Suomen ja Euroopan energiakriisit

Sähköntuotannossa ei ole mitään täysin vapaata markkinaa. Taas vähän sitä oikomista, kun ilmeisesti verrataan tuotantolaitoksen perustamista mutterikaupan perustamiseen

2 tykkäystä

Ymmärrän itse tämän kaiken, mutta ongelma on ainakin omalla kohdallani siinä, että kriisi on Venäjän ase ja Venäjän aiheuttama. Miksi tuottaisimme kohtuutonta tuskaa kotimaassa tämän takia? Ajat ovat poikkeukselliset ja niin pitäisi olla toimienkin. Kyse alkaa olla jollain tapaa yhteiskuntarauhan säilyttämisestä Euroopassa, jos energian hinnan rallattelu jatkuu. Venäjälle ei saa antaa periksi, mutta ei kannata kurjistaa oloja Euroopassa, jos ei ole aivan pakko.

Ja kompensoidaanhan hintoja nyt muissakin maissa. Miksi ei Suomessakin? Ei tuollainen 20c/kWh ole halpa. Ollaan täällä säästetty naama irvessä vaikka marraskuussa oltiin välillä allekin tuon. Kerrostaloasujalle hinnalla ei oikeasti ole edes niin väliä pienituloiset pois luettuna, mutta siellä missä sähköä menee lämmitykseen, osuma on jäätävä.

Venäjälle ei saa antaa periksi ja, jos kansalaisia kuritetaan energian hinnalla voi pakotteilta ja Ukrainan tuelta hävitä tuki. Sitä emme halua.

E: Ja itse en usko hintakattoon Suomessa vaan enemmänkin ratkaisu olisi jonkinlainen leikkuri tuon 20c/kWh jälkeen.

8 tykkäystä

Et taida edes lukea viestejäni tai ainakaan ymmärrä niitä. Tottakai Suomeen voi perustaa minkä tahansa yrityksen, mutta on eri asia, mitä se voi tehdä. Suomen vesivoima on rakennettu loppuu, ydinvoimaluvat myönnetty parille toimijalle ja tuulivoimayritykset painivat mm. kiinteistöverojen määräytymisen kanssa vesialueilla. Kaikki on hyvin hankalaa ja mahdollisuudet hyvin rajattuja oli yritys tai ei.

Väärin. Kirjoitin tilanteesta, jossa tuotantoa ei myydä pörssiin. Eikä tuotantoa ole pakko myydä pörssiin.

Miljardien kustannukset on täyttä huuhaata. Vai oliko sinulla jotain faktaa väitteesi tueksi?

Muistutan, että sähkön tuotantokustannus 90%:lle Suomessa tuotettavasta sähköstä on 2-4 snt/kWh. Siksi sitä oli varaa myydä minullekin 1,5 vuotta sitten hintaan 5,6 snt/kWh veroineen. Millä yhtälöllä saat sähkön tuotannolle miljarditappiot, jos sähkön tuotantohinnan voittoja rajoitetaan kriisitilanteen ajan?

Valtion tärkein tehtävä on taata kansalaisten turvallisuus. Tämä tarkoittaa myös taloudellista turvallisuutta tilanteessa, johon kansalainen ei voi millään tavalla vaikuttaa. Kriisitilanteessa kriisitoimet ovat välttämättömiä. Kriisin jälkeen palataan normaaliin.

17 tykkäystä

https://www.euractiv.com/section/politics/news/eu-commission-approves-first-energy-corridor-between-italy-africa/

Saa sitten nähdä millainen vaikutus hintakartelliin tuolla on.

1 tykkäys

Itselläni ei ole pitkään aikaan ollut mitään luottamusta Lintilän puheisiin. Hän on puhunut kriisin alusta saakka puuta heinää ja kaikki tilanteet tulevat hänelle yllätyksinä. “Toivotaan, toivotaan” -politiikkaa.

Hesari voisi kirjoittaa Lintilän saamattomasta surffailusta kriisin alusta lähtien sen sijaan, että antaa hänelle mahdollisuuden nostaa syyttävän sormen energiayhtiöiden johtajien suuntaan. Pata kattilaa soimaan.

