Osakesijoittaminen

Silmäasema Oyj -ketju

https://company.silmaasema.fi/fi/

https://company.silmaasema.fi/fi/suurimmat-omistajat
Suurimmat omistajat (28.02.2019)

  1. Coronaria Oy (22,43%)
  2. Intera Fund II Ky (16,68%)
  3. Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö (7,47%)

https://company.silmaasema.fi/fi/listautuminen

Silmäaseman pörssitaival on ollut vaikea ja osake on painunut selvästi listautumishinnan (6,90€) alapuolelle. Kasvutavoitteista on jääty ja verkoston nopea laajentaminen on kasvaneiden kustannusten myötä syönyt myös tulosta. Viimeisen puolen vuoden aikana yrityksen johdossa sekä johtorymässä on tapahtunut useita muutoksia, mutta suurimman huomion on saanut muutos omistuspohjassa.

Silmäaseman suurimmaksi omistajaksi on varsin nopealla tahdilla noussut Coronaria Oy, mikä nosti esiin spekulaatiot Silmäaseman mahdollisesta ostamisesta. Tammikuun lopussa Coronaria ilmoitti myyvänsä Coronaria Hoivan ruotsalaiselle Humana AB:lle 71 miljoonalla eurolla. Coronaria on muutenkin ollut aktiivinen yrityskaupoissa, minkä voisi ainakin rekrytointien puolesta olettaa myös jatkuvan. Coronarian omistuksesta löytyvät myös Medilaser sekä Coronaria Silmäklinikka.

Ote 3.3.2019 päättyneestä hausta:

Etsimme kokenutta, aktiivista ja innovatiivista Business Controlleria. Osaat muuttaa liiketoiminnan ja liiketoimintaympäristön analyysit käytännön toimiksi ja tunnet yrityskaupan periaatteet ja käytännöt.Keskeisintä työssäsi on auttaa liiketoimintaa tekemään parempia päätöksiä koskivatpa ne sitten myyntiä, tuotantoa tai yritysjärjestelyjä.

Intera Partners investoi Silmäasemaan vuonna 2014 ja jäi vielä listautumisessa suurimmaksi omistajaksi 16,68% osuudella. Intera Partners pysyi suurimpana omistajana 1.11.2018 asti kunnes Coronaria Oy nousi sen ohi. Exit-strategia ei tietenkään ole julkista tietoa, mutta todennäköisin ostajaehdokas löytynee jo omistajaluettelon kärjestä.

Silmäasema ei vielä ole Inderesin seurannassa, mutta keskustellaan täällä yritykseen liittyvistä aiheista.

2 tykkäystä

Jotenkin tuo Coronarian suuri omistusosuus (30% kohti menossa), strategiansa sekä Interan exitin ajankohtaisuus puoltaisivat selvästi sitä että Coronaria tulisi ostamaan tämän ulos pörssistä. Kauppalehdessäkin oli kuukausi pari takaperin juttua aiheesta.

Kysymys kuuluukin, odottaako Coronaria että osaketta poljetaan vielä alemmas jolloin saisivat lunastettua halvemmalla? Osake pyörinyt tossa vitosen päällä ostohuhujen jälkeen ilman isompia liikkeitä eli ostohuhut ei ainakaan saaneet karvalakkeja ihmeemmin liikkeelle. Joutuuko Intera ottamaan tästä turskat, olisi melkein 40% preemio nykykurssiin jos saisivat edes listautumishinnan myydessään.

Onko foorumilla joku muu perehtynyt keissiin syvemmin, mielelläni kuulisin mietteitä tästä

Intera listasi tämän hirveään hintaan pörssiin ja omisti ennen listautumista lähemmäs 70 % osakkeista. Osti Fennicalta tämän vuonna 2014. En usko, että Intera on mitään turskaa ottamassa. Aika kämänen ipo, kuten yleensä nämä pääomasijoittajien lanseeramat. Liikevaihtoa vain oli paisutettu ja laitettiin pörssiin hirmu hinnalla.

“Silmäaseman osakkeen alustava hinta annissa on 6,20-7,60 euroa osakkeelta. Tämä antaa yhtiön markkina-arvoksi 92-105 miljoonaa euroa.” -Arvopaperi

“Suomalainen pääomasijoittaja Intera Partners ostaa Silmäasema Fennica -konsernin osake-enemmistön. Intera Partnersin osakas ja hallituksen puheenjohtaja Tuomas Lang kuvailee kauppasumman olevan “kymmeniä miljoonia euroja”. Summa on lähempänä 50:tä kuin 100 miljoonaa euroa, Lang sanoo Taloussanomille . Tarkkaa summaa hän ei paljasta.” -Taloussanomat

Coronarian positiosta silmäasemassa on kirjoitettu aika paljon. Mielestäni oheinen artikkeli tiivistää tilanteen aika hyvin:

Coronaria itse on kommentoinut asiaa aika niukasti:

Mielenkiintoista kokonaisuuden kannalta on Coronarian hoivapalveluiden myynti:

Humanan ja Coronarian välinen kauppa on vielä KKV:n käsittelyssä:

2 tykkäystä

Silmäaseman Q1 osavuosikatsaus:

1 tykkäys

Unohtui aiemmin linkata tämä tänne:

Antaisin aika suuren todennäköisyyden sille, että Silmäaseman omistuspohjassa nähdään suurempia muutoksia vielä tämän vuoden aikana.

