Lindex Group (Stockmann Group)

”Päättyneellä vuosikymmenellä tuottovaatimus on pudonnut ydinkeskustassa kuudesta prosentista kolmeen prosenttiin.”

Tämä juttu on julkaistu vuoden 2020 alussa ennen koronaa, mutta onko tilanne tältä osin hirveästi muuttunut? Olen edelleen sitä mieltä, että vähintään puoli miljardia Helsingin kiinteistöstä on ihan realismia.

6 tykkäystä

Mielestäni laskelmasi eivät ole ainakaan järkyttävän pahasti pielessä, jos haluaa tarkastella Stockmannin arvostusta osien summan kautta. Voisi argumentoida, että Lindexin liikevoiton ollessa vaikka tuo mainitsemasi 70 MEUR, niin konservatiivisempi arvostuskerroin olisi esim. 5 P/E, joka on toki hyvinkin alhainen verrattaessa muihin alan verrokkeihin, mutta kenties jopa ansaittu johtuen Stockmannin ikeestä. Lindexille lainan saaminenkin on heikompaa, ellei lähes mahdotonta, nykyisen omistajansa takia, vaikka tulosta tehdään ennätystahtia. Tosin tällöinkin Lindexin arvoksi tulisi vielä 350 MEUR, vaikka se omasta mielestäni huomattavasti korkeampi onkin. Se, että Stocka tekee voittoa tulevaisuudessa on aika härkämäinen odotus eikä välttämättä mikään todennäköisin skenaario, varsinkin kun retail-liiketoiminnan kannalta olennaisia skaalaetuja menetetään, kun Stockan liiketoimintaa supistetaan lähivuosina. Turvamarginaalin säilyttääkseni tykkään itse laskea Stockan liiketoiminnan arvoksi jo aiemmin keskustelussa mainitun hihaluvun -200 MEUR. Tässäkin tapauksessa yhtiön arvoksi tulisi kiinteistömyyntiä koskevaa olettamaasi hyödyntäen noin 550 MEUR, eli ihan kiva nousuvara silti. Jos Stockan arvo onkin “vain” nolla, niin silloin tämä case muuttuu todella houkuttelevaksi. Vaihtoehtoisesti voi arvostusta tarkastella yksinkertaisesti konsernitasolla, niin ei mene sekaisin osien summaa laskiessa. Olettaa esimerkiksi koko konsernin saavuttavan ensi vuonna 0,30-0,40 EPS:n ja lyö sille vaikka 10 P/E:n, niin osake olisi 3-4 euroa per kpl. Mahdollinen kassa sit toki päälle tohon. Jäämme jännityksellä odottamaan Helsingin kiinteistön myyntiä.

14 tykkäystä

Ostajan tuottovaade-% (Yield) = Kiinteistön nettovuosituotto NOI (kustannukset vähennettynä ja riittävän pitkillä vuokrasopimuksilla) / Kauppahinta.

Stockmannin näkökulmasta kiinteistökauppojen onnistumisen arvioinnissa ainoa isosti relevantti asia - Ostajan pitkäjänteisen yhteistyökyvyn lisäksi - on Ostajan mahdollisimman alhainen tuottovaade-% (yield). Koska Stockmann jää itse kiinteistöjen pääkäyttäjäksi pitkillä vuokrasopimuksilla, Kauppahinta ja NOI ovat (lähes) suoraan verrannollisia keskenään eli kulkevat käsikädessä. Ostajan yieldin ollessa lukittuna, neuvottelujen yhteydessä on voitu säätää kauppahinnan ja vastaavasti Stockmannin vuokrasopimusten tasoa melko avarasti.

Sekä Ostajan että Stockmannin (myös osakkeen omistajien) intressissä on mahdollisimman hyvät olosuhteet pitkäaikaiselle ja terveelle liiketoiminnalle ts. ankkurivuokralaisen Stockmannin mahdollisimman siedettävä vuokrataso. Kaupassa Stockmannin saama mahdollinen ”hyvä” on varmasti pyritty viemään ensisijaisesti Stockmannin mahdollisimman alhaisiin vuokriin – toivottavasti ei missään nimessä vain Kauppahinnan maksimoimiseen. Kauppahinnan osalta Stockmannin intressissähän on lähinnä optimoida hintaa kattamaan velkojen maksaminen.

