Lindex Group (Stockmann Group)

Sinänsä noin muuten H&M on ihan ok verrokki Lindexille, vaikka liiketoiminta onkin paljon hajautetumpaa kuin Lindexillä. Yhtiöitä ei tosiaankaan voi verrata yksi yhteen, mutta jos mietitään noin löyhästi arvostuksen kannalta. H&M:aa arvostetaan tällä hetkellä (tämän päiväisen rajun kurssilaskun myötä) P/S:lla 1,23. Jos tämän soveltaisi suoraan Lindexiin (jolla Venäjä-riskiä ei ole kuin välillisesti), niin Lindexin arvoksi itsenäisenä yhtiönä saataisiin 740 miljoonaa euroa.

Stockan markkina-arvo tällä hetkellä vähän vajaa 300 milliä. Jos Lindex listattaisiin itsenäisenä yhtiönä pörssiin, niin kyllä arvon pitäisi mielestäni keikkua siinä 700 miljoonan korvilla. Toivotaan, että noista lopuista riidanalaisista veloista päästään eroon kohtuullisessa ajassa, niin tämä skenaario olisi mahdollinenkin.

Omassa unelmaskenaariossani siis Lindex listataan Stokiksen pörssiin. Stockka jäisi edelleen pääomistajaksi ja suuri osa osakkeista jaettaisiin meille vanhoille omistajille. Samalla haettaisiin kuitenkin lisää omistajia ja rahaa kasvuun. Kaikki voittaisivat: Lindexissä oleva arvo purkautuisi meille omistajille, Lindexin olemassaolo ei olisi enää Retailista riippuvainen, Lindex saisi paremmat resurssit jatkaa kasvuaan ja mikä tärkeintä suomenruotsalaisille omistajille, niin Lindex pitäisi maksamillaan osingoilla Stockan tavaratalot edelleen hengissä.

31 tykkäystä

Hyvä kuitenkin pitää mielessä että Q1 on yleensä ollut hyvin heikko sekä Lindexin että Retailin kohdalla joten ei kannata olla hirvittäviä odotuksia tuloksen suhteen.

Lindexin pre Covid Q1 luvut vuosina 2017, 2018 ja 2019 olivat myös pakkasella (elikä ei selity ainoastaan Covidilla).

8 tykkäystä

Pistin tämän ST:lle muutama päivä sitten, mutta en katsoisi Lindexin arvostusta arvioidessa vain yhden vuoden tulosta. Stockmannin vanhoista talouskatsauksista Lindexin infot:

2021: Liikevaihto 607,4M Oikaistu liiketulos 80,3M

2020: Liikevaihto 507,1M Oikaistu liiketulos 39,6M

2019: Liikevaihto 575,8M Oikaistu liiketulos 34,8M

2018: Liikevaihto 589,9M Oikaistu liiketulos 30,4M

2017: Liikevaihto 606,0M Oikaistu liiketulos 16,1M

2016: Liikevaihto 633,2M Liiketulos (ei löydy oikaistua) 54,9M

En oikein usko Lindexin nykyisen suorituskyvyn jatkuvan tulevaisuudessa. 80M liiketulos tuskin on kestävä taso, historian perusteella ehkä puolet siitä ja pieni potentiaalinen ongelma on saneerausmenettelyn jatkuminen keskeneräisten oikeudenkäyntien takia mikä estäisi Lindexiä saamasta halpaa ulkoista pääomaa investointeihin.

Stockmannin retail ja konserni ilman Lindexiä on mielestäni edelleen myös iso kysymysmerkki, mille en plusmerkkistä arvoa tässä antaisi.

4 tykkäystä

Stokkalla on paljon rahaa kassassa, miksi Lindexin pitäisi hakea halpaa ulkoista pääomaa? Vaikka kaikki kiistanalaiset velat tuomittaisiin Stokkan maksettavaksi kiistattomien saneerausvelkojien lisäksi (varsin epätodennäköistä) niin Stokkalla pitäisi olla paukkuja kohtalaisiin investointeihin eikä retailiin olla varmasti pistämässä isoja paukkuja.

5 tykkäystä

Kassassa on yli 200milj, joten varmasti osataan jakaa investoinnit niin että omillakin pärjätään. Tuloskuntohan on muuttunut oleellisesti kun kustannuksia on karsittu ja korona rajoituksia on käyty läpi…niistä selviten. Lindexin toimitus ehdot ovat samat kuin zalandolla joten tuotteiden katetta ei tarvitse jakaa sitä kautta jos sillä merkitystä. Stockalla Q1 perinteisesti haastava ja en itse siitä miljoonien voittoa odota. Mutta odotan vahvaa kehitystä viime vuoteen kyllä. Logistiikka nostaa hintoja tänä vuonna sekä yleinen inflaatio, en näe mitään selkeään syytä miksi niitä ei siirreitä hintoihin ? Kulut nousee jokaisella alan toimijalla ja keskitetty logistiikka omasta mielestä loiventaa niitä kun tavaroita tilataan isoissa määrissä kerrallaan. Ohjeistus annettiin että liikevaihdon odotetaan kasvavan tänä vuonna ja silloin oli jo näkymät melkein 3kk osalta. Joten kuun lopussa tulokset nähdään.

