Osakesijoittaminen

Svenska Aerogel (AERO.ST)

Availlaanpas tänne vähän juttua Tukholman pörssin puolelta Svenska Aerogelistä (AERO.ST), kun ei sellaista vielä näyttänyt olevan.

Lyhykäisyydessään firma on kehittänyt aerogeliä massatuotantoon, joka aikaisemmin todettu hankalaksi prosessiksi. Firma sijaitsee Ruotsissa Gävlessä. Omana tuotteena firmalla on nyt aerogel pohjainen Quartzene, jolla saadaan lisättyä tai parennettua lopputuotteiden ominaisuuksia. Alla muutama poiminta näistä:

Svenska Aerogel vinnare i innovationstävling - Quartzene, isolering med nanoteknologi

Svenska Aerogel utvecklar termisk isolering i textil - Konsortieavtal med textilindustri

Quartzene ger brandskydd i färg - Positivt projektresultat för Svenska Aerogel Holding AB (publ)

Firma on muutamat osakeannit käynnyt läpi ja nyt on päättämässä viimoisinta antia. Annista saatavat rahat käytetään markkinointiin ja myyntiin, asiakkaiden kanssa tehtävään tuotekehitykseen, tuotannon kehitykseen ja kassan vahvistamiseen. Annin esitteestä varmaan parhaiten käy ilmi missä jamassa firma on ja mitkä on suunnitelmat tulevaisuutta varten, suosittelen tutustumaan mikäli meinaa salkkuun lisätä.

Tuleva vuosi on firmalle näytön paikka ja sitä myyntiä pitäis saada aikaiseksi. Itse odotin ehkä tätä jo hieman 2020, mutta korona vaikutti varmasti myyntiin, kun myyntiorganisaatio ei firmalla ole mikään valtava vielä ja ruotsista on varmasti ollut hankala päästä myymään muualle.

Ensimmäinen tuotantolinja saatiin noin vuosi sitten valmiiksi. Rakennusvaiheessa linjastoon onnistuttiin tekemään vielä parannuksia jotka mm. vähensivät veden käyttöä 75% ja raaka-aineiden kulutusta 30%. Kyseinen linjasto oli ensimmäinen vaihde Master Pilot Plant 2019 (MPP 2019) laitosta, johon yhteensä on suunniteltu neljä tuotantolinjastoa, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 900 tonnia Quartzeneä vuodessa. Eli 225 tonnia nykyisellä yhdellä linjastolla.

Viimeisimmän osakeannin esitteessä myös mainintaan, että asiakkaiden kanssa käydään neuvotteluja huomattavasti suuremmista tuotantovoluumeista. Mahdollisuus sijoittaa tuotantolinjastot myös suoraan asiakkaan tiloihin, osaksi heidän tuotantoketjua, on myös mainittu esitteessä.

Quartzenen tarkasta hinnasta on aikaisemmin ollut hyvin vähän tietoa saatavilla, mutta marraskuun lopussa Svenska Aerogel ilmoitti tehneensä myyntiennätyksen ja kaksi aikaisempaa asiakasta tilanneet tavaraa lisää uusituilla tilauksilla. Määrät toki pieniä, kokonaisuudessaan marraskuussa myytyy 2,5 tonnia, joka on noin 13% siitä mihin nykyinen kapasiteetti riittäisi kuussa. Tärkein huomio tässä kuitenkin oli tilauksien yhteenlaskettu arvo joka oli 680 000 SEK (66 330 €), eli ~26 500€ per tonni tai 26,5€ per kilo.

Ikävästi tuossa ei mainittu millä aikajänteellä nuo yli tonnin tilaukset oli uusittu, eli tilataanko tavara kuukausittain lisää, vai muutamia kertoja vuodessa. Olettaisin, että kuukausittaisista tilauksista ei vielä ole kyse. Tämä kuitenkin varmaan tulevaisuudessa tulee tarkentumaan, jos/kun myynti lähtee vetämään.

