Lindex Group (Stockmann Group)

Jos katsot omistajaluetteloa, niin 100 suurinta omistaa 57,68%.
Ei sisällä hallintarekkareita 22,9%
Yksityissijoittajat “ne pienet tavikset” 21,28%

Eli jos kisa tulee, niin käsittääkseni 100 suurinta ja hallintarekkarit päättää.

Ei “ruottalainen raha” tätä niin vaan saa.Näen asian niin, että aikaisempi A-osakkeilla äänivaltaa käyttänyt taho haluaa edelleen hallinnoida tai rahastaa.Säätiöt tarvitsevat rahaa.Se kai on selvä. Säätiöiden osuus omistuksessa on 31,96%

Jos joku saa “lunastusvelvollissuuden” verran osuutta kasaan, niin ei kai kenenkään ole pakko myydä.Eli halvalla eivät pysty lunastamaan.Jokainen voi laskeskella erillaisia kombinaatioita äänivallasta.Sehän lopulta ratkaisee, kenen säännöillä jatkossa pelataan.

Eli kuten aiemmin sanoin, tulee mielenkiintoinen yhtiökokous.Siellähän linjaukset päätetään. Eli ensin kuullaan 14.3.vanhan johdon kanssa tehty capital market day ja sitten 22.3. Yhtiökokous, jossa kuullaan sama tai jokin muu versio.

Tässä vähän mun ajatuksia / spekulointeja.

36 tykkäystä

Rauli kirjoitteli myös Ruotsin vaatemarkkinoista, joka on Lindexin suurin markkina. :slight_smile: :frog:

10 tykkäystä

Onhan tässä Stockan ympärillä nyt vipinää. Tuli kenties laitettua liian hätäisesti laput laitaan Inden seurannan alettua, enkä varmastikaan ollut ainut. Kurssi seilaa tavoitehinnan yläpuolella, mikä ei houkuttele ostamaan, joten seuraillaan tilannetta… :thinking:

1 tykkäys

Kyllähän tämä defensiiviseltä vaikuttaa. Muita tahoja “kutsutaan mukaan kehittämään pitkäjänteisesti”, eli halutaan kerätä vahvempi porukka pikavoittojen metsästäjien/pilkkojien rintamaa vastaan.

Lisäksi mainitaan, että molemmat tahot näkevät mahdollisuuksia sekä Lindexin että Stockmannin kehittämisessä. Eiköhän tässä ole viesti niille jotka havittelevat Lindexin irrottamista konsernista. Barst vielä erikseen korostaa Lindexin merkitystä kommentissaan.

Lisäksi Svenska Literatursällskapet omistaa 7,4% Stockasta, ja eiköhän heidän intressinsä ole aika yhteneväinen Konstamfundetin kanssa ilman mitään kassakaappisopimuksiakin. Jos tämän osuuden lisää nyt syntyneen allianssin äänimäärään päästään n. 22 prosenttiin.

Onko tämän blokin syntyminen sitten hyvä vai huono asia Stockalle, se onkin jo toinen juttu. Veikkaan, että kääntyy plussan puolelle. En usko, että P&C lähtee tällaiseen allianssiin vain turvatakseen suomenruotsalaisen pääoman paikallisia intressejä, vaan tehdäkseen businesta. Lisäksi P&C tuo allianssin kautta toivottavasti mukaan eurooppalaista monikanavaista myyntiosaamista ja potentiaalisia skaalaetuja, mikä on pelkästää hyvä asia, koska molempia Stocka tarvitsee.

1 tykkäys

Eikös joku jolla on tätä liittoumaa eriävä mielipide yhtiön tulevaisuudesta voisi vain ostaa koko roskan 500 miljoonalla? Luultavasti menisi ostotarjous läpi.

Näin viisinumeroisen lukumäärän paperia omistavana (itselleni iso määrä) pidän tätä uutista juuri siinä mielessä hyvänä, että tämä ajaa asioita taas johonkin suuntaan. Nyt joku toinen taho saattaa aktivoitua taas vuorostaan. Jännittäviä aikoja ja kiva että tuli ihmeteltävää ja pöhinää osakkeelle ennen tilinpäätöstä.

3 tykkäystä

Omassa ajattelussani olen kallistunut samanlaiseen tulkintaan.

Kyse voi hyvin olla @Rauli_Juva :nkin kommentissaan spekuloimasta yhtiön omistajissa olevista erilaisista näkemyksistä nykystrategiasta. Todella moni sanamuoto tiedotteessa viittaa siihen, että nimenomaan pilkkomista ja pikavoittoja ei olla metsästämässä, vaan pikemminkin vastustamassa.

