Suomen Osakesäästäjät Ry

Tilisäästäjiähän Suomesta löytyy :smiley:

10 tykkäystä

:joy::joy: Tunnustan että olin jo unohtanut mikä päivä eilen oli.

Identiteettiuudistuksen yhteydessä vahvistettiin myös järjestön virallinen ruoka ja juoma: silli ja kuravesi.

9 tykkäystä

Osakesäästäjien Viisas Raha -lehdessä julkaistaan syksyllä yksilöllistä varainhoitoa eli private banking -palvelua arvioiva artikkelikokonaisuus.
Vastaathan oheisesta linkistä löytyvään kyselyyn, jolla selvitämme kokemuksia näistä palveluista?

Tälläinen kysely tuli Suomen Osakesäästäjiltä sähköpostiin, mutta mielestäni siinä on hieman huonosti muotoiltuja kysymyksiä.

Ensimmäisenä, tämähän pois-sulkee Nordnetin Private Bankin vastauksen, jos käyttää PB- asiakkuustiliä itse, muttei käytä palveluita? Vai tulkitaanko tässä tuo alin silloin “oikeaksi” vastaukseksi.

Viimeinen oli myös hiukan epäselvä, kun kysymys on muodossa “jos käyttäisit”
Tiedän kyllä arviolta mielessäni summan, jolla voisin näitä käyttää, vaikkei sellaista summaa nyt ole. Meinataanko tässä, että jos käyttäisin nyt vai miten paljon rahakassissa pitää olla rahaa, että käyttäisin?

Toki saatan liian monimutkaisesti ajatella, mutta hieman huonot kysymys muodot, kun joutuu miettimään mitä tässä kysytään.

2 tykkäystä

Joo ei itsekkään tule ulkoistettua varainhoitoa käytettyä vaikka joitakin private banking ominaisuuksia käytänkin (Nordnet). Vastasin “en käytä yksilöllisiä varainhoitopalveluita”, vaikka käytänkin… muut vaihtoehdot oli enemmän väärin.

2 tykkäystä

" Karri Salmi johti viime vuonna pörssistä poistunutta Privanetia vuosina 2017–2019. Lähtö toimitusjohtajan tehtävistä tuli lokakuun alussa 2019. Nyt Salmi valittiin Suomen Osakesäästäjien puheenjohtajaksi."

Eli siis uusi puheenjohtaja liitolle valittu.

4 tykkäystä

Morientes,

Osana tahtotilaamme parantaa jäseniemme mahdollisuutta ylituottoon, lanseerasimme tässä hetki sitten uuden konseptin nimeltään Osakesäästäjän ilmainen lounas.

Kyseessä on webinaarisarja, jossa vaihdetuimmat suomalaiset pörssiyhtiöt kertovat itsestään sijoituskohteena ja osallistujat voivat kysyä ennakkoon sekä webinaarin aikana itseään askarruttavia kysymyksiä.

Webinaarit järjestetään lounasaikaan, joten kalorintankkaukseen käytetyn ajan voi hyödyntää keräämällä tietoa suomalaisista sijoituskohteista. Tallenteet ovat Osakesäästäjille katsottavissa jäsensivuilla kirjautumisen takana.

Webinaarisarja on ilmainen Osakesäästäjille. Loppuvuodeksi jäsenyys ei maksa kuin 20 € fyysisen Viisas Raha -tilauksen kera. Digiversion tilaajille 15/20 euroa jäsentyypistä riippuen.

Alla olevasta linkistä löytyy kootusti kaikki varmistetut firmat. Listaa päivitetään säännöllisesti.

Ensimmäinen firma lauteilla on Elisa 23.8.

Tervetuloa mukaan!

25 tykkäystä

Oliko sinulla kommenttia tähän @Victor_Snellman ?, joku jo uutisen jakoikin eilen kahvihuoneen puolella. Voihan olla, että Osakesäästäjät on jo ottanut julkisesti kantaa asiaan ja olen sen missannut: Pörssiltä kritiikkiä herättänyt päätös: Välittäjien tiedot piilotetaan myös pienten yhtiöiden kohdalla | Arvopaperi

15 tykkäystä

Ei olla vielä julkisesti kommentoitu.