Lukujen puolesta kuitenkin tuolla 26 500€/tonni hinnalla ja nykyisellä 225 tonnin vuosituotannolla firmalla on mahdollisuus myydä 5 962 500€ edestä tavaraa. Firman tämän hetkinen markkina-arvo on 60 623 000 SEK, eli karkeesti 5,9 miljoonaa euroa. Toki tämä muuttuu taas osakeannin myötä kun uudet osakkeet tulevat markkinoille, suuruusluokka kuitenkin pysyy miljoonissa euroissa.

Upside tämän takia on mielestäni valtava mikäli myynti vain tekee tehtävänsä. Esitteessä mainitut neuvottelut asiakkaiden kanssa huomattavasti suuremmasta tuotantokapasiteetista kuitenkin viittaisi siihen, että yli 225 tonnia myyntiä vuodessa voisi olla ajankohtaista 2021, jos nykyinen 225 tonnin tuotanto ei riitä tyydyttämään ko. asiakkaiden tarvetta? Se miten paljon yli 225 tonnin mennään on vain arvailua tässä vaiheessa ja mahdoton edes spekuloida. Myynti kuitenkin voi ylittää moninkertaisesti nykyisen markkina-arvon.

Tähän mennessä tilauksia on tullut pääasiassa pienempiä määriä Rayoung Chemtechiltä, Novcoatilta, Ekomarinelta ja tuotekehityksessä ja neuvotteluissa on ollut mukana isompia mm. Worlée Chemie GmbH (1, 2) ja Barozzi Vernici. Muitakin löytyy, jos käy pressareita läpi, mutta tuossa nyt esimerkkejä.

Riskejähän tässä on paljon, kun firma elää osakeanneilla ja muulla rahoituksella, eikä kunnon tulosta ole vielä päästy luomaan. Quartzene-pohjaiset tuotteet ovat menestyneet testeissä, joten uskon tuotteen olevan hyvä. Isoimpana kysymysmerkkinä itselleni kai myyntiin liittyen on se, onko tuote hinnoiteltu niin, että sitä kannattaa käyttää? Quartzene joka tapauksessa tuntuu herättävän mielenkiintoa ja jonkin verran jo kysyntää tilausten muodossa, mutta aika näyttää miten myynnin käy. Itselläni firmasta on näkemystä tämän 2020 osakeannin täydellisen toteutumisen jälkeen yli 150 000 lappua 2021 Q3:n jälkeen, jos annista tulevat osto-oikeudet/warrantit saa käytettyä kokonaisuudessaan.

Joku ruotsia ja lukuja paremmin taitava voi korjailla, mikäli olen (todennäköiseseti) tulkinnut asioita jossain kohtaa väärin tai liian sinikeltaisin silmin.

21 tykkäystä

Nyt kuulosti mielenkiintoiselta firmalta. En ollutkaan tästä kuullut aikaisemmin, pitänee tuossa ens viikolla selvitellä tarkemmin et onko oikea kohde itelle. Anyway kiitokset täältä firman esille nostosta @beloved_lover

1 tykkäys

Quartzene on tuotteena hyvin mielenkiintoinen, mutta sijoittajan näkökulmasta tämä ei mielestäni vaikuta kovinkaan houkuttelevalta. Yhtiön pääasiallinen bisnes on tähän mennessä ollut osakeantien järjestäminen.

Ensimmäinen tuotantolinja valmistui jo joulukuussa 2019. Missä on yhtiön tulot tästä huipputuotteesta? Missä on liikevaihto? 680 TSEK ei riitä!

