Springvest - Kasvun ponnahduslauta

Tiedotteeseen tuli pieni korjaus, tässä linkki korjattuun versioon:

2 tykkäystä

Seuraavassa vähän operatiivista pohdintaa. En tiedä tavoittaako foorumin kautta Akia, mutta jossei tavoita, niin @Antti_Luiro ota ihmeessä aihe Akin kanssa puheeksi ja tule kertomaan tänne mietteet.

Olisiko Springvestillä mahdollisuutta tarjota rahoituskierroksia liukuvaa pre-money valutaatiota, joka määrittyisi sen mukaan, miten hyvin kierros onnistuu?

Mikäli ei ole, niin pystyisittekö tarjoamaan sijoittajille sijoitussitoumus-tyyppistä vaihtoehtoa, jossa tulee ns merkintävaraus, joka muuttuu merkinnäksi, kun kerätty rahamäärä on sijoitusten/varausten osalta tietyllä tasolla? (Sijoittaja voisi päättää tason)

Pohdin ja kysyn näitä siksi, että nykyisin kun Springvest järjestää useimmiten nollasta lähteviä monien miljoonien kokoisia rahoituskierroksia, saattaa syntyä helposti kaksi tilannetta:

  1. Sijoittaja tekee kierroksen alkuvaiheessa sijoituspäätöksen perustuen täyteen menevään kierrokseen. Mikäli kierros sattuu jäämään kauas täydestä ja lähelle minimiä, vaikka pre-money on sama niin sijoituskeissi todennäköisesti aivan toinen kuin täyteen menneellä kierroksella.

  2. Ylemmästä johtuen yhä useampi sijoittaja saattaa jäädä vain tarkkailemaan kierroksen etenemistä, jolloin voi syntyä ns. tiedostamaton ”massa-odotus”, jossa jokainen sijoittaja odottaa muiden odottajien merkintöjä.

Vai oletteko itse keksineet näihin jo jotain?

2 tykkäystä

Sisäpiiritieto: Springvest Oyj:n portfolioon kuuluva Finbiosoft Oy myydään

12.3.2024 19:30:35 EET | Springvest Oyj | Yhtiötiedote

Sisäpiiritieto: Springvest Oyj:n portfolioon kuuluva Finbiosoft Oy myydään

Springvest Oyj:n portfolioon kuuluvan yhtiön Finbiosoft Oy:n (”Finbiosoft”) osakkeenomistajat ja lääketieteen laboratorioiden ja diagnostisten yritysten tiedonhallintaratkaisujen toimittaja BYG4lab (”Ostaja”), ovat 12.3.2024 allekirjoittaneet sopimuksen Finbiosoftin koko osakekannan ostamisesta (”Yrityskauppa”) Growth Buyout -sijoituksia tekevän pääomarahaston Keensight Capitalin tuella.

Springvest on järjestänyt laboratorioiden laatuun erikoistuneelle ohjelmistoyritykselle Finbiosoftille oman pääoman ehtoiset rahoituskierrokset vuosina 2015 sekä 2018, joissa Finbiosoftille on kerätty rahoitusta yhteensä 3,09 miljoonaa euroa.

Yrityskauppa pyritään toteuttamaan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen aikana. Toteutettavalla kaupalla on noin 0,3 miljoonan euron positiivinen nettovaikutus Springvestin taloudelliseen asemaan. Springvestille suoritettava kauppahinta kirjataan Springvestin soveltaman käytännön mukaisesti suoraan Springvestin omaan pääomaan.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=bf57747f17664e2590bfb33888bdf4529&lang=fi&src=listed

7 tykkäystä

Tässä kommentti :point_down:

Irtautuminen on Springvestille hyvin pieni ja valuaatio osui absoluuttisin luvuin lähelle meidän yhtiölle karkeasti haarukoituun nykyarvoa, joten sillä ei ole käytännössä vaikutusta osien summaan. Exit-aktiviteetin kannalta tämä on tietysti hyvä merkki, vaikka odottelenkin vielä IPO-aktiviteetin piristymistä ja sen mukana laajemman exit-markkinan kääntymistä selvemmin parempaan vireeseen.

4 tykkäystä

Tiedotteen perusteella onkin tulkittavaa, tarkoittaako noin +300k nettovaikutus taloudelliseen asemaan kassavirtana, joka nykyinen tasearvo + 300k vai pelkkä 300k.