Olen tähän asti pitänyt Lindexin spinnaamista erittäin suotuisana vaihtoehtona omistaja-arvon luomisen näkökulmasta. Mutta en osaa olla tyytymätön tähänkään skenaarioon, jossa JC etsii keinovalikoimastaan työkaluja “tavaratalo-divisioonan” kannattavuuden parantamiselle. Liiketoiminnan suhteellisen rajattu kokoluokka huomioiden Stockan kiinteät kulut ovat tässä olleet kyllä raskas painolasti. Nyt olen hyvin luottavainen, että tähän asiaan saadaan pitkäjänteisesti selkeää parannusta, jos vaikkapa joitain toimintoja voidaan synergisoida Peek & Cloppenburgin kanssa.

Minäkin arvioin asiaa siten, että nyt syntynyt tilanne on parempi kuin muutaman kuukauden takainen tilanne, jossa JC ei ollut kuvioissa lainkaan. 14.3. pidettävä CMD tulee olemaan kyllä hyvin mielenkiintoinen.

8 tykkäystä

Itsekin kallistun posin puolelle, vaikka todennäköisyys Lindexin nopealle spinnaukselle laski mielestäni merkittävästi.

Konstsamfundetin motiivit ovat varmasti kaikille selkeät, mutta JC:n osalta 5% omistus vaikuttaa melko varovaiselta lähestymiseltä. Jos he mielisivät ostaa koko puljun, nähdäkseni se liike olisi jo kannattanut tehdä, vaikka yhdessä Konstsamfundetin ja Svenska Literatursällskapetin kanssa. Tai miksei samalla poppoolla pelkkien tavaratalojen ostaminen. Tässä säätiöillekin olisi jäänyt mukava pesämuna Lindexistä.

Ensisijaisesti JC varmasti haluaisi omistaa tavaratalot tai koko stockan 100%:sti ilman riippakiviomistajia, jolloin voisivat tehdä tarvittaessa kivuliaitakin muutoksia ilman kompromisseja. Liekö todenneet, etteivät em. säätiöt halua päästää irti, mistä syystä nyt tunnustelevat pienellä betsillä, voisiko yhteistyöstä ja liiketoiminnasta tulla mitään säätiöiden asettamien raamien sisällä.

Erittäin kutkuttavaa - tässähän voi alkaa jo laskea tuottoprosentteja näytelmän tuomalle henkiselle osingolle :slight_smile:

6 tykkäystä

-Tämmöiselle on tarvetta van sellaisessa tilanteessa jossa nykyinen arvostus oi selvästi todellista pienempi, muusa tapauksessa ei mitään uhkaa mistään voi olla. Ja nämä tahot ei tehtaile tiedotteita huvikseen, koskaan syynä ei ole mikään muu kuin vain omistus ja raha. Eli tiedotteella tullaan ulos vain jos joku kilpaileva taho on jo jollakin tavalla konkreettisesti aktivoitunut, joka näkyy heille mutta ei välttämättä meille. Huono skenaario meille on jos tämä ‘allianssi’ on liittoutunut lähinnä puolustamaan Linexin pitämistä konsernissa mukana.

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen tämä P&C + Konstsamfundetin allianssi.

Sehän lisää P&C vaikutusvaltaa Stockmann -konsernissa, ja mahdollistaa ison tavarataloketjun tietotaidon ja mittakaavaetujen tuomisen osaksi Retailin liiketoimintaa. Näin Retailille tulee paremmat edellytykset pärjätä itsenäisesti. Nythän Retail on tavallaan pakkoliitoksessa Lindexin kanssa juuri kannattavuussyistä (saneerausprosessin lisäksi).

Stockmann on 2022 viettänyt peräti 160-vuotisjuhliaan. Se on hyvinkin historiallinen firma, jossa ruotsinkielisellä säätiöpääomalla on vahvat perinteet. Ruotsinkielisillä säätiöillä puolestaan on ns yleishyödyllisiä tarkoitusperiä, joiden kohde on ennen kaikkea suomenruotsalaiset henkilöt, lehdet, kulttuuripaikat jne; ei toki pelkästään suomenruotsalaisuutta mutta valtaosin. Etenkin peilattuna suomenruotsalaisten osuuteen kansakunnastamme. Toimintaa kaitsee etupäässä ruotsinkielinen hallinto. Hyvä niin toki. Mutta kappaleen pointtiin: hallintoeliitin kannalta on olennaista pitää kunniansa ja Stockmannin tavaratalot pystyssä, maine menisi muuten ns piireissä. Yhtälailla tuoton kannalta on saada Retail tuloskuntoon.

