Suomen presidentinvaalit 2024

Kun olin 7-vuotiaana poikana lähdössä ensimmäistä päivää koulutaipaleelle, pappani laski kätensä olkapäälleni ja sanoi: ”Muista poika aina pitää selkä suorana, katsoa muita ihmisiä samalta tasolta silmiin, olla rehellinen ja palvella nöyränä isänmaata parhaan kykysi mukaan.” Näitä sanoja olen viime kuukausina taajaan muistellut, kun kentältä on tullut runsaasti kyselyjä ja pyyntöjä [kukaan ei ole pyytänyt], että avaisin ketjun Suomen presidentinvaaleista. Haluan kiittää kaikkia tuesta ja kannustuksesta. Päätös ei ole ollut itsestäänselvä. Jokaisen presidentinvaaliketjun avaamista pohtivan on tykönään mietittävä, onko valmis kantamaan päävastuuta siitä, että jälleen yksi politiikka-aiheinen ketju työllistää ylläpitoa ja loppusijoitetaan aikanaan Verpun ydinjäteluolaan.

Hyvät ystävät, en väistä vastuuta. Asetelmat:

  • Pekka Haavisto, 65 v, vihreät ja valitsijayhdistys. Ilmoittautunut ehdolle. Kaksien viime vaalien kakkonen. Vuoden 2012 ilmiö, 2018 vähän lässähti. Ulkoministerin kokemus eduksi, haluaa irtautua puoluetaustasta joka rasitteena. Keikkunut gallupeiden kärkikaksikossa iät ajat. Haalii laajasti kannatusta demareilta ja vasemmistoliitolta. Vihervasemmiston kärkiehdokas ja vahvasti tyrkyllä toiselle kierrokselle.
  • Olli Rehn, 61 v, keskusta ja valitsijayhdistys. Ilmoittautui kisaan tänään. Päämeriittinä kymmenen vuoden komissaariura. Kokemusta myös ministeritehtävistä, viime vuodet kasvanut korkoa Suomen pankissa. Harmaa pohdiskelija joka ei ole koskaan liiemmin innostanut massoja. Puhuu raskaan töksähtelevästi, toisaalta suomalaiset haluavat että presidentti fundeeraa vakavan näköisenä. Saa kepun laajan tuen lisäksi ääniä sieltä täältä muista porvaripuolueista. Vaikuttaa tällä hetkellä porvarileirin vahvimmalta nimeltä toiselle kierrokselle.
  • Jussi Halla-aho, 52 v, perussuomalaiset, ei ilmoittanut kantaansa. Halla-ahoa on povattu ehdokkaaksi jo aiemmin, ja puhemiehen paikka vahvistaa spekulaatiota. Toisaalta, haluaako hän huomattavan introverttinä henkilönä vakavasti tavoitella tehtävää? Herättää laajaa vastustusta, tuskin mahdollisuuksia Haavistoa vastaan toisella kierroksella jos yllättäen sinne pääsee. Ehdokkuus ei mitenkään selvää.
  • Kokoomus. Pakka auki. Aaltolan pyrky on kova, mutta hänelle lähinnä naureskellaan kykypuolueessa. Stubb olisi mitat täyttävä ehdokas, mutta kannatus jäisi laihaksi eikä kiinnostustakaan taida olla, kun hillotolppana on komissaarin tehtävä vuoden päästä. Vapaavuoren maine rapistunut viime vuosina. Tuskin saa ehdokasta joka taistelisi toisen kierroksen paikasta.
  • SDP. Haluaisi Urpilaisen, jolla ei ainakaan aiemmin ole ollut kiinnostusta. Toisaalta kiitollisuudenvelassa puolueelle komissaarin paikasta, joten ehkäpä lähtee tällä kertaa. Voisiko erottua äijäporukassa edukseen? Nykyhomma antaa näkemystä. Toisaalta tuskin pärjää Haavistolle taistelussa vihervasemmiston sieluista.
  • Mika Aaltola, 54 v, sitoutumaton? Mikäli Aaltola ei pääse kokoomuksen ehdokkaaksi, jää arvoitukseksi, lähteekö mukaan sitoutumattomana. Ei kokemusta politiikan kovasta maailmasta, toisaalta Ahtisaarikin tuli politiikan ulkopuolelta -94. Jokerikortti.

