Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Voit merkitä Nordnetin AOT:lle. Merkkaaminen tosin ei tapahtu Nordnetin palvelussa, vaan Evlin palvelussa, jonne tunnistaudut jonkin pankin tunnuksilla ja maksat merkinnän verkkomaksuna. Siellä sitten annat sen Nordnetin AOT:n numeron, jonne osakkeet siirretään.

Ihan normisettiä, kun merkintäpaikka ja AOT-säilyttäjä ei satu olemaan sama taho (kuten usein on Nordnetin kuplan ulkopuolella).

22 tykkäystä

Kiitos, pähkäilin että tarvitseeko ensin siirtää vielä rahaa Nordnetin AOT:lle mutta jos ymmärsin oikein, maksan merkintämaksun käyttöpankkini tililtä, minkä tunnuksilla myös kirjaudun Evlin palveluun.

1 tykkäys

pystyy merkitä nordnetin aot:lle mutta sitä kautta ei pysty suorittamaan maksua jos oon oikein ymmärtänyt. elikkäs vaikka ois nordnetissä aot:lla käteistä ni pitää maksaa osakkeet esim op:n kautta ja osakkeet sitten tulevat nordnettiin aot:lle

1 tykkäys

Yhteisöllä viitataan tuossa kohtaa siis siihen jos tekee yrityksen nimissä sijoituksen :slightly_smiling_face:

9 tykkäystä

just näin se sitten menee

1 tykkäys

Tässä nyt vielä rautalankaohjeet, miten tuo Inderesin merkinnän pitäisi mennä yksityishenkilölle (ei yritykselle) verkkopalvelun kautta (koska merkintäpalvelu ei ole vielä auki, niin tämä perustuu omiin kokemuksiin anneista)

Mitä tarvitset?

  1. Verkkopankkitunnukset (normaalit suomalaiset pankit)
  2. Inderesin jäsenyyden (free tai premium)
  3. Rahaa tilillä merkinnän maksamista varten (merkintä on maksettava heti merkintähetkellä, ei vasta osakkeet saatuasi)
  4. Arvo-osuustilisi numeron. Tämän tiedon löydät todennäköisimmen käyttämäsi palvelun omista tiedoista tai asiakaspalvelun kautta
  5. Rahatilisi numeron (eli normaali tili)

Arvo-osuustili (AOT) vs Osakesäästötili (OST)

  • Et voi merkitä OST:lle. Syy löytynee OST:n teknisistä verorakenteista (rahojen siirtely eri pankkien / tilien välillä, OST:lle ei lain mukaan voi siirtää kuin rahaa, ei osakkeita). Poikkeuksena jotkut tapaukset, joissa merkintätapaikka on sama kuin OST säilyttäjä (esim Nordnet). Inderesin annissa OST:lle merkitseminen ei ole mahdollista.

Miten prosessi menee

  1. Kirjaudut Inderesin sivuille ja avaat listautumisesitteessä kerrotun sivun kun anti aukeaa ( www.inderes.fi/merkitse)
  2. Klikkaat sieltä itsesi Evlin sivuille, jossa merkintä tapahtuu
  3. Kirjaudut Evlin sivuille suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla (Aktian, Danske Bankin, Evli Pankin, Handelsbankenin, Nordean, Oma Säästöpankin, Osuuspankin, POP Pankin, S-Pankin, Säästöpankin ja Ålandsbankenin)
  4. Täytät palvelussa lomakkeelle paljonko haluat merkitä (montako osaketta). Huomaa minimi (20kpl) ja maksimimäärät (2000kpl).
  5. Täytät palvelussa lomakkeelle mille AOT-tilille osakkeet haluat. Tämä AOT-tili voi olla millä säilyttäjällä vaan (esim Nordea, Nordnet, OP, …)
  6. Kerrot mille tilille ylijäävät rahat maksetaan (jos et saa haluamaasi määrää osaketta)
  7. Maksat merkintäsi (eli 25€ * osakemäärä) verkkopankissa - HUOM joudut maksamaan koko määrän, vaikka et voi tietää montako osaketta tulet saamaan. Loput palautetaan sinulle annin jälkeen.
  8. Varmista, että tiedot ovat oikein.
  9. Valmista

On erittäin todennäköistä, että anti sulkeutuu heti ensimmäisenä mahdollisena hetkenä, eli 5.10.2021 klo 16.30. Tee siis merkintäsi sitä ennen.

