Smart Wires Technology Ltd – sähköverkkojen optimointiratkaisuja

Tällaiseen toukokuussa Ruotsiin listattuun tulevaisuuden lupaukseen tuli törmättyä, kun muutamat olivat Nomad Investiä (lukusuositus) tän kanssa peesailleet. Aattelin sit itsekkin nopeasti tutustua firmaan ja laittaa samalla ketjua pystyyn tästä kiinnostuneille. Alla lyhyt esittely firmasta parin tunnin tutustumisen jälkeen.

Firman liiketoiminta

Smart Wires on hieman yli kymmenisen vuotta sitten perustettu, aiemmin lähinnä jenkkilässä vaikuttanut firma, joka on kuitenkin viime vuosina laajentanut myös esim. Eurooppaan, Australiaan ja Etelä-Amerikkaan. Smart Wires erikoistuu otsikon mukaisesti sähköverkkojen optimointiratkaisuihin ja heidän päätuotteenaan on SmartValve-niminen sähkövirran hallintamoduuli (”MPFC”, modular power flow control), jota he tarjoavat pääasiassa sähkölaitoksille. Näiden moduulien tavoitteena on hyödyntää paremmin tämänhetkisiä sähköverkkoja ohjaamalla sähköä ylitarjonnan alueilta alitarjonnan alueille. Moduulit asennetaan suoraan nykyiseen sähköverkkoon ja ne ovat melko nopeasti siirrettäviä. Alla oleva kuva havainnollistanee hyvin moduulien logiikkaa.

Firman liiketoimintaan kuuluu siis näiden moduulien myynti sekä asennuspalvelut. Historiallisesti laitteiden myynti on edustanut 90% liikevaihdosta ja asennus/konsultiointi yms. on ollut n. 10% liikevaihdosta. Tulevaisuudessa liikevaihto-mix tulee yrityksen mukaan kuitenkin muuttumaan ja asennuksen/huoltojen/lisensointien yms. osuus tulee kasvamaan. Tähän mennessä suurin yksittäinen sopimus on tehty brittiläisen National Gridin kanssa ja sopimuksen koko on arviolta $36M. Tämä kattaa viiden National Gridin ala-aseman varustelun SmartValve-tuotteilla.

Markkinat ja kilpailutilanne

Sähkömarkkina on tällä hetkellä suuressa murroksessa, kun uusiutuvat energianlähteet ovat korvaamassa kovaa vauhtia vanhoja fossiilimuotoja samalla kun sähkön kokonaistarvekin kasvaa. Vanhat sähköverkot eivät kuitenkaan ole tarpeeksi tehokkaita ja muuntokykyisiä tuleviin tarpeisiin ja Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) arvioikin, että vuoteen 2030 mennessä 47% sektorin investoinneista kohdistuu juuri sähköverkkojen modernisointiin. Uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö tuottaa lisää ongelmia tähän yhtälöön, sillä sen lisäksi että jo itse sähkön kysynnässä on suuria eroja läpi päivän ja vuoden, uusiutuvan energian tuotanto on itsekkin kausittain vaihtelevaa. Tämä vaatii entistä enemmän sähköverkon muuntautumiskykyä erilaisiin kysyntätilanteisiin.

Sähköverkon markkinan koon uskotaan Bloombergin mukaan kasvavan vuoden 2020 $250B:stä noin $360B:iin vuonna 2030. Pidemmällä aikavälillä (2050) markkinan koon ennustetaan olevan yli $600B. Tästä markkinasta Smart Wiresin TAM on tällä hetkellä n. $15B. Alla olevasta kuvasta näkee heidän omat ennusteensa TAM:n kasvusta tulevaisuudessa.

