Suomen ja Euroopan energiakriisit

Fingrid näyttää visioivan että vuoteen 2030 mennessä aurinkovoimaa on saatavilla 7000 MWh :n teholla,eli joka vuosi tulee 1000 megaa lisää ja saattaa tulla nopeamminkin jos kaikki suunnitelmat toteutuvat.Luvitus ja rakentaminen on noissa nopeampaa,ainut pullonkaula on nuo siirtoverkot,niitä ei ehditä luvittaa ja rakentaa vaadittavaan tahtiin,no ainakin luo työtä ja toimeentuloa,toisaalta kyllä varmaan riitoja ja vastustustakin,tuskin kuitenkaan niin kuin tuulivoima,maanpäälliset siirtolinja on pahimmat mistä riidellään jo nyt ja pahenee koko ajan.

6 tykkäystä

Näin itsekin kuvittelin. Olisi mielenkiintoista tietää onko tämä nyt oikeasti näin selvä asia. Oma pieni empiirinen tutkimus osoittaa, että tuottaa. Tosin teho tippuu puoleen, mutta tuottaa silti. Ei aurinkovoimaloita voi siis laskea pois sateisellakaan säällä. Talven pieni valon määrä on tietysti kokonaan toinen asia.

1 tykkäys

Talouselämässä oli uutinen, tarvitaan 50TWh lisää nykyiseen vähän yli 80TWh tuotantoon että ollaan vedyn suurvalta 10 prosentin osuudella vuonna 2030. Se tarkoittaa kai vähän yli kolmea Olkiluoto kolmosta siihen mennessä jatkuvaa tehoa. Tuulta enemmän maksimitehona, kun aina ei sitä ole.

1 tykkäys

Vähän jokaisessa tuotantomuodossa voi jossitella tavalla tai toisella puolesta ja vastaan.

Entä jos ydinvoimalasta hajoaa joku osa ja se on 6kk pois pelistä?
Entä jos nyt esimerkiksi hiilivoimalan raaka-aineen hinta kolminkertaistuu syystä tai toisesta?
Entä jos on kuiva kesä ja vesivarastot on puolityhjät?

Jokaisessa tuotantomuodossa on hyviä ja huonoja puolia. Tuulessa ja auringossa omat heikkoutensa molemmissa. Toisaalta nekin täydentää melko hyvin toisiaan.
Hyvä, että on paljon erilaisia tuotantomuotoja ja myös varareserviä olemassa. Tuuliset ja aurinkoiset päivät säästävät vesivoiman käyttöä jota voi sitten ajaa isoilla tehoilla kun uusiutuvia ei ole saatavilla, suomessa tosin se on aika rajallista.
Uskon myös, että joustavuutta tulee entistä enemmän myös kulutuksen puolelle joka tasaa hintavaihteluita.

4 tykkäystä

Vaikka olen pahoillani niiden puolesta joille sähkön/sähkösopimusten hinnat tuoneet vaikeuksia kohonneina kustannuksina niin tyytyväinen siitä että viimeinen vajaa vuosi opettanut ettei sähkö ole niin itsestään selvää ja saanut ihmiset oppimaan sähkön säästämistä,toivottavasti turhasta kulutuksesta karsiminen tulee tavaksi vaikka hinta näyttää selvää laskusuuntaa.

13 tykkäystä

Laitan tänne linkin Tesla ketjun viestiin, jossa Teslan tekemä paperi energian järjestelmätason tarkastelusta.

Tuo paperi auttaa hahmottamaan sähköisempään energiajärjestelmään siirtymisen etuja etenkin energiatehokkuuden kannalta. Eli on virhe kuvitella että sähkön tuotannon tulisi suoraan kasvaa fossiilisten sisältämän energian verran. Hyötysuhteilla ja konversioilla on merkitystä sekä koko tuotantoketjulla.

En myöskään väitä tuon paperin olevan minkäänlainen totuus, koska se on tehty hyvin vahvasti yhdestä näkökulmasta. Mielestäni tuon paperin suurin arvo on koko järjestelmätason vaikutusten monimuotoisuuden huomioimisessa.

3 tykkäystä

Täällä on inertiasta aikaisemmin juteltu ja nyt tähän ongelmaan on osaratkaisuna kehitetty reaaliaikainen mittaustekniikka.

