Lindex Group (Stockmann Group)

Uusi CFO

LINDEX GROUP Oyj, Muutokset hallitus/johto/tilintarkastus, 4.7.2024 klo 16.00 EEST

Henrik Henriksson on nimitetty Lindex-konsernin talousjohtajaksi

Lindex Group Oyj on nimittänyt Henrik Henrikssonin, M.B.A. (rahoitus ja johtaminen), yhtiön uudeksi talousjohtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi. Konsernin talousjohtajan tehtävän lisäksi Henriksson toimii myös Lindex-divisioonan talousjohtajana. Hän aloittaa uudessa tehtävässään 1.9.2024. Hän raportoi konsernin toimitusjohtaja Susanne Ehnbågelle, ja hänen toimipaikkansa on Ruotsi.

Ennen Lindex-konsernia Henriksson on työskennellyt Eton Shirts AB:n talousjohtajana sekä useissa talouden johtotehtävissä H&M Groupissa Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Aiemmissa tehtävissään Henriksson on kartuttanut vahvaa ja laajaa osaamistaan kannattavan kasvun ja kaikkikanavaisen laajentumisen edistämisestä. Lähes 25 vuoden talousurallaan hän on työskennellyt johtotehtävissä noin 20 vuoden ajan.

”Olen iloinen voidessani toivottaa Henrikin tervetulleeksi sitoutuneeseen tiimiimme ja konsernin strategiselle muutosmatkalle. Hänen vankka kokemuksensa taloudesta, vähittäiskaupasta ja muodista sekä laaja kansainvälinen tausta muodostavat erinomaisen pohjan kestävän ja kannattavan kasvun vauhdittamiselle sekä Lindex-konsernin omistaja-arvon kasvattamiselle”, sanoo Susanne Ehnbåge, Lindex-konsernin toimitusjohtaja.

”Olen innostunut päästessäni osaksi Lindex-konsernia – yhtiötä, jolla on kaksi erittäin vahvaa brändiä, Lindex ja Stockmann, selkeät strategiset ja taloudelliset tavoitteet sekä erittäin vakuuttava vastuullisuusagenda. Lisäksi Lindex-konsernin tiimi on osoittanut pystyvänsä parantamaan kannattavuutta ja toteuttamaan strategiaansa. Tulen tekemään kaikkeni konsernille asetettujen vaativien tavoitteiden saavuttamiseksi ja olen vakuuttunut, että onnistumme siinä yhdessä tulevien kollegoideni kanssa”, Henrik Henriksson sanoo.

Lindex-konsernin nykyinen talousjohtaja Annelie Forsberg työskentelee konsernissa elokuun 2024 loppuun saakka.

LINDEX GROUP Oyj

22 tykkäystä

Lahti/Zijoittaja tviittasi meidän siis Lindexin jakelukeskuksesta.:blush:

https://x.com/zijoittaja/status/1809556552149254213

12 tykkäystä

Taas päivitystä Ruotsin vaatemarkkinoista (Ruotsi Lindexin liikevaihdosta 50%), liekö nudismi nostanut suosiotaan vai miksi vaatemarkkina kyykännyt 6%?
Anyway, Ruotsin 2Q2024 asettuu kokonaisuudessaan nollille eli ‘lievästi negatiivinen’, eli alle Inderesin +4% kasvuarvion.
No, pidämme toki peukkuja että Lindex on pärjännyt keskimääräistä paremmin, niin Ruotsissa kuin toisissa maissa.

9 tykkäystä

Uusi tulosennuste vuodelle 2024:
Lindex-konserni odottaa vuoden 2024 liikevaihdon muutoksen olevan paikallisissa valuutoissa -2 % ja +2 % välillä verrattuna vuoteen 2023. Konsernin oikaistun liiketuloksen arvioidaan olevan 70-90 miljoonaa euroa. Valuuttakurssivaihteluilla voi olla merkittävä vaikutus oikaistuun liiketulokseen.

