Sijoitusvirheet

Pörssissä ei kannata pelata, vaan sijoittaa suunnitelmallisesti. Sijoitat niin, että et häviä, vaan tiedät firmojen tuloksenteon tuottavan kurssiin nousua pitkässä juoksussa. Vuodessa tulee n. 4 ostopaikkaa keskimäärin ja jos hyödyntää vain ne, niin ei voi mennä kovin pahasti vikaan, jos tuntee omistuksensa ja tietää, miksi ne reagoi, miten reagoi. Toisaalta voi olla järkevää hajauttaa ja ostaa vähitellen, riippuen omasta suunnitelmasta. Itse tykkään ostella ensin enemmän, ja lähes koko position täyteen. Kun on tehnyt pohjatyön,niin ei ole tarvinnut katua. Täytyykin kirjoitella tästä lisää sijoitusstrategia-ketjuun. Tullee pitkä teksti, niin kirjoitan tietokoneella myöhemmin.

Ja anteeksi, minulla ei ole lähdettä tuohon 4 ostopaikkaan mutta muistelen, että Saario puhui siitä ja myös eri vuosina on erilaisia dippejä mitä erilaisimmista syistä tullut vuoden aikana muutaman kerran.

Ketjun aiheeseen, niin itse olen tehnyt virheitä vielä helmikuussa mutta huhtikuussa ei enää ostoja/myyntejä, joten nyt nautiskellaan ja odotellaan ostopaikkoja.

6 tykkäystä

Juurikki oli pelissä mukana 1990-luvulla ja jonkin vuoden sen jälkeenkin. 2008 dippi jäi noteeramatta. Oli muuta kiirettä. 0nneksi 2019 dippi jo herätti ja Juurikki tuli peliin mukaan ihan harrastusmielessä.

Enemmänhän tässä harrastuksessa tienaa kuin töitä tekemällä, mutta kyse onkin poikkeusajasta. Ei kannata ottaa lopputiliä, sillä vuodet vaihtelevat. Mikä nousee, tulee myös alas.

Pörssipeli on erityisen kivaa muutamana vuotena vuosikymmenessä. Vuoden sisäistä dippiostopaikkaa on tällaisena aikana turha kyttäillä. Myös Juurikki teki niin viime vuonna ennen kuin laittoi molemmat osakereppunsa unohda-nimiseen siilipuolustukseen, jossa ei niin haittaa, jos vaikka harrastus taas unohtuisi vuosikymmeneksi.

Nyt ainoastaan Inderesin keskustelupalstan vertaisterapia pitää yllä mielenkiintoa asiaan.

Ai niin, mikä oli se virhe? Välinpitämättömyys oli virhe. Toisaalta ei tarvinnut stressatakaan. Silti stressi on kokemuksellinen asia. Mitä kauemmin sijoittamista on harrastanut, sitä laimeammalta tuntuu kymppitonnin voitto tai tappio. Ei stressaa enää.

8 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-2/12665/5132?u=palse

Ja sitten NEL pihalle tappiolla kun lasku vaan jatkui, osa tavoitehinnoista oli hyvin epäilyttäviä.
Alkuperäinen dippi oli -9% ja myin lopulta -23% kohdalla eli tappiota taisi tulla 16-17%.
Pikkurahoja aloittelijalla, toivotaan että tämä oli halpa opetus sille että ei kannata ostaa satunnaisten ostajien peesissä. Toisekseen tässä taisin oppia, että aloittelijan paperikäsillä ei kannata kytätä kursseja kokoajan palvelussa jossa voi ostaa ja myydä. Herkästi lähtee laukalle, tuli myytyä ajatuksella että loppuu se häviäminen kun siirtää rahat johonkin joka alkaa nousta. :grin: Kovin helpon kuuloista.

Hienosti on saatu treidamalla poltettua alun pienet tuotot, nyt salkku kokonaisuudessaan pakkasella. Ei taida monella muulla täällä olla sijoitukset kokonaisuudessaan miinusmerkkisenä… :angry:

7 tykkäystä

Onneksi hävisit rahat nyt sijoitusurasi alussa. Enemmän sinua vituttaisi, jos olisit tuurilla yolottanut itsellesi 1000% tuotot vain nähdäksesi niiden sulavan.

Nyt on sijoitusurasi kannalta tärkeä hetki. Otatko virheistä opiksi ja jätät päiväkaupat muille? 95% meistä peruspulliaista häviää pitkässä juoksussa näissä päiväkikkailuissa. Ne kantsii jättää ihan kokonaa väliin, tai jos sitä uhkapelaamisen tunnetta on pakko saada elämään mukaan, niin käytä vain 5% sijoitusvarallisuudestasi tähän pelisalkkuun ja pidät loput 95% pitkäaikaisissa sijoituksissa.