5 tykkäystä

Kommentoikaa ihmeessä. Pörssin viihdearvo laskee, jos ei pääse spekuloimaan, miten jonkun tietyn välittäjän dumppaus tai hamstraus tai sen loppuminen kurssiin vaikuttaa. On joskus tienannut jonkun satasen, kun on huomioinut.

Sitä paitsi antaahan se aina enemmän tyydytystä, kun ostaa osakkeet joltain ulkomaan välittäjältä takaisin Suomeen. :finland:

5 tykkäystä

Kiitos napakasta vastauksesta ja siellä varmaan on riittänyt kiireitä tuon Fortumin suunnatun osakeannin kanssa. Mutta tosiaan, ei tuo välittäjätunnusten piilottaminen ainakaan yksityissijoittajien etuja aja ja kuten @Juurikki :kin totesi, onhan niillä vähintään viihdearvoa, mutta myös toisinaan hyötyä, kun hiukan näkee aiheutuuko osto- tai myyntipaine koti- vai ulkomaisten sijoittajien toimesta. Tässä vielä Nasdaq Helsingin toimitusjohtajan koottuja selityksiä, oletan, että ainakin @Victor_Snellman pystyy sen lukemaan maksumuurista huolimatta: Välittäjätietojen poistaminen osakekaupoista harmittaa sijoittajia – Helsingin pörssin Henrik Husman kertoo, miksi päätös tehtiin | Arvopaperi

Lainaus jutusta: “Päätöstä on kritisoitu sen vuoksi, että välittäjätieto on ammattisijoittajien saatavilla jälkikäteen esimerkiksi Bloomberg-terminaalin kautta.
Anonymiteetin aiheuttama tiedon puute koskee siis pääsääntöisesti yksityissijoittajia, mikä on vastoin markkinoiden läpinäkyvyyttä. Kaupankäyntitiedon avulla sijoittajat ovat voineet esimerkiksi seurata epätavallista kaupankäyntiä, kuten ulkomaalaisten välittäjien poikkeavan suurta osto- tai myyntihalukkuutta yksittäisestä osakkeesta.”

Toimiiko muuten Suomen osakesäästäjät itseohjautuvasti ja aloitteellisesti ajankohtaisissa asioissa vai vaatiiko kannanotto johonkin aiheeseen aina jäsenien aloitetta ja epäkohdan julkituontia!? Näitä aiheitahan tässä taas on kuten Caverionista tehty ostotarjous, jonka määrä on varsin maltillinen, jopa alihintainen.

19 tykkäystä

Pitää minunkin jättää näkemyksiäni Suomen osakesäästäjistä yhden vuoden kokemuksella:

  • Edut ovat aloittelijalle suunnattuja starttimainoksia, pitemmälle ehtineelle alennukset eivät toimi (esim. jos on Nordnetilla privatebanking-taso hankittuna, niin tarjotut alennustasot ovat heikompia kuin mitä on jo. Inderesin analyysit tulevat kaupan päälle muutenkin. )
  • Viisas Raha -lehti on ihan hyvin tehty. Valitettavasti sen analyysit ovat pääosin samaa mitä Inderes tarjoaa muutenkin. Osakesäästämiseen liittyvää ajankohtaista tietoa tulee kyllä, mutta sen saa bittistriimistä muutenkin tiedoksi.
  • Paljon tiettyjen toimijoiden kirjojen ja kurssien myyntiä ja mainostamista
  • Julkiset kannanotot ovat hyvä juttu. Esim. Fortumin tapauksessa edunvalvonta korostui.
  • Yritystapaamisissa ja “ilmaisissa lounaissa” on hyviä näkemyksiä yrityksen nykytilasta, mutta niissä nähdään pääosin vain firman näkemys - luonnollisesti positiivissävytteinen. Rehellisen puolella kuitenkin ja voi esittää kysymyksiä. Esim. Inderesiltä saa myös vastaavaa striimiä yrityksiltä + analyysit näihin perustuen päälle.
18 tykkäystä