1 tykkäys

Samaa pähkäilin :slight_smile: sain vastauksen yhtiöltä että vastaus on tuo jälkimmäinen, eli nettovaikutus vastaa odotettuja myyntituottoja vähennettynä myyntivoittoveroilla, eli tuon 0,3 MEUR:n verran pitäisi tulla kaupasta Springvestin kassaan nettona rahaa. Tämä oli yhtiön ensimmäinen irtautumistiedote pörssissä, nyt on jatkon kannalta selkeämmät sävelet näiden tulkintaan :+1:

4 tykkäystä

Toisaalta emme taida saada yhtiökohtaisiin tasearvoihin prilianttia näkyvyyttä, joka voi periaattessa yhtiön näkemyksen mukaan olla vaikka nolla. :face_with_monocle:

2 tykkäystä

Näimpä. Omistajien kannalta tärkeintä on tietää paljonko irtautumisesta tulee nettona käteistä, eli sikäli tämä tiedotustapa on looginen. Tiedotteen muotoilu vain jätti tähän tällä kertaa tulkinnan varaa.

3 tykkäystä

Mites tuota yhtiökokouksen päätöstä osingoista ja vapaan pääoman jakamisesta nyt tulkitaan? Valtuutus on että ”enintään”, joten eivät kai ne nyt alaa sentään rahoja jakelemaan?

1 tykkäys

Tähän jäikin vastaamatta - eli valtuutus osingonjakoon on yhteensä enintään 0,15 €/osake, mikä voidaan jakaa yhdessä tai useammassa erässä. Käytännössä odottaisin koko tuon summan tulevan jakoon, summa on n. puolet nettokassasta eikä yhtiöllä pääomatarpeita käytännössä juuri ole. Viime vuonna osinko jaettiin elokuun lopussa.

2 tykkäystä

Solar Foodsille toinen kierros lyhyen ajan sisään (edellinen 8 MEUR tehtiin syksyllä) :point_down: näyttää täyttyvän rivakasti, puolivälissä mennään ja pari päivää vasta kierros ollut auki.

Selkeästi yhtiövalinnan onnistumisesta riippuen kysyntää riittää näihin suurempiinkin kierroksiin. Viimeisestä 10:stä toteutuneesta kierroksesta 5 on merkitty maksimirajaan asti, muut ovat ylittäneet minimirajan mutta jääneet n. 20-70 %:iin maksimista.

3 tykkäystä

Todella mielenkiintoista miten huonoihin tuotteisiin joilla on hyvä tarina kanavoituu valtavasti rahaa kun taas hyviin tuotteisiin, joilla on huono tarina ei rahaa kuitenkaan riitä:

Ruokabisnes on huono sektori sijoittajille koska kaikki maailman maat subventoivat sen tuotantoa polkeakseen hintoja ja tuotteet ovat substituutteja keskenään, joten kuluttajilla on varsin rajallinen halu maksaa korkeita hintoja pelkistä raaka-aineista.

6 tykkäystä

Kuka nyt ei haluaisi olla mukana kun tarjolla on ”Ilmasta ruokaa”.

4 tykkäystä

Uutta kierrosta jälleen käyntiin, lääkekehityspuolelta jälleen (Tilt Biotherapeutics Oy). Tässäkin on ylärajana 12 MEUR kuten Desentumin annissa alkuvuonna, kiinnostavaa seurata miten kierros täyttyy :+1:

6 tykkäystä

@Antti_Luiro on tehnyt laajan raportin Springvestistä ja muiden laajojen rapsojen tapaan on kaikkien luettavissa. Sivuja on sen noin nelkyt. :slight_smile:

Springvest yhdistää listaamattomat kasvuyhtiöt rahoittajiin ja luo arvoa palkkioina saaduilla omistuksilla näissä yhtiöissä. Yhtiön toiminta on osoittautunut varsin defensiiviseksi ja hyvän kilpailuaseman sekä strategian toteutuksen turvin yhtiön näkymät näyttävät mielestämme hyvältä. Vaikka exit-markkinan piristyminen vasta orastaa, hinnoitellaan selvästi alle osien summan (P/SOTP 0,7x) ja arvostus on nähdäksemme houkutteleva. Nostamme tavoitehintamme osien summan mukana 6,2 euroon (aik. 5,5 €/osake) ja nostamme suosituksemme lisää-tasolle (aik. vähennä).