Näistä vaaleista voi tulla hyvin arvaamattomat ja joku komeetta voi nousta tyhjästä viimeisillä viikoilla, kuten vaikkapa Elisabeth Rehn -94 ja Haavisto -12. Haluan kuitenkin nöyryyttää itseäni tulevaisuuden ihmisten silmissä veikkaamalla tässä vaiheessa, että ensimmäisellä kierroksella kärkikaksikko on tylsästi Haavisto ja Rehn. Molemmilla on kova palo tehtävään, riittävät kannukset ja tuki hyviin kampanjoihin. Urpilaisen ehdokkuus rokottaisi Haavistoa, tuskin kuitenkaan niin paljon että pullahtaisi ulos toiselta kierrokselta. Rehn näyttää ja kuulostaa stereotyyppiseltä suomalaispresidentiltä, tällä hetkellä ei näköpiirissä kovaa haastajaa porvaripuolella.

Jos toisella kierroksella ovat Haavisto ja Rehn, Haavisto saa vihreät, vasemmistoliiton ja suuren osan demareista ja RKP:stä. Rehn saa kepun, kaikki persut ja kristilliset sekä yli puolet kokoomuksesta. Vuonna 2000 kokoomuksen liberaalit naiset ratkaisivat Halosen voiton Ahosta. Tällä kertaa demareiden konservatiiviset miehet sinetöivät voiton Rehnille.

Hyvää juhannusta!

111 tykkäystä

:radioactive:

Ylläpidolta tulee vilpitön toivomus, että tämän ketjun laatu jatkaa sen aloitusviestin viitoittamaa tietä.

62 tykkäystä

Todella hyvä avaus, kiitos siitä.

Itse jäin pohtimaan seuraavia asioita:

Mika Aaltola: Aaltolan oletetaan olevan kokoomuslainen, mutta onko tämä ihan varmaa tietoa? Itse en uskalla olettaa hänen olevan ainakaan niin aatteen mies, että haluaisi olla nimenomaan Kokoomuksen ehdokas. Olisi Kokoomukselle myös riski ottaa ehdokas, jonka mielipiteistä liittyen oikeastaan mihinkään muuhun paitsi geopolitiikkaan ei ole mitään hajua. Jos Aaltola lähtee, mitä epäilen, menee hän valitsijayhdistyksen kautta.

Valitsijayhdistykset:
On nykyisen presidentin syytä, että presidentiksi pitää nykyään hakea valitsijayhdistyksen kautta. Pidin sitä naurettavana jo Salen kohdalla ja pidän sitä naurettavana myös nyt. Sauli oli ja on edelleen kokoomuslainen, Pekka oli ja on edelleen vihreä ja Olli oli ja on edelleen keskustalainen. En tiedä ketä näillä valitsijayhdistyksillä yritetään sumuttaa ja ajattelevatko ihmiset oikeasti että ”laaja kansan tuki demokratiassa” on muuta kuin korupuhetta. Typerä ja älytön trendi, joka ei tee palveluksia presidentti-instituutiolle, jonka merkitystä halutaan edelleen vähentää ja ehkä poistaa pian kokonaan.

Kokoomus: Kokoomuksen ehdokkaita pohdittaessa nimet Mika Aaltola, Alexander Stubb ja Risto E.J Penttilä toistuvat joka kerta. Kaikki ovat korkeasti koulutettuja tohtorismiehiä ja maailmankansalaisia. Kaikkia heitä yhdistää liberaalin maailmanjärjestyksen puolustus, kansainvälisyys ja avoimuus maailmalle. Aika erinäköinen porukka kuin esim. Kokoomuksen uusi eduskuntaryhmä, joka on suurimmalta osaltaan jopa nationalistinen.