Tulospalkkiot pännivät monia, mutta kriisin ratkaisun kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

7 tykkäystä

Jos oletetaan että sinulla on tarpeeksi kärsivällisyyttä ja osaamista selvitä hirveästä lupabyrokratiasta ja kohtuullisen iso sijoitussalkku, niin mikä oikeastaan estää sinua perustamasta vaikkapa Gaduksen aurinko- ja tuulisähkö Oy:tä? Väitän että vaikka jonkun pankin perustaminen on huomattavasti haastavampaa :cowboy_hat_face:

Kiinnostuneille esimerkki vaadituista luvista ja menettelyistä



Olemme itse omilla typerillä valinnoillamme päättäneet ripustautua Venäjään. Kaikista haitallisimmat yksittäiset päätökset ovat olleet Loviisa 3 ja Loviisa 4 -ydinvoimalaitosyksiköiden poliittinen rakennuskielto vuosina 1986-2010, sekä vuonna 1993, että vuonna 2010 hylätyt lupahakemukset Loviisa kolmoselle. Tämä eduskunnan autoritäärinen päätöksenteko pakotti Fortumin etsimään uutta kasvua kotimaan ulkopuolelta ja onnistuimmekin vaihtamaan miljardien investoinnit kotimaahan ja energiaomavaraisuuden Venäläiseen fossiilivoimaan, sekä omistusosuuteen Uniperissa :man_facepalming:

Ylipäätään tämä poliittisesti päätetty liiallinen ja turha lupien vaatiminen, sekä byrokratian rattaiden hitaus on suurin este lisätuotannon rakentamiselle. Meillä on kymmeniä tuhansia megawatteja tuulivoimakapasiteettia jumissa suomalaisten virkamiehen hampaissa ja se ei ole mikään luonnonlaki vaan suomalaisten tekemä valinta.


Pulassa olevia kuluttajia voidaan kyllä tukea myös markkinoita haittaamattomalla tavalla. Valtio voisi esimerkiksi myöntää vähävaraisille ja alemmalle keskiluokalle edullista energialainaa pitkällä maksuajalla, jolloin voitaisiin kustannusneutraalisti auttaa kärsiviä selviämään tämän kriisin ylitse. Lisäksi toimeentulotuella oleville ja vammaisille ja muille vastaavassa asemassa oleville voitaisiin kohdistaa täsmätukitoimia. Näiden sijaan hallitus haluaa luoda mahdollisimman laajoja kansanosia koskevat tukitoimet, koska sillä tavalla maksimoidaan eduskuntavaalien äänisaalis.

Lopulliset kustannukset riippumat valitusta mallista ja tuen pituudesta, joista kumpikaan ei ole vielä tiedossa. Jos katsotaan millaisia tukimalleja muissa Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa on jo otettu käyttöön ja siirretään ne Suomen olosuhteisiin, niin miljardiluokka on ehdottomasti oikea mittakaava. Mikäli pakotat sähköntuottajat myymään sähköä alle markkinahinnan sähkön vähittäismyyjille, täytyy valtion korvata erotus. Mikäli taas pakotat sähkön vähittäismyyjät tekemään loppuasiakkaiden kanssa kannattamattomia sopimuksia, täytyy valtion vähintäänkin korvata sähkön ostohinnan ja sähkön myyntihinnan välinen erotus ja kohtuullinen korvaus kaikista muista kuluista mitä asiakkuuden hoitoon liittyy.

Haluan vielä kolmannen kerran toistaa tämän asian, koska se on tärkeä: Kaikilla sähköyhtiöillä ei ole omaa tuotantoa ja Suomessa on merkittävä määrä sähkön loppukuluttajia, jotka ovat näiden sähköyhtiöiden asiakkaita.

17 tykkäystä

Tätä mietin. Että miten pahaksi pitää tilanteen mennä että voitaisiin alkaa kansallisen tai miksei suoraan EU:n laajuisen energiahätätilan nojalla myöntämään näitä lupia nopeutetulla prosessilla.

Kuvitellaanko sielä paperinpyöritysportaassa että yritykset alkavat pystyttää myllyjä lastulevystä tehdyille perustuksille ellei lupaprosessi ole kestänyt vuotta-kahta-viittä? (Mitä se sitten kestääkin).

Ja kuka on se henkilö jolla on riittävästi röhnää olkapäillä joka voi tästä asiasta ärähtää sen verran äänekkäästi että lupaprosessit saadaan yksinkertaistettua ja nopeutettua.

3 tykkäystä

Tämä on totta ja sähköntuotannon ja sähköpörssin ympärille ilmestyneet yhtiöt, joiden tehtävä on ollut pelata pörssisähkön päivittäishinnalla ja johdannaisilla ovat vain kasvattaneet ongelmaa. Oma mielipiteeni on se, että niiden häipyminen markkinoilta on monella tapaa hyvä asia.

Sähkön hintakaton toteutustavasta kuullaan varmasti nopeasti. Ei pidä kuitenkaan unohtaa myöskään sitä, että valtiolla on keinot kerätä osan omistansa, jos se kuluttajien tai yritysten maksumieheksi joutuu.

