Lindex Group (Stockmann Group)

Stockmannilta tuli tällainen tiedote (linkki alla), osaako joku sanoa tarkemmin, mitä tämä kokonaisuudessaan tarkoittaa? :slight_smile:

STOCKMANN Oyj Abp, Muut pörssin sääntöjen nojalla julkistettavat tiedot 21.6.2023 klo 12.45 EEST

Stockmann on päättänyt saneerausohjelmansa mukaisesti 2 835 349 uuden osakkeen suunnatusta osakeannista vahvistettujen saneerausvelkojen velkojille; Yhtiö jättää listalleottohakemuksen

EDIT:

Sain vähän enemmän ymmärrystä asiasta tämän Kauppalehden jutun myötä. No kyl mä nyt jotain muutenkin tajusin. :slight_smile:

5 tykkäystä

Eli siis painetaan uusia osakkeita joilla maksetaan velat pois? Ja näin oletettavasti velkasaneeraus päättyisi? Edit: ei kaikkia velkoja, eli vain yksi askel saneerauksessa sitten.

Ja tästä kai oli jo päätös vuodelta 2021, joten ei pitäisi olla sinänsä “uutinen”?

Stockmann Oyj:n (“Stockmann” tai “Yhtiö”) varsinainen yhtiökokous päätti 7.4.2021 Helsingin käräjäoikeuden 9.2.2021 Yhtiölle vahvistaman saneerausohjelman (muutoksineen, “Saneerausohjelma”) määräysten mukaisesti valtuuttaa Yhtiön hallituksen päättämään enintään 30000 000 Yhtiön uuden osakkeen suunnatusta antamisesta Saneerausohjelman mukaisille ehdollisten ja riidanalaisten velkojen, sekä myöhemmin Saneerausohjelman aikana määräytyvien saneerausvelkojen velkojille, tarjotakseen mahdollisuuden konvertoida osan heidän saamisistaan Yhtiön osakkeiksi.

Eli tämä mahdollisuus on nyt toteutettu.

3 tykkäystä

2 835 349 uutta osaketta hintaan 0,9106, saneerausohjelman mukaan.

Stockmannille jää annin sekä lisäerän jälkeenkin saneerausohjelmaan kuuluvaa riitaista, ehdollista ja enimmäismääräistä saneerausvelkaa.

  • edit: tulkkasin väärin osakemäärän, korjattu
4 tykkäystä

Näin rapsassa oli kiistanalaisista veloista.

Tänään siis velkakirjoja 4,393 MEUR edestä, ja osakkeita 0,9106 kurssilla laskettuna 2,582 MEUR edestä (2,8535 mkpl). Yht vajaa 7 MEUR.

Hyvä että pala saneerauksesta lohkesi tehdyksi.

Tietenkin olisi mukava tietää, että mikä/ mitkä palat kiistanalaisista veloista on saatu kuntoon, eli mikä osa vaateista toteutui ja ennen kaikkea mihin hintaan.
Sitähän tiedote ei kerro.

4 tykkäystä

Tähän oikea vastaus on, että ei mitkään. Eli tässä on kyse jutuista, jotka on jo aiemmin sovittu/ratkennut, mutta tarkat määrät selvisivät vasta nyt ja menivät toteutukseen. Stockmannin taseessa ollut 31 MEUR varaus pitäisi sitten pienentyä vastaavasti. Taustahan on, että vakuudettomia velkoja konvertoidaan 20 % osakkeiksi ja 80 % saa muuttaa tuohon bondiin.

Eli ei oikeastaan mitään asiallisesti uutta, teknistä toteutusta vain.

P.S. noista oikeusjuttujen ratkaisuista tiedotetaan erikseen, joten selviää kyllä aikanaan mikä ratkeaa ja miten, kun joskus ratkeavat

29 tykkäystä

Ilmeisesti Coeus myi Stockansa (1,2 mkpl, 12 suurinomistaja) 2,19 eur hintaan, ts päivän hinnan 1,95 eur päälle.
Kukahan osti? Millähän välittäjällä P&C operoi?

24 tykkäystä

Välittäjästä ei tiedä, mutta kesäkuun lopun tilanne tulee tuota pikaa.

2 tykkäystä

H&M julkaisi 2Q2023 osarin, firman fiskaalikaudet eivät siis mätchää kalenterikausiin. 2Q2023 oli 1.3-31.5.

