Sijoitusvirheet

Hoidetaanpa tämä alta pois, vaikka onkin viimeksi tänään kasvatettu Intrum-positio vielä käsissä. Vivulla silmään sitä joka vanhoja muistelee.

Kirjoitin tähän jotain reflektointiakin, mutta positiivisena signaalina itsesuojeluvaistoni kertoi olevansa olemassa. Bullish.

1 tykkäys


Syksyllä ajattelin että pistänpä vuosien säännöllisen kuukausisäästämisen jälkeen isoimman positioni (50% osakesalkustani) lihoiksi ja ostan mielekkään auton… Tulin kuitenkin järkiini ja auton jätin ostamatta mutta myyntiverot laukesi maksuun ja indeksi lähti kohti koilista.

Myynnin jälkeen olen ostanut n. 2/3 takaisin mutta lähinnä mörnivästä Hesulista. Rahaa jäi kivasti pöydälle näin lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna.

Tarinan opetus: älä koskaan myy hyviä sijoituksia kesken matkan.

49 tykkäystä

Myin kans kesäkuussa puolet nasdaq etf potista ja puolet maailma etf pois ja laitoin rahat omxhesuli25 ja alennuskessa oleviin suomalaisiin osinkolappuihin, loppu on historiaa, kaikki varmaan tietää miten tässä kävi

40 tykkäystä

Voisi lisätä, että älä koskaan ylipainota Hesulia (ainakaan indeksitasolla).

11 tykkäystä

Olen siivoillut salkusta noita korona nousun jälkeisiä “tulevaisuuden lupauksia” , kun osake on -40% ja mörniminen jatkuu niin peli on pelattu, kun ei ole “raskinut” myydä aijemmin, niin nyt on siivouksen aika ja rahat noihin osakkeisiin millä on osingonmaksukyky, omavaraisuusaste +50% , kannattavia useiden vuosien ajan, omanpääoman tuotto vähintäin 10%, mieluummin yli 15%.
Kasvuosakkeisiin en sijoita, kuin siinä tapauksessa, jos alkaa tuottaa voittoa, (vaikka vähänkin).
Siivoan lisää salkkua tänä keväänä, siellä on hyviä osinkoyhtiötä tarjolla, eli hevosia vaihdetaan kärryjen eteen.
Vaikka on itsensä pettämistä :smiley:, on mukava katsella siivouksen jälkeen vihreänä loistavaa salkkua. No voihan niitä tappioita käyttää verosuunnitteluun tulevina vuosina

12 tykkäystä

Eilinen Kempowerin romahdus oli sen verran kova henkinen isku, että aloin uudestaan kyseenalaistamaan omaa sijoitusstrategiaani ja suoraa osakesijoittamista omalla kohdallani ylipäätään. Viimeiset pari vuotta ovat olleet jo kovaa myllytystä, ja salkku on tullut vuoden 2021 loppupuolen huipuista alas reilu 40%. Kuplahan silloin oli, enkä ikävä kyllä osannut myydä ajoissa. Tuo parin vuoden takaisen kuplan jälkipuinti jätti jo jonkinlaiset sijoitushaavat ja nyt olemattomalla jenkkipainolla, salkun keskittyessä pääasiassa pohjoismaihin, on ollut kivuliasta katsella pölhölän suoriutumista.Valopilkkujakin salkussa on ollut, mm. Evolution, Nintendo ja eiliseen asti Kempower. Kempowerin osarimiinaan ajoin isolla painolla, ja se tuhosi käytännössä viimeisen vuoden tuotot. Yön yli nukuttuani ja asiaa pohdittuani tulin lopputulemaan, että tähän harrastukseen investoitu aika ei ole kohdallani tuottavaa. Näillä puheilla oma tuurini tuntien huomenna alkaa kaikkien aikojen nousuralli, mutta päätin aloittaa prosessin likvidoidakseni suurimman osan sijoituksistani ja siirtää rahat toistaiseksi Bank Norwegianin säästötilille. Katsotaan, josko niillä sitten Farseerin esimerkkiä seuraten investoisi elämänlaatuun ja ostaisi asunnon espanjasta, tai vaikka Teslan. Tarkoitus siis myydä osakesäästötililtä kaikki ja jättää arvo-osuustilille muutama positio niin, että max. 25% omaisuudesta on osakkeissa kiinni. Pörden ja foorumin seuraaminen loppuu ja keskityn lähinnä lueskelemaan omistamieni yhtiöiden osavuosikatsauksia. Salkkuun jää ainakin Kempower (puoler positiosta myyty tänään) ja Valmet, sekä ehkä myöhemmin sinne palaa Evolution, josta luovuin nyt kokonaan toistaiseksi. Smart Eye löytyy vielä myös salkusta, mutta katson ensi viikolla julkaistavan tilinpäätöksen ja sen perusteella teen sitten ratkaisuni tämän kasvulupauksen osalta.

