoi kasvamistaan. Osakkeita tuli poimittua ilman kummempia analyyseja - kunhan inderes antoi osta-suosituksen ja tavoitehintaan oli matkaa. Koska nehän nousi jos nyt ei nokiaan sijoittanut.

Joku viisaampi joskus sanoi että “nousumarkkinassa kaikki ovat neroja” ja tähän uskoin kyllä vilpittömästi, salkun voitot näytti parhaillaan ytd +30%

Noh salkusta löytyy edelleen sitten reliikkejä tuolta ajalta kunnon turskalla: Solteq, harvia, Rush factory, Leaddesk…

Onneksi nykyään jonkinlaista lähdekritiikkiä löytyy ja sijoittaminen siirtynyt enemmän Mika Heikkilän oppien mukaisen arvosijoittamisen ja kasvuosakkeiden sekasikiöön. Ehkä tästä joskus vielä opitaan ja kasvetaan :slight_smile:

Mahtava ketju, huomaa ettei ole ainut omien kipuilujen kanssa.

55 tykkäystä

Pitäähän tännekin ketjuun kirjoittaa, kun asiaan liittyvää kokemustakin tietty löytyy. Ei ole kauaa tultua sijoiteltua vielä, mutta nyt jo kauhuissani muistellut ensimmäisien kuukausien ostojani.

Helppo yksittäinen nosto on Harvia, mitä kesällä ostin 500eurolla. Kurssi jatkoi laskuaan, ja minä siinä viisaana sitten pohdin, että “eihän se nyt enää voi tippua, kun on laskenut jo niin paljon”. Noh ostin 500eurolla lisää, ja kurssihan laski seuraavan kahden kuukauden aikana jonkun 30%. Siinä vaiheessa myin kaiken ja ihailin ost:n komeata 300 euron luovutustappiokohtaa. Tässähän meni siis kaikki plörinäksi. Taustatyönä taisi juuri ja juuri olla tavoitehintojen katsominen sekä kurssikäyrän tutkiminen Google financesta. On myös todella suositeltavaa laittaa kaikki munat yhteen koriin varsinkin ilmaan mitään tietoa mistään! Tästä on onneksi opittu ainakin jotain, ja nuokin tappiot kuitattu jo :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:. Harviakin palannut salkkuun, ja onneksi myös vähän järkevimmillä kertoimilla/hinnalla.

Mitäs näitä muita onkaan ollut… hmm… no tietenkin Embracer. Voi pyhä morjes mitä tein taas. Fomotus iski suoraan sieluuni ja liityin monien ostajien joukkoon siellä 49 kruunun paikkeilla. Tankkasin vielä 47 kruunussa. Noh samana päivänä taidettiin käydä 42 kruunussa, jos oikein muistan. En sentään lihoiksi lyönyt, vaan pääsin lapuista eroon jopa pienoisella voitolla. Hyvä treidi, eikös. No olishan se voinut ollakin, jos syy ostolle olisi ollu muu kuin muiden perässä juoksu pää kolmantena jalkana. Tätä tyhmyyttä olen miettinyt kyllä useasti, kun on tehnyt mieli hypätä esimerkiksi Kanada-junaan (etteköhän te tiedä mistä lapusta puhun). Toivon teille tietenkin menestystä kyseisen yhtiön kanssa, mutta omaan sijoitussuunnitelmaan se ei kuulu, joten siitä nyt pysytään erossa (ainakin toistaiseksi :joy:).

Siinä muutama yksittäinen esimerkki, mutta entäs yleisesti. Noh kyllähän siitäkin on kokemusta/ajatuksia. Oon aivan liikaa katsonut kurssien tilanteita, joka on sitten johtanut “turhiin” veiveihin. Katsonut miten joku osake on laskenut paljon, ja sitten ajatellut “nyt on paikka iskeä tähän yritykseen, minkä arvostusta en ymmärrä, minkä numeroita en ymmärrä, enkä kyllä myöskään ymmärrä yrityksen toimintaa tai edes toimialaa”. Sitten olen ostanut ja holdannut ehkä viikon ja myynyt eteenpäin rikastuttamalla vain välittäjää. Nyt olen ehkä joulukuusta asti onneksi saanut järkeä tähänkin hommaan, ja olenkin vain lisäillyt jo omistamiani positioita tai sitten avannut pari uutta riviä. Hyvä minä!

