Springvest, kasvun ponnahduslauta

Avataanpa Springvestille oma ketju.
Springvestin osakkeilla alkaa kaupankäynti 30.11.2021.
Sijoittajasivut: Springvestin sijoittajille — Springvest

“Miksi Springvest perustettiin?
Springvest perustettiin vastaamaan kasvuyhtiöiden rahoitustarpeeseen sekä sijoittajien haluun osallistua kasvuyhtiöiden tarinaan.
Aiemmin lupaaviin, listaamattomiin kasvuyhtiöihin sijoittaminen oli mahdollista vain suurilla summilla sijoittaville enkelisijoittajille ja pääomasijoittajille.
Vuodesta 2012 kasvuyhtiöihin sijoittaminen on ollut mahdollista kaikille: Springvestin kautta voi osallistua listaamattomien kasvuyhtiöiden rahoituskierroksiin, jotka muuten olisivat useimpien sijoittajien ulottumattomissa.”

Kymmenen suurinta osakkeen omistajan osuus 46,1 % yhtiöstä
Osake splitattiin ennen listautumista niin, että yhdellä osakkeella sai 499 uutta osaketta.
Listautuminen on tekninen.

2020 Springvest välitti kasvurahoitusta 32 milj.€, joista sai 3,2 milj.€ palkkiotuottoja.
Esimerkkejä asiakkaista: Mobidiag, Sensapex, Optitune, Bioretec, NewIcon.

Springvest sijoittaa myös itse yhtiöihin ja tämän hetkinen portfolioyhtiöiden tasearvo on 14,36 milj.€.
Spirngvest aktivoi sijoittajia lähettämällä sähköpostin tulevasta rahoituskierroksesta noin viikkoa ennen rahoituskierroksen alkua. Tässä ei vielä julkaista asiakasta. Asiakas julkaistaan kun rahoitus kierros alkaa. Rahoitus kierroksen alettua he aktivoivat sijoittajia sähköpostilla ja mikäli on sovittu niin soittavat ja kertovat asiakkaasta. Rahoituskierroksissa on kattavat esitteet asiakkaasta. Sijoittajia tällä hetkellä on noin 6000 kpl.

Springvest lukuina

170+ M€

Kohdeyhtiöille kerättyä kasvurahoitusta (31.10.2021)*

72

Järjestettyä rahoituskierrosta (31.10.2021)*

37

Portfolioyhtiötä
(31.10.2021)

14,4 M€

Portfolioyhtiöiden arvo taseessa (30.6.2021)

3,3 M€

Liikevaihto 2020

23 %

Liikevoittoprosentti 2020

14,1 M€

Likvidit varat taseessa (30.6.2021)

  • Springvestin toimintahistorian aikana, 31.10.2021 mennessä

Taloudelliset tavoitteet
Yhtiö on asettanut seuraavat keskipitkän aikavälin tavoitteet:
• Sijoituspalvelutoiminnan tuottojen vuotuinen kasvu keskimäärin yli 5 %
• Liikevoittomarginaali keskimäärin yli 20 %
• Uusia Portfolioyhtiöiden osakkeita taseeseen vuosittain noin 4 miljoonan euron arvosta

Yhtiöesite

Markkinointiesite

Yhtiön tilintarkastetut tiedot 30.6.2021 päättyneeltä 6kk jaksolta sekä vertailutiedot 30.6.2020 päättyneeltä 6kk ajanjaksolta

9 tykkäystä

Tällä hetkellä 257 osakkeen omistajaa ja osakkeita on 5 499 000 kpl. Ei varmastikaan tule olemaan kummoinen vaihto.
Henkilöstö-annissa ennen splittiä osakkeet maksaneet 1100 €/kpl. Näitä joskus vuosia sitten saanut 1200 €/kpl.
Osinko valtuutus hallituksella noin kahteen euroon osakkeelta.