Arveluttaa teenkö päätöksen juuri väärään aikaan, mutta se riski nyt on otettava. Pölhölässä olisi kiinnostavasti hinnoiteltuja arvosijoitukselta vaikuttavia yhtiöitä tarjolla, mutta sen verran moneen arvoansaan ja putoavaan puukkoon on jo tullut kapsahdettua, etten enää luota itseeni näidenkään arvioinnissa.

Kiitos näistä vuosista ja soronoo.

109 tykkäystä

Kirjoitin itselleni muistiinpanon SMCIstä n. vuosi sitten tulospäivänä 31.1.2023: “Recommended by seeking alpha 2023 top-10 picks, and many others. Has some fishy accounting practices in the past. Good momentum and lots of potential if numbers can be relied on”

Kurssi lähti nousuun eikä sopivaa ostopaikkaa tullut. Jäi ostamatta.

Kurssi silloin 72.3.

Kurssi nyt 880.

:flushed:

33 tykkäystä

Tappiot tuntuu aina pahalta, hieno merkki kuitenkin että olet rehellinen itsellesi :+1:. En todellakaan neuvo mutta monesti tappion jälkeen kannattaa antaa hetki aikaa mielelle rauhoittua (koneet kiinni ja pörssien seuranta kokonaan pois vaikka viikko pari tai mikä itse kullekkin on tarpeeksi), nopeat tunteiden vallassa tehdyt päätökset saattaa myöhemmin harmittaa. Salkkujen tyhjennys voi olla muutenkin järkevää toteuttaa erissä vs. kerralla kaikki pois. (ajallinen hajautus myydessä ja siitä hyöty irti)

Indeksi sijoittaminen sopii kuitenkin kaikille ja pitkässä juoksussa osakkeet tuottaa kuitenkin todistetusti kohtalaisen hyvin niin kannattaa miettiä onko kuitenkin kuukausisäästäminen indeksirahastoihin paras vaihtoehto vs. osakepoiminta, kun osakepoiminta vaatii kuitenkin paljon aikaa ja syventymistä yhtiöihin eikä sittenkään välttämättä ole aina oikeassa ja tappioita tulee mutta ottamalla riskiä voi saavuttaa parempaa tuottoa vs. indeksi mutta onko se sen arvoista ylituottoa :thinking:

31 tykkäystä

Todella hyvää ja tärkeää tekstiä. Jaoin tämän X:ssä, koska minusta tässä on tärkeää oppia ihan kenelle tahansa, joka kokee epävarmuutta omassa sijoittamisessaan.

Kiitos kirjoituksestasi.

4 tykkäystä

Erittäin hyvä kirjoitus, kiitos.

Martin Paasi on sanonut Rahapodissa useasti, mitä itsekin olen neuvoja pyydettäessä sanonut tutuille, että sijoittamisen aloittamisessa 80-90% kannattaisi laittaa indeksirahastoihin. Lopuilla tekee sitten mitä lystää. Itselläni tämä ei tällä hetkellä vielä toteudu (taitaa olla 60% indekseissä), mutta tuota kohti ollaan pyrkimässä.

Salkussa on viimeaikoina ottanut isoja osumia Marimekko, Neste, Fortum, Titanium ja Rinkulat on vielä pahasti miinuksella. Mutta isossa kuvassa osumat ovat olleet varsin pieniä, kun melkein kaikki indeksirahastot matkaavat hiljalleen koilliseen.

Jälkikäteen on tullut mietittyä, miten paljon tuo päätös on säästänyt hermoja sekä parantanut elämänlaatua.