Noista kolmesta lisätehtaasta nykyisen viereen en edes aloita. Ne ilmeisesti haluttaan rahoittaa myös osakeanneilla, kun tulevat ajankohtaiseksi? :stuck_out_tongue:

8 tykkäystä

About 2 vuotta sitten kanssa tutustuin firmaan, silloin oltiin paljon ylempänä, hyvin on lasketeltu. Samoja nimiä pyörii asiakkaana pienillä testierillä. Seurailen kuitenkin edelleen firmaa, jos tulisi läpimurto jollain alueella. Mielestäni nimi on raflaava, aerogel, vaikka materiaali ei suoraan ole aerogeelia, vaan granulaattia. Markkinoilla on keraamista granulaattia eri tuotemerkeillä. Tätä onttoa granulaattia sekoitetaan esim. maaliin parantamaan eristävyyttä. Kuitenkaan mielestäni maalaamalla ei suuremmin eristetä, kerrokset liian ohuita, sekä maalissa aina sideainetta kuitenkin joten käyttökohteet aika rajallisia. Lisäksi näitä eristemaaleja on ollut jo hetken markkinoilla. Esim mitä eroa on lopputuotteella esim tähän? https://www.itccoatings.com/ceramic-coating
Töissä näitä testattua ja tutkittua, ihan ok, ei mullistavaa. Ei päädytty maalin käyttöön. Ihan näiden omien kokemuksien perusteella odotan jotain muuta käyttökohdetta kuin maalit. Voi olla toisinkin.
Itse odotan jotain toista käyttökohdetta, esim. heidän sivuillaan esitelty veden suodatus. Muutoin en näe suurta käännettä, ilman tilauksia mentiin ennen koronaakin.
Tietysti hinta voi pomppiakkin, pieniarvoinen yhtiö on kyllä, ehkä syystäkin?

Pahoittelut kännykkätekstistä.

6 tykkäystä

@BaeMk51A Hyvä että löytyy joltain jotain parempaa näkökulmaa noista lopputuotteista, itse nyt kun niistä en juuri osaa sanoa muuta kuin miten nuo on pärjännyt. Firmalla itsellään toki kova luotto, että tekstiileihin ja eristeisiinkin soveltuu tuo Quartzene, vaikka tällä hetkellä nuo maalit tuntuu olevan se juttu johon sitä on pääasiassa käytetty. Paljonhan nuo tuntuu paukuttelevan henkseleitä mm. testien parhaimmista paloluokituksista kanssa, jonka luulisi puutalobuumissa merkitsevän jotain.

@Pohjolan_Eka Joo, anteja on pyöritelty ensin tuotekehitykseen ja sitten tuo MPP ensimmäinen vaihde ajettiin ylös jonka jälkeen sitten myynnin edistämiseen ja hengissä pysymiseen kerätty rahaa anneilla. Itselläni jälkiviisaana kyllä voi todeta, että ajoitus ollut huono, mutta katsotaan nyt mitä käy.

Oma näkemys paljolti pohjautunut siihen mitä firma itse sanoo, eli hyvin sinikeltaisilla laseilla tätä seurannut. Esim. tuo Hollannissa otettu testivoitto kämppien energiatehokkuuden parantamisessa on Quartzene pohjainen sovellus joka ei ole maali.

Lisää vaa feedbäkkiä, jos noista aloista on parempaa käsitystä missä Quartzeneä voi soveltaa lopputuotteisiin.

1 tykkäys

SA on ollut salkussa jo noin kolmen vuoden ajan, joten aika reippaastikin liian aikaisin tuli tähän pulkkaan hypättyä. Tämänhetkisen annin jäljiltä keskihinta huitelee noin 2,2 SEK tuntumassa. Mutta pitkäaikaiseksi sijoitukseksi tätä kaavailinkin joten ei tuosta stressiä ole jaksanut ottaa, varsinkaan kun tuo ei sen korkeampi kuitenkaan ole.