Omat veikkaukseni voittajasta voin esittää ehdokasasettelun valmistuessa, mutta Rehn-Haavisto kamppailu se lienee.

8 tykkäystä

Hyvä avaus, mutta lopputuloksesta eri mieltä.

Rehnillä en usko olevan mahdollisuuksia voittoon kansanvaalissa. Haavisto saa helpommin aktiivisen kampanjaväen tekemään työtä puolestaan. Haavisto vetoaa nuoriin ja naisäänestäjiin. Hänellä on pätevyys, joka toki on Rehnilläkin, mutta että Rehn menestyisi kansanvaalissa ns.perusvirkamiesmäisyydellään? Rehn saa taakseen konservatiiviset äänet, jos hän menee toiselle - se ei vaan riitä.

Puoluekanta ei suorassa kansanvaalissa ratkaise, mutta saako Rehn keskustaliberaalina edes omiaan taakseen? Tässä tulee vastaan eräs Paavo Väyrynen.

En kuuluta Haavistoa presidentiksi - mutta toisella kierroksella pitäisi olla joku muu kuin Rehn häntä vastassa. Tällä hetkellä sellaista ei ole vielä näkyvissä ja aika käy vähiin.

6 tykkäystä

Toivon salaa, että Kokoomus saisi houkuteltua ehdokkaaksi Mikko Hautalan. En tosin tiedä onko hänellä itsellä haluja kisaan, mutta puhtaasti kokemuksensa puolesta hän olisi ehkä pätevimpiä henkilöitä johtamaan Nato-Suomen ulkopolitiikkaa.

Lainaus Wikipediasta:

Mikko Tapani Hautala on suomalainen diplomaatti. Hän on toiminut syyskuusta 2020 alkaen Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläänä.

Hautala aloitti diplomaattiuransa toimimalla attašeana Suomen suurlähetystössä Kiovassa vuosina 1998–2001. Varsinaisesti Ulkoministeriön palvelukseen hän astui viimemainittuna vuotena, ja vuodet 2001–02 hän toimi siellä attašeana. Vuosina 2002–07 hän toimi Brysselissä Suomen EU-edustuston ensimmäisenä sihteerinä, ja vuosina 2007–2011 Ulkoministeriön diplomaattisena neuvonantajana Helsingissä. Vuosina 2012–16 hän toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistön ulkopoliittisena neuvonantajana, ja vuodesta 2011 lähtien Suomen Venäjän suurlähetystön varajohtajana Moskovassa, ja vuosina 2016–2020 samassa paikassa suurlähettiläänä.

11 tykkäystä

Nykyehdokaslistalla Haavisto tulee voittamaan. Tällä hetkellä kärkiehdokkaat ovat Haavisto ja Rehn, enkä usko toisella kierroksella olevan epäselvää kumman karisma menee edelle.

Peli on kuitenkin täysin auki yllätysehdokkaalle, joka saa kansansuosion. En vaan vielä keksi kuka se voisi olla ja kohta on kiire ilmoittautua mukaan.

1 tykkäys

Aika käy “mustalle hevoselle” tosiaankin vähiin.

Jäin pohtimaan - Haavisto ja Rehn, heidän puolueidensa kannatus 7-10%. Missä Persut, kokoomus ja SDP?

Jos Halla-Aho lähtee ehdokkaaksi - uskooko joku, että peruspersu äänestää liberaalikeskustalaista, pro-EU Olli Rehniä? Halla-Aho saisi varmasti vähintään 20% äänistä ja menisi Haavistoa vastaan toiselle kierrokselle. Tietysti riippuu ovatko peruspersut tyytyväisiä uuteen hallitukseen, joka voi syödä Halla-Ahon ääniä.