Viestisi sisälsi hyvää taustoittamista. Jos joku on oikeasti kiinnostunut energiantuotantoyhtiön perustamisesta kannattaa käydä myös energiaviraston sivuilla. Pelkästään etusivulta paljastuu, että tällaisen yrityksen alku ja jatkossa arki on yhtä luvan hakemista ja selvitysten tekemistä. :slight_smile:

Yritysten ja ihmisten arjessa tilanne (ja vaatimukset) ovat karkaamassa käsistä →

Sen sijaan, että kaikkeen alettaisiin “räätälöimään” täsmäratkaisua on sähkön hintakatto tai takuuhinta, kuten Lintilä sen halusi nimetä, varmasti järkevä ratkaisu.

5 tykkäystä

Välillä tulee mieleen kuinka paljon näissä prosesseissa on korruptiota mukana. Mm. Lidl on moittinut, että kauppakeskuksia rakennettaessa heiltä ei hirveästi mitään kysellä, vaan paikkaan tulee automaattisesti S-ryhmän tai Keskon myymälä. Mm. Alko on aika hyvin naimisissa näiden edellä mainittujen ketjujen kanssa. Täällä on varmasti paljon oululaisia ja heillä on varmasti sanottavaa osuuskaupan roolista alueella

Lumituulen toimari on niin ikään moittinut näitä käytäntöjä. Toki ymmärrettävää, että mikäli lähdetään yksittäisiä myllyjä rakentamaan niin tämä on monelta osin vähemmän houkutteleva asetelma muille osapuolille

Byrokratia ja raskaat hallintovaatimukset satavat suoraan isojen toimijoiden laariin riippumatta toimialasta millä toimitaan. Ei tämä pitkällä aikavälillä ole kovinkaan suotuisa kehityssuunta

7 tykkäystä

Sähkönsäästöä Norjassa: säästetään kansalaiset sähköltä.

Saattaa vähentää tuulivoiman rakentamista saamelaisalueella Suomessakin. Samat kansainväliset sopimukset Suomeakin koskevat.

2 tykkäystä

Mielenkiintoiselta vaikuttavaa puuhaa:
#OX2

OX2 to investigate the possibility to develop offshore hydrogen pipeline in the Baltic Sea

OX2 has agreed with Gasgrid Finland and Nordion Energi, gas transmission system operators (TSOs) in Finland and Sweden, and Copenhagen Infrastructure Partners to explore the possibility to develop a new offshore hydrogen pipeline infrastructure to enable transportation of clean, sustainable hydrogen connecting Finland, Åland, Sweden, Denmark and Germany.

The project, the Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC), will be a large-scale, cross-border collection and transportation infrastructure for green hydrogen. The project is initiated by the Finnish and Swedish gas transmission system operators (TSOs) Gasgrid Finland Oy and Nordion Energi AB together with OX2 and Copenhagen Infrastructure Partners.

The aim of the project is to create a hydrogen market and connect supply and demand in Bothnia Bay and the Baltic Sea Region and Central Europe. The pipeline may also be connected to energy islands in the region, such as Gotland in Sweden and Bornholm in Denmark. The goal of the project is to help achieve the REPower EU targets by 2030.

Hydrogen has been identified to play a vital role in the transition to fossil free energy for the heavy industry and shipping sector. Renewable energy is a cost-efficient way to produce green hydrogen and the Nordics and the Baltic Sea region have very good conditions for onshore and offshore wind power. OX2 is developing solar power as well as onshore wind power, and several large-scale offshore wind farms in the Baltic region.

11 tykkäystä

Harmi, jos vedetään Saksaan asti. Olisi halvempaa tehdä lyhyempi ja vain täällä skandinaviassa. Samalla se terästeollisuus keskittyisi sitten tänne.

Tuon jälkeen lopputulos on se, että skandinavia on vain halvan vedyn lähde ja terästeollisuus siirtyy keskieurooppaan. Nyt voisi poliitikot kerrankin vetää kotiin päin ja “muokata” vähän suunnitelmia.

2 tykkäystä

No se on aivan sama vedetäänkö sitä salkoa saksaan asti vai ei. Joka tapauksessa halvalla tuulella tuotettu vety roudataan euroopan markkinoille koska sieltä saadaan parempi hinta sähkölle. Suomesta todellakin tulee vain yksi euroopan energian lähde!!! Huvittuneena seurannut täällä käytyä keskustelua joku haikailee ydinvoiman perään suomessa… se juna meni jo. Mitä taas tulee sähkön hintaan suomessa jatkossa tämä nykyinen tilanne tulee olemaan uusi normaali. Turha haikailla enään mitään parin vuoden takaisia hintoja… joku ennustaa että kevääseen mennessä hinnat lähtevät tippumaan joo ehkä voikin tippua mutta hyvin marginaalisesti. Täällä ei ole oikein huomattu isoa kuvaa… tuuli voimaa rakennetaan päämärkänä ja luvitukksessa on valtava määrä uutta tulossa. No voisi kuvitella että sillä saadaan sähkön hintaa alas päin kun tulee ylitarjontaa. No kun sitä ylitarjonta tilannetta ei vain tule enään koska kaikki sähkö mitä irti saadaan työnnetään lyyseihin ja sitä kautta saadaan euroopan markkinoille energiaa… Äh ei jaksa enempää :grin:

5 tykkäystä

“Kaksi kolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, että ydinvoima on paras tapa sähköntuotannon lisäämiseksi.”