Meillä käytiin sisäisesti sekä eri sidosryhmien kanssa keskustelua välittäjätietojen piilottamisen osalta. Tämä tosiaan vähentää meidän tavissijoittajien mahdollisuuksia lukea markkinoita. Vaakakupissa on Helsingin pörssin huoli kaupankäynnin lipumisesta muille markkinapaikoille ja dark pooleihin. Tällaisessa tilanteessa markkinoiden tehokkuus heikkenisi (ei välttämättä huono asia osakepoimijoille) ja kaupankäyntikulut kasvaisivat.

Kaupankäyntitietojen palauttaminen vaatisi joko Helsingin pörssin takinkääntöä tai lain kiristystä / tiukempaa tulkintaa: jokainen anonyymi kauppa tai pörssin ulkopuolinen kauppa kohdistuisi 1,6 % varainsiirtoverolle. Tämän moni isompi pelaaja on varmasti valmis maksamaan anonymiteetistä.

Kysymykseen itseohjautuvuudesta ja aloitteellisuudesta: kyllä. Taustalla tehdään paljonkin asioita. Ostotarjouksien tarjousvastikkeisiin emme lähtökohtaisesti ota kantaa, se on analyytikoiden ja sijoittajien tehtävä. Vaihtoehtona olisi toimia kuten Ruotsissa Aktiespararna, jolla käytännössä jokaiseen asiaan on mielipide: karrikoiden aina on liian vähän osinkoa tai tarjousvastiketta. Tuolloin ääni ei kuulu, kun on oikeasti jotain sanottavaa.

Hillo-Heikille kiitos palautteesta. Kaikki palaute ja erityisesti kehitysehdotukset otetaan huomioon.

23 tykkäystä

Kun tämä välittäjätilasto meni piiloon nii Mietin et voisko pörssiyhtiöitä velvoittaa Suomessa julkaseen useammin omistalistoja? Esim.kerra viikossa?

1 tykkäys

Tervehdys sijoittajat!

Markkinamyllerryksen keskellä Ilmaiset lounaat jatkuvat. Buukattuina ovat Harvia 24.3., Fortum 28.3., NoHo 12.4. ja Stora Enso 23.5.

Firmoja varmistuu hiljalleen ja kaikki löytyvät tapahtumakalenterista :slight_smile:

Webinaarisarja on vain jäsenille ja tallenteet löytyvät kirjautumisen takaa. Jos liittyy jäseneksi torstaiaamuun mennessä, saa ensi viikolla julkaistavan Viisaan Rahan toisen numeron.

Ja kuten huomata saattaa, nettisivut on pistetty uusiksi urlia myöten. Täysin valmista ei vielä ole, joten fibailmoitukset ja kehitysehdotukset ovat lämpimästi tervetulleita osoitteeseen toimisto(a)osakeliitto.fi. (Ja kyllä, säpo-urliksikin tulee SuomenOS.fi lähiaikoina :slight_smile: )

11 tykkäystä

Oliko SOS.fi varattu?

4 tykkäystä

Lasersilmät kovana!

Minulla on ilo ja kunnia ilmoittaa foorumille, että Osakesäästäjät lanseeraa uuden VRC-nimisen kryptovaluutan!

Mistä kyse :point_down:
https://viisasraha.fi/Sijoittaminen/Suomen-Osakesäästäjät-lanseeraa-VRC-virtuaalivaluutan

23 tykkäystä

@Victor_Snellman Kirjoitit hyvästä ja tärkeästä aiheesta pääkirjoituksen uusimmassa Viisas Raha -lehdessä. Sekava ja vuosi vuodelta kiristynyt pääomaverotuksemme kaipaisi yhtä lailla kevennystä kuin suoraviivaistamista ja veropohjan laajentamista jotta isompi joukko maksaisi vähemmän veroja.