image

9 tykkäystä

Eilen laajaa raporttia viimeistellessä seurailin josko tuo Tilt Biotherapeutics -anti ehtisi täyttyä ja sen saisi kuvaajiin mukaan :smiley: ei tullut ihan täyteen asti, mutta rahoitusta kertyi päivän kuluessa useampi miljoona, joten uskalsin jo laittaa tuon mukaan olettaen sen täyttyvän kokonaisuudessaan. Nyt ollaan tosiaan jo 10/12 MEUR:n kohdalla ja antia jäljellä vielä 20pv, eli mitä todennäköisimmin täyteen tulee tämäkin :+1:

Kierroksen loppumishetkestä riippuen tuo voi heilahtaa raportoinnissa H2:n puolelta H1:lle, mutta tällä ei tietenkään ole mitään käytännön merkitystä yhtiön arvon kannalta.

Palaillaan ensi viikolla vielä videolla raporttiin liittyen! :tv:

4 tykkäystä

Seurantaa aloittaessa vuonna 2022 arvelin yhtiön olevan herkkä markkinasykleille, mutta yhtiön syklinkestävyys on osoittautunut huomattavasti tuota oletusta paremmaksi. Taustalla on ollut ammattisijoittajien (VC-rahastot, Family officet, exitin tehneet yrittäjät) merkittävä osuus yhtiöille kerätyssä rahoituksessa. Kun Springvestillä kierrokset täyttyy ja yritysrahoituksen muut rahahanat vedetään tiukemmalle, niin Springvest on ollut vielä parempi vaihtoehto kasvurahoituksen keräämiseen.

Tässä näkyy yhdessä kuvaajassa miten hyvin Springvest on ottanut vuosien 2022-23 heikomman syklin vastaan, nyt huidellaan jo uudessa ATH:ssa viimeisen 12kk aikana kerätyssä rahoituksessa :point_down:

9 tykkäystä

Kiitos @Antti_Luiro kattavasta analyysista, hyvin avasit meidän toimintaa ja markkinaa!

Kasvava kasvuyhtiöiden omistusten portfolio on meille juuri se tärkein yksittäinen omistaja-arvon ajuri.

Kaksi kolmasosaa noin 40 kasvuyhtiön portfolioyhtiöistämme on terveys- ja ympäristöteknologiayrityksiä, ja useat portfolioyhtiömme ovatkin erinomaisessa tilanteessa kansainvälisten läpimurtojen saavuttamisen suhteen.

Tässä tuoreessa Inderesin analyysissa näkyy Springvestin kasvusuunta ja siitä selkeänä esimerkkinä olitkin Antti hienosti nostanut, että viime vuonna Springvestin osuus kerätystä VC-rahoituksesta Suomessa oli jo 9 %. Monet VC-rahoittajat ovat meille myös tärkeitä kumppaneita rahoituskierroksilla.

Ja kyllä, Tiltin 12 M€ kasvuesitteellinen rahoituskierros saatiin maaliin 11 päivässä. Tilt on hieno esimerkki maailmaa muuttavasta suomalaisesta kasvuyhtiöstä, joka on kovaa vauhtia ratkaisemassa aidosti ratkaisemisen arvoisia ongelmia. Haluamme edistää näiden yhtiöiden kasvua, kehittymistä ja kansainvälistymistä ja siksi yhdistämme niitä kasvusijoittajien (enkelisijoittajat, perheyhtiöt, osakehajauttajat) kanssa.

20 tykkäystä

Tässä vielä juttua Springvestistä videolla. On kyllä vekkuli tapaus Helsingin pörssissä. :smiley:

6 tykkäystä

Springvestin salkkuyhtiöissä on ilmeisesti kasvavaa IPO-kiinnostusta ilmassa (etenkin Solar Foods, listalla myös Kuva Space) :point_down:t2:

Springvestin omistajille salkkuyhtiön listautuminen (tekninen tai pääomaa keräten) tarkoittaa käytännössä sitä, että saa ’osinkona’ jonkinlaisen nipun listautuneen yhtiön osakkeita - näin toimittiin ainakin Bioretecin kanssa.

4 tykkäystä