Minua hämmentää, että pelkän kauppahinnan perusteella kauppaa on ”osattu” arvioida pettymykseksi. Ostajan yieldiä tai vuokrasopimusten kaupallisia ehtoja ei ole julkistettu. Toivon, että Stockmann voisi esimerkiksi tilinpäätöksen yhteydessä julkistaa lisää olennaista tietoa, minkä perusteella olisi mahdollista ylipäätänsä arvioida tehdyn ja myös tulevan kaupan onnistumista.

Olen sijoittajana äärimmäisen onnellinen, että Stockmann on onnistunut myymään Tallinnan ja Riian kiinteistöt maksaakseen velkojaan pois uskottavalla kauppahinnalla. Tällä hetkellä kiinteistöjen tuottovaateet ovat erittäin matalalla ja markkina on kansainvälisestikin tulikuuma. On paras mahdollinen hetki myydä arvokiinteistöjä sijoittajille. Itse uskon, että Stockmann on onnistunut kaupassa – myös julkistettu kauppahinta antaa osviittaa siihen.

26 tykkäystä

Stockmannin retail on noin 1/3 konsernin liikevaihdosta. Lindex puolestaan on 2/3 tuosta yhtälöstä. Suurinosa tuloksesta tulee myös Lindexistä ja Lindexin nettikauppa on vasta saanut tuulta purjeisiin, mikä parantaa katteita.

OP odottaa retailin joulumyynniltä hyviä lukuja, Lindexin pitävän Q2 ja Q3 hyvän tasonsa. Velkaa näyttäisi skenaario arvioinneissa olleen 330milj.€ jäljellä. Tästä kun maksetaan 87 milj Baltian kaupat ja mitä ehkä ollaan onnistuttu tekemään voittoa viime vuonna. Ei varmaan paljoa, mutta… :woman_shrugging:

Ei valehdella toisillemme. Jännittäähän tämä. Ei tämä keskellä koronaa ja pakon edessä ole mikään ihanteellisin aika neuvotella itselleen ehtoja arvokkaaseen arvokiinteistöön.

Itse toivon kaupoilta, ettei tuo 1/3 pilaa loppua 2/3.

Jostain syystä kivijalkakauppa kalliilla sijainnilla oletetaan olevan Stockmannin ydinbisnes, jonka tulevaisuus saattaa koronan makuisina öinä vaikuttaa turhan riskiseltä ja kaukaiselta.

Jos Stockmannin liikevaihto on 1/3 konsernin liikevaihdosta, onko se Stockmannin ydin tavaratalot vai Lindex?

Omasta mielestäni Lindex.

Hyviä kirjoituksia ollut edellä. Komppaan myös malttia Helsingin kauppahinnan odotuksiin. On ihan ymmärrettävää, ettei edellisen kaupan ehtoja ja vuokrasopimuksia julkaista kesken isomman diilin neuvottelun.

27 tykkäystä

Tuota samaa olen “lenkeillä” miettinyt.Jos katsoo vaikka googlesta Tallinnan ja Riikan Lindexit, saa molemmista kolme "palluraa"eri paikoissa kaupunkia.
Tosiaan miksi pitää kiinni tavartalobisneksestä.Täällä “kotipuolessa” on kaksi Lindexiä.Ilman Stokkaa tullaan hyvin toimeen krääsää riittää.

Mutta se asia.Kiinteistökaupasta on esitetty arvioita tietämättä sopimuksen sisältöä, etenkin vuokran suhteen.Kai on selvää, että halpa kiinteistön hinta mahdolistaa halvat vuokrat.Mutta siinä tulee ongelma.Kysehän on velkasaneerauksesta,pantin omistajat haluavat omansa.Eli ei Stockmann voi hintaa ilmeisesti kovin paljoa säätää.Tai sitten.On varmaan tiedossa Hesan kiinteistön hintahaarukka.Silloin Baltian voi antaa mennä Stokkan kannalta parhaaseen hintaan,jos Hesan kiinteistön hinta tuo riittävästi euroja velkojen maksuun.Tältä pohjalta ajattelen, että Hesan kiinteistöjen hinta on vähintään riittävä.

Kauppalehdessäkin toimittaja kirjoitti jotenkin "nurkkaan ajetusta"Stokkasta Hesan kiinteistökaupan suhteen.Mutta jos arvokiinteistölle on useampi ostaja, nehän kilpailevat,kuka saa arvotalon ostaa.Hinta nousee,se ollee selvää.Toki vuokranmaksukyky ratkaisee, mutta muistaakseni Hesan kiinteistöstä on osa ollut jo nyt vuokrattuna.Toivottavasti tiloihin löytyy jatkossakin maksukykyisiä vuokralaisia Stokka mukaan luettuna.Onko Stokkalle 10-15 vuoden päästä riittävästi maksukykyisiä asiakkaita ? Se on tulevaisuuden murhe.