5 tykkäystä

Vanhojen talouslukujen tuijottelu on täysin harhaanjohtavaa, koska vertaat myymälä-Lindexiä verkkokauppa-Lindexiin. 2017-2018 tehtiin isot pohjatyöt strategiamuutokselle ja verkkokauppapanostukset alkoivat näkyä liiketuloksessa vasta 2019 eteenpäin. On täysin selvää että verkossa myynti on huomattavasti kannattavampaa kuin liikkeessä myynti ja jos verkkokaupan osuus kasvaa niin myös liiketuloskin lähtee skaalaamaan nätisti ylöspäin. Lindexille on toki kertynyt merkittäviä investointitarpeita erityisesti logistiikan puolella, mutta tällä menolla niiden rahoittaminen ei ole mitenkään ongelmallista.

34 tykkäystä

niin, ei taida olla tulossa miljoonien voittoa Q1. Alla Q1 performanssi viim. 6-vuotta sekä OP ja SEB ennuste Q1 2022. Eli analyytikot odottavat että Q1 on viime vuotta huonompi.

Q1 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 Q1E (OP) 2022 Q1E (SEB)
stockmann -25,3 -17,4 -16,2 -11,5 -13,3 -12,1
lindex -8,5 -14,7 -15,9 -12,6 -15,2 -7,7
total -34 -32 -32 -24 -29 -20 -25 -23
7 tykkäystä

Zalando tekee keskimäärin vain noin 4% liikevoittoa. Yksi syy ollee palautusten suurempi osuus kuin kivijalassa…

6 vuotta sitten en olisi sijoittanut Stockaan😃 Kun miettii viime vuoden sulkuja niin mitkä tekijät nyt sitten laskevat tulosta Q1 vs 2021? Tämä kiinnostaa

Aika haastava Q1 tämäkin vuosi on ollut (Omicron + sota). Tammi-/helmikuun tavaratalokaupparyhmän liikevaihto Suomessa -8,9% pukeutumisessa ja -1,7% kodin tuotteissa vs. 2021. Lisäksi hullut päivät taisi osua viime vuonna kokonaan Q1 kun tänä vuonna vain 2pvä. Noiden lukujen pohjalta ainakin retail voisi olla reilusti rumempi kuin viime vuonna. Tuskin Lindexikään mitään extra boostia on saanut. Tähän inflaatiot ja logistiikkakulut yms kaupan päälle.

Itse uskon että kaikesta huolimatta lindex jatkaa porskuttamista ja retailin käänne haasteista huolimatta jatkuu. Mutta eiköhän sitä tappiota kerry rättikaupassa Q1 osalta miljoonakaupalla molempien diviisionien osalta.

7 tykkäystä

Rajoitusten aikana hypermarketit olivat aina auki. Tilasto tukee mielestäni sitä että ostokäyttäytyminen todella muuttuu kun markettien myynti laskee. Viime Q1 lindex 140 myymälää kiinni ja retail riika. Tänä vuonna vapaa ajan käyttäytyminen tulee muuttumaan. Juhlat,matkat ja työpaikalle paluu nostaa muodin myyntiä. En usko että niin isoja muutoksia olisi tulossa että hienoja brändejä myydään prismasssa enemmän kuin stockalla. Tällä tarkoitan että vertailu ryhmä ei kerro koko totuutta.

3 tykkäystä

Toisaalta ainakin johdon mukaan kasvanut verkkokauppa kompensoi näitä kivijalkaliikkeiden menetettyä liikevaihtoa. Kannattavuus saattaa siis heiketä, vaikka liikevaihto pysyisikin ennallaan/kasvaisi.

Itse uskon siis, että kannattavuus voi niiata aika pahastikin nyt Q1:lla myös kasvavien logistiikkakustannusten takia, mutta liikevaihdon odotan kasvavan vertailukaudesta (ainakin Lindexin ja konsernin osalta). Retailin osalta on vaikea arvioida, kuinka paljon tuo Hullujen päivien siirtyminen pääosin Q2:lle iskee liikevaihtoon.

Onhan tämä edelleen harmi, ettei yhtiötä Inderesin seurannassa ole, vaikka kiinnostus yhtiötä kohtaan on mielestäni foorumilla suurempaa kuin montaa muuta yhtiötä kohtaan. Uskaltaisikohan joku täällä laatia Harvian ketjussa kunnostautuneen @Saapasjalkakissa:n hengessä ”leikkimieliset” ennusteet Q1:lle?

10 tykkäystä

Täällä on muutama kerta viitattu Q1 2022 ja kasvaviin logistiikan kustannuksiin. Mihin tämä näkemys perustuu?

Esim konttiliikenteen globaalit kustannukset nousivat rajusti 2021, mutta ovat tullut alaspäin. Verkkokaupan kuluttaja logistiikka ei myöskään ole ihan sama asia kun konttiliikenne. En itse ole huomannut, että hinnat olisivat edelleen jatkaneet nousua.