Nykyinen markkina-arvo on kyllä hyvin matala eikä sisällä kummoisia odotuksia. Quartzene on kuitenkin tuotteena toimiva, äärimmäisen monipuolinen, erittäin hyväkatteista ja esimerkiksi uusien moduulien ROI on todella hyvä, joten potentiaalia on valtavasti. Quartzene on materiaalina niin kevyttä, että sen kuljettamisen kustannukset ovat suhteellisen korkeita ja siksi mahdollisuus rakentaa tuotantomoduuleita suoraan asiakkaiden tiloihin on myös hyvä kilpailuvaltti.
Ja mitä tulee aerogeeliin, niin Quartzene on tosiaan aerogeelin kaltainen materiaali, mutta vain paljon edullisempi ja joiltain osin myös paljon monipuolisempi. Aerogeelin rakenne ei esimerkiksi kestä nesteitä, kun taas Quartzenea voidaan sekoittaa mm. maaleihin yms.

Sitä myyntiähän nyt lähinnä kaivataan lisää mutta en olisi tästä liian huolissani, vaikka yritystä kohtaan jonkun verran soraääniä kuuleekin (juuri sen myynnin puutteen takia). Proof-of-conseptia on jo saatu useammastakin suunnasta ja materiaalin arvo ja sen hyödyt on tunnistettu asiakkaiden toimesta (edellinen TJ:n suusta). Kunhan palaset nyt loksahtaa paikoilleen ja tuotekehitykset maaliin, niin sitä myyntiä tulee aivan varmasti vähintään riittävästi.

Coronalla oli iso vaikutus siihen miksi 2020 oli huono vuosi myynnillisesti, joten henk. koht. odotan huomattavasti vahvempaa vuotta 2021, vaikkakaan mitään jäätävää pommia ei arvaa lähteä ääneen maalailemaan. Ihan vielä. :slight_smile:

Uskaltaisin kuitenkin veikata, että osakkeen hinnan osalta aletaan olla nyt pohjan tuntumassa ja ensi vuonna tullaan näkemään vielä positiivisia yllätyksiä. Tätä tukee mm. sisäpiirin osakeostot, sekä myös nykyisen osakeannin mukana saadut T1-T3 optiot, joiden käytäntöönpanoajankohdat ajoittuu Q1, Q2 ja Q3 loppuun. Ei olisi mitään järkeä syöttää markkinoille optioita (tai mitä nämä nyt ovatkaan, kun warrant voi tarkoittaa muutakin) joilla saa merkitä uusia osakkeita 70% markkinahintaan jollei odotuksissa olisi, että kurssi kääntyy nousevaksi, jolloin myös uusien osakkeiden mukana kerätty pääoma on tietysti suurempi.

Aika näyttää. Mutta jännityksellä mennään kohti vuotta 2021 ja siitä eteenpäin.

2 tykkäystä

Tuossa joo aika hyvin tiivistetty mihin tuo omakin usko yhtiöön perustuu. Toivotaan ettei kauheasti olla metsässä. Kuten aikaisemmissakin viesteissä vihjaillut niin ketjun avaus olikin vähän sillä ajatuksella, että saa vähän muuta näkökulmaa kuulla myös, kun on omassa SA-kuplassa elellyt muutaman vuoden. Todella huonosti foorumeilla lappu kenelläkään seurannassa, tai olen ainakin itse sitten liikkunut väärillä palstoilla.

Asiakkaan luokse rakennettava tuotanto tulee varmasti olemaan merkittävä osa tulosta. Viimeisimmän osakeannin esitteestä ja jostain tuoreehkosta Einarin (CEO) haastattelusta tosiaan tullut ilmi jo tuo, että neuvotteluja käydään suuremmista kapasiteettivaatimuksista joidenkin asiakkaiden kanssa. Toivotaan, että sieltä tulee isoja diilejä jolla lapun arvostus saadaan taas jollekin järkevälle tasolle. Tietty pieni skeptisyys aina päässä kolkuttaa, että onko kyseessä vain kauniita sanoja, että saadaan osakeanti myytyä täyteen, kun ei mistään konkreettisista sopimuksista ole vielä kyse.