Juttuun eksyi yksi virhe tai joku sana jäi uupumaan. Varmaan tämän tiesitkin, mutta avaan silti ettei kellekään jää asia epäselväksi.

Toisin kuin jutussa kirjoitetaan, (kaikki) alle 1000e luovutusvoitot eivät suinkaan ole verovapaita. Olisikin niin. Luovutusvoitot ovat verottomia, jos vuoden yhteenlasketut myynnit jäävät 1000 euroon tai alle. Eli jos myyt vuoden aikana yhteensä vaikkapa 950 eurolla omaisuutta, on kaikki mahdolliset voitot verottomia. Jos myyt 1001 eurolla, menee voitoista vero, vaikka se olisi kuinka pieni.

Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän saama omaisuuden luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1.000 euroa (TVL 48 §:n 6 momentti). Toisaalta tällaisen omaisuuden luovutustappio ei ole vähennyskelpoinen, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1.000 euroa (TVL 50 §:n 2 momentti).

7 tykkäystä

Asia on juuri näin kuin täsmensit. Merkkimäärän puitteissa pitää valitettavasti typistää ja myös jättää paljon asioita ulkopuolelle.

Kyseinen pääkkäri on luettavissa myös netistä.

1 tykkäys

Ilokseni ilmoitan, että Viisas Raha 3/2022 on päässyt Editkilpailun shortlistalle!

Erikois-Editillä palkitaan henkilö, yhteisö tai teko, joka on edistänyt sananvapautta, moniäänisyyttä tai demokratiaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Palkitsemisen peruste voi olla myös tärkeiden aiheiden nostaminen julkiseen keskusteluun tai journalismin, median tai lukutaidon kehittäminen. Sarja oli avoin kaikille.

Kyseinen Viisas Raha herätti keskustelua sijoitus- ja talousmaailman sukupuolittuneisuudesta nostamalla maaliskuun numeroonsa haastateltaviksi ja kuviin vain naisia. Erikoisnumero teki näkyväksi myös journalististen valintojen merkitystä lukijoille.

Tästä linkistä pääsee lukemaan kyseisen numeron ilmaiseksi. Saa jakaa! (huom. linkki pitää olla kopioitu merkilleen, selaimen kautta kopioitaessa linkki muuttuu ja alkaa vaatia kirjautumista)

Vuosi sitten julkaisun jälkeen sain päätoimittajana/toimarina poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja ja lähinnä molemmista ääripäistä. Muutama jäsen erosi, kun lehti oli “muuttunut feministiseksi”. Muutama kiitti vuolaasti, hankki uusia jäseniä ja halusi extralehden jaettavaksi vaikutusvaltaisille tuttavilleen.

Kuten lehdessäkin tuodaan ilmi (s. 31), on journalistisesti hankala tasapainoilla valtakunnan sukupuolijakauman (50/50) ja sijoittamistoimialan sukupuolijakauman välillä. Suomalaisista osakesijoittajista naisia on noin kolmannes. Toivoa on, sillä alaikäisten osakesäästötileissä jakauma on noin 50/50, kiitos valistuneiden vanhempien.

Pohtiessa asiantuntijoiden ja johtajien sukupuolijakaumaa, rohkenen väittää sen johtuvan tyttöjen kiinnostuksen puutteesta STEM-aloja kohtaan, vaikka ovat STEM-aineissa hyviä. Kirjoitin tästä lyhyen ketjun twitteriin tammikuussa.

Mitä mieltä foorumilaiset ovat tästä teemasta? Mikä olisi oikea suunta ja mitkä ovat askelmerkit?

15 tykkäystä

Mielestäni teema oli turha, mutta en varsinaisesti loukkaantunut siitä. Sijoituspuolella on hienoa, että raha ja yritykset eivät (tai niiden ei pitäisi) välittää siitä mitä kenelläkin on jalkovälissään.

Toivottavasti jatkossa(kin) Viisas Raha keskittyy asiaan, eikä sen enempää tuollaisia koko numeron kattavia teemanumeroja tulisi.

8 tykkäystä