Kokoomus - täysin sekainen pakka. Gallupeissa varmaan Mika Aaltola saa eniten kokoomuksesta tukea - mutta mikä on Aaltolan poliittinen suunta? En usko Stubbin lähtevän omilla luvuillaan mukaan. …yllätysnimi…voisiko Elina Valtonen uhrautua kokoomuksen “Tuula Haataiseksi”? Ulkoministerin homma vie aikaa, epäilen. Puolue ei saa uskottavaa ehdokasta. Mainittu Mikko Hautala on kuitenkin täysin tuntematon suoraan kansanvaaliin.

SDP? Jutta Urpilainen voisi haastaa, mutta äänet taitaisi silti valua Haavistolle.

Halla-Aho saisi tod.näk ääniä myös kokoomuslaisilta. Hän on hyvä väittelyissä ja oma veikkaus, JOS lähtee, toinen kierros on Haavisto vs.Halla-Aho.

Tälläkin vaihtoehdolla oletettavasti Haavisto voittaa toisen kierroksen, jopa selvällä marginaalilla. Haavisto käy änkyräkonservatiiveja lukuunottamatta laajemmalle äänestäjäjoukolle kuin kiistelty Halla-Aho. Halla-Aho saattaisi joutua myös putinin trolliarmeijan hyökkäyskohteeksi - jopa puhemiesvalinta huomioitiin Venäjän mediassa. Halla-Ahon vahvuus on tosin myös hänen selkeä tuki Ukrainalle , jopa vähemmän diplomaattisin sanankääntein.

7 tykkäystä

Miksi ihmiset haluaisivat äänestää poliittiseen rooliin ei-poliitikkoa? Tätä en ole ikinä ymmärtänyt. Tähän vielä lisäksi se, että 98% suomalaisista ei ainoastaan tiedä kuka Mikko Hautala on vaan ei ole myöskään koskaan kuullutkaan hänestä. Meillä on maa täynnä kokeneita uradiplomaatteja mutta presidentin rooliin kuuluu niin paljon muutakin.

9 tykkäystä

Samankaltaisista lähtökohdista valittiin Ahtisaari presidentiksi 1994. Ei hänkään ollut tunnettu ennen vaalikampanjaa. Pari tv-esiintymistä ja lehtikirjoitusta, ja Ahtisaari olikin yhtäkkiä kiinnostava nimi. Nousu gallupeissa ruokki itseään lopulta voittoon asti.

Hautala oli näkyvästi esillä Nato-prosessissa, joten kyllä yli 2% suomalaisista on kuullut miehestä. Hänen taustansa, suhteidensa ja työkokemuksensa ansiosta Hautalasta olisi helppo luoda, taitavan mediakampanjan avustuksella, todella kova ehdokas oikeistolle.

3 tykkäystä

Minusta Haaviston voi voittaa vain naisehdokas, kuka muu voisi viedä Haavistolta naisäänet? Löytyykö semmoista joka on pätevä ja halukas, onkin toinen juttu.
Vähän turha postaus kun ei itselläkään ole ketään ehdottaa.

2 tykkäystä

En pidä ketään oikein selkeänä ykköskandidaattina, Haavistollakin on vihreiden luisunut kannatus sekä Al-Hol kohut sun muut taustalla, vaikka tämä tuntuukin jo useimmilta unohtuneen. Toisella kierroksella melko varmasti, mutta pidän itse asiassa kokoomuksen ehdokasta suurimpana “game changerina” tässä kisassa. Rehn on nyt puheenaihe kun ehdokkuudestaan ilmoitti mutta kannatus erinäisissä gallupeissa ollut tasaisessa laskussa eikä keskustan tilanne helpota asiaa.

En usko että kokoomuksessa kukaan haluaa Aaltolaa ehdokkaaksi, miksi ihmeessä haluaisi kun puoleesta löytyy kyllä nimekkäitä henkilöitä ihan riittävästi eikä Aaltolalla ole mitään puoluetaustaa. Aaltola voi valitsijayhdistyksen kautta saada jonkun 5% kannatuksen ensimmäisellä kierroksella mutta varmaan tiedostaa tämän itsekin eikä lopulta lähde ehdokkaaksi.