Smart Wiresin itsensä mukaan heillä on uniikki tuote, joka on kilpailijoitaan esim. tehokkaampi, halvempi ja käyttää modernimpaa tekniikkaa. Alla vielä lyhyt vertailu SmartWiresin ja muiden jo olemassa olevien tuotteiden välillä, minkä perusteella SmartWiresilla olisi suurta kilpailuetua:

Taloudelliset luvut ja tavoitteet

Firma on vielä alkutaipaleella ja vasta kiihdyttämässä myyntiään, joten aiempien vuosien luvuissa tuskin on paljoa ihmeteltävää, kaikki on tulevaisuuden varassa. Vuonna 2021 firma kuitenkin tavoittelee jo $50M liikevaihtoa (2020: $15,4M), josta $12,2M (2020: $1,8M) saavutettiin ensimmäisellä kvartaalilla. Q1/2021 lopussa Smart Wiresilla oli $44M backlog ja koko ”pipelinen” arvo jopa kahdessa miljardissa. Nomadin blogissa oli maininta, että Smart Wires tavoittelee vuodelle 2025 jopa 12 miljardin pipelinea, mutta en itse onnistunut tälle lähdettä löytämään (huono googlailija selvästi).

Ensimmäisen kvartaalin lopussa Smart Wiresin käteisvarat olivat n. $24M ja velkoja firmalla oli n. $49M. Tämän jälkeen kuitenkin toteutettiin yli $100M suunnattu anti pörssilistautumisen yhteydessä (annin hinta 41.5SEK, tämän hetken kurssi 40SEK). Elokuun 19. päivä tulee ensimmäinen kvartaalikatsaus listautumisen jälkeen, jolloin näkee paremmin firman tämänhetkisen taloustilanteen ja myynnin kehittymisen. Yritys polttaa rahaa tällä hetkellä melko paljon, mutta luulisi noiden varojen riittävän parille vuodelle nyt ainakin. Ja firmalla on varmasti tavoitteena sillä välillä jo kääntyä voitolliseksikin.

Keskipitkän aikavälin taloudellisiksi tavoitteiksi yhtiö on luokitellut seuraavat:

  • n. $700M liikevaihto
  • yli 50 %:n bruttokate
  • yli 20 % :n käyttökate (EBITDA)

Jotta saataisiin vielä hieman käsitystä tämänhetkisestä arvostuksesta, niin tällä hetkellä firman markkina-arvo n. $450M. Vuodelle 2023 yksi analyytikko on ennustanut $220M myyntiä ja noin 13% EBITDAa. Vuoden 2023 P/E:ksi tulisi näillä ennusteilla noin 22.

Yhteenveto

SmartWires on houkutteleva melko varhaisen vaiheen peluri alalla, jossa uusiutuvan energian murros luo merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Firman tuote vaikuttaa olevan kilpailukykyinen ja se on jo voittanut muutamia sopimuksia itselleen. Ilman riskejä ei tietenkään tällaiset alkuvaiheen yritykset ole, mutta kaiken mennessä hyvin potentiaalia löytyy huimasti.

Itse en omista yrityksen osakkeita, mutta saatan ottaa position lähiaikoina.

Vuosikertomus 2020
Prospectus (119 sivua)

Pienenä side notena, että pörssiin listattu firma on kuitenkin holding-yhtiö, joka on rekisteröity Brittiläisille Neitsytsaarille. Täten (ellen väärässä ole) mahdolliset tulevaisuudessa jaettavat osingot laskettaisiin ansiotuloksi. Tämän yhtiön tapauksessa siihen tosin kuluu varmasti vuosia, joten tuskinpa sillä nyt on niin väliä.

80 tykkäystä
10 tykkäystä

Kappas, lisäkauppaa nykyiselle asiakkaalle :+1: Mites teollisuudessa yleensä liikevaihdon kirjaukset menee, “will be delivered to NGET in 2022” joten tuleeko ensi vuoden liikevaihtoon vai tälle vuodelle?