Muutama poiminta:

Nordics kasvussa, +7% (SEK) ja +5% (LCY, Local Currency). Stockan tapauksessa hyvä muistaa että raportointivaluutan ollessa EUR niin heikentyneet kurnut Ruotsissa ja Norjassa syövät liikevaihdon kehitystä).
Kasvutahti hidastui 2Q2023, mutta kasvoi n 5,0 - > 5,3 mrd sek eli +5,4%
image
image

Firma ei raportoi alueellisia kannattavuuksia, mutta kokonaisuutena absoluuttiset luvut nousussa, suhteelliset laskussa. Raportointivaluutta SEK vs ostovaluutta USD sekoittaa pakkaa.
Mutta kertovat että verrattuna viime vuoteen,
-2Q23 “very negative” vaikutus - korkeat ostohinnat ja rahdit
-3Q23 “neutral”
-4Q23 “positive”

image
image

11 tykkäystä

Jep, se sitten kääntyy taas kun kurnut vahvistuvat (tuo kun on tuossa ihan tarkoituksella). Lisäksi on hyvä muistaa, että vain osa kurnujen heikosta kurssikehityksestä “realisoituu” varmasti kun niitä on jonkun verran pakko vaihtaa euromääräisten vastuiden hoitamiseen. Kaikkeahan ei kuitenkaan vaihdeta, eiköhän esimerkiksi sen jakelukeskuksen rakentamisen sopparit ole tehty kruunuissa?

1 tykkäys

Myyntitiedote 30.6.2023
Päivittäistavarakauppa ry

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi toukokuussa 7,5 % edellisvuodesta

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi vuoden 2023 toukokuussa 7,5 % edellisvuodesta. Liikevaihdon arvoksi kirjattiin 750,7 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi toukokuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 3,4 %. Kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän osalta liikevaihto kasvoi 0,8 %. Kaikkiaan käyttötavaroiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi yhteensä 1,4 % vuoden 2022 toukokuuhun verrattuna. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi toukokuussa 10,5 %.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammi-toukokuussa 7,8 %

Liikevaihto kasvoi tammi-toukokuussa 2023 pukeutumisen tuoteryhmässä yhteensä 11,7 % vuoden 2022 tammi-toukokuusta. Samaan aikaan kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 1,7 %. Käyttötavara yhteensä -tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 3,9 %. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihto kasvoi yhteensä 9,4 % vuoden 2022 tammi-toukokuusta

Lainaus.Saapi nähdä paljonko Stokkan viivan alle jää.

14 tykkäystä

Rauli antoi kommenttinsa Suomen käyttötavaramarkkinoiden kasvusta, siinä on käsitelty Stockmann ja Tokmanni erikseen. :slight_smile:

9 tykkäystä

Onhan se noinkin.Kannattaa muistaa, että myös Tokmann on panostanut vaatepuoleen.Prisma markkinoi näyttävästi omaa vaatetuote-“perhettään” mielenkiintoista kuulla, mihin kasvu on mennyt ? Halpatuotteisiin ? Vai Stokkan “premiun” tason tuotteisiin.Kuullaan tarkemmin Q2 yhteydessä.
Tähän liittyy Stokkan mahdollinen uusi strategia Mennäänkö “halpis” tuotteiden suuntaan ?Stokkahan puhui keväällä “kohtuuhintaisesta” vaatetavarasta.Siellä on sitten kilpailu jo aivan toista luokkaa.

Ei varmaan tosissaan kirjoitettu.

Tokmannin ja Prisman menestystä vaatekauppana on hieman nihkeä verrata, kun niillä vaatteet on huomattavasti matalammalla prioriteetilla. Omassa lähi-Tokmannissa ei edes ole vaatteita, pikku-Prismassa hyvin vähän.

Moni varmasti välttää niistä vaatteiden ostamista.

3 tykkäystä

Aika hienosti saanut Stocka näkyvyyttä somessa Pride-kumppanuuden myötä. Näkyy mm. Emily in the Paris päätähden Lily Collinsin IG:ssa, jolla on huimat 28 miljoonaa seuraajaa. Toki Stockaa ei ole näihin valitettavasti tägätty.

https://www.instagram.com/p/CuKQ980uJoo/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Myös kahdeksankertaisen Oscar-ehdokkaan, näyttelijä Glenn Closen somessa näkyy (637 k seuraajaa):

https://www.instagram.com/p/CuKlJR4up6B/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Toivottavasti tästä Pride-kumppanuudesta osataan ottaa jatkossa entistä enemmän irti. En tiedä, kuinka hyvin tämä tällaisenaan kääntyy konkreettisesti liikevaihdoksi. Toki tämä kaikki vahvistaa brändiä, mikä toivottavasti näkyy sitten pitkässä juoksussa.