Lindex puolestaan on alunperin ruotsalainen ketju, joka on konserniin hankittu 2007, eli vain 15 vuotta sitten. Siinä ei ole samanlaista kulttuurisidosta kuin tavarataloissa, mutta kuten todettu - olennainen osa tavaratalojen pystyssäpysymistä. Ei mielestäni muuta.

P&C taas on perinteisesti tavarataloketju. En sano etteikö Lindex istuisi P&C:kin pirtaan mutta Retail on kyllä perinteisesti P&C:n bisnes.

Oma veikkaukseni siis:
-P&C tuella Retail itsenäiseksi selviämisen mukaiseen tuloskuosiin
-sen jälkeen Lindex on “vapaa” ja spinnattavaksi
-samassa yhteydessä säätiöt ja P&C saavat mahdollisuuden halutessaan keskittää omistuksensa Retailiin, ts rahaa listautumisannin kautta, tai sittemmin osakkeita myymällä, tai vaihtamalla omistusosuuksia muitten konsernin osakkeenomistajien kanssa

Asiassa on toki taloudellinen puoli, firman osien summa muuttuu olennaisesti jos Retailin arvostus ei ole pörssikurssin mukaisesti epämääräisen isosti negatiivinen, Lindexin pitäessä ja kenties parantaessa tuloskuntoaan. Varmasti kombossa on luontaisesti myös konglomeraattialennusta vaikka toimialat kahdella osalla samankaltaisia ovatkin. Puoltaisi spinnausta.

Mikähän osien summa olisi jos Retail voisi tuottaa ns jatkuvasti edes hikiset 3% nettotulosta itsenäisessä tuloslaskelmassaan?
2021 Retailin liikevaihto n 300 MEUR ja Lindexin 600 MEUR.
Tuolloin Retailin 3% antaisi 9 MEUR nettotulosta ja P/E 10 arvostuksella arvoksi 90 MEUR
Lindexillä vastaavasti 10% ja 600 MEUR antaisi P/E 10 arvostuksella 600 MEUR
Ts 90+600 = 690 MEUR, vs market cap 336 MEUR

En tarkemmin ole tällä tietoa laskenut, koska nykykurssi 2,15 EUR jättää paljon potentiaalia maltillisillakin arvostukseilla, vaikka jonkin verran on niitä ns riidanalaisia auki. Mutta kohta taas osari ja jopa CMD, sieltä tuoreet luvut ulos tuloskunnosta.

Summasummarum, Retailin kuntoon saattaminen sai P&C:n myötä uusia harteita, ja se mahdollistaa Lindexin eriyttämisen vaikkakaan ei siihen pakota. Säätiöiden sekä P&C:n perinteet ovat tavaratalopuolella,

25 tykkäystä

Puhut vähän ristiriitaisesti, jos uutta allianssia kiinnostaa vaan raha, niin miksi se on huono asia ”meidän” kannalta? Ainakin itsellä on kiinnostus tienata rahaa tällä osakkeella, eikä vaan omistaa hienon nimen takia. Uskon vahvasti, että ko. allianssilla on enemmän tietoa kuin suurella osalla ”meistä” kuinka Stokka laitetaan tuottamaan sitä rahaa. Ja samalla me saamme nauttia työn hedelmistä pelkästään istumalla käsiemme päällä. 15,4% omistus on kuitenkin vielä melko pieni, että eivät he yksin voi tehdä isoja liikkeitä pitkään aikaan.

Lindexin spinnaamisesta on puhuttu paljon, enkä ole itse varma haluanko sitä vai en. Loppupeleissä sillä ei kai ole väliä, että millä tavalla osakkeen aliarvostus purkautuu.

3 tykkäystä

Nämä on oikein hyviä huomioita sinulta. Voisi siis mielestäni myös olla, ettei Lindexiä tarvitse edes koskaan spinnata Stockassa olevan arvon vapauttamiseksi. Mikäli Retail kääntyisi pysyvästi voitolliseksi PC:n avulla (vaikka vain jollain 1,5 %:nkin marginaalilla) se tarkottaisi tosiaan sitä, että myös Retailille on laskettava jotain positiivista arvoa. Tämä mullistaisi nykyisen arvotuskuvan kokonaan. Vaikka yhtiölle laskisi jotain pientä alennuspreemiota, niin silti Stockaa pitäisi alkaa hinnoitella jo vähintään Lindexin arvon verran, kun Retail ei olisi enää minkäänlainen riippakivi.