“There is no stupid questions, there`s just stupid people who ask questions”. - M. Garrison

2 tykkäystä

Miksi kurssi laskee kaupasta?

image

Kovasti näyttää myyntipuoli olevan kahden suuremman omistajan kätten jälkiä. Vaikka myynti kohdistuu juuri tähän tiedotteen ajankohtaan, en itse ainakaan nopeasti mitään negatiivista asiasta löydä :slight_smile:

5 tykkäystä

Voisi laittaa tämänkin yrityksen kevyeen seurantaan. En ole vielä kerennyt lukemaan yrityksen teknologiasta jne, mutta…

Täytyy tosiaan käydä tutustumassa esityksiin jos sellaisia löytyy, mutta tuo lainattu osuus kuulostaa äkkiseltään oudolta. Ilmeisesti päätuote on siis jokin laitteisto/komponentti, joka mahdollistaisi siirtokapasiteetin optimointia? Tästä ei tule minulle mieleen oikein muita mahdollisuuksia kuin erilaiset kompensaattorimenetelmät (sarja- ja rinnakkaiskompensaattorit), joista varmaan SSSC-tyyppiset, tai STATCOM-tyyppiset olisi nykypäivää, mutta kilpailuahan kyllä riittää tällä rintamalla isoilta tekijöiltäkin (Siemens, ABB…).

Käytännössä tuossa olisi kyse siitä, että siirtoyhteyden reaktanssia säädettäisi (esim. SSSC tapauksessa sarjakytketty kompensoiva jännite vaihesiirrolla) pienemmäksi tai suuremmaksi, joka vaikuttaa mm. jännitestabiiliuteen ja mahdollistaa loistehon siirtämisen pienennyksen. Tästä seuraa teoriassa “leveämpi kaista” yhteydelle, jolloin saadaan siirrettyä enemmän pätötehoa.

Toinen vaihtoehto olisi rinnakkaiskompensointi, jolla pyritään samaan tavoitteeseen tässä tapauksessa, mutta kompensaattorit olisi verkon kanssa rinnan ja käytännössä tuottavat tai kuluttavat loisia, eli käytännössä osallistuvat myös jännitestabiiliuteen ja vaikuttavat siirrettävän loistehon kautta kokonaissiirtokapasiteettiin.

Nopeasti oikoen tulee mieleen, että pitäisi osata laskea sijoituksien kannattavuutta ja osata arvioida tuleva hintakehitys laitteistolle. Laitteistoja alkaa olla jo monenlaista, joista verkkoyhtiöt (ilmeisesti lainatussa viestissä “sähkölaitoksilla” tarkoitettiin näitä?) valitsevat kustannustehokkaimmat. Tähän vaikuttaa myös tarvitaanko “hienojen” laitteitojen tuomaa muuta hyötyä, esim. sähkönlaadun hallinnan näkökulmasta.

Nämä on varmaan suunnattu joka tapauksessa isoille verkkotoimijoille, sillä reaktanssiin vaikutus alkaa ylipäätänsä korostua vasta suuremmilla jännitetasoilla, eikä esim. kaupunkijakeluverkoissa, saatika pienjänniteverkoissa. Tästä päästään taas siihen, että hajautettu ttuotanto on aika paljon, noh, hajautettuna ympäri verkkoja, eikä vain SJ-verkoissa, vaikka yksittäiset laitokset ovatkin suuremoia niissä. Tällöin siirtoyhteyksien kehityskin, tai parannus hajautuu eri operaattoreiden kesken ja esim. Suomessa ei välttämättä toimijoilla ole halukkuutta tai edes tarpeita tämänkaltaisille ratkaisuille.

Suomessa kantaverkossahan juuri näitä asioita on pohdittu pohjoisen siirtoratkaisuihin, mutta ehkä enemmnkin väliaikaisina ratkaisuina varsinaisille siirtoyhteyksille. Tällä hetkellä siirron mahdollistaa neljä 400 kV voimajohtoa, joiden lisäksi yksi uusi johto on rakenteilla. Olemassaolevien johtojen siirtokykyä parannetaan nyt nimenomaan rinnakkaiskompensoinnin avulla. Tähän ratkaisuun on päädytty nimenomaan kustannustehokkuuden vuoksi, eli edullisten komponenttien käytön valinnalla. Onko tässä mietitty kalliimpia SSSC-ratkaisuja? Varmasti. Mutta miksi ei olla päädytty niihin? Raha.

Olisi hyvä ja tarpeeen tuntea eri markkina-alueet, joiden avulla voi koittaa peilata ko. tekniikan potentiaalia ja lisäksi sitten se markkinan muu tarjonta, eli kilpailu. Uusiutuva energia kyllä tuo lisämaustetta tälle sektorille.

