SSH Communications Security sijoituskohteena

Hep! Huomenna tulossa seurantaan. Avataan keskustelu :smiling_face:

2 tykkäystä

Huomenna on sitten SSH nousussa. Indereshän ei tunnetusti ota seurantaan yhtiöitä, joissa ei ole samansuuntanen näkemys arvostuksessa kuin yhtiöllä itsellään. Yritykset ei siis sokkona osta seurantaa vaan siitä neuvotellaan ensin saako yritys rahoilleen tavotehinnassa vastinetta. Äkkiseltään muistelen ehkä yhden tapauksen olleen sellainen, jossa oli jopa vähennä-suositus heti alkuun (voi toki olla muitakin, mutta tästä yhdestäkään en takuuseen mene).

Olisiko tämän näkökulman puolesta todisteita? Ihan vaikka mustaa valkealla? Laitatko vaikka tuonne ”indereksen toiminnan kehittäminen” ketjuun? Tänks

1 tykkäys

Aktia alkoi ainakin Vähennä-suosituksella

Nyt en äkkiseltään löytänyt niitä viestejä. Asiasta joskus aiemminkin mainitsin ja Sauli myönsi, että asia on hieman ongelmallinen. Kyse oli silloin ipoon liittyvästä raportista ja puhetta oli siitä, että miksi Inderes tekee raportin vain anteihin, joissa on positiivinen näkemys. Tällöin kävi ilmi, että ennen toimeksiantoa käydään karkeasti läpi Inderesin näkemä arvo yhtiölle. Jos Inderesin näkemys on selkeesti alle yrityksen näkemyksen, niin kauppoja ei synny ja Inderes ei tee analyysia. Tätä perusteltiin sillä, että huonojen sijoituskohteiden raporteilla ei olisi lisäarvoa sijoittajille (tästäkin olin vähän toista mieltä :D).

Varmaan listautumisiin liittyen yrityksillä on vähän suurempi intressi saada positiviinen analyysi, joten suurempi ongelma tulee siinä. En tosiaan tiedä missä mittakaavassa asia on ongelma näissä jo listalla olevissa, koska samanlaista merkitystä analyysissa ei niille ole. Voisin kuitenki olettaa, että prosessi on vähän samansuuntanen ainakin.

1 tykkäys

Kiitos selvennöksestä. Ensimmäisen viestisi perusteella (”inderes ei ota seurantaan…”) sain jotenkin käsityksen, että olisi ”indereksen valinta” ottaa tai jättää yhtiö pois. Tästä voisi siis tehdä johtopäätöksiä väärään suuntaan…

Kuitenkin mahdollinen seurattava yhtiöhän maksaa viulut, joten he päättävät. On ymmärrettävää, ettei siellä innostuta jos näkemykset eroavat. Koko homman tärkein pointti mielestäni on, että inden analyysi on riippumatonts ja siitä pidetään kiinni.

4 tykkäystä

Periaatteessa jos olisin yhtiä ja siirtymässä Inderesin seurantaan, niin varmaan saattaisin nähdä, että yritystäni ei arvosteta oikein, jolloin informaatio Inderesin kautta voi vaikuttaa positiivisesti?

Toisaalta tässä on toki riski, että tulee näitä “luottamus case” kohteita. Tässä taitaa olla kyseessä kuitenkin jo pitkään pörssissä olleesta firmasta.

Näinhän se tietenkin on. Ostaja päättää. Ei tässä siis mitään ongelmaa sinällään ole, mutta hyvä tiedostaa, että todennäkösesti Inderesillä on positiivinen näkemys, kun seuranta alotetaan.

SSH tuntuu olevan vähän ikuinen lupaus ja koko ajan tuntuu, että nähdään lentoonlähdön olevan aivan kohta. Varmasti nähdään taas tilanne, jossa tulevaisuuden tuotoille annetaan isot odotukset ja arvonmääritys perustuu niihin. Onhan bisnes toki skaalautuvaa, mutta mitään varsinaista näyttöä siitä, että myynti lähtisi kovasti ylöspäin ei ole.

Yritys hassannnut isot määrät käteistä oikeudenkäyneihin, joten mikähän on todennäköisyys, että saavat jatkossakaan tuottoja ilman massiivisia omien oikeuksien ajamista oikeusteitse.

Sektori toki vieläkin kuplahinnoissa, joten tällanen pieni pulju voidaan senkin varjolla hyvin arvostaa ylös. Kyseessä on vielä lähinnä teknologiaan perustuvat tuotteet, joten skaalautuvuusmahdollisuudet ovat erittäin hyviä.

Suurin kysymys onkin yhtiön osalta miksi juuri nyt tai tulevaisuudessa tapahtuisi merkittävää kasvua.

ja siihen raportti varmaan vastaa :)… ja toivottavasti on oikeassa ja analyytikot oikeasti uskovat siihen. Riskit tulee ainakin kunnolla liputtaa.

1 tykkäys

Minkälainen sijoitusprofiili näillä teknologiayhtiöillä on? Monet on vuosikausia tappiollisia ja omistaja-arvoa tuhoavia, mikä tarkoittaa että niiden pitää tehdä valtavia tuottoja tulevaisuudessa, jotta omistaminen olisi kannattavaa. Toisaalta nämä yhtiöt arvostetaan jo nyt moninkertaisesti omaan pääomaan nähden. SSH teki voitollisen tuloksen (327 597 euroa) viimeksi vuonna 2014. Voidaanko teknologiayhtiöitä edes arvostella fundamenttiperustaisesti? On kai mahdollista, että markkinat ostavat yhtiön tarinan ja kurssi moninkertaistuu kunnes joku taho ostaa firman pörssistä pois. Tällöin sijoittaminen olisi uhkapelaamista.