Aikaisempi tulosennuste vuodelle 2024, julkaistu 9.2.2024:
Lindex-konserni odottaa liikevaihdon kasvavan vuonna 2024 paikallisissa valuutoissa 1-3 % verrattuna vuoteen 2023. Konsernin oikaistun liiketuloksen arvioidaan olevan 70-90 miljoonaa euroa. Valuuttakurssivaihteluilla voi olla merkittävä vaikutus oikaistuun liiketulokseen.

Liikevaihdon osalta pieni negari, liiketuloksen ohjeistus kuitenkin pysyy.

32 tykkäystä

Eipä tietenkään hyvä että liikevaihdon ohjeistusta leikattiin, mutta liiketuloksen ohjeistus jäi sentään ennalleen. Kukaan ei tietenkään sano, etteikö negaria voi tulla liiketuloksenkin suhteen, mutta ainakin 1h2024 lukujen perusteella siihen ei koskettu, ne luvut ovat siis jo hyvinkin firman johdon tiedossa ja julkistetaan loppuviikosta 19.7.

1Q2024 meni jo alle 1Q2023, mutta Hullujen Päivien ajoituksesta puhuttiin

1Q2024: 193 vs 199 meur (1Q2023) = -3%
-Lindex +3%
-Stockmann -15% (Hullut päivät -ajoitusero)

2023: 952 MEUR
-vanha: 962…981 MEUR
→ uusi: 933 MEUR…971 MEUR

Hyvä surkeana kurssipäivänä holdarin muistella myös pitemmän pelin parametreja

12 tykkäystä

Rauli on kirjoittanut ennakkokommentin negarin antaneet Lindexistä; omaan silmääni negari ei näyttänyt erityisen pahalta, mutta markkina reagoi vahvasti. Negari ei ollut varmaan iso yllätys useille, mutta onko perjantaina tulossa vielä lisää yllätyksiä, kun jotkut veljet myi - oliko veljillä jotain extratietoa… no ei kait.

Lindex Group laski eilen koko vuoden ohjeistustaan liikevaihdon osalta, mutta säilytti oik. liiketulosohjeistuksensa ennallaan eli 70-90 MEUR, meidän päivitetty ennuste on 75 MEUR. Yhtiö raportoi Q2-tuloksensa perjantaina klo 8.30. Ennustamme konsernin Q2 oik. liiketuloksen laskevan hienoisesti vertailukaudesta Lindex-segmentin tuloksen laskiessa ja Stockmannin noustessa. Laskimme tämän kommentin yhteydessä 2024 ennusteita 1-3 % kevään heikon markkinakehityksen ja tulosvaroituksen takia.

11 tykkäystä

Alemmassa taulukossa ns vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät, ts liiketuloksen ja ja oikaistun liiketuloksen ero 9,2 MEUR, josta yrityssaneerauskulut (sovinnot) 7,7 MEUR. Enää yksi jäljellä, eli Lähitapiolan keissi Tapiolassa.

Mitä tuota muuten katsoo niin katetaso piti, mutta sitä tuli pienemmöstä liikevaihdosta kuin viime vuonna. Lindex -divisioonan liikevaihto tosiaan dyykkasi 5% eli 6,5 MEUR, Stockman-divarin puolestaan nousi saman verran Hullujen päivien johdosta.
-valitettavasti Lindexin melko selvän liikevaihdon laskun kerrotaan tapahtuneen kesäkuussa ja heijastelevan muotimarkkinaa. Ts heikompi luku on se kaikkein tuorein kuukausi, ja edullisemman laidan tarvetuotteet kuten lasten vaatteet ja alusvaatteet eivät tuo immuniteettia jos kulutuskysyntä tällä sektorilla sakkaa. Toisaalfa huhti-toukokuun kerrotaan menneen hyvin. Eli kesäkuun droppi lienee ollut sitten syvä jos se kausitason lukuun saa noin ison dropin. Tosin vertailukausi lienee ollut hyvä,

Huhti–kesäkuu 2024:

Lindex-konsernin liikevaihto oli 251,6 (252,0) miljoonaa euroa. Liikevaihto oli vertailukauden tasolla laskien hieman: 0,2 % ja paikallisissa valuutoissa 1,0 %.