Alkava vuosi on monella tavalla mielenkiintoinen sijoitusvuosi.Ja rahastahan tässä Stokkassakin on kysymys.Kukin haluaa sijoitetuille euroilleen mieluummin hyvän tuoton.

Lopullinen ratkaisu ja tulos jäänee maaliskuun yhtiökokoukseen.Silloin voivat uudet osakkeenomistajat valita uusia henkilöitä hallitukseen.Uudet tuulet ehkä alkavat puhaltaa?Vihdoinkin.

9 tykkäystä

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto kasvoi vuoden 2021 marraskuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihdon arvoksi kirjattiin 693,8 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi marraskuussa eniten pukeutumisen tuoteryhmässä, 24,4 prosenttia vuodentakaisesta.

– Pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihdon kehityksessä näkyy selvästi pikkujoulukauden aktivoituminen tänä vuonna. Noin 25 prosentin liikevaihdon kasvua voidaan pitää hyvänä, sillä se on yli kolme miljoonaa euroa suurempi kuin ennen koronaa, vuonna 2019.

20 tykkäystä

Mielestäni ehdottomasti positiivinen signaali Stockan kannalta. Tukee myös Latvasen antamaa viestiä Q3-tuloksen yhteydessä siitä, kuinka ihmiset päivittävät nyt vaatekaappiaan palattuaan arkeen.

OP:kin nosti nämä tuoreet Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten luvut esiin aamukatsauksessaan. No näkivätkö he tuoreet luvut positiivisena signaalina Stockan kannalta? En tiedä, ei mainintaakaan Stockasta. Sen sijaan kuulemma posiitivinen signaali niin Tokmannille kuin lievästi myös Puuilolle. En tiedä mitä tästä OP:n analyysista pitäisi taas ajatella? Stocka häviää nykyisin pikkujoulukauden muotikaupassa jopa Puuilolle?

20 tykkäystä

Olen myös aikaisemmin ollut skeptinen OP:n Stocka analyyseihin. Ehkä Stocka liian pieni ja ohut paperi että panostaisivat tähän, mutta jos on seurannassa niin parempi tehdä duuni kunnolla.

Heillä mennyt Lindexin arvostus täysin pieleen jossa heidän pessimistisessä skenessä Lindexin arvo noin 300M€ lafkalle jonka EBITDA run-rate noin 100M€. Verrokkien kautta saatava EV (velaton Lindex stand alone) kuuluu olla haitarissa 800-1000M€.

Muistaakseni heillä myös hyvin pessimistiset ennusteet Q4 vaikkakin retail väkisin parantaa ja Lindexillä Q4 pitäisi olla hyvin vahva.

Myös markkinat näyttävät olevan voimakkaasti eri mieltä OP:n kanssa …

Mitä tulee kiinteistöjen myyntiin (Riika, Tallina) niin komppaan monia tässä että ovat antaneet liian vähän tietoa että mitään järkevää voisi päätellä

16 tykkäystä

Osake ottanut vähän takapakkia tässä viime päivät. Ehkä vauhti oli vähän liikaa ja kotiutettiin voittoja ahkerasti.

Toinen osatekijä varmaan Omicron pelko. Mielestäni Omicron on Covid sulku maailmassa hyvä asia koska kuukauden kahden kuluttua olemme kaikki läpikäyneet taudin (joka suhteellisen lievä) ja elämä palaa aidosti normaaliin (ml retail myynti).

Stockan tulosjulkistusta helmikuussa ja 3€ hinta odotellessa…

5 tykkäystä

Melko kova olettamus, että kaikki ovat käyneet tuon taudin läpi. Tuosta lievyydestä on näemmä näyttöä ja siitä olen samaa mieltä. Toivottavasti tämä vahvistaa kuluttajien luottamusta kivijalkaan.

4 tykkäystä

Tässä kun stadissa on kaikki lukossa paitsi Stokka, niin olen joulua ennen ja joulun jälkeen vieraillut normaaliakin enemmän Stokkalla. En muista olenko koskaan nähnyt näin paljon stokka kasseja ja asiakkaita liikkessä. Tämän Lynchimäisen värittynein lasein läpi katsottuna olen erittäin bullish Q4 tuloksiin. Toki tämä on vain yhden toimipaikan otanta, mutta noihin aiemmin esitettyihin Päivittäistavarakauppa ry juttuihin perusteella en ainakaan ole vähentämässä omistusta.