Edit: Typoja ja kesken jääneitä lauseita korjailtu.

Edit2: Muutama UKK:

K: Voinko maksaa merkinnän Nordnetistä.
V: Et. Siirrä rahat ensin Nordnetistä normaalille pankkitilille (Nordnetin tililtä ei voi maksaa muihin pankkeihin suoraan)

K: Tarvitsenko Evlin tunnukset?
V: Et. Normaalit verkkopankkitunnukset pankkiisi (OP, nordea, Danske, …) riittävät.

K: Voiko AOT ja maksutili olla eri pankissa?
V: Kyllä voi (kiitos @Bumber tämän lisäyksestä)

87 tykkäystä

Mitenkäs muut ovat saaneet muutettua noita Modulightin annin merkintämääriä? Itsellä on asiakkuus Danskella, johon soittaessa sain hyvin tiukan vastauksen että merkintämäärät ovat sitovia, eikä niitä voi jälkeenpäin muuttaa. Kysyin myös tuosta Nordnetistä joka antaa muuttaa määriä verkossa, johon sain vastaukseksi että niidenkään muokkausten ei pitäisi mennä läpi.

Olisin halunnut merkata maksimit, ja vähän jäi ihmetyttämään vastaus.

Osakeantien ehdoissa lähtökohtaisetsi aina kerrotaan, että merkinnät ovat sitovia (pl. tilanteet joissa, esim. esitettä päivitetään tai muuta uutta tietoa ilmenee). Niitä ei siis voi normaalitilanteessa peruuttaa tai muokata. Kts Modulightin listautumisesitteen sivu 36:

Mitä tulee Nordnetin liittyviin spekulointeihin, niin niistä en tiedä. Ehkä Nordnet ei oikeasti toimita niitä merkintöjä heti eteenpäin?

Jos onnistut jotenkin tekemään useamman merkinnän, niin voimaan jää vain ensimmäinen.

2 tykkäystä

En oikein ymmärrä mikä tästä tekee hankalaa, tai edes työlästä?

Mahdolliselle tulevalle osakkeenomistajalle on mielestäni tärkempää, että yhtiö onnistuu listautumaan mahdollisimman pienin kuluin.

Eikä Nordnet aina piensijoittajallekaan ole se edullisin vaihtoehto, sanonpahan vaan. :grin:

17 tykkäystä

Onko mahdollista, että jo hyväksyttyä merkintäerää et voi muuttaa, mutta voit “Muuttaa” eli tehdä uuden merkinnän, mikä lasketaan lisäksi jo aiemmin hyväksyttyyn merkintääsi. Nin näyttää mm. Nordnet toimivan, vaikka Nordnetilläkin hieman vaikeasti tulkittavia viestejä ettei voi muuttaa vastaustaan. mutta voi muuttaa eli tehdä uuden merkinnän.

Itsellä varmaan lähinnä, että tähän osallistutaan Modulightin merkinnässä saamatta jäävien osakkeiden rahoilla, kunhan ne palautuvat Nordnettiin.

Aikataulun puolesta taitaa täpärästi onnistua.

Tämä ei ole moite. Havainnoin vain elämän menoa tästä kotisohvalta.

77 tykkäystä

Eli mikäli ymmärsin oikein, niin jos merkkaa annin osakkeita Nordnetissä, niin tätä vaadittavaa rahasummaa ei tarvitse olla Nordnetissä, vaan oman pankin käyttötilillä?

Varmistan vain, että rahat on oikeassa paikassa. Uuden äärellä. :sweat_smile:Milloinkohan ne velotetaan tililtä esim nyt Modulight tapauksessa?