27 tykkäystä

Tsemppiä @Lokis ! Et ole yksin ajatustesi kanssa. Kyllä tässä nykymarkkinoiden ikiroudassa teknojättien ulkopuolella meno on ollut sen verran ankeaa, että toisinaan sitä suunnittelee itsekin osakepoiminnasta vetäytymistä. Se on sellainen jatkuva taistelu oman pään sisällä. Ellei nousu ala vielä tämän vuoden aikana, niin sitten taidan kyllä itsekin kerätä tappiot ja siirtyä täysin osinkopuolueesta indeksipuolueeseen.

Martin Paasi se jaksaa aina olla kyyninen talousasioissa, mutta ehkäpä hän on se joka on oikeassa, kun ei jaksa vaivautua indeksien ulkopuolella liikkumaan.

8 tykkäystä

Perkasin nyt salkkua läpi ja viime vuoden aikana kävi vihdoin radikaali muutos. Rahastojen osuus salkusta on ensimmäistä kertaa isompi kuin suorien osakkeiden. Kuukausisäästösopimukset takaavat sen, että näin on myös jatkossa, sillä käytännössä kaikki sijoittamiseen yli jäävä raha menee suoraan rahastoihin (ei ole isosta kuukausipotista kyse). Isoja muutoksia omaan tulotasoon tuskin on tiedossa. Ainoa mahdollisuus, että osakkeiden paino nousisi takaisin rahastoja isommaksi on se, että nykyisten omistusten joukosta löytyy joku huippupoiminta. En usko poimijan kykyihini, sillä taistelen tuottotasoissa varmaan foorumin bottom 10% kanssa.

Mutta osa omaa eheytymisprosessiani on ollut siis se, että tunnustan huonommuuteni poimijana ja annan markkinoiden tehdä taikansa matalakuluisten indeksirahastojen kautta.

Suorissa osakkeissa itselle isoin miinus ainakin nykysalkussa -73% ja kyse oli silloin vielä omalle tasolle isohkolla painolla aikanaan ollut osake. Virhe siinä oli virheen myöntämättömyys. Tuon laskun jälkeen en ole siis vieläkään myynyt, mutta luulen, että rivi maksaa itsensä takaisin sillä, että se huutaa minulle jokaisen salkkutsekkauksen yhteydessä: “tämä on sun osakepoiminnan taso, kiinnostaako tehdä uusia osakepoimintoja vai valitsetko rahastot?”

Silti suorat omistukset pitävät mielenkiintoa yllä ja kannustavat oppimaan uutta, joten 100% rahastopaino tuntuisi jopa epämiellyttävältä. Ehkä joku 20/80-taso kelpaisi ja kun se on saavutettu, voisi hankinnat jatkossa tasapainottaa tuohon suhteeseen.

24 tykkäystä

Ihan liiallinen Suomeen sijjoittaminen on varmaankin se suurin virhe. Sijoitukset on nyt Suomi-Ruotsi-Kanada-Espanja-Hollanti ja noista maista Suomi on kyllä todella iso murheenkryyni.

Edelleen pidän kyllä siitä, että salkku on kohtalaisen laaja, eli firmoja on paljon, enkä pidä sitä virheenä. Mutta painotukset on pielessä. Suomi on muistaakseni 0,3% koko maailman osakemarkkinoista, joten sillä tavoin sitä tulisi kohdella.

Aion sijoittaa jatkossakin, mutta Suomen suhteen pitää miettiä, että mihin suuntaan lähtisi. Yksi vaihtoehto voi jopa olla, että pudotan Suomen salkusta pois kokonaan. Pitänee miettiä.

6 tykkäystä

Mä oon luullut, että ilman -100% ei voi edes sanoa harrastavansa sijoittamista :wink:

Tässä lainauksessa on 2 tosi tärkeetä oppia:
Position koko
Virheiden myöntäminen

Onneksi itse olen pitänyt hajautuksesta kiinni, muuten olisi mennyt rahaa. :see_no_evil:

Joskus sijoittamisen alkuaikoina mun suurin virhe oli bongailla twitteristä suosituisia ja ”hyviä”
analyysejä jostain random USA osakkeista, joilla saatiin -100% lukuja. Onneksi summat oli pieniä.