Täytyy koittaa jossakin vaiheessa tutusstua tämän yrityksen tekniikkaan ja ratkaisuihin ja katsoa onko siellä jotakin uutta ja kilpailukykyistä. Jos joku jo on tutustunut, niin kommentoikaa ihmeessä.

Fingrid lausunnossa oli oheisesti julkistettu:

“Päädyttiin selvityksessä mekaanisesti kytkettävään rinnakkaiskompensointiin, joka perustuu yksinkertaisempaan teknologiaan ja tehokkaampaan nykyisen laiteomaisuuden käyttöön. Ratkaisu on jopa 20 kertaa halvempi kuin moderni tehoelektroniikalla toteutettu rinnakkaiskompensointi

15 tykkäystä

Oma kompetenssi ei riitä kommentoimaan kuinka “ennennäkemätöntä” tarkalleen Smart Wiresin teknologia on, mutta tässä lainaus Prospectuksesta: “Smart Wires’ Smart Valve products are modular (non-fixed) SSSC devices installed at line voltage in series with line/cable.”

Eli vastauksena pohdintoihisi, niin Smart Valve olis liikuteltava sarjakompensaattori(?).

Juu kävin pikaiesti tutustumassa ja tosiaan kyseessä on SSSC, ts. staattinen tahtisarjakompensaattori. Näitähän on kyllä markkinoilla ja siinä ei ole mitään uutta, (olisiko näitä ollut jo luokkaa 2000-luvun alusta, ainakin lopulta) löytynyt jo markkinoilta pitkään, mutta tietenkin eri yhtiöt ovat kehitelleet näitä pitemmälle koska tehoelektroniikan hinnat ja kehitys on harpannut paljon vanhoista alkuajoista. Ts. hinnat on tullu järkeville tasoille, vaikka tekniikka paranee ja vastaa oleellisemmin eri sovellutuksiin.

SmartValven homma on ilmeisesti nyt sitten modulaarisuus ja skaalautuvuus. Eli ollaan kehitelty laitteisto, jota on saatavilla eri suuruuskokoluokissa skaalautuvasti (ihan sähköisiltä parametreiltaankin). Kiinnostaisi kyllä tietää kustannuspuolesta enemmän, muutoin tämä menee “kivaa uutta tekniikkaa uudessa kokoluokassa jne”, jotta voisi hieman peilata tämän hetken markkinatilannetta. Oletuksena on, että laitteistojen hinnat jatkaa laskua ja kilpailua kyllä löytyy enemmän kuin riittävästi. Kuinka paljon heidän liikevaihdosta jää tällä hetkellä viivan alle ja millaiset näkymät on lähitulevaisuuteen. Äkkiseltään ei kyllä vain jaksa innostua liikoja tuon alan sovelluksista, kun tuntuu että siellä kyllä tekijää löytyy. Joku yritysoston kohteeksi joutuminen voisi tuollaisessa keississä olla mukavaa.

edit. tässä pähkinänkuoressa yrityksen kulkua.

2019 nettotappiot $74M ja 2020 $63M.
Kassassa 2019 oli $29M, josta 2020 jälkeen $9M.
Välissä tehty antijärjesteltyitä ja nyt Q1 2021 jälkeen olisi ollut $23M.

Uutta rahaa pitäisi kipeästi saada, tai tuolta ei saada edes kehityskuluja katettua. Tuotteita on varsinaisesti vasta muutamia kait asennettu ja myyty ulos, eli ovat aika hintavia koska liikevaihto laitteista ollut 2019 luokkaa $8M ja 2020 $6,5M.

8 tykkäystä

Kannattaa nyt kuitenkin lukea aloituspostaus, listautumisen yhteydessä tehtiin suuri anti, joka ei vielä näy Q1 luvuissa (teksti liitetty loppuun). Tämän lisäksi löytyy kuva, jossa näytetään keksiprojektikustannuksen olevan $5-15M. Muistaakseni laskin, että tähän mennessä saatu liikevaihto olis ollut hieman pienempää. En nyt nopeasti muista mihin sen edes perustin. Osaat kuitenkin varmasti paremmin arvioida laitteen hintavuutta vrt. kilpailijat… samaisessa kuvassa väitetään muiden FACTS-laitteiden projektikustannuksen olevan $10-50M.