Kokoomuksen kärkihevoset ovat nähdäkseni Stubb sekä tässä ketjussa toistaiseksi mainitsematta jäänyt puolustusministeri Antti Häkkänen. Uskon kyllä että molemmilla on pestiin isokin kiinnostus mutta ovat toistaiseksi tarkkailuasemissa. Stubb on näistä todennäköisempi jos ehdolle päättää lähteä. Kokoomukselle tästä olisi suuri etu koska tällöin Haavisto ei imisi juurikaan kokoomuslaisten ääniä koska profiili on melko sama kuin Haavistolla. Stubb saisi myös muutoin Rehnille menevät kokoomusäänet eli näkisin hänet helposti kakkoskierroksella.

Kakkoskierroksella Haavisto keräisi sitten sdp+vas+vihr äänet ja Stubb loput, moni perussuomalainen varmasti jäisi nukkumaan mutta uskoisin ison osan äänestävän pitkin hampain Stubbia.

Häkkästä pidetään epätodennäköisenä “nuoren” ikänsä vuoksi mutta mies on kuitenkin jo 38 ja vastahan tässä on viimeiset neljä vuotta hehkutettu nuorta pääministeriä. Suomessa on totuttu siihen, että presidentti on eläkeikää vähintäänkin hipova “vanhempi valtiomies” mutta en näe mitään syytä miksei tämä voisi muuttua. Kokoomuksen kannalta ongelmaksi voi muodostua se, että Haavisto imuroi kokoomusääniä ja Häkkänen tippuisi kakkoskierrokselta Rehnin jälkeen. Jos pääsee kakkoskierrokselle niin pidän kuitenkin hyvinkin varteenotettavana ehdokkaana Haavistoa vastaan.

Summa summarum, veikkaan että Alexander Stubb tulee voittamaan kakkoskierroksella Haaviston ja nousee seuraavaksi presidentiksi.

EDIT: Häkkäsestä vielä koska jäi ehkä hiukan analyysi vajaaksi, mies nautti suurta suosiota ollessaan Sipilän hallituksen oikeusministeri ja spekulaatiot kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi olivat kovat. Neljän vuoden oppositiokaudella jäi vähän varjoihin mm. Valtosen taakse mutta kannatus ei ole kadonnut minnekään. Nyt Nato-Suomen puolustusministerinä tulee varmasti nostamaan profiiliaan ja saa samalla tarvittavaa ulkopoliittista kokemusta jopa presidentiksi asti. Keräsi ek-vaaleissa eniten vaalirahaa mikä on ihan kunnioitettava suoritus Etelä-Savon Mäntyharjulla. 25k€ jäi tosin käyttämättä eli Valtosella täten oli lopulta isoin budjetti.

Kannatus etenkin maakunnissa on suurta, ja arvostusta löytyy myös kilpailevien puolueiden poliitikoilta etenkin keskustasta ja perussuomalaisista. Osa kokoomuslaisista saattaa äänestää toisella kierroksella mieluummin Haavistoa, mutta uskoisin että kannatus riittäisi silti jopa helposti voittoon Haavistoa vastaan.

7 tykkäystä

Muistuttaisin jälleen tämän palstan kuplasta. Täällä varmasti nähdään Kokoomuksen mahdollisuudet paljon parempina kuin juuri missään muualla. Ei mielestäni ole mitenkään todennäköisempää, että kokoomuslainen ehdokas keräisi kannatusta merkittävästi puoluettaan laajemmalta kannattajajoukolta.

Alexander Stubb on mielestäni tällä hetkellä ainoa, josta kannattaa puhua realistisena kokoomuksen ehdokkaana. Hänen kannatuksensa viime presidentinvaaligallupissa oli 18% (vrt. Haavisto 36% ja Rehn 31%). Antti Häkkäsen kannatus oli 7%, joka on sama kuin Essayahilla, Li Anderssonilla ja Jyrki Kataisella, ja vain 1%-yksikkö enemmän kuin Esko Aholla, joka on ihan oikeasti ryvettynyt skandaaleissa viime vuosina. Kun ottaa vielä huomioon sen, että viidentenä gallupissa on Sanna Marin, pidän Haaviston mahdollisuuksia vetää itselleen yli 50% äänistä todella hyvinä.