15 tykkäystä

Ongin tänään ARM pikku lisäposition niin syöttäessä ostohintaa tuli pikkuvirhe näppäilyssä piti olla 123,32 mutta tulikin pikku näppivirhe ja ajatuskatko 124,32 ja siinä kun pitää toimia nopeasti niin kerkesi vain tulla, no pikku virhe eipä tuo kallis virhe ollut mutta henkinen kolaus sitäkin suurempi täydellisyyden tavoittelijalle :sweat_smile:

3 tykkäystä

Lisäeläkkeen sijoitukset oli pääasissa Venäjärahastossa, Kun ne oli just alkanut vaikutamaan tolkulliselle kansalle ja hyvät kasvumahdollisuudet.

No en olisi halunnutkaan lisäeläkettä….

46 tykkäystä

Tässä pohdiskelen mitä salkusta löytyvälle caselle saksalaiselle piikiekkofirmalle Siltronic AG:lle pitäisi tehdä, niin sopii ehkä tänne virheiden ketjuun. Sinällään rahallisesti virheellä ei ole isoa merkitystä, sijoituksen tulos osingot huomioiden n. 100 euroa miinuksella.

Ostin tätä ensimmäisen erän helmikuussa -22 kun kurssi alkoi dippaamaan global wafers -fuusion kariuduttua. Firma on sinällään laadukas, omaa hinnoitteluvoimaa ja on nakuttanut hyvää n. 30% EBITDA marginaalia, vaikka ei kovin konsolidoidun alan isoimpiin kuulukaan. Kertoimet näytti oikein houkuttelevilta, tein jopa DCF:n, joka sekin antoi hyvän tuotto-odotuksen. En vaan osannut ottaa huomioon yhtiön syklisyyttä ja ison tehdasinvestoinnin tuomaa kassavirran pudotusta.

Ostin kuitenkin kurssin laskiessa pari kertaa lisää, nyt vähän harmittaa ettei heinäkuussa -22, 68 eurosta, tullut poimittua enempää, tuolle erälle näyttää nättiä 19% CAGR:ia.

Vähän joko tai jäisikö odottelemaan hetkeksi, että puolijohdesykli alkaa kääntyä, vai myisikö pois plus miinus nolla tuloksella ja etsisi tuottoa muualta. Pidemmän aikavälin kysyntäajurit kuitenkin olemassa ja ovat vähän erikoistuneet alallaan. Jään vielä pohtimaan kunnes nuo lopulliset osariluvut tulee julki ja lasken casea uudestaan.

Itselleni tarinan opetus, että kotiläksyt pitää tehdä paremmin ja katsoa myös sitä kassavirtalaskelmaa, ei vain houkuttelevia kertoimia. Lisäksi toimialaan kannattaisi tutustua vähän paremmin, en tajunnut puolijohdeteollisuuden olevan varsin syklistä.

4 tykkäystä

Kirjoitin viimeksi tuoreimmasta sijoitusvirheestä eli Teslasta. Tällä kertaa voisin avata ensimmäistä radikaalia ja ehkä yhtä kaikkein kivuliainta sijoitusvirhettä, joka totisesti meni metsään. :hot_face:

Case Quantafuel

Tiedättekö sen tunteen, kun kuvittelet löytäneesi varmuudella tulevaisuuden voittajan, eikä mikään voi seistä yhtiön maailmanvalloituksen tiellä? Allekirjoittaneelle se on tullut tutuksi kantapään kautta. :sneezing_face:

Quantafuel on norjalainen yhtiö, joka pystyy kemiallisten prosessien avulla kierrättämään jätemuovin uudelleen käytettäväksi. Muoviahan maailmassa riittää ja Quantafuelilla oli ratkaisu ongelmaan. Liiketoimintamallikin oli tehty vuolemaan kultaa: yhtiö laskuttaisi vastaanotettavasta jätemuovista ja myisi kierrätetyn muovin eteenpäin. Tuottoa ennen ja jälkeen prosessin. :money_mouth_face:

En valitettavasti saa enää Nordnetistä kurssigraafia esiin, mutta ostin ensimmäisen erän suunnilleen 60 NOK tasoilta vuonna 2021 (olisiko ollut noin 3-4% salkusta) ja lisäsin vielä pienesti 2022 lopulla noin 20 NOK pinnasta.