28 tykkäystä

Stockan kohdalla tj aikoinaan hehkutti tulevaisuuteen katsoessaan Stockan tarjoavan muodin kokonaisvaltaista palvelukokemusta, jossa asiakkaille tarjotaan henkilökohtaista muoti- ja pukeutumisneuvontaa. Onko tämän käytännön toteutumisesta tai suosiosta näkynyt mitään viitteitä? Tuolloin vaikutti, että ei tämä varmaan mikään rahasampo tai erottautumistekijä tule olemaan, mutta tiedä sitten.

2 tykkäystä

Siis tämä. Suosiosta ei kyllä mitään käryä.

2 tykkäystä

Tuohon on kyllä vaikea sanoa mitään. Joskus tulee käytettyä jos hakee vähän parempaa pukinetta päälle. Stokkan etuasiakkaana ei taida maksaa montaa euroa. Minusta tälläinen ylimääräinen palvelu on kyllä hieno asia olla olemassa. Kun katsoo suomalaisia kadulla, niin ehkä vähän liiankin pienessä käytössä :sweat_smile:

E: ihan näin offtopic. Minua vähän harmittaa Stokkan elitistinen ja kallis leima kansalaisten mielissä. Avopuolisoni osti eilen Furlan laukun ovh 280€ hintaan 89€ :open_mouth:

11 tykkäystä

Samaa mieltä tuosta hinta mielikuvasta. Tuotteet ovat merkki vaatteissa varsin kilpailukykyisiä kun ostoksilla käynyt syksyn mittaan. Kiinnitin huomiota osakkeen omistaja muutoksiin joulukuun osalta että Ari Lahti liittynyt stockan uskojiin myös ( 284t/kpl ). En ainakaan aikaisemmin ole huomannut. Otan tämän positiivisena signaalina tulevasta kurssi kehityksestä :wink:

6 tykkäystä

Kyllä. Kuten olen jo aiemmin tässä ketjussa tuonut ilmi, niin se on vanhentunut käsitys, että Stockan hinnoissa olisi preemioita kilpailijoihin verrattuna.

2 tykkäystä

My Stockmann tason 6 (25000pistettä) jälkeen muuttuu ilmaiseksi, muuten 50€. Monessa pienemmässä liikkeessä toki tämä kuuluu aina palvelukokonaisuuteen ilman lisämaksua (esim Bikini Berlinissä minut istutettiin oluen kanssa sohvalle ja työntekijä kiikutti vaimolle uusia sovitettavia noin 45min ajan).

MyStockmannissa huomaa kyllä että tason 6 jälkeen ei hirveästi jännää ole eduissa… 50 000 pisteen kohdalla lahjana Balmurin huivi ja 100 000 pistettä joku pikkulaukku. Entinen musta Stockmann First-kortti nyt oli cool

8 tykkäystä

Velanhoitokulujen tilalle tulee vuokrakulut! Niiden suhde vähän määrittelee, mutta, tavarataloliiketoimintaa voi aina kehittää ja on kehitettykin, uskon että plussalle ponnistaa vielä!

4 tykkäystä

Olen pitänyt melkoisena häpeänä sitä etten brändi- ja kulutusmiehenä ole Stockkaa seuraillut mut tänä yönä aloitin tämänkin harrastuksenpuoleisen perehtymisen. Nämä on paljon kivempia kehittää itseään tapauksissa joita Inderes ei seuraa. En mielelläni mene kovin tarkkoihin lukuihin koska työ on alussa sekä käytän mielelläni eri skenaarioita jotka soveltuu tähänkin hyvin firman tilanteesta johtuen sekä juuri tuosta osiensummaakin käytettäessä (jonka fani en tosin ole).

Pyörittelin lukuja ympäriämpäri ja pintapuolin perehdyin rakennuksiin ja aiempiin kirjoituksiin. Aloitin rakennuksen (Stadin tönö) myyntihinnan arvuuttelulla johon lisäilin myös lainattua Lindexin arvoa lisättynä niinikään Stockkansa itsensä arvolla. Kuten eräs totesi, en oikein mielly Stockkan arvoa laskemaan käänteestä huolimatta nollille sen tappiollisuudesta johtuen. Lindex tosiaan ei kirveelläkään saa lainaa johtuen Stockkan tilanteesta ja sen hinnoittelu ei ihan hirveän korkealle yllä. Talolle hintaa kalkuloin konservatiivisemmin; toimari toivoo miljardia mutten ihan lähtenyt sillekään tielle.

