Suomen presidentinvaalit 2024

Tuo pääkirjoitusko nyt on sitten ongelma? Sehän on aivan päivänselvää, että kun taistelu toisen kierroksen paikasta kiristyy, lisää se myös taktista äänestämistä. Kuulusiin esimerkki tuosta on vuoden 1994 vaalit, kun ihmiset ryhmittyivät Elisabeth Rehnin taakse; heistä monet siksi, että saivat estetyksi Väyrysen nousun kakkoskierrokselle.

Rohkenen muuten epäillä, että näissä vaaleissa taktisesta äänestämisestä hyötyy Haaviston ohella Halla-aho. Olkoonkin, että Haavistolla on tuossa pelissä paljon enemmän voitettavaa ydinkannattajakunnan ulkopuolelta. Stubbin kohdalla taas ei tarvitse paljoa taktikoida, kun kaikki pitävät hänen nousuaan kakkoskierrokselle varmana.

Ihmeelliseksi on maailma mennyt, jos media ei saisi tuon esimerkin kaltaisia tekstejä julkaista.

7 tykkäystä

En näe tuossa postaamassasi kuvassa mitään ohjeistamista. Ketä minun tuon perusteella pitäisi äänestää:

  • Halla-ahoa? (Jos haluan että hän pääsisi toiselle kierrokselle ja pelkään että vasemmisto nostaa Haaviston 2. kierrokselle).
  • Haavistoa? (Jos pelkään, että tämän perusteella PS:n kannattajat aktivoituvat entisestään ja ryntäävät uurnille kirimään Haaviston kakkoseksi)
  • Stubbia? (Jos pelkään että Haavisto nousee vasemmiston äänien turvin paalupaikalle)

En näe tuossa mitään äänestysohjeistusta, enkä näe ketä tuolla kuvitteellisella ohjeella pitäisi edes äänestää.

Puhun eri gallupien tuloksista, joiden perusteella PS oli vastustetuin puolue EK-vaaleissa ja Halla-aho on isolla marginaalilla vastustetuin ehdokas näissä vaaleissa. Marginaali kärkiehdokkaisiin oli 30-40 %-yks.

2 tykkäystä

Nyt en ymmärrä mitä oikein selität. Persut ovat jatkuvasti saaneet eduskuntavaaleissa kyselyitä huomattavasti paremman tuloksen. Jos kyselyihin vastaa niin kuin väität persumieliset, niin miten tämä on selitettävissä?

Kun nyt kirjoitat kaiken todistetun datan perusteella ihan sitä itseään.

11 tykkäystä

Kuten todettu, ei ole mitään hyötyä jankata yhdestä yksittäisestä jutusta. En missään kohtaa uskonut teidän kahden näkevän tuossa mitään ongelmaa tai ainakaan myöntävän sitä. En myöskään usko teidän huomanneen missään kohtaa, että media käsittelisi mitään puoluetta jatkuvasti negatiivisella sävyllä.

Tätä samaa ovat kuitenkin kirjoittaneet muutkin lehdet. Taka-ajatuksena saada lisää ihmisiä äänestämään Haavistoa. On täysin selvää, että nämä kirjoitukset vaikuttavat useiden kymmenien- ellei satojen tuhansien ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Rahalla saa näkyvyyttä mutta se takana oleva raha ei kerro mitä se haluaa. Epärehellistä touhua. Demokratian irvikuva. Silloin kun tätä samaa harrastaa Orban, se sitten on ongelma. Kaksinaismoralismi elää vahvasti mukana mutta siinä nyt ei ole mitään uutta.

1 tykkäys

Nyt en ymmärrä mitä oikein selität. Viime eduskuntavaaleissa persut sai 20,06 %:n kannatuksen. Viimeisin vaaleja edeltävä gallup (Yle / Taloustutkimus) näytti 19,5 %:n kannatusta. Ja kaikki sitä ennen vaalivuonna julkaistut gallupit povasivat puolueelle 18,4-20,0 %:n kannatusta. Vuoden ainoa vaaleja edeltävä alle 19 %:n kannatusta povannut galluptutkimus oli tuo 18,4 %:n kannatuksen antanut mielipidetutkimus. Sen kysely tehdiin jo vaalivuoden tammikuussa. Persujen kohdalla gallupit ovat osuneet hyvin lähelle totuutta viimeisimmissä eduskuntavaaleissa.