Tämä viimeinen tulee vielä vähän kieli poskella. Torstai 12.1.2023 juttelin yhdysvaltalaisen kaverini kanssa Teslasta. Hinta oli siellä 125dollarin paikkeilla. Käytiin siinä aika kiivasta keskustelua Teslan tilanteesta, ja lopputulos oli, että kerroin ostavani Teslaa seuraavana päivänä. Noh 13.1 perjantaina jo kauan seuraamani Fortum “dippasi” (ehkä 50senttiä), ja avasin rivin sille salkkuuni. Kaverini sitten osti Teslaa, mutta olin luottavainen päätökseni kanssa. Eihän toi Tesla kuitenkaan ole edes 100% noussut, joten ihan turhaan olisin sinne rahani laittanut. :laughing:

Tiedän että aina on helppoa olla jälkiviisas, enkä tälle tilanteelle muuta kuin naurakkaan näin jälkeenpäin. Mutta olishan sitä voinut itseensä ja omaan analyysin edes hiukan luottaa. Virheitä on ollut ja varmasti tulee jatkossa lisää, kun sijoitusurani alkumetreillä ollaan. Hauskaa on kuitenkin ollut ja hyvin saa aivoja käyttöön tässä. :sunglasses:

30 tykkäystä

Tänään taas kyllä ****taa kuin pientä oravaa tämä sijoitus ja rahanhallintatouhu.

  • Terveystalolla tein loistavan avauksen aivan viime 12kk pohjilta, mutta ihan kädettömän lisäyksen ja nyt aletaan olla +/- 0 %
  • Olvia voisi lisätä, mutta valko-venäjä on niin kysymysmerkki ettei oikein viitsisi.
  • Tietoevry kuuluu itselläni “osinkofirmaksi”, mutta oman arvolaskennan perusteella huidellaan nyt 10% yliarvostuksessa – pitäisi myydä. Positiivinen ongelma.
  • Jostain hiton syystä tällä viikolla avasin Nokian renkaita, mutta oma arvolaskelma sanoisi ostoksi vasta alle 8€, eikä aikaa riitä tutustua oikeasti firman toimintaan tarkemmin.
  • Ainoa omistukseni mistä tykkään on NOKIA, koska on takuuvarmaa että tuottoja ei tule missään muodossa. Makaa kuin lahna, eli ei tartte miettiä ostaisiko lisää tai myisikö.
  • Rahaa makaa OST-tilillä, mutta sille ei keksi sijoituskohdetta. Samaan aikaan lainakorot nousee. Rahat voisi ottaa tililtä ylimääräisiin lainalyhennyksiin, mutta ei haluaisi maksaa veroa.
  • Rahaa EI makaa sijoittamatta IBKR:n (AOT) tilillä, eikä tappiollisia sijoituskohteita halua myydä.
  • Korkojen noustessa osakkeille varmaan löytyisi kilpailevia sijoituskohteita (bondit jne), mutten tiedä niistä mitn, eikä jaksaisi selvittääkään.
  • 2,5 vuoden sijoitusharrastuksen tulos on tällä hetkellä +1%. Bang for a buck ei todellakaan mätchää, mutta tuloksen painaa oikeastaan vain alkupuolen emämunaukset, jotain on kuitenkin opittu.
  • Teen aina merkittäviä laskelmia firma-analyysia ennen sijoittamista, konservatiivista, hajauttamista, rahastoja, miettimistä. Samaan aikaan joku tuttu täysin tutkimatta mitään läiskii ihan bumtsibumiin “josta tykkää” ja vetää +20% pariin viikkoon. Teen selvästi jotain väärin.

Harkitsen vakavasti kaikkien osakeomistusteni myyntiä ja kiinteistöjeni lainalyhennyksiä, mutta tuolloin tietty nähdään merkki euroopan korkopolitiikan muutoksesta ja asiat kääntyy toiseen suuntaan hyvin nopeasti

39 tykkäystä

Myyt tappiolliset kohteet AOT. Ostat samat kohteet OST.
Ei sijoitus- vaan veron välttely vinkki.