1 tykkäys

Yhtiö ei vaikuta herättävän Foorumilla tunteilua. Kaupankäynnin aloitus ilman osakeantia ei saa pikavoiton metsästäjiä liikkeelle. Tässä pohdituttaa näinä aikoina mm. seuraavat kielteiset aatokset.
Kauanko öykkiölöysän rahan aika mahdollistaa listaamattomien kasvuyhtiöiden ylipaisunutta osakeanti rahoitusta (Springvestin leipäpuu), juokseva liikevoitto alhainen, oma pääoma tänä vuonna paisunut satunnaisella yritysirtautumisella, voivat jakaa osinkoina mahdollisesti epäkurantteja kohdeyhtiö osakkeitaan (pliis, ei lääkefirmoja), Privanet Oy listaamattomien touhuilulla oli tunnettu loppu. Toisaalta, listaamattomien yhtiöiden joukosta voi joskus onnekkaasti kuoriutua seuraava Woltti ja hajautus pienesti tällekin puolelle aitaa voisi joidenkin salkkuun sopia.

Joululahjoja jaellaan.

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/springvest-oyjn-hallitus-on-paattanyt-yhdistetysta-kateis-ja-in-natura-osingonjaosta/75cab626-e457-53b8-95de-bb64bdcc5805

7 tykkäystä

Miksiköhän tätä ei tehty ennen listautumista, eikös tämä tule vanhoille omistajille verojen muodossa nyt kalliimmaksi.

Onko kenelläkään asiasta enempi tietävällä tiedossa Springvestille pohjoismaisia verrokkeja? Tai rahoitustoiminnalle ylipäätään suuntaa-antavia kuvioita listautuneiden arvostuksista. :slight_smile:

Ohhoh, kylläpäs sieltä alas tultiinkin. Perjantain pikavoitot hupenivat avauksessa kertalaakilla. Melkoista osinko % nyt saatavilla :wink:

Onko tuossa joku virhe, kun osingon irtoamispäiväksi mainitaan 13.12 ja täsmäytyspäiväksi 14.12, eikös ne yleensä ole toisinpäin, fiksut ehti ostaa ja myydä ja napata osingon siinä sivussa.

Kannattaa lukea mm. täältä.

https://www.inderes.fi/fi/inderes-sijoituskoulu-osingot

Ei ole virhettä. Täsmäytyspäivä on se päivä, jona pitää olla Euroclearin osakasluettelossa, jolloin pitää olla 2 päivää aiemmin omistaja. Tässä tapauksessa siis sinun pitää omistaa osaketta 10.12. päivän päätteeksi, jotta olet osakasluettelossa 14.12. Ja näin ollen osinko irtoaa 13.12., koska jos ostat tuolloin, olet osakasluettelossa vasta 15.12. etkä saa osinkoa.

Eri asia sitten kuinka järkevää markkinalta on, että osake nousee osinkoilmoituksesta osingon verran ja nyt kun firman kassassa on reilusti vähemmän rahaa palataan samaan hintaan kuin ennen osinkoilmoitusta. :sweat_smile:

1 tykkäys

2-4 krt vuodessa maksettava osinko vähentää tarvetta/mahdollisuuksia ostaa pikavoittoja osinkojen muodossa. Täytyy seurailla tätä S, voisi olla ihan mielenkiintoinen firma, jos kehitys on odotuksien mukaista, mutta tähän osinko"huumaan" en ehtinyt mukaan.

Moi! Meillä alkoi juuri Springvestin seuranta, seurannan aloittava laaja raportti löytyy täältä :point_down: kyseessä on siis sijoituspalveluyhtiö, joka järjestää listaamattomille kasvuyhtiöille rahoituskierroksia.