1 tykkäys

mulla on fsecurea ja nixua

Tähän ketjuun ois kiva saada enemmänkin puhetta tietoturvayhtiöistä. SSH näyttää varsin riskiseltä pienen markkinaosuuden takia. Onko joku tutkinut enemmän rapakon takaista Palo Altoa? Markkinajohtajia ilmeisesti, tämä on megatrendinä varsin mielenkiintoinen: IoT yms.

Viimeisimmän Ylen pörssipäivän lähetyksen lopussa käsiteltiin lyhyesti tietoturvayhtiöitä. F-Securen tulevaisuudesta sai taas hyvin positiivisen kuvan. Myös OP:n osinkosuosituksissa tuotto-odotuksiltaan kärjessä.
Mielenkiintoinen tapaus,jonka osakkeen hinta näyttäisi tällä hetkellä olevan hyvin edullinen ja vaihto suuri…

Korjauksena vielä yllä oleviin väitteisiin: tosiaan IPOissa pyritään lähtemään vain mukaan silloin kun nähdään sijoittajille yhtiössä ja sen hinnoittelussa pihviä, @Sauli_Vilen voi tarkentaa.

Sen sijaan seurannan aloituksessa jo listalla olevalla yhtiöllä ei ole tällaisia pohdintoja, ainakaan meidän puolella; toisaalta yhtiö palvelee sen sijoittajia tulemalla seurantaan, ja siihen palveluun (analyysi ja kommentointi yhtiöistä ja sijoittajien informoiminen) ei tavoitehinnalla ja suosituksella pitäisi olla väliä. Esim. Sievi aloitettiin -50 % kurssia alemmalla tavoitehinnalla ja myy -suosituksella. SSH liittynee tähän joukkoon sillä suositus ja tavoitehinta näkyy jo:

Lisäys: laaja raportti julkaistu Jälleenrakennustyö hyvässä vauhdissa | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

6 tykkäystä

Tässä sen verran selkeä asiavirhe, että pakko korjata. Me otetaan seurantaan kaikki halukkaan yhtiöt. Yhtiöseurannassa suositus voi yhtälailla olla positiivinen tai negatiivinen. Yhtiöllä ei ole mitään mahdollisuutta puuttua tai vaikuttaa analyysimme lopputulokseen ja emme tietenkään käy yhtiöiden kanssa tulevaa suositustamme läpi ennen seurannan aloitusta. Ollaan historiamme aikana aloitettu noin 90 asiakkaan seuranta, näistä noin 55 positiivisia ja noin 35 negatiivisia suosituksia. Tässä on ihan luonnollista, että paino vähän enemmän positiivisella puolella, sillä yleensä yhtiöt tulevat seurantaan, kun heillä menee hyvin.

Listautumisanneissa lähdemme mukaan vain caseihin joita pidämme hyvinä ja joissa näemme hyvän tuotto-odotuksen sijoittajille. Listautumisissa teemme niin ikään analyysimme täysin riippumattomasti ja itsenäisesti, mutta kerromme näkemyksemme käyvästä arvosta yhtiölle ja tämän perusteella yhtiö itse päättää asettaako valuaationsa tälle tasolle.

21 tykkäystä

:joy:

7 tykkäystä

On todella tärkeää, että Inderesin kaltaisia analyysipalveluyhtiöitä on Suomessa. On jokaisen sijoittajan/treidaajan oma asia sitten luoda näkökulmansa sekä analayysipalveluyhtiöön että seurannassa oleviin yhtiöihin. Sen vuoksi itsekin olen tullut tänne foruumin mukaan, pitkällisen seurannan perusteella.
Jos tekee töitä jenkkimarkkinoilla, on jonkinlaista näkemystä siihen, miten paljon erilaisia analyysipalveluyhtiöitä löytyy. Ihan samalla tavalla, kuin jokainen perehtyy sijoituskohteeseen, on hyvä perehtyä myös analyysipalveluyhtiöihin ja heidän toimintaansa. Luotettavan analyysipalveluyhtiön hintasuosituksilla on aivan erilainen vaikutus kuin vähän heikommilla. Näistä on paljon hyötyä otettavissa irti.

13 tykkäystä

Nooh, nousua se on negatiivinen nousukin.

Tämä yhtiö oli mielenkiintoinen analyysiprosessi. Jos katsoo yhtiön kehityskaarta, niin kyseessä aika perinteinen tapaus, jossa uusi johto tulee laittamaan kuntoon lähes kriisiin ajautuneen yhtiön. Nyt muutama vuosi myöhemmin kriisi on vältetty, tulokset alkavat näyttämään jo varsin hyviltä ja suunta on oikea. Mikä meidät yllätti oli osakkeen hinnoittelu. Normaalisti markkina käyttäytyy siten, että tämänkaltaisen tapauksen osakkeen arvostus olisi poljettu todella alas kriisivuoden (2016) jälkeen. Jostain syystä SSH:n kohdalla osakkeen arvostus on pysynyt kaikilla mittareilla todella korkealla. Yksi teoriamme on se, että osakkeeseen oli ladattu patentteihin liittyvää preemiota (moni piti jättipottia mahdollisena, mikä oikeutti korkean hinnoittelun), joka ei ole vielä täysin sulanut pois.

Tämä yhtiö voi olla todella mielenkiintoinen pitkän aikavälin käännetarina, kunhan arvostus olisi sillä tasolla, kuin tässä kehitysvaiheessa olevalla yhtiöllä kuuluu olla… Nykyinen EV/S 3,7x on todella kova arvostus, kun peilataan sitä kasvun ja kannattavuuden yhdistelmään sekä huomioidaan, että valtaosa nykyliikevaihdosta tulee vielä melko matuureista tuotteista.

9 tykkäystä

SSH:lta negari tiistai-iltaan.