Ainoa missä gallupit johtaa persujen suhteen pahasti harhaan, ovat kaikki muut kuin eduskuntavaalit. Vuoden 2022 aluevaaleissa persut sai 11,1 %:n kannatuksen. Viimeisin vaaleja edeltävä gallup (Yle / Taloustutkimus) näytti 18,3 %:n kannatusta. Vuoden 2021 kuntavaaleissa persut sai 14,5 %:n kannatuksen. Kaikki vaaleja edeltäneen puolen vuoden aikana julkaistut gallupit osoittivat puolueelle yli 20 %:n kannatusta.

Kun nyt kirjoitat kaiken todistetun datan perusteella ihan sitä itseään.

10 tykkäystä

Tässä MT:n tuoreimman inhokkigallupin tulos. Halla-aho yhä selvä ykkönen ja ero Haavistoon ja Stubbiin pysynyt lähes yhtä suurena kuin edellisessä gallupissa. Vähiten epämieluinen on yhä Olli Rehn.

2 tykkäystä

Ketju on mennyt parina viime päivänä ihan persuiluksi. Jos kannatus on ollut kuukausia sitten galluppien perusteella 9% ja se on noussut kuukausien jälkeen 15%:iin niin se ei tarkoita, että sinä olet ollut oikeassa tässä asiassa. Lähinnä nämä tuumailut kertovat siitä, ettet ole yhtään kärryillä siitä mitä kirjoitat. Vaikka Mestarin kannatus gallupeissa olisi nyt 50% niin se ei tarkoita, että tuo syyskuun gallup olisi ollut jotain väärää todellisuutta.

8 tykkäystä

On kyllä aikamoista kuulla täällä, kuinka joku Yle-leikkauksia vaativien persujen kannattaja siirtyy jo kaupallisenkin median kritisoimiseen.

Ehkä tämä olisikin hyvä herätys kaikille Yle-leikkauksia vaativille miettiä sitä, että kuinka ”vihervasemmistolainen” se Yle on oikeasti, jos kaupallinenkin media herättää yhtälailla tuohtumusta. Oma mielipiteeni: ei yhtään. Yksittäisillä toimittajilla voi olla välillä vaikea kirjoittaa täysin objektiivisesti, mutta tämä pätee kaikkiin toimittajiin puoluekannasta riippumatta.

Sinänsä harmillista, että jopa presidentinvaaleissa pitää tästä keskustella. Halla-Aho tämän nosti esille ja minäkin toki tätä keskustelua ruokin nyt omalta osaltani. Ehkä tässä on kuitenkin jo sanottu kaikki tarpeellinen.

5 tykkäystä

Tottahan medialla on valtava vaikutus. Jos jollain on tarpeeksi pätäkkää ja oikein haluaa oman suosikkiehdokkaansa valituksi, niin ei muuta kuin 10 miljardin euron laaja huolella toteutettu kampanja pystyyn. Rupeaa näkymään äänestystuloksissa ja on ihan lain kirjaimen mukaista. Missä määrin tätä Suomessa tapahtuu sitä en osaa sanoa. Maailmalla arkipäivää että etenkin vaalien alla lobataan ja informaatiovaikutetaan niin yksityisten toimijoiden kuin toisten valtioiden toimesta.

Yle valtiorahoitteisena tietysti saisi keskittyä informaation tuottamiseen ilman mitään mielipiteitä tai kannanottoja mihinkään suuntaan. Tämähän on vain linjassa esitetyn leikkaamisen kanssa - valtiorahoitteinen informaatiokanava keskittyköön vain siihen informaation jakamiseen.

5 tykkäystä

Pahoittelut, tarkoitus oli vain herätellä parviälyäkin pohtimaan foorumigallupin jakaumaa myös kriittisemmin yleisellä tasolla ja agendaan viittaaminen ei ollut millään muotoa henkilökohtaista tai tarkoituksellista.