Ydinvoima myös kehittyy, pian tulee uutta neljännen sukupolven reaktoria Suomeen.

3 tykkäystä

Ai ydinvoimalan juna meni jo? Miksi? Juuri parhaillaan kaikki näkevät omin silmin, mitä tarkoittaa sähköntuotannon nojaaminen liikaa tuulivoiman varaan. Ydinvoiman kannatus ennätyslukemissa ja poliitikotkin kovasti haluavat yhteisemmässä rintamassa kuin koskaan ennen.

Ja sitten vielä väität, että täällä tuotettu vety rahdattaisiin vieläpä ilman putkea keskieurooppaan “sähkön takia”? Voisi ihan oikeasti nämä haihattelut lopettaa jo. En tajua, miksi ikuna kuunaan kukaan jaksaa intoilla tästä sähkö->vety->sähkö ketjusta. Tuohon sitten vielä joku nesteytys ja laivarauhtaus päälle, niin halpaa on Saksan sähkön hinnat tänään verrattuna tuohon.

Se vety tullaan käyttämään teollisuudessa. Terästeollisuudessa ja varmasti jossain muualla. Jossain missä joka tapauksessa tarvitaan vetyä, eikä sähköä.

4 tykkäystä

Tätä en kyllä ymmärrä tuulivoima intoilijoissa. Millä tavalla ydinvoiman vähättely auttaa ketään tämänhetkisessä tilanteessa?

2 tykkäystä

Ja vielä tuohon tuulivoiman poskettomaan rakentamiseen. Ensinnäkään sitä elektrolyysiäkapasiteettia ei ole vielä hetkeen sen enempää kuin markkinoitakaan yhtäkkiä gigawateilla tuotetulle vedylle.

Totta tosiaan, sähkö tulee täällä olemaan pian kovemmilla tuulilla tosi halpaa ja kun ei tuule, tuulivoimalat eivät tuota. olen useassa paikassa tässä ennustanut, että tuulivoimayhtiöitä alkaa kaauta 5 v sisällä rutkasti, kun ne kannibalisoivat oman tuotantohintansa täällä. Jo tänä syksynä ne saivat ehkä n. 80 % pörssihinnan keskiarvosta tuotannolleen. Kun keskihinnat palaavat esim. 50 e/MWh tasolle, tuulivoiman lisääntyessä tuo kannibaliosoituminen lisääntyy, niin ne saavat pian tuotannolleen alle 30 e/MWh hintoja, mikä ei enää niille riitä.

Niin ei siinä mitään kyllä minäkin kannatan ydinvoimaa se olisi hieno juttu jos sitä olisi rakenteilla niin kuin nyt juurikin pitäisi olla… Mutta hanhikivelle kävi niin kuin kävi ja hyvä niin. Ei suomea kannata kytkeä örkkien talutusnuoraan. Mutta jos nyt puhutaan uudesta ydin voimasta suomessa en vain jaksa uskoa siihen että sitä tulee ja jos tulee niin sitä taas rakennetaan sitten joskus kuten tätä nykyistä iisakinkirkkoa… No toivotaan että olen väärässä :grin:

Sen verran korjaan, että kaukolämpöreaktori ei ole ns. neljänne sukupolven reaktori. Se on ihan uusi linja. Hyvin simppeli verrattuna sähköntuotantoreaktoriin. Turvallisuudessa ja helppoudessa iso osa on paineettomuus, mikä muuttaa merkittävästi hätäjäähdytyksen tarpeita ja mahdollisuuksia.

Neljännen sukupovlen reaktoreita on erilaiset konseptit, joista yksi mm. on erittäin korkean lämpötilan reaktori, jolla voisi katalyyttisesti tuottaa suoraan vettä lämmön avulla, vink vink.

No milläs tavalla sitten se ydinvoiman intoilu sitten auttaa tämänhetkisessä tilantessa?
Ihan vain vinkkinä että perämerelle on tällä hetkellä luvituksessa parin ydinvoimalan verran. Se voisi ihan oikeasti autta lyhyellä ja keskipitkällä aikaväillä tähän nyky tilanteeseen :slightly_smiling_face: