Osakesijoittaminen

Smart Eye - Eye tracking from Sweden

Tällaista vastausta odotinkin.

13 tykkäystä

Kiitos @Arimatti_Alhanko

Tämä vahvistaa viitteitä sen osalta, että DMS tulee kokonaisuudessaan leviämään aina valitulle platformille. Eli nykyinen olettamus vahvistui. Käytännössä siis tämä 5900MSEK on todennäköisin vaihtoehto nykyisellä tiedolla. (plus kaikki tulevat platformit päälle)

Tuohan tarkottaisi redinkin analyysin mukaisesti 5900 MSEK / 7 vuotta = 840MSEK liikevaihtoa vuodessa pelkästään nykyisistä platformeista.

Tämä vahvistaa entisestään keissiä. HILLOTOLPPA ON TULOSSA.

Tämä myös linjassa Redin raportin / historian kanssa. Siellä odotetaan lähikvartaaleina palauduttavan takaisin 50MSEK per quarter eli 200MSEK per vuosi OPEX.

Suuret kiitokset Arimatille. Tällaisessa keississä ollaan mielestäni sijoittamisen sweet spotissa. Toki katson puolueellisten lasien läpi, mutta kun tarjotaan skaalautuvaa mini-kuuttia hyvällä näkyvyydellä, halvalla hinnalla ja avoimella johdon kommunikoinnilla niin take my money.

Ps. Qt:n EV/EBIT tälle vuodelle 80 ja ens vuodelle 50.

61 tykkäystä

@Arimatti_Alhanko
Kiitos ja kumarrus.

Haluaisitko selventää miten sait järjestettyä ko. puhelun? Oletko instikkasijoittaja tms? Nimi ei soita itselle kelloa :slightly_smiling_face:

9 tykkäystä

Kiitokset @Arimatti_Alhanko suunnattomasti tästä haastattelusta ja sen jakamisesta tänne! Auttaa tällaisen rivisijoittajan elämää huomattavasti :slight_smile:

Lupaavaltahan tämä vaikuttaa ja käytännössä käsitys ja luotto vain paranee päivä päivältä. Eikä tuo tämänkään päivän valuaatio tunnu kovalta kun tuota todennäköistä hillotolppaa ajattelee. Käytännössä yhtiön bear-skenaarioillakin saadaan jo oikein hyvä tuotto-odotus vuosiksi :slight_smile: Kelpaa istua kyydissä, lisääkin pitäisi vielä melkein ottaa.

35 tykkäystä

@Arimatti_Alhanko Johtavaa duunia! Huomaa että foorumilla melkoisia tekijämiehiä ja -naisia. :+1:

15 tykkäystä

Täältä Glassdoorista löytyi aika mielenkiintoinen lähde Seeing Machinen työntekijöiden näkökulmasta. Pienellä varauksella näihin kirjoituksiin täytyy suhtautua, sillä monet näistä saattaneet saada kenkää, kirjoitella useita negatiivisia arvioita jne.

Tämä osui kuitenkin silmään 2020 syyskuulta:
“Outdated technology, desperately trying to pretend it is the world leader. Terrible management who seem like they are just attempting to cash in before the company runs out of money. The entire business plan is built around hope, even though that hasn’t worked for the last 10 years.”

20 tykkäystä

Tuo kuulostaa tietenkin erittäin hyvältä. Kyllä näissä melkein aina osa totuutta on mukana. Osuu Seeingin dw-kehitykseen. Tosiasia on, että kilpailutilanne vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä SE:n kannalta. Muilla homma vaikuttaa olevan aika vaiheessa.

2 tykkäystä

Paljon on hyviä laskelmia tehty ketjussa. :pray:Osakekohtaisen tuloksen kehitys mallintaminen on erittäin kiinnostavaa. RE ennustaa 2022 2.1sek ja 2023 19.0sek. Miten epsin kehitys tuosta voisi jatkua base-skenaariossa?

Jos eps jatkaa reilua kasvua (esim. 30% p.a.), peg-luku v.2023 heiluu 0,3 tasossa (9/30). Yleensä peg-lukua 1,0 pidetään neutraalina. Laadukkailla kasvuyhtiöillä, esim. Reveniolla ja Admicomilla, peg huitelee vähintään 2:n paikkeilla.

7 tykkäystä

Kun ensimmäistä kertaa tutustuin firmaan, niin tein yksinkertaisen laskun:
DW:n väitetty arvo /7 *30% ebit *pe10. Tulos: screaming buy (kurssi tasolla ~120 sek). RE ja @Arimatti_Alhanko huomattavasti pidemmälle menevät analyysit ilokseni tukevat tätä näkemystä.