1 tykkäys

Itse en näe eduskuntavaalien vaalidataa mitenkään relevanttina referenssinä tähän yhteyteen siitä yksinkertaisesta syystä, että pidän näitä(kin) presidentinvaaleja pitkälti henkilövaaleina ja ehdokkaita on arvioitava aivan erilaisilla kriteereillä kuin ehdokkaita eduskunta- tahi kunnallisvaaleissa. Sanottakoon nyt, että vaikka viime eduskuntavaaleissa oma ääni meni PS:lle, niin tässä taistossa Halla-Aho vaikuttaa olevan Suomen kannalta kärkinelikon heikoin lenkki.

Olisi toki ollut mukava saada lähteet noille unohtamilleni tilastoille, mutta ehkäpä löydän foorumistatistiikat täältä jostakin ihmeteltäväksi. Tavallaanhan nosto alleviivaa alkuperäisen viestini pointtia.

Miksi Paapa nimittelet Halla-ahoa trollaavaksi jauhottelijaksi ?

Miksi MT-kyselyn “Ketä et äänestäisi presidentinvaaleissa” olet muuttanut mieleiseksesi “Inhokkigallupiksi” ja “Epämieluisimmaksi ehdokkaaksi” ?

Käsittämätöntä asian vääntämistä huomattavan negatiiviseksi ja kun Halla-aho tämän listan kärjessä niin käytät vielä aivan tahallisesti Vihatuinta-ilmaisua.

Ettekö te tajua että suvaitsemattomuutenne suomalaisia kohtaan sataa suoraan persujen laariin, painavat tukka putkella ärsyyntyneenä äänestämään kun muut ovat avoimesti syyttäneet fasisteiksi ja rasisteiksi.

MT-kyselyssä vastaajat pystyivät tähän kysymykseen nimeämään useamman kuin yhden ehdokkaan.

Jos Haavistoa äänestämättömät ilmaisisivat monesta vaihtoehdosta sen pääsyyn miksi ehdottomasti eivät äänestä Pekkaa, jokainen tietäisi mistä kenkä puristaa. Syy torppaakin Haaviston pääsyn presidentiksi, patavanhoilliset äänestäjät kun eivät presidenttipariskunnan keskinäistä homostelua hyväksy.

Kyselyssä oli myös Ketä äänestäisit jos vaalit olisi nyt ? Kärkikuusikosta kaikkien muiden paitsi Haaviston kannatus oli nousussa. Eniten, joulukuussa tehtyyn tutkimukseen verrattuna oli noussut Halla-ahon kannatus, kolme prosenttiyksikköä.

Haavisto oli suosituin ehdokas alle 30-vuotiaiden vastaajien joukossa, kuten myös naisten suosituin. Pekka oli paitsi vihreiden, myös SDP:n ykkösvalinta.

Maaseutumaisissa kunnissa suosituin ehdokas oli Halla-aho. Pekka kakkosena.

Pääkaupunkiseudulla tai kaupungeissa asuvien ykkössuosikki Stubb.

Alueellisesti Stubb suosituin koko maassa, paitsi Pohjois- ja Itä-Suomessa, jossa kärkipaikalla Pekka.

Homokavereitani tapaillessa olen siinä vakaassa käsityksessä että niin kauan kuin venäjää hallitsee paidattomana ratsastava muita säälimätön alfa-uros, isänmaallisilla suomalaisilla ei ole varaa valita pehmeäluontoista henkilöä maan johtoon.

9 tykkäystä

Koska Halla-aho on mielestäni trollaava jauhottelija, joka ei kykene edes vaalikoneeseen vastaamaan ilman provosointia ja uhriutumista. Katkeria vastauksia häneltä. Saat tietenkin olla toista mieltä.

Käytin termiä “epämieluisin”, koska artikkelissa käytettiin termiä "epämieluisi"n. Käytin termiä “inhokki” koska tuo gallup kertoi suomalaisten ihokkiehdokkaan:

Suomalaisille epämieluisin presidenttiehdokas on perussuomalaisten Jussi Halla-aho, selviää Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.

3 tykkäystä

Olisiko sillä jotain tekemistä asian kanssa, että persuissa on merkittävässä asemassa henkilöitä, jotka ovat rasisteja ja osin myös fasisteja. Osa heistä ei edes yritä peitellä tuota.

Perussuomalaisten arvostelu ei ole mitään suvaitsemattomuutta suomalaisuutta kohtaan. Toki moni “mitään ei saa enää sanoa” -persu niin kokee ja hätääntyy, kun sananvapaus oikeuttaa myös heidän toimintansa kritisoimiseen.

8 tykkäystä

Oma ns. “äänestyssuunnitelma” tulee oleman, kaikesta media-assosiaatioista huolimatta:

  • Ensimmäisellä kierroksella Mika Aaltolaa ja seuraavalla Halla-ahoa…

Halla-aholla on kuitenkin oma “Risto Ryti”-imagonsa, jota ei sovi unohtaa…

1 tykkäys

Itse kävin äänestämässä Olli Rehniä. Harmaa kuin kallio ei tässä maailmantilanteessa ole mikään huono valinta. Harmittavasti tuskin on pääsemässä toiselle kierrokselle, koska ykkösvalinnaksi nostavia äänestäjiä on suhteessa aika vähän.

Kakkoskierroksella sitten tilanteen mukaan. Todennäköisesti Halla-aho > Stubb > Haavisto, mutta se vielä elää. Halla-aho ei toki enemmistöä saa, mutta toiselle kierrokselle voi hyvin nousta ohi Haaviston jonka naama kyllästyttää jo vasemmistolaisiakin sen verran että ääni helposti lipsahtaa jommallekummalle vasemmiston daamille.

Halla-aho on kyllä kuntohuippunsa ajoittanut hyvin ja onhan hän hyvin älykäs ja monelta osin oivallinen puhuja. Mutta itse toivoisin harmaata ja maata yhdistävää, tarvittaessa uhrautuvaa presidenttiä seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

12 tykkäystä

Aaltola on vihjaillut siihen suuntaan, että voisi perustaa oman puolueen näiden vaalien jälkeen. Ottaen huomioon että tämä veisi ääniä oikealta laidalta, mm. Kokoomuksesta ja PS:stä, joudun valitettavasti toivomaan Aaltolalle mahdollisimman huonoa presidentinvaali-tulosta. Muuten kiva uusi kasvo ja erilainen vaihtoehto, mutta… :smiling_face_with_tear:


https://tulospalvelu.vaalit.fi/TPV-2024_1/fi/aanestys1.html

18,7% äänioikeutetusta on nyt äänestänyt, Ylen mukaan tämä on täsmälleen sama aktiivisuustaso on kuin 2018.


MT:n inhokki-kyselyn perusteella Rehn voisi lyödä Stubin 2. kierroksella.

On tietenkin vaarallista olettaa, että omat kuplat olisivat jokin merkki mistään suuremmasta trendistä. Voin kuitenkin kertoa, että omissa piireissä suht moni pohtii nyt Haaviston sijasta äänestävänsä sittenkin ehkä Rehniä. Ja puhun siis nimenomaan vain niistä ihmisistä, jotka olisivat äänestämässä Haavistoa. Ensisijaisesti siis taas esimerkiksi Anderssonia tai Stubbia äänestävät eivät tunnu tällaista peliliikettä miettivän.

Rehn on onnistunut tulemaan siis todella hämmentävän hyvin samoille apajille Haaviston kanssa. Jos kyseessä ei ole pelkkää omien piirieni aiheuttamaa harhaa, vaan Haaviston ääniä valuisi Rehnille laajemmassa määrin, niin meillä olisi a whole new ballgame. Tämä luultavasti ei parantaisi vain Rehnin mahdollisuuksia, vaan myös Halla-Ahon.

Kaikista kierointa tässä onkin se, että Rehnin suurin vastustaja ei silti ole lopulta välttämättä Haavisto, vaan Halla-Aho. Ikävä kyllä moni pelkää myös sitä, että Mestari pääsee toiselle kierroksella ja saattaa taktikoida näin äänensä Haavistolle. Mikä sinänsä on mielestäni aika typerää, koska Mestarilla ei ole mitään mahdollisuuksia toisella kierroksella. Mitä olen näitä keskusteluja käynyt, niin osa ei silti tunnu haluavan miehelle ja Persuille puolueena edes pientä hetkeä parrasvaloissa.

Onko kukaan muu havainnut tätä samaa ”Rehn-ilmiötä” kuin minä? Itse olen siis myös yksi näistä Rehniin ”haksahtaneista”, joka aikoo luultavasti äänestää miestä senkin uhalla, että Halla-Aho pääsisi toiselle kierrokselle. En olisi ikinä uskonut äänestäväni keskustataustaista ehdokasta. En ikinä. Toistan vielä kolmannen kerran: en ikinä. Mitäköhän pressanvaaleissa 2030? Äänestän Halla-Ahoa?

6 tykkäystä

En ole. Mutta itse vielä viime vuoden lopulla povasin, että Rehn nousee Stubbin kaveriksi kakkoskierrokselle. Demarien odotettua suurempi heikkous sataa kuitenkin Haaviston laariin ja Halla-ahon odotettua suurempi kannatus on osin Rehniltä pois, joten uskoni Ollin menestymismahdollisuuksiin on laskenut. On kyllä asiallinen ehdokas, joten mikään edellä kirjoittamani ei ole tarkoitettu Ollin dissaamiseksi.

Homosteluystäväni kanssa yhdessä katsoimme MT-kyselyn tehneen lehden, ystävälleni kun tulee kyseinen lehti jossa se julkaistiin joten kaksi henkilö tutki sitä pitkään varta vasten, löytämättä siitä sanaakaan itse käyttämiäsi perin negatiivisia maalittamissanoja, “Inhokkilista, Epämieluisin henkilö, Ehdokkaat joita vihataan”

MT-lehdessä käytettiin vain ja ainoastaan sanaa Vastustettu, mikä tietenkin on korrektia ja jota sivistystä omaava henkilö tänä päivänä käyttää. Vihapuhe trollaavaksi jauhottelijaksi nimittelyineen on enemmän kuin epäasiallista suomalaisiakin kohtaan, toivon Paapa että pyydät sitä täällä julkisesti anteeksi ja siltikin jää epäilys onko anteeksipyyntösi vilpitöntä. Ehdotankin että sovit treffit anteeksipyyntösi kanssa Anna-Maja Henrikssonin luokse, hän on asiantuntija tuossa vilpittömyyden arvioinnissa ja saa asiastasi tehdä lopullisen päätöksen ja sen jälkeen on pulinat pois.

Eli siellä seisoi “Eniten ja toiseksi eniten vastustetut, Kolmanneksi eniten vastustettu, Vähiten vastustusta keräsivät…”

“Et missään tilanteessa voisi äänestää presidentinvaaleissa”.

Ja tähän äänestykseen vastaajat saivat valita useamman kuin yhden ehdokkaan.

Helsingin Sanomat maalitti yhden kerran tutkimuksen “Epämieluisin henkilö”, ei malttanut olla käyttämättä oikeata sanaa Vastustetuin, jota sitten muuten MT-kyselyä lainatessaan käytti.

Halla-aho voitti tämän kyselyn mutta jälleen pyrrhoksen voitto hänen vastustajilleen, perussuomalaiset pääsivät näin jälleen ykköspuheenaiheeksi.

Pehmeäluontoinen Pekka Haavisto sopisi parhaiten Ulkomaalaisviraston johtoon, päättämään ketä Suomeen pyrkivistä otetaan, kenelle näytetään punaista korttia ja ulos.

Presidentiksi eläkeläisen Haaviston korkea ikä on jo selkeä riski. Bidenin höperöt puheet tiedetään ja jälleen tänään kirjoitetaan uudesta “unohduksestaan”. Myös Trump on jo parhaan käyttöpäivänsä ylittänyt, höpöillyt muunmuassa maailmansotien lukumäärän, ja sekoittanut vastustajansa sekä Joe Bidenin että Hillary Clintonin, Barack Obamaan.

2 tykkäystä