  • Lindex-divisioonan liikevaihto laski 169,7 (176,2) miljoonaan euroon, mikä johtui myymälöiden pienemmästä kävijämäärästä kesäkuussa. Paikallisissa valuutoissa liikevaihto laski 4,9 %.
  • Stockmann-divisioonan liikevaihto kasvoi 81,9 (75,8) miljoonaan euroon Hullut Päivät -kampanjan ajoituksen ja onnistumisen vuoksi. Vuonna 2024 kampanja järjestettiin toisen vuosineljänneksen alussa huhtikuussa, kun vuonna 2023 se vaikutti sekä ensimmäiseen että toiseen neljännekseen.
    Konsernin suhteellinen myyntikate oli 60,0 % (60,1) eli vertailukauden tasolla.
    Konsernin oikaistu liiketulos laski 29,5 (31,6) miljoonaan euroon. Valuuttakursseilla ei ollut olennaista vaikutusta.
  • Lindex-divisioonan oikaistu liiketulos laski 30,8 (36,2) miljoonaan euroon. Tämä selittyy kesäkuun liikevaihdon laskulla, joka johtui myymälöiden pienemmästä kävijämäärästä, sekä kasvua tukevien markkinoinnin ja digitaalisen kehityksen suunnitelluilla kuluilla, jotka olivat aiempaa suuremmat.
  • Stockmann-divisioonan oikaistu liiketulos parani -0,6 (-3,5) miljoonaan euroon pääosin Hullut Päivät -kampanjan ajoituksen ja onnistumisen sekä tehokkaiden kustannussäästötoimien vuoksi.
    Liiketulos laski 20,3 (30,2) miljoonaan euroon pääasiassa yrityssaneerausohjelmaan liittyvien kiistojen sovintokulujen vuoksi.
    Katsauskauden tulos laski 7,0 (13,8) miljoonaan euroon.
    Osakekohtainen tulos laski 0,04 (0,09) euroon.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b65beda3187b01efbfac94d1e7a8a0ba8&lang=fi&src=listed

https://attachment.news.eu.nasdaq.com/a7363c7c69f9a41f232d5e5f4ea70bdd5

24 tykkäystä

Sekä Ruotsin markkina että H&M:n kesäkuun myynti oli -6 %, joten ei sillä ihan selitetä koko Q2:n -5 % laskua Lindexille. Ja vertailukausi tosiaan oli hyvä kesäkuulle, vähän vaarallisia tai jopa harhaanjohtavia välillä mielestäni nämä kuukausikommentoinnit. Ei tuo selittelemällä parane, mutta en toisaalta odottaisi kesäkuun kaltaisia miinuksia jatkossa. Alla kommentti, jota ei otsikkoa pidemmälle välttämättä tarvii lukea :smiley:

31 tykkäystä

Tuloswebinaarin esitys.

Poimitaas tähän vähän cashistä.

Rahaa on kulunut, mutta Omnichannelista eli siitä peltihallinakin tunnetusta pykäyksestä on maksettu 85 / 110 MEUR, eli enää 25 MEUR jäljellä jos asiat menevät kuten arvioitu.
4Q2024 pitäisi aloittaa, toivottavasti joulukauppaa sotkematta.