1 tykkäys

Hieman vaihtelua Inderes-annin keskusteluun peruskysymyksen muodossa ensikertalaiselta:

Kun Nordnetissä merkkaa osaketta (nyt Modulight), niin milloin niiden pitäisi näkyä merkintänä salkussa? Esitteessä sanottiin seuraavana pankkipäivänä, mutta merkkasin perjantaina, eikä näy vielä muuta kuin “Vastauksena” listautumisantinäkymässä, ja summaa ei ole vielä vähennetty tililtä. Onko jollain kokemusta?

Viittaat Inderesin antiin? Käsittääkseni Nordnetistä et voi tehdä rahasiirtoja muualle (paitsi vastatilillesi). Tämän takia tarvitset Inderesin merkintään rahat tilille, josta voit suorittaa maksun Evlille (käsittääkseni tapahtuu ensisijaisesti verkkomaksuna merkinnän yhteydessä).

3 tykkäystä

No juu siihenkin olen aikeissa tehdä merkinnän Nordnetiin. Mutta myös Modulightia merkkasin tänään, IPO-neitsyys meni/menossa.

Siirrä vaan sinne nordnetttiin ne antirahat niin voit saada osakkeita. Tietääkseni ei onnistu pankkitililtä

1 tykkäys

Ok, tämä siis case-Modulight: nordnetissa oltava annin lappuihin menevä summa?

Inderesin tapauksessa käytettävä evliä välikätenä, ja raha menee oman pankin käyttötililtä?

Alan ehkä päästä kärryille.

5 tykkäystä

Kieltämättä ensikertalaiselle eri menettelytavat ovat aika sekavia. Tapauksessasi on menossa kaksi erilaista tilannetta, ja siitä johtuen on menettelytkin hieman erit.

  1. Merkintäpaikka ja salkkusi säilyttäjä on sama taho (case Modulight). Koska Nordnet hoitaa molempia, maksu hoidetaan Nordnet tililtäsi ja Nordnet pystyy nostamaan ne sieltä “itse”. Jos en väärin muista, tulet näkemään useammankin “tilitapahtuman” näiden johdosta.

  2. Merkintäpaikka ja salkkusi säilyttäjä on eri taho (case Inderes). Kun merkintä tehdään Evlille, ei Evli voi nostaa rahoja tililtäsi muualta, vaan jodut maksamaan ne etukäteen Evlille (ja he sitten palauttavat ne)

7 tykkäystä

Juuri näin. Ja Nordnetin Modulight-tapauksessa pidä rahat vapaana tililläsi Nordnetissa jonne merkkauksen olet tehnyt. Ne lähtee sieltä jossain vaiheessa ja hieman myöhemmin ilmestyy merkintäsitoomus-rivi.

Tämä sitten konvertoituu todellisiksi osakkeiksi jossain vaiheessa ja samalla rahat palautuvat mitä ei saanut lappuja. Laput ilmestyvät kaupankäynnin aloitukseen ja rahat yleensä samoilla nurkilla tai hieman myöhemmin.

Näissä operaatioissa voi kestää, älä panikoi jos esim rahat hävis mutta mitään ei näy tilillä. Tulee kyllä jonkin ajan päästä. Niin kauan kuin merkintämäärä on listattu yhtiötapahtumat-sivulla ja tarpeeksi käteistä on Nordnetissä vapaana niin järjestään kyllä taipuu niinkuin pitää vaikka voi välillä näyttää oudolta (useamman IPOn kokemuksella)

Inderesin Evli-kuvio eri, maksat normi pankkitililtä merkinnän ja ylijäämärahat palautuvat kun tiedetään monisatakertaisestiko ylimerkittiin. Nordnetin tilin saldolla tällöin ei mitään merkitystä. Laput ilmestyvät ilmoitetulle AOT:lle aikanaan, todennäköisesti kaupankäynnin aloitukseen mennessä.

6 tykkäystä