Sanoisin että elämme kuitenkin kokonaisuudessaan positiivisia ja mielenkiintoisia aikoja, vaikka pieniä pelkoja piensijoittajilla ehkä luonnollisesti tällä hetkellä onkin siitä, mitä PC & Konstsamfundet oikein suunnittelevat.

4 tykkäystä

Yhtiön toiminta on selkeästi saanut positiivisen käänteen:

  • 2019 Lauri Ratia hyppäsi hallituksen pj:n puikkoihin ja aloitti yhtiön tervehdyttämisohjelman yhdessä Latvalan kanssa.

  • 2020 alkuvuodesta oli merkkejä käänteestä, mutta korona pilasi → paluu tappiokierteeseen ja velkasaneeraus

  • 2021 Osakesarjat yhdistetään

  • 2022 tuli Selkeä tulosparannus, Lindex myötätuulessa. Keskustakiinteistö vihdoin myyntiin ja saneerausvelkoja hiljalleen pois. Indereksen analyysin ostaminen.

  • 2023 Miesten muotiin erikoistunut tavarataloketju Sveitsistä tulee merkittäväksi osakkeenomistajaksi ja vallankäyttäjäksi yhtiössä.

En odota mitään nopeaa ratkaisua, mutta kyllä tämä isossa kuvassa näyttää siltä, että yhtiön toimintaa on tervehdytetty ja muutosta saatu aikaan.

26 tykkäystä

Lainaus tuosta jutusta koskien Stokkaa.Jostain syystä osoite ei suostunut mukaan.
Kauppalehti tehneet vähittäiskauppaa yli sata vuotta. Me voimme olla hyvä sparraaja yhtiön hallitukselle ja johdolle. Tuomme omistajien joukkoon aitoa, eurooppalaista vähittäiskaupan osaamista. Yhdessä ankkuriomistaja Konstsamfundetin kanssa olemme vahvoja”, Barst sanoo

Lainaus OTSIKKOTASO Kauppalehden uutisesta. Eli tuovat jutun mukaan “aitoa,eurooppalaista vähittäiskaupan osaamista”

Kauppalehti kirjoitti aikanaan nykyisestä Stokkan hallituksen puheenjohtajasta

“Roland Neuwald on kolunnut eurooppalaista vähittäiskauppaa kaikista mahdollisista nurkista”

Varmaan vaihtavat Rolandin aitoon osaamiseen ?

1 tykkäys

Kauppalehti haastatellut isoimpia omistajia, muutama lainaus: Mitä Stockmannissa tapahtuu? Suuromistajat: yhteistyö ei sulje pois Lindexin eriyttämistä, yhdessä olemme vahvoja | Kauppalehti

”Meillä ei ole mitään erityisiä suunnitelmia joko ottaa valtaa yhtiössä tai erottaa Lindexiä ja Stockmannia erillisiksi yhtiöiksi. Tutustumme nyt Stockmanniin ja katsomme, mitä arvoa voimme yhtiöön tuoda”, kertoo JC Holdingin toimitusjohtaja David Barst Kauppalehdelle.

”Pääfokuksemme on vähittäiskaupassa. Meillä on perheyhtiön tapa katsoa asioita 20–30 vuoden tähtäimellä. Stockmannin osakkeella tehdään vähän kauppaa, ja mikä tahansa uutinen voi nostaa tai laskea arvoa. Meille ei ole merkitystä, miten osakkeen arvo heittelee lyhyellä ajalla, ja olemme hyvin tyytyväisiä ilman osinkoa”, Barst sanoo. ”Olemme tehneet vähittäiskauppaa yli sata vuotta. Me voimme olla hyvä sparraaja yhtiön hallitukselle ja johdolle. Tuomme omistajien joukkoon aitoa, eurooppalaista vähittäiskaupan osaamista. Yhdessä ankkuriomistaja Konstsamfundetin kanssa olemme vahvoja”, Barst sanoo. Viiden prosentin omistus on Barstin mukaan hyvä alku.

Sitten Konstsamfundetin Stefan Björkman:

”Kävimme paljon keskusteluja ennen kuin päädyimme tähän yhteistyöhön. Meidän puolelta oli tietoinen ratkaisu hakea vähittäiskaupan osaamista. Omistajien joukossa sitä on liian vähän”, Björkman toteaa. ”Stockmannin brändissä ja asiakaspohjassa on arvoa, mutta meidän pitää olla parempia modernissa vähittäiskaupassa. Se työ on alkanut, mutta emme ole vielä valmiita.” ”Emme tee yhteistyötä ketään vastaan, vaan yhtiön puolesta. Tuomme lisää arvoa siihen. Puhuin eilen lyhyesti North Wallin kanssa. He olivat tyytyväisiä”, Björkman kertoo. ”Meidän yhteistyömme ei tarkoita sitä, että emme tekisi mitään pitkällä tähtäimellä. Ei olisi järkevää olla harkitsematta kaikkia vaihtoehtoja. On mahdollista että yhtiöt eriytetään, mutta on mahdollista että ne jatkavat yhdessä.”