Nyt herääkin kysymys, miksi nykyinen kurssi on kaukana edellä mainittujen (RE ja Alhanko) base skenaarioista? Haarukoin muutaman vaihtoehdon:

  1. Sijoittajat (keskimäärin) lyhytnäköisiä
  2. Yrityksellä/johdolla ei trackiä kannattavasta kasvusta. Ts pitää luottaa johdon sanaan DW arvosta ja siitä että bisnes skaalautuu ja luvut ei (vielä?) seuraa yhtiön väitettyä kehitystä.
  3. Muu RE:lle ja meille täällä foorumilla tuntematon riski, jonka suuri sijoittajamassa osaa hinnoitella oikein (epätodennäköinen).
  4. Joku muu, mikä?

Muilla ajatuksia aiheesta?

12 tykkäystä

Kiitos @Piit erittäin mielenkiintoisesta infosta.

Ainakin itsellä on skeptinen suhtautuminen SEE johtoon, koska käyttivät syyskuun pitchissään melko harhaanjohtavaa (liian optimistista) materiaalia. Peräkkäisenä päivänä eri tapahtumassa taas Smartin CEO:lla oli pitchissään mielestäni oikeansuuntaiset arviot automotiven tilanteesta nyt ja jatkossa.

Eli nyt on ainakin kaksi varovaista signaalia SEE johdon toiminnasta. Ei välttämättä vielä tarkoita mitään isoa.

4 tykkäystä

Itse ajattelen ainakin kaksi asiaa:

  • Sijoittajien lyhytnäköisyys, kuten RE raporteissakin on vakiolauseena mainittu

  • Yhtiön koko, eli 7 miljoonaa liikevaihtoa tänä vuonna tekevää firmaa ei kovinkaan moni jaksa kolata. Instituutioista kaikki eivät edes pääse tähän kokoluokkaan (pl. erikoissijoitusrahastot jne).

Se on kuitenkin TÄRKEÄTÄ huomata, että instituutioanti meni ERINOMAISESTI läpi. Se kertonee siitä, että ne jotka pääsevät sääntöjensä puitteissa tähän mukaan ovat hyvin kiinnostuneita.

16 tykkäystä

Oma käsitykseni on, että p/s on tällä hetkellä kallis, joka painaa kurssia. Arvostus saa ison tuen forward pe:n kautta v.2023, jolloin pe on vain 9,5. 3 vuoden päähän katsominen on kuitenkin pitkä aika sijoittajalle.

RE perustaa v. 2023 -ennusteen kuitenkin mielestään hyvin ennustettaville design winneille ja niiden tuloutumiselle, jolloin v.2023 ennuste on perusteltu selkänoja arvostukselle RE:n mielestä.

Edit: Tässä casessa on tarjottu ostopaikkaa poikkeuksellisen myynnin jälkijättöisen tuloutumisen kautta. Putkessa on paljon hyväkatteista tilausta, joka ei näy vielä liikevaihdossa ollenkaan.

7 tykkäystä

Toivottavasti tulevaisuuden kasvu suunnitelmat ei olennaisesti perustu vain autojen myyntimäärän kasvuun, vaikuttaa jännältä että tämä muutaman prosentin vuosikasvu on se mihin (räjähdysmäinen)kasvufirma haluaa päästä kiinni.

Mutta oli kyllä mainio ja luottamusta herättävä haastattelu kaikinpuolin, paljon kiitoksia!

5 tykkäystä

Lyhyt näköistä porukkaa, pe “atm jotain tuhat” ja vaikea ymmärtää DW tuloutumisen varmuutta rahaksi.

Eipä siinä, kyllä itteäkin välillä mietityttää et voiko tämä olla totta? Mutta isolla omistuksella mennään ja luotan keissiin.

5 tykkäystä

kyllä itteäkin välillä mietityttää et voiko tämä olla totta?

Kyllä tämä vähän liian hyvää on ollakseen totta, mutta nautitaan nyt ehkä hyvinkin poikkeuksellisesta tilanteesta. Yleensä ei tarjota ostopaikkaa näillä ennuste-tunnusluvuilla ja näkymillä vaan hypeä on jo kurssissa ja sitten harmitellaan kunpa olisi päässyt kyytiin ajoissa. Korkea P/S tässä taitaa tämän nyt mahdollistaa.

1 tykkäys

Kuten olen pari kertaa kirjoitellut ei niitä Design winejä turhaan anneta, se on osoitus toimivasta teknologiasta joka menee platform testiin. Vähä kuin FDA hyväksyntä lääketeollisuudesss, mutta design winin jälkeen odotellaan hiukan että Tier1 varmistaa toimivuuden.