No jos tosiaan sen listautumisannin rahat ei vielä näkynyt luvuissa niin sitten kassatilanne voi olla parempi. Tosin, mistä olivat saaneet rahat Q42020 jälkeen, kun sitä oli tullut kuitenkin merkittävästi Q12021 raporttiin mennessä ja liiketoiminnasta se ei ole peräisin koska sitä rahaa on vain palanut tähän saakka. En pääse tähän hätään paremmin katsomaan lukuja, mutta noissa kuvaotteissa jossa luvut näkyy se voi löytyä, avattuja selostuksia en ole kerennyt lukemaan, enkä välttämättä ihan heti pääsekään.

“In February 2021, the Company entered into a new loan agreement with an existing lender
for an additional credit facility of $25,000,000 in gross proceeds and with maturity date of
January 2023.”

Tuossa selitys rahoihin, joilla kassaa kasvatettiin. Näkyy myös kassavirtalaskelmassa kohdassa “Proceeds from long-term debt”.

1 tykkäys

Strong growth continues
• First trading day on the Nasdaq First North Growth Market on 18 May 2021• Qualified pipeline increased to $2.3 billion
• Revenue of $10.2 million, +445%
• Gross loss of $0.5 million, +85% improvement; negative margin of 5%, +162% improvement
• EBITDA loss of $15.3 million; negative margin of 150%, + 567% improvement
• Fully diluted loss per share of $0.16, +50% improvement
• Orders between $15 million to $17 million received in August 2021 for projects with an existing customer
• Three patents approved and four new patent applications filed
• Completed delivery and commissioning of SmartValveTM projects across seven customer sites in H1 2021
• Added 17 new positions and strengthened Leadership team with 5 new appointments
• Announced 2022 HQ move to Research Triangle Park in North Carolina with State and County incentives (August)

5 tykkäystä

Eipä raportissa ihmeempiä, flättinä edelliseen kvartaaliin vertailtuna (paitsi kulut hieman kasvaneet). Kaikki velat maksettiin pois ja taskusta löytyy nyt n. $110M. Tällä kulutustahdilla nuo hupenee varmaan parissa vuodessa, mutta toivottavasti saataisiin solmittua uusia soppareita niin liiketoimintakin voisi joskus jotain tuottaa. Pipeline nostettu $2.3B arvoiseksi (oli $2.025B Q1 lopussa) ja targettaa kolmea miljardia vuoden päätteeksi. En tiedä sit millainen tä heidän “pipeline of qualified high propability deal” on. Tämän hetken kokonaisbacklogia ei mainittu, mutta taitaa olla siellä n. 50M.

2 tykkäystä

Joo backlog on 50 musd luokkaa. Omasta näkemyksestä kyse ei ole siitä onko tuote kilpailukykyinen tai onko sille aivan valtava tarve, vaan kuinka nopeasti hyvin konservatiivinen ala(sähköverkkoyhtiöt), jolla ei aina ole insentiivit olla mahdollisimman tehokas, ottaa näitä ratkaisuja käyttöön. Jos hitaasti, osakkeen omistaminen ei tule olemaan alkuunkaan niin mukavaa kuin jos homma saa vauhtia.

Olen vähän eri mieltä kuin edelliset siitä, että tuotteelle olisi suoraa kilpailua juuri siinä mitä se tekee tässä hinta- ja kokoluokassa. Enemmän kilpailu on luokkaa uusi siirtokapasiteetti ja sähkön varastointiratkaisut. Tästä on kyselty kilpailevienkin yhtiöiden työntekijöiden näkemyksiä. Suomi ei ole ihan parhaimmasta päästä markkinoita, vaan kiinnostavia ovat sähköverkot joissa on kymmeniä pullonkauloja.

Mutta tilauksissa pitäisi aika pikaisesti päästä 20-30 musd/neljännes ja siitä ensi vuonna vielä korkeammalle tasolle. Tässä on varmaan ketsuppipullo-ilmiö työssään. Mutta isoin riski on kuinka nopeasti tilauksia tippuu, koska kulut ovat melko suuret jo nyt. En usko, että kukaan tietää, missä tahdissa tullaan etenemään.