27 tykkäystä

Päiväkaupustelun lopettaminen kuulostaa helpolta sen rinnalla, että pitkä-aikaisijoittamisen (osakkeet) ehdoton edellytys on lähtökohtaisesti valita nyt ne osakkeet oikein. Uskonko, että Wulff, Kamux ja Harvia ovat kovia lappuja 7 vuoden päästä, enpä tiedä. Sitten kun näiden pääoma on kasvanut, aiheuttaa treidaamnen toisiin isoja kuluja. No ehkä aikajänne yksittäisen yrityksen kohdalla voi olla vähän vähemmänkin kuin 7v, aiheuttaa vähemmän vaativia ajatuksia miten tästä jatketaan, mihin suuntaan ja millä lapuilla.

5 tykkäystä

Sehän on just osakepoiminnan suola tai hankaluus. Kukaan ei nimittäin voi varmuudella sanoa, mikä on kova lappu seuraavan 7-25v päästä.

Kehottaisin kuitenkin laajentamaan valintapoolia, eikä välttämättä kannata katsoa pelkästään viimeisen parin kuukauden kuumimpia lappuja.

Tee omaa tutkimusta, lue muiden fiksumpien tekemiä analyysejä ja raportteja osakkeista. Sitten kun olet kerännyt omasta mielestäsi riittävästi tietoa osakkeesta tee ostopäätös. Kantsii myös tehdä qina mentaalinen harjoitus eli olisitko valmis menemää all-in kyseiseen lappuun? Jos vastaus on ei, niin älä sijoita siihen ollenkaan, vaikka olisit oikeasti käyttämässä vain 1-5% osakepääomastasi kyseiseen lappuun. Kun kohtelet kaikkia osakevalintojasi tällä tavalla, niin ne arpalaput toivottavasti jää pakkaan.

13 tykkäystä

Harvempi päiväkauppaa tekevä taitaa myöskään laskea rehelllisesti tuntipalkkaa sille häsäämiselle ja stressille, kuinka paljon jää oikeasti käteen kulujen ja verojen jälkeen. Vaikka onnistuisikin saamaan ylituottoa sillä, voi silti olla tuottamatonta hommaa riippuen siitä kuinka kivaa numeroiden tuijottaminen itselle on.

Pidemmän salkun keräämisessä työläin ja vaikein vaihe on alussa oman tavan löytämisessä. Kun on pohjatietoa kiinnostavista kohteista ja omasta tavasta sijoittaa (melkein tärkeämpi), voi suhtautua rauhallisesti asiaan ja reagoida tarvittaessa asioihin.

2 tykkäystä

Tätä varten on keksitty indeksi-rahastot ja ETF:t. Jos tuottaa hankaluuksia päihittää niitä niin kannattaa laittaa osa rahoista varmemmalle tuotolle. (Tämä pätee myös omaan toimintaani ja olen aika samassa tilanteessa kanssasi. Alun mukava tuotto sulanut viimekuukausina).

4 tykkäystä

Kyllä onkin tarkoitus laittaa niihin lisää, nyt indeksirahastojen ja Evli suomi micro cap on 23% painolla. ETF.ia en ole vielä hankkina, mutta tarkoitus olisi. 50% paino rahastoille (sis ETF) olisi varmasti aivan hyvä minulla, jopa enemmän.

1 tykkäys

Uusimmassa Heikkilä&Vilenissä virheistä ja niiden käsittelystä puolen tunnin verran asiaa. Laitetaan tänne, niin pysyy muistissa.

Samaan syssyyn voi todeta, että itsellä pahimmat oppirahat (toistaiseksi) maksettu menetettyinä tuottoina, kun on a) pilkkinyt alempaa ostohintaa (esim. Neste koronadipissä) b) ankkuroitunut liiaksi avausposition kurssiin ja jättänyt sen vuoksi monet lisäykset tekemättä (esim. Harvia). Kumpikin helmasynti sittemmin onnistuttu vähintään osittain selättämään ja opittu. :raising_hand_man:

44 tykkäystä

Jos yhtään lohduttaa, niin varmaan monella muullakin tullut hittiä salkkuun, ainakin huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa.Osareissa huipputuloksia osalla yhtiöistä ja silti kurssit dippaa. Kertoo ehkä jotain arvostustasoista🙂

6 tykkäystä

Hankin OSTn ja ostin koko kevään ajan sinne kaikella liikenevällä firmoja, joita ajattelin sitten kätevästi myyväni ja verottomasti voitoilla sitten uudelleen sijoittavani. Mutta en hankkinut ainuttakaan osinkofirmaa. Kevään osingot olisi ollut kiva uudelleensijoittaa mutta rahaa ei enää ollut ostaa niitä eikä hyvin tuottaneita firmoja halunnutkaan myydä eikä romahtaneita varsinkaan, kun odottelen niiden nousevan parin vuoden sisään kunnolla. Ei tainnut olla voittava strategia. OSTn edut menee täysin hukkaan.

