Strukturoitua vedonlyöntiä

Hyväksyisitkö vedon, jos joku lupaisi, että saat panoksesi noin 15 % efektiivisellä korolla, jos Sammon ja Fortumin pörssikurssit pysyvät vähintään nykykurssissa tai nousevat seuraavan vuoden aikaa? Minimipanos 5 000 €.

Kuulostaako liian hyvältä, että voisi olla totta? Tulisiko heti mieleen, että entä jos toinen tai molemmat jäävätkin alle? Menettääkö pelimerkit sen siliän tien? No ei menetä, vaan sen jälkeen tarkastellaan tilannetta aina 3 kk välein, kunnes tärppää ja silloin maksetaan efektiivinen tuotto koko ajalta, esim. 3 vuoden päästä noin 45%.

Jos kävisi niin hassusti, että kokonaiseen 6 vuoteen ei Sammon ja Fortumin pörssikurssit yhtä aikaa ylittäisi nykytasoa, niin olettaen ettei kumpikaan ole alentunut yli 35%, maksetaan korko puolitettua eli 6 x 7,5% = 45%. Jos taas toisen pörssikurssi olisi alentunut esim. 60 %, saisi 6 vuoden päästä vain 40% alkupanoksesta ilman korkoja.

Onko porukoilla kokemusta näistä strukturoiduista sijoitusinstrumenteista? Onko niissä joku jekku, jota joka Juurikki ei hoksaa?

Shakespeare jo totesi, että jotakin mätää on Tanskanmaassa. Ei siellä kuitenkaan sitten Kristian Julman aikojen eli viimeiseen 500 vuoteen olla hommia ihan ryssitty, joten Danske Bankin liikkeellelaskijariski lienee varsin vähäinen.

Juurikki ajatteli pelata kympillä parilla, jos joku ei ennen maanantaiaamua vakuuta, että ei kannata. Kiitos kommenteista jo etukäteen.

3 tykkäystä

Eli jos toinen tuplaa ja toinen laskee 50% menetät 50% sijoituksestasi? Milloin tämän saa lunastaa? Huomaa, että tässä tarkastellaan pörssikurssia, ja molemmat firmat maksavat kovaa osinkoa, jolloin suuri osa sijoittajan tuotosta tulee osingosta eikä kurssinoususta, mikä laskee kurssinousun todennäköisyyttä.

Taitaa olla siis aika tyypillinen strukturoitu tuote, jossa upside on rajattu (tässä 15%/a) ja downside ei (tai rajattu 100% :slight_smile: ). Hyvä nyrkkisääntöhän näissä on että pankki ei tee näitä hyväntekeväisyydestä. Tämä tarkoittaa sitä, että pankki on arvioinut todennäköisyydet eri tapahtumille ja tuote hinnoitellaan sen mukaan. Jotta tässä olisi sinulle positiivinen odotusarvo tavalliseen pörssisijoitukseen verrattuna, sinun täytyisi pystyä arvioimaan tuotteen hintaan vaikuttavat todennäköisyydet paremmin kuin pankki. Samaan tapaan kuin vedonlyönnissä. Vedonlyönnissäkin jotkut tähän pystyvät, mutta suurin osa vedonlyöjistä ei.

4 tykkäystä

Jos strukturoituidut tuotteet kiinnostavat niin suosittelen ensiksi perehtymään aiheeseen huolellisesti. Kirjallisuudesta mainittakoon vaikka Pääomaturvattu sijoittaminen (Sami Järvinen & Antti Parviainen)

Ja sanottakoon myös se, että nykyinen korkotaso on myrkkyä näille tuotteille.

3 tykkäystä

Juurikki ei uskalla myöntää käyneensä paljon parjatussa Alexandriassa kuuntelemassa sijoitusneuvoja? :grinning:
https://www.alexandria.fi/fortumsampo2
Kyseessä lienee tämä tuote?

11 tykkäystä

Tällaiset tuotteet on tehty periaatteessa sinua vastaan. Kuten Kabu mainitsi, niin Sampo ja Fortum maksavat tuloksensa pitkälle osinkoina ulos, joten itse kurssit voivat hyvinkin polkea paikoillaan.

Lisäksi tuo “autocall” mekanismi näyttää syövän parhaat mahdollisuudet suuriin tuottoihin. Jos molempien kurssit kehittyvät hyvin, niin tuote “callataan” varhain, ja saat rajoitetun tuoton. Parhaat tuotot saa jos 1) kurssit eivät aluksi kehity positiivisesti ja 2) kehittyvät sen jälkeen positiivisesti ylittäen alkuperäiset kurssit —> tämä lienee epätodennäköisempää kuin miltä aluksi voi vaikuttaa.

Jos oikeasti harkitset tuohon sijoittamista, niin suosittelen ensin tekemään excel-harjoituksena simulaatioita miltä ko. tuotteeseen sijoittaminen olisi tuottanut esim. 2015, 2016, 2017 alkaen.

7 tykkäystä

Pakko tömäyttää itsensä kanveesiin ja unelmoimasta tälläkin saralla. Ikivanhalla (karhu)viisaudella se käy, eli jos jokin näyttää liaan hyvältä ollakseen totta, se ei taida olla.

Itse merkitsin pienellä rahalla kyseistä sijoitustuotetta alkuviikosta. Oli vain ykkösosa tosta.