Omnichanneliin sitoutunutta isoa pääomaa olisi mahdollista joltain osinn vapauttaa sales & lease back -järjestelyllä, mutta päätös vielä tekemättä ja kuulemma optioita on
-kuitenkin, jahka homma valmis ja toiminnassa niin luulen että saanemme joku päivä vastaanottaa tiedotteen että sales & lease back tapahtunut…

Toinen Omnichannel -pointti. En tiedä miten investointi määritetään tässä tapauksessa, mutta
-periaatteessa rakentamisen aikana syntyy kaikenlaisia kuluja, jotka jäävät pois kun homma bueno
-samaan aikaan, kaikki nykyisten järjestellyjen kulut pyötivät nekin
-omnichannelin kerrotaan lisäksi parantavan tuottavuutta / kustannuksia, sen lisäksi että halli on myös kapasiteetin puolesta kasvun mahdollistaja

Eli pitäisi tästä saada firman rahaa takaisin sales & lease back -järjestelyn kautta, päällekkäisten kulujen pitäisi poistua ja tuottavuuden kasvaa. Pitäisi…


23 tykkäystä

Sen verran tarkennusta tuohon johtaja Susanne sanomiseen “peltihallin” myymisestä ja takaisinvuokrauksesta.Minusta hän sanoi “options will be evaluated furter ahead” Lyhyellä englannilla tarkoittaa “vaihtoehtoja arvioidaan tulevaisuudessa” Eli sen suhteen ei mitään uutta tullut esiin.
Vaikka täällä on pidetty osin selvänä “peltihallin” myyntiä ja takaisinvuokrausta, niin ei se minusta ilmiselvää ole.Samat käyttökulut siirtyvät vuokraan ja lisäksi mahdollinen uusi omistaja haluaa sijoittamilleen varoille “tuottoa”. Omassa omistuksessa kulut ovat tietysti samat, poistot tuovat sijoitettua kassavirtaa takaisin.
Vapautuvalle pääomallekin pitää olla kohde ? Vai maksetaanko osinkoina pois ?
Oma näkemys on.“Peltihallin” toiminta viritetään lähivuosina täyteen toimintaan.Osahan siitä on aluksi vuokrattuna muille.Kiinteistöhuollon voi aina ulkoistaa ilman sen kummempaa.
Logistiikkakeskuksessa tarvitaan monenmoista osaamista.Valo,sähkö,siivous jne ovat yksinkertaisia.Mutta se muu sisällä onkin toine juttu.
Eli sen osalta jään odottamaan.

7 tykkäystä

Pyysing kommentoi.
Mielenkiintoinen näkemus Turun ja Tampereen vuokrasopimusten pisentämisestä. P&C ohjaisi…

Turun ja Tampereen Stockmannien vuokrasopimuksia pidennettiin ja otettiin jotain indeksikorotuksia vastaan. Tätä pidän toivottavasti hyvänä uutisena. Aavistelen (lue toivon), että tämä etenee Peek&Cloppenburgin ohjauksessa. Koska Stockmannit myydään sveitsiläisille pihistäjille ei tullut luonnollisesti kommenttia. Mutta kuulemme tänä vuonna lisää uutisia toivottavasti, sanoi Enhbåge.

https://x.com/AkiPyysing/status/1814239920333959619?t=qwGEZ9dZM6H7-RVzPcedEg&s=19

14 tykkäystä

Lindexin toimitusjohtaja @Rauli_Juva:n haastattelussa Q2:n tiimoilta (eng.).

12 tykkäystä

Juu ja suuremmassa kuvassa pakko tarkastella konsernia kokonaisuutena.

Jos Lindex haluaisi pankilta lainaa esimerkiksi ostaakseen rättejä varastoon, mitä se antaisi vakuudeksi? Ne vaatteet vai vuokralla olevat liiketilansa?

Ehkö talousjohtajansa? Toimitusjohtaja lupaa pankin johtajalle:
”Jos en maksa lainoja takaisin, laitetaan Henrik rautoihin”

Stockmann -brändin nimen? Lindexin brändin?

Aika pitkälti Lindex omistaa historiaa ja ilmaa. Olemassa olevan liiketoiminnan (jota pitää velkasaneerauksillä myllätä) ja asiakaskunnan.

Millaisen asiakaskunnan…?