Nyt pohdin vaihtaisinko vaikka kolmanneksen paikallaan junnaavista tai laskevista osakkeista seuraavan osinkokierroksen ajaksi johonkin huippuosinkoja jakelevaan firmaan ja sen jälkeen vaihtaisin osakkeet takaisin alkuperäisiin. Uusia ei ole varaa ostaa. En ole kuullut kyllä kenenkään tekevän näin joten taitaa olla virhe sekin…

1 tykkäys

Tämä on yhtä hyödyllistä/todennäköistä, kun sanoisi myyvänsä aina absoluuttisilla huipuilla ja ostavansa osaketta pohjilta takaisin. Tästä on verkko ja kirjallisuus pullollaan dataa tutkimuksista, että tuo osinkoratsastus ei ole kannattavaa. Et tiedä kuinka paljon kurssi putoaa osingon irtoamisen lisäksi (esim. mahdollisia negatiivisia uutisia osuu samoihin aikoihin tai kaikki ei osta irronneella osingoilla samaa osaketta takaisin.) ja koska tuo osinkodippi ostetaan kiinni… jos ostetaan.

16 tykkäystä

No niinpä tietysti, onneksi kysyin. Nyt itse asiassa muistan hämärästi iloiselta 90-luvulta tuttavan, joka osti osakkeita jopa lainalla yrittäessään juuri tätä. Ei mennyt hyvin…

No, täytyy sitten katsoa jos vaihtaisin johonkin hyvään osinkofirmaan pitemmälläkin aikavälillä. Ei voi muuta sanoa kuin että onneksi on Inderes :slight_smile: !

4 tykkäystä

Usein tekemäni virhe on, että olen myynyt liian aikaisin ja on jäänyt se paras tuotto saamatta. Toisaalta muutama osake on tehnyt siten, että sitten, kun olen istunut käsieni päällä ja malttanut olla myymättä, niin arvo onkin tippunut tasaisesti. Vaikeinta on osata ajoittaa myynti “oikeaan aikaan”.

5 tykkäystä

Jenkkiosakkeisiin sijoittaminen tänä vuonna ollut suurin virhe. Olen tietoisesti ostanut osakkeita, joiden valuaatio on mielestäni korkea. Jenkeissä vaan nuo valuaatiot voivat olla todella järjettömiä, joten hieman yritin kokeilla kepillä jäätä…tämä ei ole kyllä onnistunut ollenkaan.

Nyt taistellaan jo indeksiä vastaan! YTD painuu varmaankin n.~10% tuntumaan jenkkipörssin avauksessa :see_no_evil:. Paljon ollut turhia veivailuja ja myyntejä liian aikaiseen…omilla poiminnoilla olisi pitänyt päästä jo YTD +50%, mutta turhat liikkeet estäneet ylituoton tekemisen…ei voi olla kyllä omaan tekemiseen tyytyväinen, vaikka en isoja tappioita usko ottavani :man_shrugging:

27 tykkäystä

Harvia keissin sivuuttaminen. Koska tylsä sauna firma. :stuck_out_tongue_winking_eye::joy:
Onnea omistajille! :blush::sunglasses:

41 tykkäystä

ostin YIT:tä 2003. kurssi moninkertaistui. ja ei en myynyt huipulla 2007 vaan myin 2009 syksyllä. kaikki osakkeet ei ole buy & hold.

11 tykkäystä

Harvia on ollut hyvä case, mutta Peter Lynchia lainaten “You Can’t Lose Money On The Stocks You Don’t Buy”.

En pitäisi tätä virheenä, enemmänkin opetuksena et sitä tuottoa voi olla saatavilla myös sieltä, josta sitä odottaa kaikkein vähiten saavansa.

20 tykkäystä

Laitoin Twitteriin. Täyttä timanttia tuo sinun kommenttisi. Pitkään aikaan yksi ikimuistettavimpia juttuja. Tuottoa tosiaan voi löytää sieltä, mistä vähiten odottaa saavansa. Tämä pätee siihen ajatteluuni, että kannattaa satsata tarkoin valittuihin kohteisiin. Monesti pienimmät positiot tuottavat eniten. Voisiko pohdinnan alunperin tehdä niin, että ottaa näkemystä heti niihin mahdollisiin nousijoihin eikä arastele tai jätä välistä. Huom. Taustatyön merkitys.

Nimimerkillä: Kamux se vasta tylsä onkin. Saunassa sentään hikoilee​:blush::blush:

Itse aiheeseen. Minä olen vielä keväällä jatkanut virheiden tekoa. Ne piti lopettaa viime vuoteen. Pari uutta positiota eikä vanhojen lisäystä. No, josko loppuvuoden aikana saisi salkun valmiiseen kuosiin. Ja kyllä, virheitä tulee tehtyä vielä myöhemminkin. Ei ihmisyys minusta poistu.

13 tykkäystä