Bear-skenaarioon sain jotakuinkin nykyhintaa soviteltua, joskin se sisältää jo melkoisen matalan hinnan Stadin kiinteistöstä (350me) sekä Lindexille matalan (400-500me) arvostuksen. Stockkan arvoa tosin en kyseenalaista tässä skenaariossa (-200-300me). -Velat - 1.5-2e per osake

Base - kiinteistölle 450me, Lindexille 550me ja Stockkalle -200me - velat = 3.1e per osake

Bull - kiinteistölle 600me, Lindex 700me, Stockka -100me (hyh) - velat = 5.7e per osake

Itse näen painetta alimmasta kiinteistön osalta alaspäin sekä Stockkan arvossa.
Basen kohdalla näin keltanokalle tällä saralla ko aiheessa luvut tuntuu sopivilta. Turvamarginaaliksi Stockkan arvoa on varaa vielä laskea jolloin jäädään vielä (-280me) mukavasti 2.5-2.6e tuntumaan.

Ajatuksia taustasta ja kiinnostuksesta. En omista tai ole omistanut Stockkaa. Omistan brändejä joita arvostan ja joita ostan sekä käytän. Stockka on ollut melkoisen ikoninen muttei nykyisellään kuitenkaan. Pidän melkoisena häpeänä tervehdyttämistä kiinteistöjen myynnillä joita sen olisi pitänyt pyörittää Lindexin spinnauksen lisäksi. Päästiinkin siihen siis, syy miksi tulin tänne ulisemaan tyhmiä ja laskemaan päättömiä. Lindex on toki vielä nykyisellään omasta mielestä, absoluuttisesti alallaan melkoisen raakile luvuiltaan, mutta potentiaaliltaan näen paljon samaa mitä esim. Marimekossa. Fokusoituminen, brändi sekä juuri kohderyhmät sekä hyvä johto on syitä miksi omistaisin Lindexiä. Kuten vihjasin, luvut on vielä aika tasaisia, mutta potentiaalia on paljon. Verkkokaupan osuus on jo hyvällä tasolla. Ebit marginaalia tälle vuodelle voisi tulla jopa 13.5%, kun esimerkiksi Marimekon vastaava on 20.5% (Inderes ennuste 2021).

Osien summassa tosiaan Stockkan liiketoiminnan hyvä elpyminen sekä onnistunut ja nopea saneeraus on edellytys sille pitkälti että Lindexin arvo purkautuisi (kun sitä listautumista ei ilmeisesti saada) korkeammalle tasolle vielä mitä ilman em. pelkällä operatiivisella. Vaikka sekin nousee operatiivisen kehittyessä oikeaan suuntaan, joskin selvästi todella paljon hitaammin.

Kirjoittelen taas huomenna lisää, nyt pitää päästä nukkumaan fundayön jälkeen. Piti koittaa väkisin kirjoittaa kun vielä jotain oli muistissa. :grinning_face_with_smiling_eyes:

40 tykkäystä

Ei kannata valvoa öitään, kun oletettavasti kristallipalloa ei ole.
Tammikuun puolivälin jälkeen saattaa tulla jonkinlainen ilmoitus, miten kauppa on käynyt viimeisellä puoliskolla.Viralliset tiedot tulevat ennaltailmoitetun mukaan.Eli saamme odottaa oletettavasti maaliskuuhun.Kiinteistökaupan arvo merkitsee osakkeen arvostuksen kannalta oikeastaan kaiken tällä hetkellä. Eli saadaanko “velaton” Stokka vai ei ?
Onko Sun bear vai bull? Ja myös miten Lindexin “rättikauppa” on mennyt.Muuten kannattaa tutustua Lindexiin.Tavaratalojen bisneksellä, no siitä voi esittää monenmoista arviota.
Ja jos katsot “vedonlyöntilistaa” eli omistajaluetteloa.Joitakin uusia puolesta lyöjiä on tullut. Jopa jotenkin arvostettuja.Kai hekin ovat jotenkin laskeneet tai kysyneet “kavereiltaan/tietolähteiltään” Osakkeen kurssinousu tai omistajalistan muutos ei indikoi ainakaan vielä “hyvää kauppaa” Oletettavasti neuvottelujen “vaitiololupaus” on pitänyt hyvin. Ainakin Baltian kiinteistöjen osalta piti erittäin hyvin.
Eli ainakin itse tyydyn odottamaan.Osakkeet on ostettu.

3 tykkäystä