Springvest on siinä mielessä hyvin poikkeava yhtiö, että sen arvonluonnista vain murto-osa näkyy tuloslaskelmassa. Rahoituskierroksista palkkioina saadut omistukset listaamattomista kasvuyhtiöistä näkyvät suoraan taseen kasvuna. Arvonluonnissa samoja piirteitä kuin varhaisemman vaiheen kasvuyhtiöihin sijoittamisessa, eli kyseessä on jossain määrin todennäköisyyspeli: arvonluonti riippuu tyypillisesti pienestä määrästä erittäin hyvin onnistuneita sijoituksia. Tähän todennäköisyyteen voi toki vaikuttaa valitsemalla hyviä sijoituskohteita, kuten Springvest pyrkii tekemään valikoimalla rahoitettavaksi arvionsa mukaan parhaan potentiaalin yhtiöitä.

Springvestin arvonmäärityksessä täytyy käyttää oletuksia (esim. mikä on vielä tunteamattomien, tulevaisuudessa rahoitettavien yritysten osakepalkkioiden käypä arvo?), joten virhemarginaalit ovat leveitä. Pätee toki kaikkiin analyyseihin ja muiden esittämiin mielipiteisiin, mutta suosittelen lukemaan analyysin tarkemmin ja miettiä onko samaa mieltä meidän käyttämistä argumenteista ja oletuksista :slight_smile: vastailen mielelläni jos analyysiin tai yhtiöön liittyen nousee kysymyksiä :+1:

Huomenna tulossa vielä video missä käydään yhtiötä @Kaisa_Vanha-Perttula kanssa tarkemmin läpi :tv:

15 tykkäystä

Tässä tuore video, jossa käydään läpi @Antti_Luiro:n kanssa Springvestiä sijoituskohteena. :blush:

-Aiheet-
00:00 Aloitus
00:17 Springvest pähkinänkuoressa
01:13 Kohdeyhtiöiden valintakriteerit ja -prosessi
02:30 Joukkorahoituksen markkinan kehitys ja konsolidoituminen
05:33 Markkinan kilpailutilanne
07:03 Kasvunäkymät
10:15 Riskit
12:12 Liiketoimintamalli ja tulovirrat
14:49 Arvonmuodostus ja osakkeen arvostustaso

3 tykkäystä

Tässä eilisillallta päivitetty raportti ja aamulta raportin etusivusta kommentti :point_down:

Ennusteissa tai yhtiön tilanteessa ei merkittäviä muutoksia, osakekurssi oli laskenut tavoitehinnan tasolle ja suosituksen tarkistaminen oli paikallaan :+1:

https://www.inderes.fi/fi/markkinan-vastatuuleen-ei-nay-viela-helpotusta

2 tykkäystä

Springvest julkaisi sijoittajatutkimuksen :point_down: mielenkiintoista dataa yhtiön asiakaskunnasta ja listaamattomien vs. listattujen yhtiöiden sijoittajista :thinking:

Yhtenä nostona: Vastanneiden Springvestin sijoittajien joukossa Ukrainan sota on

  • lisännyt sijoitusintoa n. 10 %:lla,
  • vähentänyt n. 45 %:lla ja
  • ei vaikuttanut 45 %:lla vastaajista.

Hyvä kuitenkin huomata, että suurin osa näistä vaikutuksista on lieviä. Data kuitenkin tukee meidän näkemystä siitä, että kuluvan vuoden ympäristö on rahoituksen tarjonnan osalta edellisvuosia haastavampi. Mielenkiintoista on myös, että listattuihin yhtiöihin sijoittavien joukossa vaikutukset ovat taas olleet kokonaisuudessa neutraalit, eli sijoitusinto on vastaavilla osuuksilla vastaajista kasvanut ja heikentynyt.

6 tykkäystä

Pieni päivitys tavoitehintaan osingon irtoamisen myötä :point_down:

https://www.inderes.fi/fi/tavoitehinnan-tarkistus-osingon-irtoamisen-myota-0

1 tykkäys

Springvestin portfolioyhtiöissä ja toteutuneissa rundeissa tämän hetken tilanne ns. käyvän arvon osalta olisi mielenkiintoinen ajatusleikki. Tuo 24 IRR-% kun laskettu exittien (16/37) perusteella niin Mobidiagin yrityskauppa varmaan aika mukavasti nostelee.