Joka kerta kun yritykset investoivat johonkin ja toteuttavat esimerkiksi lainsäätäjien heille määräämiä EU-tavotteita (joo joo, vaikka yrityksiä tuetaan tässä, yritykset joutuvat osan itsekin maksamaan), tarvitaan käteistä.

Mikäli ei ole mitään antaa vakuudeksi, pitää pelata käteisellä.

Itse veikkaan, että peltihalli on ja pysyy Lindexillä. En usko, että sen rakentamisen strategisista tarkoitusperistä on ihan kaikkea kerrottu.

Multa kysyttiin, mitä mieltä olen nykyisestä kurssilaskusta.

Olen yhä Lindexin omistaja. Kurjahan tuo on, että tavaratalot on niin kova taakka yritykselle.

Keskihinta tälle on itsellä aika matala niin en henkisesti tunne tarvetta paniikille.

Velkasaneerauksen tarina etenee ja olen yhä utelias näkemään, minkälainen Lindex sieltä kuoriutuu. Itse toki en ole niin naiivi, että veikkailen kaiken realisoitumista vielä tänä vuonna. Sehän saattaa venyä vielä vuoteen 2028.

3 tykkäystä

Aili, kerrotko mulle nyt ihan suomeksi että mitä mä juuri luin?

Yritätkö nyt kertoa että Lindex tarvitsee peltihallin jotta se saa pankista lainaa vaatteiden ostamista varten? Toivottavasti ymmärsin väärin viestisi.

Lainaa saa pankista kun sulla on talous kunnossa, firma joka on nettovelaton ja tekee vuodessa sen 90m liikevoittoa ei joudu panttaamaan logistiikkakeskustaan jotta saisi lainaa vaatteiden ostoa varten.

Täysin hämmentävä viesti joka suhteessa.

33 tykkäystä

En nyt ampuisi Ailin ajatusta noin kepeästi alas.
Kannattaa muistaa, että Q2 mukaan pitkäaikaisia vuokrasopimusvelkoja oli 527,8 milj ja lyhytaikaisia vuorasopimusvelkoja 86,3 miljoonaa.
Eli kyllä maksettavaa löytyy, kun vuokralla toimitaan.
Toivotaan, että tuo 90 milj.toteutuu, nythän homma meni miinukselle.Liiktoiminnan tappio oli 8,4 miljoonaa.
Eiköhän peltihallinkin kohtalo selviä ajan myötä.

1 tykkäys

Mielipiteitä saa tietysti olla ja en itsekään yleisesti välitä kuuluisista kertaeristä, tämä nyt on Lindexin tapauksessa näitä kuitenkin oli kun velkojille on maksettu kymmenen miljoonaa ylimääräistä sopuun ilman oikeudenkäyntiä päästäkseen.


Vice versa jos nämä haluaa huomioida tämähän tarkoittaa että ensi vuoden vastaavaan aikaan sieltä tulisi MASSIIVINEN tulosjytky kun tämä viimeisin riita ei oletettavasti ratkea Q1/25 vaan ennen sitä.
Mitä vielä tähän yhtiön velkaantumiseen tulee niin tämä IFRS-velkaantuminen ei lähtökohtaisesti rahoittajia kiinnosta. Tase on muuten velaton ja lainaa hajautetusti Pohjois-Euroopassa toimiva yhtiö saa kilpailukykyiseen hintaan.

Mitä päivän tulokseen tulee vakuuttavaa tekemistä Lindexiltä edelleen ja yhtiö on Susannen ohjauksessa saanut vakiinnuttua myyntikatteensa ja liikevoittomarginaalinsa erittäin hyvälle tasolle.
Tähän kun lisää että tulevaisuudessa yhtiö pystyy laskemaan logistiikkakulujaan samalla kun laajennus antaa mahdollisuuksia uusille avauksilla tätä tarinaa on erittäin hienoa seurata.
Kasvuahan tämä tarina kaipaisi entistä suurempaa hillotolppaa ajatellen, mutta ehkä sitten ensi vuonna.
Toivo on huono sijoitusstrategia, mutta sitä täytyy tehdä ettei logistikkakeskuksen kanssa tule suuria lastentauteja.
Mitä konsernirakenteeseen tulee niin eiköhän sieltä jotain uutisia saada eetteriin kun saneeraus saadaan päätökseen, sen verran innostuneena Susanne asiasta tarinoi Raulin haastattelussa.

Mitä suositukseen tulee niin tiedä vaikka Karhu-Rauli jouduttaisiin viimein hautaamaan mahdollisen osta-suosituksen myötä. :bear:

21 tykkäystä

Ymmärrät varmaan että nämä ovat IFRS16 mukaisia kirjauksia, ne ei suoraan kerro yhtään mitään.

Ajatus että Stockmannilla pitäisi olla logitiikkakeskus omassa omistuksessa vain sen takia että se olisi vakuutena ostoveloille on täysin naurettava.

Kannattaa tutustua osariin hieman tarkemmin niin avautuu miksi tappiolla ollaan.

11 tykkäystä

No eihän tuo kaukana ole, mutta pidin kuitenkin aiemmat suosituksen ja tavoitehinnan kun Q2:ssa ei ihmeempää sattunut. Osta-suositus on kylläkin ollut jo kerran aiemmin, jos siitä saa jonkinlaisen maininnan :slight_smile:

Lähden pariksi viikoksi lomalle, joten palailen keskusteluihin taas sen jälkeen. Tällä kertaa raportissa ei kummempaa puitavaa ollutkaan.

image

40 tykkäystä

Lyncheilyä Ruåtsissa

Tai ehkä tässä tapauksessa pitäisi puhua pyhiinvaelluksesta.

Tanskan kohdalla Inde-miittiin ajellessa tuli mieleen tämä Alokkaan viesti.

Koska huomenna olisi tarkoitus olla Uppsalassa, katsoin kartasta, ettei siitä aivan järkyttävää koukkua tule, jos käy samalla vilkaisemassa tämä kuuluisan peltihallin.

Makrosijainti oli tiedossa Zijoittajan twiitistä, mutta mikrosijaintiin piti tehdä hieman googlausta.

Näistä artikkeleista sai tarpeeksi tietoa, että logistiikkakeskus sijaitsisi Belingenin kylässä lähellä Alingsåsia. Lindexhän on muuten saanut alkunsa tästä kylästä vuonna 1954, nykyään toimisto taitaa olla Göteborgissa vajaan 50 km päässä.

Vähän aluksi jännitti, että onkohan paikka vaikea löytää, mutta niin sieltä vain yhtäkkiä pilkotti Lindexin logo tielle puiden takaa.


Puheet peltihallista ovat vahvasti liioiteltuja, sillä sisäänkäynnin fasadi on tehty tyylikkäästi puusta!

Kuten kuvista näkyy, valmista alkaa olemaan ainakin ulkoa parkkipaikan maalauksia myöten. Eihän sitä kyllä tiedä, miltä se sisällä näyttää. Pihalla ei näkynyt muita ihmisten jälkiä kuin yksi henkilönostin. Pitää ehkä käydä vielä huomenna pyörähtämässä virka-aikaan.

Halli näkyy muuten jo googlessa tekolampineen.


Ehkä hieman ihmetyttää tuo sijainti, kun matkaa Göteborgiin tosiaan on se 50 km, mutta mistä minä mitään tiedän. Lehtijutussa sanottiin, että kunnalta oli saatu maata hyvillä ehdoilla. Lisäksi kylän läpi menee junarata sekä motari, josta on rakennettu uudet hyvät liittymät tehtaalle, joten kelpaa sieltä rättejä roudailla.

33 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Lindexistä, Inderesin materiaaleja ja tätä ketjua seuranneille juttu ei sinällään hirveästi uutta tarjoile.

Alaotsikot:

  1. Meneekö Stockmann myyntiin?

  2. Lindex Group on arvokkaampi ilman tavarataloliiketoimintaa

2 tykkäystä