Vielä aivan erikseen on otettava huomioon vihreiden ja keskustan kannatusalhojen lisäksi se, että nykyisiä hallituspuolueita äänesti kuitenkin prosentuaalisesti vähemmistö suomalaisista. Se lisää Rehnin mahdollisuuksia, koska olemalla keskustaoikeistolainen ehdokas voittaa todennäköisemmin kuin oikeistolaisena.

Gallupit ovat tietysti vain gallupeita ja on valheita, emävalheita ja sitten vielä tilastoja, mutta aika vahva fiilis saisi olla Häkkäsen menestyksestä että Kansakoulunkadulla häneen päädytään. Politiikka nykyään on sellaista, että poliitikkojen skandaalit tai muut stiplut haittaavat lähinnä heitä, jotka eivät poliitikkoa muutenkaan äänestäisi (Al-hol, Caruna, Halla-ahon Scripta jne.)

6 tykkäystä

Ketju seurantaan. Mielenkiintoisesti sekä Haavisto että Rehn halusivat ottaa hieman etäisyyttä puolueisiinsa. Tämä on ymmärrettävää kyseisten puolueiden heikon eduskuntavaalimenestyksen jälkeen. Nämä kaksi ehdokasta mielletään ilmiselvästi puolueidensa jäseniksi, enkä odota että puolueet ketään muutakaan ehdokasta nimittävät. Valitsijayhdistys tuo hieman hajurakoa puolueeseen.

Mielenkiintoisin puuttuvista ehdokkaista tulee olemaan Kokoomuksen valinta. Stubb taitaa yhä pohtia asiaa. Mikko Hautalaa on väläytelty, mutta mahtaako olla kiinnostusta. Mika Toivolan huippuhetki meni jo, eikä kokemusta politiikasta ole tarpeeksi. Penttilä on mielenkiintoinen nimi. Tämän nelikon ulkopuolelta en löydä ketään potentiaalista vaihtoehtoa.

SDP on aika heikoilla. Urpilainen saattaa lähteä kisaan, mutta en mitenkään usko kannatuksen riittävän edes toiselle kierrokselle. Kuka muukaan se voisi olla… Heinäluoma? Tuskin. Persuista Halla-aho lienee selvä valinta, ja nimitys puhemieheksi tukee tätä. On silti kansaa liikaa jakava persoona ollakseen voittajaehdokas.

Pidän Haavistoa selvänä ykkössuosikkina. Presidentinvaali on henkilövaali. Haavistolla on mittava ulkopoliittinen kokemus ja hänellä on kaikki kontaktit keskeisten maiden johtoon ja Natoonkin. Kaikkein konservatiivisimpien kansalaisten ääniä hän ei saa, mutta riittää, että saa yli puolet annetuista äänistä.

6 tykkäystä

Vastaan vielä itselleni, naisen lisäksi Antti Häkkänen on ainoa johon itse uskon jos lähtisi. Pelannee varman päälle ja lähtee myöhemmin, ainesta on.
Ei kai sen ehdokkaan aina tarvi olla “vanha kääkkä” kunhan on pätevä, nimim. vanha kääkkä itse :smiley:

3 tykkäystä

Oikea vastaus on: Sanna Marin.
Vai tarkoititko kuka oikeiston naisehdokas? :wink:

5 tykkäystä

Näen hyvin mahdollisena että toisella kierroksella kisa käydään Haaviston ja Halla-Ahon välillä. Kokoomuksella on tähän kisaan heikot ehdokkaat ja Keskusta on vähän huonossa valossa keskuspankkielvytyksen loputtua.

Näen Halla-Ahon mahdollisuudet voittaa ihan realistisina, mutta ostin myös viikko sitten salkkuun 20% WithSecurea, että on varmaan aika todennäköistä että olen väärässä.