21 tykkäystä

SMART WIRES RECEIVES ORDER OF $23 - 20 million dollars FROM ISA TRANSELCA FOR PROJECT IN COLOMBIA

FRI, SEP 10, 2021 22:20 CET

Smart Wires Technology Ltd (“Smart Wires”) has received a Purchase Order from ISA Transelca for a grid expansion project in the Guajira – Cesar – Magdalena (GCM) region: FACTS devices to be installed in the Guajira – Santa Marta and Termocol (Bonda) – Santa Marta 220 kV circuits referenced in the Plan de Expansión de Referencia de Generación Transmisión 2020 – 2034 issued by the national planning agency (Unidad de Planeación Minero Energética) of the Energy and Mines Ministry in Colombia. The order will have a net revenue of approximately $23.3 – 20.0 million dollars and with energization date on Q3 2022.


Hienoa, että uusia soppareita julkaistaan! :partying_face:

10 tykkäystä

TRANSFORMATIONAL POWER FLOW CONTROL TECHNOLOGY UNLOCKS CROSS-BORDER ELECTRICITY CAPACITY IN SOUTHEASTERN EUROPE

https://news.cision.com/smart-wires/r/transformational-power-flow-control-technology-unlocks-cross-border-electricity-capacity-in-southeas,c3437013

Tuote pitäisi olla kunnossa. Kysymyksenä on, että kuinka tiukassa ketsuppi-purkki on tilauskannan suhteen :thinking:

6 tykkäystä

Smart Wiresilta Q3 ulkona:

The Company’s Key Business Events and Metrics for Q3 2021 include:

  • Qualified pipeline increased to $5B, new opportunities identified in existing markets

  • Revenue of $5.9M, +68%

  • Gross margin of 12%, +83 ppt improvement

  • EBITDA loss of $15.1M, $1.9M incremental loss driven by business investments

  • Fully diluted loss per share of $0.14, +54% improvement

  • 2021 full year revenue guidance of $38M - $42M

  • Backlog of $72M to be delivered Q4 2021 - Q4 2022

  • Orders between $36M to $42M received for projects in Colombia and the UK

  • Five patents issued, total of 59 patents granted for high value inventions

  • Completed delivery and commissioning of SmartValve™ projects across nine customer sites as of Q3 2021

Kvartaalin liikevaihto pettymys, marketscreenerin yhden analyytikon ennuste (Pareto?) oli $12M eli puoleen väliin jäätiin. EBITDA jäi hieman -$14M ennusteesta. Aiemmin tämän vuoden lv-tavoitteena oli $50M, mutta sitäkin laskettiin nyt heikon kvartaalin johdosta $38-$42M välille. Viimeiselle kvartaalille ennustetaan n. $10-$14M liikevaihtoa, jonka tulisi olla siis ihan odotetun mukainen. Tällä hetkellä backlog ensi vuodelle näyttäisi olevan n. $60M. Ainiin, tuo pipeline melkein tuplattiin $5 miljardiin. Pipelineen tosiaan merkitään kaikki mahdolliset hankkeet, joihin Smartin tuotteet voisivat sopia ja joista on joitain alustavia neuvotteluja käyty.

Eli kuten aika usein näissä kasvulupausyhtiöissä, niin jälleen tolppaa viedään pikkuhiljaa kauemmas. Kuitenkin tilauksia on nyt pari tullut ja toivottavasti tilauksia tulee vielä tämän vuoden puolella lisää.

11 tykkäystä

Alla vielä Q3-esitys:

Muutamia pointteja, kun tuon tässä kuuntelin:

  • Kuudennella slidella hyvä erittely SW:n ilmoittamasta pipelinesta. Suurin osa pipelinen lisäyksestä tullut siis “Identified opportunity”-osasta, joka lisätty pipelineen. Nämä ovat siis vain identifioituja mahdollisuuksia, johon SW:n tuotteet voisivat käydä, mutta alustavia keskustelujakaan ei ole vielä käyty. Toimitusjohtajan mukaan kuitenkin halusivat lisätä tämän, koska kuvastaa mielestään paremmin TAM:ia. Toteutuessaan suurin osa näistä (75 %) toteutuisi vuoteen 2027 mennessä. Amerikan osuus tästä 59 %, Euroopan 38 %. Aasiassa mahdollisuuksia, mutta vielä sinne ei ole kunnolla keskitytty (pl. Australia) joten sen osuus se loput 3-4 %.