11 tykkäystä

Nyt kun tässä on muutama vuosi suoria osakeostoja takana, niin jälkeenpäin mietittynä eniten itselle on maksanut rahaa se, että tuli laitettua ihan liian nopeasti käteistä markkinalle. Ja paikoin järki puuttui ihan kokonaan (Charlie Munger osti Alibabaa → lumikolalla peesaten mukaan).

Ehkä tässä paistoi se harmitus, kun koronakuopassa tuli ostettua ainoastaan Nordeaa ja Sampoa, suuren osan sotakassasta jääden käyttämättä. Ja kun siitä toivuttiinkin erittäin nopeasti, niin jotenkin kuvitteli, että en varmasti missaa seuraavaa dippiä… Sitten laitettiinkin ostohousut jalkaan Venäjän hyökätessä, koska tästäkin tullaan ihan varppina parissa viikossa ylös. Noh, valitettavasti isoimmat ostot osuivat Nokian Renkaisiin…

Matkani osakepoimijana on vasta alussa (samoin matka Rinkuloiden bagholderina), mutta ehkä tästä on jotain opittu. Selkeästi hommaan on tullut rauhallisuutta mukaan, on luettu analyyseja enemmän, uusia työkaluja otettu käyttöön ja lisätty laskelmissa tuottovaatimuksia sekä salkun hajautusta. Enää ostosormi ei syyhyä entiseen tapaan ja ei ole mikään ongelma mennä kuukausia tekemättä mitään. Kun on myös yrittänyt sisäistää sen, että on oikeasti ostamassa osaa yrityksestä, niin kotiläksyt tulee tehtyä paljon huolellisemmin. Pitkässä juoksussa mahdollisimman laadukas sijoitusprosessi kantaa hedelmää ja siihen olen itse yrittänyt keskittyä. Sitten jonain päivänä käykin niin, että puhelimessa kurssihälytys kilahtaa ja pääsee omistamaan laadukasta yritystä käypään hintaan.

Jos joku miettii siellä ruudun toisella puolella osakepoiminnan aloittamista, niin ehkei välttämättä kannata laittaa kaikkea käteistä töihin ensimmäisen puolen vuoden aikana. Rauhallisesti liikkeelle lähtemällä voi missata useita voittoja, mutta ehkä myös missaa niitä suuria tappioita. Ja varsinkin nuorelle sijoittaminen on maratonjuoksu, eikä satasen sprintti. Eikä ole välttämättä kovin motivoivaa menettää isoa osaa salkun arvosta jo 25 metrin kohdalla.

60 tykkäystä

Alokkaan klassikko(virhe):

  1. Olen ostanut yhtiötä, vaikka en tiedä, mitä se tekee. Olen bongannut yhtiön nimen Ostin/myin -ketjusta ja sitten olen mennyt lukemaan yhtiöketjuun härkämäisiä viestejä. Sitten on fomo valmis.
  2. Olen haaveissani pohtinut, että mitäs jos tämä esim. tenbäggää. Edelleen omistaessanikaan yhtiötä en ole päässyt lukemallakaan selvyyteen, että mikä on yhtiön juju ja vahvuudet - vihertävät kurssiliikkeet näen.
  3. Yhtiöltä tulee vähän ikäviä lukuja, ikäviä uutisia ja sitten on kummallisia epäselvyyksiä, mutta aina jotenkin ne sitten mielessään selittää parhain päin. Olen toivonut, että kurssi palautuisi nousuun ja odottanut ja odottanut.Toivo on strategiani. :exploding_head:
  4. Tappiot ovat lopulta niin prosenteissa kuin euroissa isot. Ajattelen, että onpa turha enää myydä ja taas kurssi puolittuu tämänkin ajatuksen jälkeen.

Tämä oli Alokkaan klassikkovirhe, mutta en enää käy tuollaista polkua, vaikka hassujakin virheitä tulee vielä.

Se on jo ihan hyvä alku sijoittajalle, että ei koskaan syytä virheistään muita, vaan katsoo sinne peiliin. Toki tämä pätee muuhunkin elämään. :slight_smile:

58 tykkäystä