“Terveysteknologia ja lääketiede” sektorissa (31.10.2021) 41% allokaatio portfoliossa, ja teknologiassa 19% viime vuonna. Jännittäviä aikoja elellään, kun pohdiskelee debt-markkinan nykytilannetta ja biotech puolen runwaytä saati markkinan nykyarvostusta vrt Springvestin post-moneyyn. Tietty niin kauan kuin retail-puolella riittää usko ja rundit täyttyy niin ei olla case-Invesdor tilanteessa eikä omaa VVK:ta ilmesty listalle :thinking:

Edit: Pisteet hyvästä ja kattavasta analyysistä videon äärellä 4/2022 kun nyt vasta katsoin.

Springvestissä juuri hieman mietityttää juurikin kasvustrategia ja tämä optiopalkkioiden tulevaisuus (2022-2024). Voisi kuvitella, että yhtiö haluaisi laajentaa esim. Korkosijoituksiin kuten Invesdor sekä lukuisat muut private-markkinan kasvusijoituksiin keskittyvät. Kysymys kuuluukin, tuleeko tässä Vauraus Oyj-dynamiikka eteen kun taustahenkilöillä kytkös Vaurauteen eikä haluta lähteä kilpailemaan? En tiedä, mutta ainakin kysyn itseltäni miksi markkinatrendin ja potentiaalisen IRR-tuoton (biotech allokaatio) heikentyessä ei haluttaisi mennä private debt-markkinaan lyhyen duraation vuoksi jolloin pääoma kiertäisi nopeammin.

Mitä tulee huippusijoituksiin, niin kun optiopalkkiomalli niin jääkö terävin kärki kuitenkin ulos tämän retail-sijoittajameiningin vuoksi, ja neuvotteleeko Springvest VC fundeja korkeampia valuaatioita joka saattaa nyt kostautua 2022-2023 makron heijastuessa private-valuaatioihin? En tiedä.

Mutta hyvää analyysiä yhtiöstä ja mielenkiinnolla seuraan :+1:

Edit 2:

En muista käytiinkö tätä läpi analyysissä, mutta mielestäni Springvest eroaa dramaattisesti VC/PE kentässä siinä että kyseessä on omaan silmään myyntiorganisaatio, ja henkilöstön substanssi/kokemusvuodet pääomasijoittamisessa ei ehkä kuitenkaan ole samalla tasolla mitä monessa muussa alan yhtiössä, vaan ehkä Privanet / Vauraus ovat lähempänä organisaatioina mitä esim Tesi, Verdane tai Evli ovat, jotka osaltaan kasvattavat tätä ennestään suurta riskiä huippuyhtiöiden löytämisessä ja riskikorjatun tuoton saamisessa sijoittajille tässä markkinassa.

3 tykkäystä

Onko @Antti_Luiro ajatuksia esim korkosijoituksiin laajentumisesta, biotech/teknologian isosta allokaatiosta, tai rundien valuaatioista ja jatkosijoitusten mahdollisista haasteista nykymarkkinassa? Henkilöstöpuoli ja organisaatioiden vertailu lähinnä omia ajatuksia kilpailijakentästä :slight_smile:

Ketjussa ei näköjään hirveästi “actionia” ole, mutta ainakin allekirjoittanutta kiinnostaa seurailla nykymarkkinassa miten yhtiön business-puoli etenee. Pitäisi varmaan tilata tuo inderes-premium :thinking:

Edit: Mitä pidempään tarkastelen yhtiötä, sitä enemmän nousee kysymysmerkkejä sijoitusfilosofiaan, ansaintalogiikkaan ja portfolion tosiasialliseen laatuun liittyen joten parempi seurata sivuraiteilta tätäkin

2 tykkäystä

Moi @Makromies-1987 ! Pidän yksinkertaisia ja yhdenmukaisia kierrosrakenteita yhtenä Springvestin eduista yksityissijoittajien suuntaan. Jos mukaan tuotaisiin nykyisen osakeannin rinnalle velkapohjaisia malleja, niin samalla yhtiön tarjonta smonimutkaistuisi :thinking: tästä syystä uskon kierrosten olevan hyvin todennäköisesti jatkossakin osakeanteja.