7 tykkäystä

Aurinkoenergiaa tuotettiin eilen parhaimmillaan 420 megawatin edestä. Siis käytännössä saman verran kuin parhaimmillaan viime kesänä.

Kait tuo tuosta useamman satasen vielä nousee kesän edetessä. Ihan hyvä lisä tyynille kesäpäiville

12 tykkäystä

Tuohon aurinkoenergiaan muuten liittyy sellainen fysiikan lakien mukainen ilmiö jossa teho on suurempi silloin kun paneelien lämpötila on alhainen (olettaen että valoa on yhtä paljon). Tuo tekee sen että parhaat tehot saavutetaan kylmissä keleissä eli keväällä ja syksyllä.

2 tykkäystä

Kyllähäm kylmä auttaa tiettyyn rajaan asti, mutta valoa ei vain riitä keskikesän malliin

6 tykkäystä

Onko sitten niin, että aurinko energiaa kannattaisi rakentaa pohjoiseen ja vuoristoon koska ilma viileämpi?

Puhut tehosta. Maksimi teho tulee juuri keväällä ei syksyllä kuten joku toinen väitti. Toki Suomen kesä on välillä niin kylmä että maksitehot saattaa tulla vasta kesäkuussa, mutta riippuu vuodesta. Keväällä on valoisaa, mutta kylmää. Kesällä ja syksyllä sama valomäärä esiintyy korkeammissa lämpötiloissa. Kokonaisenergia per päivä kesällä on suurempi, mutta ei niin paljoa kun luulisi, koska paneeleita ei juurikaan optimoida myöhäiseen iltaan tai aamuun. Moottoroidut autinkoa seuraavat paneelit muuttaisivat tätä olennaisesti.

Välittömästi tulee mieleen GPS häirintä ja siitä johtuva sähköverkon romahtaminen. Ehkä ei ole ongelma?

Hauska otsikko, OL3 onkin aloittamassa etuajassa… Tolppia kun siirtää niin näinkin voi käydä vaikka olisi vuosikausia myöhässä…

17 tykkäystä

Olkiluoto 3 aloitti säännöllisen sähköntuotannon vajaa kuusi tuntia sitten. Tämän hetken piti olla 14 vuotta sitten, mutta ei sitä kukaan enää ensi talvena muistele. OL3 on silloin tärkeä osa Suomen sähköntuotantoa ja tuo toivottavasti osaltaan helpotusta myös sähkön, kuluttajien kukkaroa kurittaviin, hintoihin.

Sähkön hinnat ovat alentuneet selvästi kriisin alkupäivistä ja -kuukausista, mutta maksamme sähköstä edelleen huomattavasti enemmän, kuin ennen kriisiä. Sähkönhinta kuluttajille on perstuntumalta ainakin kaksinkertainen energiakriisin alkuun verrattuna. Oma pelko on, että hinnat jämähtävät näille tasoille joitain ylituotantohuippuja lukuun ottamatta, joissa sähköä pitää mielellään saada häviämään jonnekin vaikka ilmaiseksi. Sellainen tilanne kelpaa varmasti hyvin sähkön tuottajille jatkossakin. Messeviin voittoihin on helppo tottua.

18 tykkäystä

Tässä henkilökuvassa on mielenkiintoista taustaa Olkiluodon hitaan valmistumisen syistä

Jutussa haastatellun asiantuntijan mukaan Arevan johdon asenne oli huomattavan puutteellinen muun muassa ydinturvallisuuden alueella. TVO:ssa, jonne häm siirtyi projektin aikana, kulttuuri on paljon parempi ja turvallisempi.

12 tykkäystä

https://www.linkedin.com/pulse/ol3-ja-tuulivoima-olisivat-puolittaneet-s%25C3%25A4hk%25C3%25B6n-hinnan-matti-rautkivi/?trackingId=O9PVIbTxFMLAUW5BGd1fLg%3D%3D

11 tykkäystä
9 tykkäystä

OL3 uutisia.

Unplanned failure:

"The power of OL3 power plant is limited due to the capacity of system protection 20.4.2023. Grid limitations.

The maximum power of OL3 is limited due to limitations set by Fingrid."

Päättymispäivä 31.12.2023

Norpool tietää kertoa.

3 tykkäystä

1475 MW / 1600 MW käytössä kuitenkin.

5 tykkäystä