Mikko Hautala olisi ehkä tehtävään pätevin ja soveltuvin, mutta hänen osalta on kaksi ongelmaa, nimi on totaalisen tuntematon ja ihmiset eivät mielellään äänestä ihmistä, joka on heille täysin vieras. Toinen ongelma on, että hän ei ole Kokoomus aktiivi.

Veikkaan, että Kokoomus asettaa Elina Valtosen ehdokkaaksi ja hän päihittää Haaviston 2. kierroksella.

1 tykkäys

Sari Essayah voisi olla hyvä ehdokas

16 tykkäystä

Itse uskon että Mika Aaltola voisi pärjätä näissä vaaleissa, hän ei ole voimakkaasti kansaa jakava persoona, omaa vahvan ulkopoliittisen kokemuksen ja on kerännyt suosiota varhaisissa gallupeissa. Kampanja vain pitäisi saada käyntiin.

8 tykkäystä

Mika Aaltolan konkreettiset meriitit tuskin riittävät siihen, että kansa oikeasti haluaisi hänestä presidentin. Hän on tullut tutuksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kommentoijana, mutta mikä lopulta on hänen arvopohjansa ja mitä hän ajattelee kaikesta muusta kuin kv. politiikasta? Aaltola myös puhuu enemmän tutkijan tavoin ja presidenttinä hän joutuisi muuttamaan ulosantiaan radikaalisti. Tuskin Kokoomus haluaa lähteä valmentamaan Aaltolaa tällä aikaikkunalla.

Alex Stubb taisi jo vähän vihjaista, että kuitenkin voisi olla käytettävissä ehdokkaaksi. Ainakin pääministeriaikanaan hän jakoi vahvasti mielipiteitä. Maaseudun porvarit eivät varmastikaan äänestäisi Stubbia mielellään. Stubb itse mainitsi epäsuorasti Valtosen ja Häkkäsen mahdollisina ehdokkaina, kun toimittaja sitä häneltä Kultaranta-keskustelujen haastattelussa kysyi. Valtonen olisikin Kokoomuksen paras veto. Saisi varmasti naisten ääniä, ja on kuitenkin suhteellisen tuore kansan laajemmassa tietoisuduessa ja hallitsee niin ulko- kuin sisäpolitiikankin.

SDP on mielestäni aika hukassa. Marin on kieltäytynyt, joten tarjolla on enimmäkseen Erkki Liikasen kaltaisia vanhoja partoja. Liikanen on liian samanlainen kuin Rehn. Entä Tuppurainen, Urpilainen tai vaikka Jaakonsaari? Harakka? Kenenkään noista on vaikea kuvitella saavan isoa nostetta, kun Haavisto vie vasemmiston äänet. Ehkä demarit laittavat “muodon vuoksi” jonkun ehdokkaan niin kuin laittoivat Haataisen viime vaaleissa. Sellainen voisi olla Tuppurainen.

Timo Soinin ehdokkuus? Soini voisi pyrkiä valitsijayhdistyksen kautta, mutta Halla-aholle menisi valtaosa hänen potentiaalisista äänistään.

Haaviston pääsy toiselle kierrokselle on ilman mitään uskomattomia tapahtumia selviö, joten kysymys on siitä, kuka oikeiston ehdokkaista on siellä häntä vastassa. Jos Elina Valtonen on Kokoomuksen ehdokas, voisi se olla hän. Jos ei, niin Rehn on todennäköisin. Halla-ahokaan ei ole suljettu pois, koska PS saa masinoitua somen kautta uurnille paljon sellaisia äänestäjiä, jotka eivät välttämättä muuten äänestäisi. Ei Stubbkaan mahdoton toisella kierroksella kok-ehdokkaana ollessaan ole, jos saadaan rakennettua kampanja ja aiemmin häneen kriittisesti suhtautuneet huomaavat miehen tai oman suhtautumisensa häneen muuttuneen.

2 tykkäystä