3 tykkäystä

Hallituksen pj ostoksilla:

Volyymi: 475 Keskihinta: 5,3 EUR
Volyymi: 1 633 Keskihinta: 5,28838 EUR
Volyymi: 17 892 Keskihinta: 5,42366 EUR

Tuplasi omistuksen 40.000 osakkeeseen.

1 tykkäys

Toimarikin kävi ostoksilla

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/silmaasema-oyj-silmaaseman-uusi-strategia-ja-paivitetyt-taloudelliset-tavoitteet

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/silmaasema-oyj-silmaasema-oyjn-puolivuosikatsaus-11-3062019-silmaaseman-liikevaihdon-ja

Tänään muuten ensimmäistä kertaa Silmäaseman tulosjulkkari(H1’19) inderesTV:ssä suomeksikin vielä ;D tulee katsottavaksi suunnilleen kello 12:30 https://www.inderes.fi/fi/videot/silmaaseman-tiedotustilaisuus-h119-pe-168-kello-1230

3 tykkäystä

Coronarian omistus yli 30%, tekee pakollisen ostotarjouksen lopuista osakkeista hintaan 6 e. Mahtaakohan mennä läpi :slight_smile: Listautumishinta taisi olla yli 7 e.

Ihmettelinkin aamulla, kun tarjoustasoissa oli 10milj. Osakkeen toimeksianto 6 euron hintaan.
Tämä selittänee asian.

Coronaria Oy on 16.8 annetun liputuksen (32,62%) jälkeen onnistunut kasvattamaan omistustaan vain marginaalisesti 33,21%:iin. Vahvasti näyttää siltä, että tässä on kyseessä ei-niin-ystävällismielinen hankinta, jossa keskihintaa yritetään polkea mahdollisimman alas ja ostot suoritetaan portaittain. Pidän erittäin epätodennäköisenä, että tämä ostotarjous menisi läpi ja pidän todennäköisenä sitä, että tullaan näkemään vielä vähintään yksi ja mahdollisesti jopa kaksi ostotarjousta tämän jälkeen.

  1. Ostetaan kaikki mitä halvalla saadaan, kuitenkin tarpeeksi, että saadaan “myrkytettyä” osakekanta ja karkotettua muiden potentiaalisten ostajien ostohalut.
  2. Korotetaan ostohintaa vain sen verran, että saadaan tarvittava omistusosuus pakollisen tarjouksen laukaisemiseksi mahdollisimman alhaisella tarjoushinnalla.
  3. Ostetaan pakollisesta tarjouksesta ja markkinoilta kaikki mitä kyseisellä hintatasolla irtoaa
  4. Valmistaudutaan seuraavaan pakolliseen ostotarjoukseen (yli 50%:n omistusosuus) korotetulla ostohinnalla. Joko (A) asetetaan kunnon tarjoushinta, tai (B) jatketaan lypsämistä ja uusitaan kohta 3.
  5. Mikäli mennään pitkän kaavan kautta (B), niin vasta tässä vaiheessa lähdetään hakemaan arvostusta, jolla Silmäasema siirtyisi kokonaisuudessaan Coronarian omistukseen.

https://company.silmaasema.fi/fi/suurimmat-omistajat

Silmäaseman hallitus ei suosittele osakkeenomistajille Coronarian ostotarjouksen hyväksymistä. Tämä kai oli odotettavissa, koska preemio alhainen.

1 tykkäys

Olisikohan 2020 heinä/elokuussa seuraava yritys? Voi tietenkin olla aiemminkin jos tästä irtoaa vain todella pienet prosentit.

Inderes aloitti Silmäaseman seurannan:

2 tykkäystä

Ei näytä ostotarjous maistuvan:

http://www.globenewswire.com/news-release/2019/09/12/1915062/0/fi/Silmäasema-Oyj-Coronaria-Oy-ilmoittaa-vastaanottamiensa-hyväksyntöjen-määrän-olennaisesta-muutoksesta-koskien-julkista-ostotarjousta-kaikista-Silmäasema-Oyj-n-liikkeeseen-laskemist.html

Tarjouksentekijä on Ostotarjouksen ehtojen mukaisesti sitoutunut ilmoittamaan Ostotarjouksen ehtojen mukaisesti vastaanottamiensa pätevien hyväksyntöjen määrän olennaisista muutoksista viikoittain. Tämän tiedotteen ajankohtana osakkeenomistajat, jotka edustavat yhteensä noin 6,3 prosenttia Silmäaseman osakkeista ovat hyväksyneet tai ovat antaneet Ostotarjouksen alkamisen jälkeen tietyin tavanomaisin ehdoin peruuttamattoman sitoumuksensa hyväksyä Ostotarjous sen ehtojen mukaisesti. Yhdessä Coronarian jo omistamien osakkeiden kanssa (mukaan lukien noin 1,5 prosenttia Silmäaseman osakkeista, jotka Coronaria on ostanut tarjoushinnalla markkinoilta tarjousasiakirjan julkistamisen jälkeen) tämä edustaa yhteensä noin 40,2 prosenttia Silmäaseman kaikista osakkeista.

1 tykkäys