3 tykkäystä


Lainaus Kaupan liiton sivuilta. Jos nettiä jaksaa pyörittää, selviää helposti, mistä suomalaiset ostavat vaatetuksensa. Otsikkoesimerkkejä “marketmuodin suosio räjähti” “tokmanni on yksi Suomen suosituimmista vaatekaupoista” jne.
Miten tämä liittyy Stokkaan. Kun mietitään tilastojen perusteella vaatemyynnin kasvua, niin ottajia on monia. Siksi johtopäätösten teko on vaikeaa.
Stokka joutuu kilpailemaan kovien tekijöiden kanssa.Kun kansalaisilla on rahaa vähän, ostopaikka on helposti se "halvempi " kauppa. Odotan mielenkiinnolla, mitä uusia strategisia avauksia Stokka pystyy tekemään. Halvallakin saa usein ihan hyvää ja käyttökelpoista.
Muuten omalla asuinalueellani on kaksi-kolme suurta Prismaa, mistä saa oikeastaan kaiken tarvitsemansa vaatetuksen. Samoin kaksi isoa Tokmannia. Lähimmät Stokkat ovat reilusti yli sadan kilometrin päässä.

2 tykkäystä

Vuosien 2019 ja 2021 vertailussa Cittarilla, Prismalla ja Tokmannilla oli toisaalta selvä etulyöntiasema, kun ihmiset minivoivat kaiken kaupassa asioinnin vuonna 2021 eikä vaatteen merkillä kauheasti ole väliä kun ollaan kotioloissa jatkuvasti.

6 tykkäystä


Suurimmat osakkeenomistajat listan päivitys.Coeus oli listalla toukokuussa 1232137 osaketta. Varma ja Fennia lisänneet eniten, yhteenlaskettu 1206177, ei aivan täsmää Coeus määrään. Oletettavasti kuitenkin ostaneet.
Suurin muutos oli hallintarekisteröidyissä. Toukokuun lopussa omistus 30 393427 ja nyt 32 964693. Mistä osakkeet tulivat ? Stokkahan laittoi markkinoille saneerausohjelman mukaan 21.6 2 835349 “konversio-osaketta” Ne näyttävät pääosin menneen hallintarekisteriin. Osakkeiden kokonaismäärähän lisääntyi samalla 155,88 miljoonasta osakkeesta 158,71 miljoonaan.

Enpä osaa analysoida Varman ja Fennian uskoa yhtiöön. Hallintarekkarit saivat osakkeita ostamiensa velkojen takia, ?

4 tykkäystä

Coeus myi osakkeensa yhdellä kaupalla joten tod.näk. ei mennyt vakuutusyhtiöille.

Kaikki konversio-osakkeiden saajat käsittääkseni kotimaisia tahoja joten tod.näk. ei mene hallintarekkareihin nämä.

Eli oma arvaus Coeuksen lappujen ostajasta on joku ulkomainen taho.

10 tykkäystä

Kyllähän Prismasta ja Cittarista sekä Tokmannilta enemmistö on vuoden aikana tehnyt vaate- tai jalkineostoksia, koska sieltä on helppo napata esim sukkapari tai bokserit mukaan. Myös moni muu vaate on edullinen mutta niihin ei välttämättä mennä tarkoituksella ostamaan vaatteita. Lindexin vetovoima on aivan eri tekijöissä ja olisi kiinnostavaa nähdä, miltä vastaavanlainen tilasto Ruotsissa näyttää. Se, paljonko Stockmann-divisioona myy vaatteita, on sivuseikka.

1 tykkäys

HALPAKAUPPAKETJU Tokmanni ilmoittaa ostavansa Ruotsista halpakauppaketju Dollarstoren.

Ketjun omistajien kanssa sovittu käteiskauppahinta on noin 170,4 miljoonaa euroa.

Nyckelfigurer 12/2017 12/2018 12/2019 01/2021 01/2022
Omsättning (SEK) 1,8 md kr 2,4 md kr 2,9 md kr 3,7 md kr 3,9 md kr
Förändring i omsättning (%) 32 % 30 % 22 % 5 %
Rörelseresultatet (SEK) 55,9 mn kr 131,3 mn kr 106,5 mn kr 135,4 mn kr 171,8 mn kr
Årets resultat (SEK) 27,7 mn kr 69,4 mn kr 57,8 mn kr 72,1 mn kr 123,8 mn kr
Soliditet (%) 27 % 29 % 30 % 37 % 31 %
Rörelseresultat (%) 3 % 6 % 4 % 4 % 4 %
Antal anställda 565 750 925 1 211 1 297

Erilainen ketju kuin Stocka tai Lindex, mutta silti mukava nähdä edes jonkinlainen referenssi sille minkä arvoinen on pohjoismainen kauppaketju näillä luvuilla.

3 tykkäystä