Suomen uusi ”Golden Age”

Suomen talouden menestys on perustunut pitkälti metsäsektorin ja teollisuustuotteiden varaan, myöhemmin teknologia- ja elektroniikkavienti ovat myös olleet merkittävässä asemassa.

Nyt kun takana on talouden kannalta kadotettu vuosikymmen, on taas parempaa värinää ilmassa. Vaikka nyt markkinoilla pientä turbulenssia onkin.

Itselle näitä myönteisiä fiiliksiä herättää kolme megatrendiä:

  • Muovin korvaaminen sellupohjaisilla materiaaleilla
  • 5G
  • Laivojen tiukkenevat päästövaatimukset

Nämä kaikki suuren luokan muutokset osuvat hyvin Suomen parhaisiin osaamisalueisiin ja valmiiseen tuotantoinfraan. Arvaattekin varmaan jo relevantti yritykset?

Hyvää joulua kaikille!

6 tykkäystä

Tässä on kuitenkin muutama pieni onglema.

Metsäsektorilla puun saatavuudesta tulee ongelma. Nyt tälläkin hetkellä uusia investointeja rajottaa se, että puuta ei ole tarpeeksi saatavilla. Jos siis sellupohjasia ratkasuja käytetään muovin korjaamiseen, niin siitä toki hyötyy suomalaiset metsäyhtiöt, mutta suomen hyötyminen on melko rajallista. Täytyy vaan toivoa, että suomeen osuisi ne korkeamman lisäarvon investoinnit, jos uusia tuotteita lähdetään laajemmin tuottamaan.

5G. Siitä hyötyy nokia ja muutama alihankkija, mutta taas se itse tuotanto tapahtuu muualla. Sama kohtalo on myös jossain määrin Wärtsilän kohdalla.

Nykysin kaikki on niin globaalia, että suomeen ei ainakaan mitään tuotantokeskittymää saada. Asiantuntijataso taas on toinen juttu, mutta se edellyttää yhteiskunnan kehittymistä siihen suuntaan, että oltaisiin taas kilpailukykyisiä ja että yksilöiden olisi oikeasti järkevää jäädä tänne tai jopa muuttaa tänne työn perässä.

Pelkästään se, että suomessa on megatrendeihin sopivia yhtiöitä ei vielä riitä vaan tarvitaan myös niitä eturintamassa kulkevia, jotka luovat uutta teknologiaa. Nokiakin on muodostumassa entistä enemmän bulkkituottajaksi. Toki nokia voi muuttaa positiotaan arvoketjussa, mutta helppoa se ei ole. 5G-teknologian kehittäminen ei vielä riitä siihen vaan tarvitaan enemmän ohjelmaperusteisia tuotteita.

Vielä ei siis ole näkyvissä uutta suomalaisen yrityksen suurta maailmanvalloitusta. Vaikka noilla mainitsemillasi aloilla suomalaiset ovat hyvissä asemissa, niin merkittävään kukoistukseen vaaditaan sitä, että ollaan selkeä edelläkäviä uusilla teknologisilla ratkaisuilla kovasti kasvavilla sektoreilla.

Tämähän ei siis tarkoita, etteikö suomella voisi mennä hyvin. 2000-luvun alussa taisi tilanne kuitenkin olla se, että rahaa tulvi suomalaisille ovista ja ikkunoista. Nokian markkina-arvokin oli moninkertainen suomen valtion budjettiin verrattuna. Paljon tuotettiin suomessa. Varat ja verot jäivät suomeen. Suuri osa työntekijöistä rikastu, koska niin iso osa yrityksestä oli suomessa. Nokian kohdalla taisi vielä käydä niin, että vaikeina aikoina antien kautta saatiin paljon uusia omistajia, jotka sitten rikastu nokian kukoistuksen myötä. Vauraus siis jakaantui monelle yksityiselle ihmiselle, jolloin vaikutus talouteen on huomattavasti suurempi kuin jos omistus olisi keskittynyttä.

Tuo oli kuin lottovoitto suomelle ja monet palaset loksahti kohdalleen. Vastaavaa tuuria tuskin toiste kohdataan. Suomen pitäisi pystyä mukautua paremmin muuttuvaan maailmaan ja saada koko järjestelmä muutettua, siten että se ruokkisia uusien nokioiden syntyä.

2 tykkäystä

Hyvä avaus. Lisäisin tähän yleisenä trendinä resurssitehokkuuden, jossa Suomella on loistava mahdollisuus yhdistää IT-osaamista ja perinteistä teollisuuden insinööriosaamista. Maapallon kantokyvyn riittävyyden varmistaminen vaatii valtavia toimenpiteitä, ja tässä jos missä on bisnesmahdollisuuksia. Tämä voi tarkoittaa sekä uusiutuvien resurssien hyödyntämistä että resurssien käytön perustavanlaatuista vähentämistä (elintasoa leikkaamatta) esimerkiksi toiminnan optimoinnin tai virtuaalitodellisuuden avulla. Näitä pyrin sijoittajana omaankin salkkuuni löytämään.

2 tykkäystä

Onko löytynyt jotain konkreettista 1-2v aikajänteellä cash flow mielessä jossa myös globaali skaalaa?

Kiertotaloudessa ei oikein ole mitään mehukasta omiin silmiin sattunut vaikka hyvä stoori onkin

Suuressa osassa salkkuni yhtiöitä “enemmän vähemmällä” -teema on jotenkin läsnä, esimerkkinä Talenom, Revenio, Nokia ja Qt. Tietoturvayhtiöissä (etenkin Nixu) olen myös mukana, sillä ne mahdollistavat murroksen toteutumisen ja mahdollistavat siten digitalisaation tuoman tehokkuuden. Eniten mielenkiintoa herättää 5G:n, VR/AR:n ja IoT:n ympärille rakentuva liiketoiminta - näiden murrosten uusia voittajia nousee varmasti myös Helsingin pörssiin, ja tällöin aion olla hereillä.

“Perinteisessä” teollisuudessa on useampia yhtiöitä joita tarkkailen, mutta en tällä hetkellä omista, kuten Wärtsilä, Neste, SSAB ja metsäyhtiöt. Näissä kiinnostaa eniten se, onko uusien teknologioiden taustalla pyrkimys aidosti uudenlaisiin ratkaisuihin. Näin on ollut esimerkiksi Nesteen tapauksessa ja tulokset ovat olleet sen mukaisia.

Loudspringilla (olen mukana pienellä painolla) on resurssitehokkuuden näkökulmasta kiinnostavia salkkuyhtiöitä, mutta startupit ovat yleisesti aika haastava maailma piensijoittajalle.

1 tykkäys