Springvestillä painotus yhtiövalinnoissa on skaalautuvissa liiketoiminnoissa, ja tästä näkökulmasta biotech/teknologiayhtiöiden korkea osuus on myös luonteva. Tällä hetkellä rahoitustilanne on negatiivisen kassavirran yhtiöille käsittääkseni myös pörssin ulkopuolella vaikea, eli tästä näkökulmasta Springvestillä voisi olla varsin hyvä vipuvarsi neuvotella valuaatioita alaspäin sen järjestämille kierroksille.

Olen itse lyhyellä tähtäimellä eniten huolissani exit-tapahtumien edellytyksistä ja Springvestin sijoittaja-asiakkaiden valmiudesta osallistua uusiin rahoituskierroksiin. Nykyinen talousympäristö (nousevat korot + sähkön hinta + inflaatio) kuitenkin leikkaa monen tuloista säästöön jäävää osaa. Yhtiön asiakkailla on myös voinut vuosien 2020-2021 exit-tapahtumistä (erit. Mobidiag) tulla tavallista enemmän ylimääräistä käteistä, jota on voinut sijoittaa uusiin kierroksiin. Jos nyt exitit jää meidän odotuksien mukaisesti vähäisiksi, niin Springvestin sijoittaja-asiakkaiden sijoitukset aiempiin kierroksiin ovat kiinni epälikvideissä listaamattomissa yhtiöissä ja likvidiä pääomaa olisi vähemmän. Tämä yhdistettynä matalampaan säästökertymään näyttää mielestäni haastavalta yhtälöltä Springvestin järjestämille rahoituskierroksille saatavilla olevan pääoman näkökulmasta.

Yhtiön liiketoiminnan seurannasta: Portfolion exit-tapahtumat ovat jossain määrin black box, eli nämä ovat pitkälti arvailua yleisen markkinasentimentin ja yhtiöiden viestien perusteella. Rahoituskierroksia taas pystyy seurata reaaliajassa yhtiön palvelusta https://app.springvest.fi/ ja tätä kautta kerätyn rahoituksen määrään on erinomainen läpinäkyvyys :+1: meillä on raporteissa mukana näistä käppyröitä sitä mukaan kun kierroksia toteutuu, tässä 7.9. tilanne:

3 tykkäystä

Tervehdys Antti,

Kiitokset nopeasta ja erinomaisesta vastauksesta :slight_smile:

Artikuloin hieman epäselvästi omaa pointtia, mutta samoja asioita pohdin kun reipas allokaatio on biotech/teknologiayhtiöissä jossa kassavirtanegatiivisuus saattaa hyvinkin olla realiteetti, niin VPO&OPO-tarjonnan hyytyessä ja sijoittajien (retail) käytettävissä olevien varojen pienentyessä kombinaatio ei ole paras mahdollisin, sijoittajien dilutoituminen mahdollisilla jatkokierroksilla syö motivaatiota?

Tietty kolikolla on kaksi puolta, ja juurikin Springvest saattaa päästää myös edullisilla valuaatioilla mukaan markkinatilanteen vuoksi, vaikkakin näissä saattanee olla isommat instituutiot jo mukana jotka pääomittavat pääomalainoilla tms. ArcDialla (portfolioyhtiö) näyttää esim olevan Invesdorilla rahoituskierros käynnissä mikä ei kovinkaan suurta suosiota ole nähtävästi saanut, mielenkiintoinen talvi ja lähitulevaisuus edessä exit-tapahtumien hiljentyessä.

Teillä kuitenkin raportointi pelaa ja jäädään seurailemaan kuinka tarinassa käy :+1:

2 tykkäystä