25 tykkäystä

Tuon artikkelin jälkeen tuli varsin positiivinen fiilis, selvää on että saneerauksen jälkeen alkaa tapahtua.

Ja huom, spinnaus edelleen pöydällä! Jos retail saadaan fiksattua (miltä kuulostaa Magasin Du Nord Stockmann?) niin se on pelkkää plussaa.

24 tykkäystä

Sanoisin jopa, että spinnaus ensimäistä kertaa julkisesti pöydällä! Aiemminhan Björkman ei ole spinnauksesta puhunut julkisesti mitään. Toki Ari-Matti on tänne foorumille kertonut, etteivät isommat omistajat ole olleet vastahakoisia mitään kohtaan.

Kaiken kaikkiaan omatkin fiilikset alkavat olla erittäin posiitiviset tällä hetkellä. Mikään ei viittaa siihen, että sieltä olisi mitään alihintaista lunastustarjousta tulossa.

Ehdotan ketjun uudeksi otsikoksi:

Stockmann Group - Vauhti kiihtyy

:rocket: :wink:

15 tykkäystä

Olen samaa mieltä että jo se on positiivinen uutinen, että KSF ei tyrmää spinnausta vaan pitää asiaa mahdollisena. Mitään tämän enempäähän hän ei edes oikein voisi asiasta sanoa vaikka heillä olisi jo valmiit suunnitelmat spinnauksesta ja miten se toteutettaisiin.

Lainataan vielä tämä viimeinen pätkä:

”Se riippuu siitä, mikä on osakkeenomistajien kannalta parasta, mutta niin kauan kuin Stockmann on yrityssaneerauksessa, tämä on teoreettinen kysymys”, Björkman toteaa.

Ehkä hieman optimistiset lasit silmillä, mutta luen tätä itsekin niin että kun tämä pitää tuoda erikseen näin esille niin kääntäen se tarkoittaa sitä että kun saneeraus on ohi niin tämä EI ole enää vain teoreettinen kysymys. :grin:

28 tykkäystä

Jos olisin JC Holding ja haluaisin Stokkan, niin tekisin asap ostotarjouksen. Turha sitä kai on firmaa kehittää arvokkaammaksi ja vasta sitten yrittää ostaa? Olen vieläkin sitä mieltä, että haluavat Lindexin eivätkä Stokkaa, mutta nykyarvostuksella Stokkan ostamalla saa Lindexin ilmaiseksi. Osilla voi sen jälkeen tehdä mitä lystää.

Nyt vaan odottelemaan. Toivottavasti saneeraus saadaan kohtuullisessa ajassa läpi. Se ei taida firman myyntiä estää, mutta voisin kuvitella että osto on helpompi rahoittaa kun kohde ei ole saneerauksessa.

1 tykkäys

Se on hyvä muistaa, ettei Stockmann nyt vielä itsenäisenä ole mikään kassavirtakone. Negatiivisella tuloksella Stockmannin velvotteiden ja liiketoiminnan vastaanottaminen ei automaattisesti ole 0€ vaan voi olla peräti miinuskauppa. Näitäkin tehdään välillä, mikäli haluttaisiin mieluummin lopettaa toiminta, mutta toiminnan lopettaminen tulisi liian kalliiksi. Onneksi tavaratalo liiketoiminta alkaa näyttämään jo paremmalta. Vuokrien uudelleen neuvottelu on varmasti auttanut asiaa.

Stockmannin arvokkain osa on sen brändi ja osaaminen ylipäänsä harjoittaa niissä pölyttyneissä, suojelluissa kiinteistöissä kauppaa. Pitäisi pyytää melkeinpä palkkaa mokomasta palveluksesta kiinteistöjen omistajilta.

Onneksi eivät itse enää omista niitä. Kun katsoo tätä kiinteistöjen ja asuntojen hintojen kehitystä, viime vuosi oli oikeasti aika mahtava ajoitus myynnille. :blush:

Onneksi nyt saadaan korona ja ratikkatyömaa-vapaat joulumyynnin tulokset 24.2. Q4 pitäisi olla viime vuoden paras kvarttaali.

15 tykkäystä