Mulla on myös yksi aiempi vielä avoinna, joka on sidottu skandipankkien kehitykseen. Koronasta huolimatta 16% vuosituotto todennäköisesti toteutuu.

1 tykkäys

Käytin hetken aikaa tämän pohtimiseen. Struktuurin edun arvioinnissa järkevä vertailukohta on suora Sampo+Fortum -sijoitus, mihin liikkeeseenlaskija saadut rahat todennäköisesti aikookin laittaa.

Jos molemmat yli alkuhinnan, ja tuottoa ml. osingot tulee suoralle sijoitukselle yli n. 15% p.a., liikkeellelaskija voittaa. Vastaavasti jos yli alkuhinnan mutta koko osakeposition tuotto ml. osingot alle n. 15% p.a. niin liikkeeseenlaskija häviää erotuksen verran. (Ajan kuluessa tuottoraja p.a. laskee, eli 1v tuotto 18% mutta kuudelle vuodelle enää 13%)

Jos vähintään toinen alkuhinnan ja -35% välissä ja osakkeiden yhteistuotto ml. osingot on suurempi kuin n. 7.5 p.a. niin liikkeellelaskija voittaa. Jos tuotto ml. osingot on pienempi kuin 7.5% p.a. niin häviää, eli käytännössä jos Sampo+Fortum -korin kurssikehitys on negatiivinen.

Jos vähintään toinen vaihtoehto laskee yli 35%, liikkeeseenlaskija jää aina voitolle, jos teki itse suoran sijoituksen Sampoon ja Fortumiin.

Tästä voi päätellä, että liikkeeseenlaskija häviää lähinnä jos molemmat tekevät pikkutappion tai pikkuvoiton. Lisäksi 2% merkintäpalkkio.

Vastaavasti sijoittaja saa tuottoa kaikissa tapauksissa, paitsi jos toisen kurssi laskee yli 35%. Lisäksi jos kurssinousu on suurta ja tuotto ml. osingot yli strukturoidun katon, niin sijoittaja luovuttaa osan tuotoista pankille mutta jää absoluuttisesti plussalle. Samoin käy, jos toinen on jossain nykytason ja -35%:n välimaastossa ja korin tuotto ml. osingot ylittää puolikkaan katon eli 7.5 p.a.

Sanoisin, että instrumenttina ei kummoinen. Mutta aika bullish näkemys liikkeellelaskijalla. Selvästi tuo yli -35% nykytasosta 6 vuoden päästä on lähinnä häntäriskikontrolli.

4 tykkäystä

Kiitokset @Helel ja @evolution ja muut
asiaa kammanneet. :+1:

Näihin sijoittaminen ei ole mikään ilmainen lounas, mutta ei nämä mitään silkkaa huijaustakaan ole. Niinkuin osakemarkkinoilla, oikeasta näkemyksestä palkitaan. Kun valikoimaa selaa, niin suurin osa on aika paskoja. Näitä kuitenkin aina silloin tällöin tulee sellaisia, jotka nojaa omaan näkemykseen ja tarjoaa hyvän riski/tuotto suhteen. Omasta sijoitusportfoliosta strukseissa on tällä hetkellä n. 5%.

Näen esimerkiksi tässä tapauksessa erinomaisen riski/tuotto suhteen. (Se mitä merkitsin oli sidottu samoihin yhtiöihin, mutta alustava korko% oli 20%/vuosi)

2 tykkäystä

Joo en kyllä olisi tyytyväinen nikkariin, joka tämän laski liikkeelle.

Ihan liian antelias sijoittajalle. Tässä voi pankki hävitä rahaa.

Onkohan joku sisäänheittotuote. Mielestäni odotusarvo on lievästi negatiivinen pankille, vaikka ei tästä sijoittajakaan huikeasti ylituottoa kulujen jälkeen saa ja struktuuri on lähinnä suojaus keskinkertaisuutta vastaan.

2 tykkäystä

Fortum Oyj:n ja Sampo Oyj:n osakekurssien kehitykseen sidottu pääomasuojaamaton sijoitus

An investment in Notes involves vertasin risks. Prospective purchasers of Notes should ensure that they understand the nature of the relevant Notes and the extent of their exposure to risks and that they consider the suitability of the relevant Notes as an investment in the light of their own circumstances and financial condition.

CERTAIN ISSUES OF NOTES INVOLVE A HIGH DEGREE OF RISK AND PROSPECTIVE PURCHASERS OF NOTES SHOULD BE PREPARED TO SUSTAIN A LOSS OF ALL OR PART OF THEIR INVESTMENT.

—-> voit menettää sijoittamasi pääoman osaksi tai kokonaan!

It is the responsibility of prospective purchasers of Notes to ensure that they have sufficient knowledge, experience and professional advice to make their own legal, financial, tax, accounting and other business evaluation of the merits and risks of investing in the relevant Notes and are not relying on the advice of the Issuer or any Dealer in that regard. For a discussion of these risks see “Risk Factors” below.

Arranger for the Programme
DANSKE BANK
Dealer
DA

1 tykkäys

Varmaan tämän ketjun lukija ymmärtää instrumentin arvonkehityksen kohde-etuuksien kehityksen eri tapauksissa niin hyvin kuin vain voin. Tuo on ihan blanket statement, joka noissa pitää olla mainittu. Sehän on toimestani ihan rautalangasta väännetty.

Myös osake on pääomasuojaamaton sijoitus, johon sijoitetun pääoman voi kokonaan tai osaksi menettää.

2 tykkäystä