Suomen ja Euroopan energiakriisit

Onnistuit kyllä missaamaan alkuperäisen pointin ihan huolella :sweat_smile: kyse oli sähkönkäytön pienentämisestä ja siihen liittyvien kaikenlaisten säästötoimien tekemisestä (ml. polttopuiden hankinta, kiinteistön sähkötehokkuuden nosto, sisälämpötilan lasku jne), eikä tosiaan sähkösopimusten ajoituksesta saatavasta hyödystä. Suurimpaan osaan näistä toimenpiteistä ei saa mitään tukia, ja ne on tehtävissä ihan päivittäisillä valinnoilla. Olen myös ymmärtänyt, että näillä “oikeanlaisilla” toimenpiteillä on saatu kokonaiskulutukseen ihan merkittäviä eroja, jotka nyt osittain vesitetään tämän tuen huonon kohdistuksen takia.

Sähkösopimukset-ketjussa hyvä esimerkki, mitä monen omakotitaloasujan sähkönkäytölle tapahtui joulukuun lopulla: Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat - #401 käyttäjältä kapteeni_indeksi

Tulit taas toistamaan tätä vanhaa legendaa? :joy: Mietipä niin päin, että sähkölämmitystalossa voisit valita, lämmitätkö taloa vanhalla sähköuunilla tai uudehkolla (v)ilpillä, jonka lämmitysteho on 5x sen verran mitä muilla lämmitysmuodoilla - kahvinkeittimeen verrattuna ehkä 20-30x(?). Talossa ei LTO:ta ja painovoimainen ilmankierto, jolloin ohjeistus on että kokatessa liesituuletin päälle ja lähin ikkuna rakosilleen.

Niin vieläkö se ruoanlaitossa kuluva sähkö on mielestäsi tehokasta hukkalämpöä? Itse saan hyödynnettyä siitä korkeintaan 15%, joten mielenkiintoinen tuo sun 100%:n yleistys. Toisaalta oma kokonaiskulutus on tippunut puoleen (vrt. viime talvi), kun tänä talvena osa talosta on 8 astetta viileämpänä ja lämmitys tapahtuu pääasiassa ilp:n, eikä lattialämmityksen, avulla.

Eli on sähkölämmitystä ja sähkölämmitystä, mutta harvemman talo on enää tänä päivänä niin tehoton, että kahvinkeittimellä pääsisi ilp:n kanssa samoihin tuloksiin :face_with_hand_over_mouth:

10 tykkäystä