5 tykkäystä

Konttikustannukset tulleet tosiaan reilusti alas Q1/2022 verrattuna konttikustannuksiin Q4/2021. Kai logistiikan kustannusten nousulla viitataan öljyn hinnan nousuun Q1 aikana?

3 tykkäystä

Kyllä öljyn hinta on noussut, mutta en ole kuullut logistiikan hintojen noususta Q1 aikana. Jos tätä tapahtuu se tulee pidemmällä viiveellä.

Toinen huomioitava asia on se, että logistiikan (pakettiliikenne) kustannus yksittäisestä verkkokaupan ostoksesta on hyvin pieni kun puhutaan Lindexistä ja Stockammista jossa keskiostos on verrattain iso. Eli en näe, että logistiikan nousevat kustannukset (jos näitä tulee) on ongelma. Verkkokaupassa mahdollinen kustannusten nousu voidaan myös välittömästi siirtää kuluttajille. Ei hirveästi vaikuta ostohalukkuuteen jos toimituskustannus on 4,90€ tai 5,90€.

1 tykkäys

Hintapaineista: En tiedä minkä verran Lindex tekee tuotteitaan esim. puuvillasta, mutta sen hinta on noussut vuodessa liki 100%, luulisi tuon jo vähän vaikuttavan. Lisäksi erilaiset väriaineet, millä vaatteita värjätään ovat myös nousseet 100%. Konttiliikenne ja muut rahtauskulut tulevat tähän päälle. Eli katteista varmaan jonkin verran on jouduttu tinkimään. Palkkojen osuus tuotteiden hinnassa on varmaan aika minimaalinen, mutta senkin kehitys on valmistusmaissa +10% luokkaa vuosittain. Osa kustannuksista on varmasti saatu siirrettyä kuluttajahintoihin, mutta kuinka paljon.

3 tykkäystä

-Kilpailutilanne määrää katteen, ei valmistuskustannukset. Samat valmistuskustannusten nousut on kilpailijoilla. Jos kilpailutilanne antaa myöten siirtää kulut täysin lopputuotteen hintaan ei ole mitään ongelmaa, jopa voin olla niin että Lindex voi korottaa hintoja enemmän kuin kilpailijat, ja nosta katettaan, mutta sitähän emme tiedä vielä.

4 tykkäystä

Stockmannin p/e luku viime vuoden tuloksella ja tämän hetkisellä markkinahinnalla noin 3,5. Vaikka tulos tänä vuonna puolittuisi olisi p/e luku 7 silti todella matala.

En ihmettele yhtään että Stockmanniin iskee nyt kiinni aktivistisijoittajat, jotka hakee räikeitä aliarvostuksia markkinoilta. Viimeisimpänä Stockmann rivin avaajana Aki Pyysing.

21 tykkäystä

Trollauksen tai tahattoman harhaanjohtamisen vinouma on kyllä tässä läsnä vahvana. Saa niin paljon tykkäyksiä (kuten yleisestikkin kaikki hooppiumi), että pakko oikaista.

  1. Osakekohtainen tulos 0,42 eli PE toteutuneella tuloksella 4,5, ei 3,5. Seuraava kysymys on kuinka monta kertaa Baltian kiinteistön voi vuosittain myydä saadakseen 0,42 vuosittaisen osakekohtaisen tuloksen?
  2. Oikaistulla osakekohtaisella tuloksella 0,3 ollaan siis reilun 6 PE toteutuneella tuloksella ja siitä kun tulos puolitetaan niin ollaan PE12. Tuohon haitariin alkaa saamaan jo Tokmannia, OmaSP:tä, Fortumia, Konecranesia, Sieviä jne jne.

IMHO Stokkalla ei ole mitään tukea atm tuloskertoimista. OP:n ennusteilla EPSiä tehdään jatkossa 0,15€ ja kerroinpohjaisesti yli 10 on Stokkasta konsernina hulluutta. Onhan tuo aika pessimistinen ja OP varmaankin taas väärässä kuten koko lyysissään, mutta noin niinku suuntaviivoiksi.

Disclaimer: Ylläolevasta realistmista huolimatta Kirjoittaja omistaa stonkkaa 25% painolla ja uskoo sen olevan selvästi aliarvostettu, joskaan ei yllä olevin perustein likimainkaan.

73 tykkäystä

Näyttää stokkaan joku muukin uskovan.Kaloniemi on lisännyt omistustaan 69 th osakkeella kaikkiaan 800 th osakeeseen. 31.3. Tilanne.
Ei tuo määrä hänen sijoiitusvarallisuudessaan ole aivan pieni, mutta ei suurikaan.
Melkoisen vähän merkittäviä muutoksia.Joku ostanut,joku myynyt.
Jokainen tekee laskelmia tavallaan.
Vasta osavuosikatsaus kertoo jonkinlaista suuntaa.

11 tykkäystä