  • Kyseisestä pipelinesta n. 4% eli $200M on “Advantaged”-vaiheessa, jolla on melko suuri todennäköisyys konvertoitua tilauskannaksi. “Advantaged”-osuus pitää sisällään siis tilanteet, joissa SW ei (vielä) ole voittanut tarjousta, mutta ovat saaneet palautteena olevansa vahvassa asemassa, elleivät jopa jo ensisijainen valinta.

  • Yksi projekti (arvo >$10M) siirtyi ensi vuodelle, joka johti lähinnä tähän FY2021 guidancen laskuun. Saattaa myös olla, että osa Q4:n toimituksistakin siirtyy ensi vuodelle. Tj mainitsi kuitenkin, että tämä olisi otettu huomioon ennusteessa, mutta heti seuraavassa lauseessa toteaa liikevaihdon olevan mahdollisesti alle $35M? Whhat? Miksi sit guidata 38-42…?

  • Q&A:ssa kysyttiin, että onko vuoden 2022 liikevaihto = backlog eli n. $60M. Vastauksena uskovat saavansa vielä ennen Q1 loppua uusia soppareita, joista voisi realisoitua lisää liikevaihtoa 2022 vuodelle. Ylipäätään tilauksesta liikevaihdon realisoitumiseen voidaan käyttää yleensä n. 12kk peukalosääntöä, mutta lyhyempiä ja pidempiä tapauksia on kuitenkin.

  • Nykymallinnusten perusteella break-even tapahtuisi noin parin vuoden kuluttua. Tarvitsevat suurinpiirtein $200M liikevaihdon tähän break-eveniin nykytiedon mukaisesti.

  • Ovat National Gridinkin kanssa keskusteluissa lisäsoppareista, jotka toteutuisivat 2-3v aikajänteellä.

  • Bruttokatteen haluttaisiin olevan yli 50 % seuraavan 3-5 vuoden kuluessa. Varmaankin lähempänä viittä vuotta. Volyymin kasvaessa kapasiteettia kyllä löytyy, joten kustannukset laskevat suhteessa hyvin. Näkyvyys kuitenkin vielä epävarmaa ja tällä hetkellä alussa alhainen hinnoitteluvoima, mutta toivovat sen paranevan kun tuote saavuttaa parempaa tietoisuutta.

9 tykkäystä

Keskustelun aktiivisuus on hiipunut kurssin myötä. Onko tullut alas muiden kasvuyhtiöiden mukana, vai onko myös uskon tuotteen käyttöönottoon hiipunut?

1 tykkäys

Kyllähän tässä SW:kin on päässyt osaksi tätä kasvuyhtiöiden laskevaa sentimenttiä. Tätä kierrettä lisää tietysti vähäinen tiedottaminen uusista sopimuksista, jotka toteutuessaan loisivat paremmin uskoa firman pitkän aikavälin potentiaalin toteutumiseen. Firmallahan on aika kova burn rate, jos nyt oikein muistan, eli olisi tärkeää saada nopeasti lisää tilauksia aikaiseksi. Nythän liikevaihdon odotetaan kasvavan n. $60M ensi vuonna eli sellaista vähän yli 50 % kasvua. Tämä on kuitenkin vielä melkoisen kaukana tarvittavasta break-even liikevaihdosta ($200M). Tällä hetkellä markkinoilla siis odottava tunnelma ja toivottavasti SW pystyy sopimuksin näyttämään jatkossa paremmin potentiaaliaan. Itse myin seurantapanokseni 33SEK ja 25SEK tienoilla. Seuraan kuitenkin sivusta ja toivon todella Smartille onnistumisia.

2 tykkäystä