8 tykkäystä

vaikuttaa jännältä että tämä muutaman prosentin vuosikasvu on se mihin (räjähdysmäinen)kasvufirma haluaa päästä kiinni.

Tässä casessa on täysin poikkeuksellista se, että yhtiö voi päästä hyvin lyhyessä ajassa kiinni koko automarkkinan volyymiin. Yleensä yhtiöt kipuavat markinaosuusportaita askel kerrallaan jo olevalla markkinalla.

Tähän perustuu yhtiön huikea potentiaali jo lähitulevaisuudessa. Se on kyllä etu eikä haitta jos saavutetaan nopeasti markkinan rajoja. Siinä vaiheessa pitää vain olla sitten uudet tämän alan sovellutukset putkessa jolla kasvua saadaan jatkumaan.

7 tykkäystä

Tämä ero johtunee siitä, että smartin kalvoissa on kuvattu seur. 24kk eteenpäin olevia DMS-kilpailutuksia (niiden arvo). 24kk ajanjaksoa kuitenkin osarissa tarkennettiin 2023 asti, eli käytännössä 24- 36kk sisällä tapahtuu. Tuo tuleva 10bn sek kokonaisuus on luokkaa 1/3 koko automotivesta DMS osalta. Siihen lisättynä nykyinen 5.9bn niin on toi sun arvio.

Käytännössä siis nyt pitäisi olla hanskassa 5.9bn sek platformeilla, ja tuosta tulevasta 10bn sek kakusta sitten pitäisi laskea joko sun base (50% osuus) tai bull (65% osuus). Eli base 5.9 + 5.0 ~ 11bn sek tai bull 5.9 + 6.5 ~12.5bn sek. Tämä siis skenaariosi mukaan olettaen, että Smart saa Design Winnejä kuvaamillasi osuuksilla.

Näistö tulisi 7v jaksolla 1570m sek (base) tai 1785m sek (bull) liikevaihtoa vuosittain…

Sulla tarkastelujakso oli siis 2026 asti. Kun tosiaan 2023 alkava kilpailutus puuttuu smartin kalvoista. Suomeksi: ton 10bn/36kk jälkeen tulee lisää kilpailutuksia. Redin arvion mukaan DMS tuottaa aina 24kk sykleissä 10bn lisää kilpailutuksia: ” Another reflection is that we will enter a steady state where about 1/7 of all volumes are renewed each year, on average, which would mean SEK ~10 bn in play every 24 months (on today’s price levels).”

Ymmärtäisin tämän jotenkin niin, että:

  • 2021-2023: pelissä 10bn sek (pelkkä DMS)
  • 2023-: pelissä 10bn sek 24kk sykleissä (DMS) plus siihen päälle kaikki se mitä OMS tuottaa (optio)

Olenko oikeassa? Eli 2023 alkaen seuraava kilpailutuskierros selittäisi eron sun ennusteen ja Smartin kalvojen välillä. Tästä olen aika varma.

Lisäys: Redin base-skenaario taitaa odottaa noin 35% markkinaosuutta, vaikka yhtiön oma tavoite on vähintään 40. Redin base-skenaario on siis huomattavasti alempi kuin Alhangon base (50%).

19 tykkäystä

Itseäni siis mietityttää millä kertoimilla tätä arvostetaan siinä vaiheessa kun 100% uusista autoista sisältää DMS järjestelmät, eikä uusia ja merkityksellisiä aluevaltauksia ole näköpiirissä. Ja tuleeko tästä osinkokone siinä vaiheessa jo.

Toki tuo muutaman prosentin markkinakasvu on absoluuttisesti isoa, mutta luulisi että isommaksi riskiksi yhtiön johto näkisi ettei yhtiö pysty merkittävästi laajentumaan muille sektoreille tms., eikä sitä ettei autoala enää kasvaisikaan tuota muutamaa % vuodessa.

Järjettömän massiiviset lopputuote määrät taitaa olla vain keskiössä, jotta päästäisiin merkittävään liikevaihtoon (vertaa QT). Eli vaikka saisi 1000e / lentokone, niin jäisi se silti pahasti tuon “auto-sektorin” tuotoista.

Mutta siis, pointtini oli edelleen, että miksi johto ei maininnut että “suurin riski on ettei me voiteta markkinaa junissa, ratikoissa, lentokoneissa ja laivoissa näitten autojen jälkeen”, vaan vastasi “suurin riski on ettei automarkkina kasva paria prosenttia”.

5 tykkäystä

DMS:hän on tulossa myös juniin, ratikoihin, lentokoneisiin, jne.

3 tykkäystä