Miksi sitten en saanut kurssigraafia enää Nordnetistä? Long story short, yhtiö joutui investoimaan tuotantoonsa ja kassa hupeni hupenemistaan, samalla kun myyntiä ei vielä juurikaan ollut. Lopulta yhtiön kassa oli poltettu ja yhtiö delistattiin, kun Viridor osti yhtiön pois. Kun ensimmäiset uutiset rahojen loppumisesta tulivat, myin position pois 7 NOK hujakoilla. Takkiin tuli tästä kokemuksesta lähemmäs -90% tappiot alkuperäiselle ostoerälle ja -70% luokkaa myös lisäostoille. :money_with_wings:

Mitä opin tästä (toivottavasti)?

Pelkkä tulevaisuuden alalla toimiminen ei ole tae menestyksestä, vaan olisi pitänyt kriittisemmin tarkastella yhtiön taloudellista asemaa. Punaisia lippuja oli matkan varrella useita, mutta sivuutin kaikki nämä ja rohkaistuin jopa vielä ostamaan lisää.

Toivottavasti nämä olivat niitä kuuluisia oppirahoja ja en toista enää samoja virheitä, ainakaan samassa mittakaavassa. :sweat_smile:

61 tykkäystä

Smart Eyen gap fillin kunniaksi pieni nosto arjesta; aina kun tulee gappia kuvaajiin ylös tai alaspäin, niin on hyvin suuri todennäköisyys että se käydään täyttämässä. Kun tätä osakeharrastusta tekee enemmän huvin kuin hyödyn takia, niin jostain syystä näitä ei vain jaksa merkkailla itselleen seurantaan ja hyödyntää arjessa.

Omalta seurantalistalta kolme esimerkkiä ihan suhteellisen lähiajoilta daily gapeista - ja niiden täyttymisestä:

Smart:
image

Stocka:
image

Incap:
image

Nämä olivat vielä ihan listan kärjestä, ja löytyi vielä paljon lisääkin ihan meidän omasta rakkasta hesulista. Joten ei tarvitse edes mennä merta edemmäs kalaan. Otan tästä myöhästyneen uuden vuoden lupauksen itselleni, että jos tulee gap niin se tulee automaattisesti seurantalistalle…

5 tykkäystä

Oma arviointikyky meni kyllä pahasti metsään SMCI osalta tammikuussa 2023 (about punainen piste kuvassa). Kun tekee samoja juttuja työkseen, niin tulee yliarvioitua muiden tietämys.

Mitä näin tammikuussa 2023:

  • ehkä tästä alkaa AI-hype, kun kaverit ja sukulaisetkin kyselee näistä
  • mieluummin lapio/hw puolella mukana kuin arvaamassa kuka menestyy sovelluksissa
  • tätä osaketta ei oltu vielä huomattu isommin

…mutta

  • kyllähän GPU:lle löytyy vaihtoehtoja
  • miksi kukaan isommin investoisi, kun pohjana on spesifi neuroverkkoarkkitehtuuri, jolta joku nokkela tutkija voi vetää maton alta; tarvitaankin kuokkia eikä lapioita
  • huomataan, että kyllähän AI-mallit pyöriikin vuodessa-parissa ihan kotikoneilla, eikä näihin tarvitse sen enempää investoida
  • miten kukaan ei olisi jo ChatGPT:n tullessa marras-/joulukuun vaihteessa tajunnut tätä osaketta; miksi minä osaisin nähdä potentiaalin paremmin kuin muut? Nousua oli kuitenkin joitain kymmeniä prosentteja, joten riskit huomioiden $90 täytyi olla ”oikea hinta” (tehokkaat markkinat jne.)
  • shorttirapsa käänsi lopullisesti pään; ei tälläseen hämärään yhtiöön uskalla sijoittaa, ja NVDA olikin jo hinnassaan stratosfäärissä (:sweat_smile:)

Luonnollisesti myöhemmin ei voinut enää hypätä kelkkaan, kun olisi pitänyt ostaa silloin kun tätä ostopäätöstä mietin. Edelleen kuitenkin muistuttelee olemassaolostaan ”Osta” -watchlistilla, johon sen aikanaan lisäsin :melting_face:

34 tykkäystä