3 tykkäystä

Itse olen SA:n osalta poikkeuksellisen luottavainen. Siinä klikkaa niin moni asia. Myös momentum on tällä hetkellä hyvä mm. kestävän kehityksen merkityksen verraten laajan ymmärtämisen myötä.

Quartzene on tuotteena itsessään ympäristöystävällinen, sekä tuotannon että kierrätettävyyden puolesta. Sillä voi korvata monissa tuotteissa/sovelluksissa myrkyllisiä ainesosia ja myös vähentää niihin käytetyn materiaalin määrää. On moneen kertaan mainittu, että Q voi joissain tapauksissa korvata muovin mutta ei ole varmuutta millä segmentillä. Oma veikkaus on kuitenkin pakkausteollisuus, joka on kovaa vauhtia menossa kohti täysin kierrätettäviä/maatuvia pakkauksia. Pakkausteollisuuteen liittyen SA:n puolelta on myös mainittu käytännön esimerkkinä mm. mehu-/juomapurkit, joiden osalta Quartzenen ansiosta on mahdollista vähentää pakkausmateriaalin käyttöä jopa joitain kymmeniä prosentteja. Q:n funktio tällä osa-alueella on tehdä materiaalista itsessään rakenteeltaan jämäkämpää, joka on tietysti oleellista käytettävyyden kannalta.

Ja nämäkin on vain pintaraapaisu mitä Quartzenen avulla voidaan saavuttaa. Tekstiiliteollisuuden ratkaisujen osalta on ilmeisesti tulossa suht. pian jotain uutta ja myös esimerkiksi parempaan tulostettavuuteen liittyvästä ratkaisusta kuultaneen myös kohta lisää. Ensimmäiseen liittyen en ole löytynyt juuri tärppejä, ja ainoa yleisemmin tiedetty yhteistyökumppani on Sun Tekstil, sekä kanadalainen Oros (jota ei suoraan kuitenkaan ole QuarInTexin yhteydessä mainittu, kuten Sun Tekstil on).
Jälkimmäinen taas on ilmeisesti jonkinlainen primeri, jonka avulla tulostusjälki saadaan oleellisesti parempilaatuiseksi mm. kuitupohjaisissa tuotteissa (esim. laminaatti), kaakeleissa, sekä mm. paperi- ja pahvipohjaisissa tuotteissa.

Yhteistyökumppaneihin liittyen vahvistuneita sellaisia on mm. Billerudkorsnäs, Mondi, Covestro, Wórlee Chemie, Sherwin-Williams, Dupont, Volvo, SeraPlus ja Logstor. Myös Akzo Nobel on mainittu jokusen kerran. Joukossa on äkkiä parikin sellaista, joiden isommat tilaukset saattaisivat haukata koko nykyisen tuotantokapasiteetin jos niikseen tulisi.

Mitä tulee vielä rahaan, niin tämä Master Pilot Plant 2019 riittää kuulemma yksinään kassavirran kääntämiseen plussalle. Tämä varmasti vaatii kuitenkin ainakin lähes koko kapasiteetin myymisen. Jos kuitenkin johdon maalailema mahdollisuus saada yhdellä diilillä koko kapa myytyä, niin tilanne muuttuisi nopeasti aika mielenkiintoiseksi. :wink: Onko siihen luottamista, niin ei tietenkään.

Ei kuitenkaan varmastikaan ole kuin ajan kysymys kun joku suurempi asiakas päätyy hankkimaan tuotantomoduulin omiin tiloihinsa. Toivottavasti näin kävisi mieluummin vuoden, kuin vaikka kolmen vuoden päästä.

3 tykkäystä

Osakeannin tiimoilta hyviä uutisia. Mielenkiintoa oli poikkeuksellisen paljon ja anti merkittiin 307%. Oli kyllä aidosti yllätys, koska markkinahinta ja antihinta oli niin lähellä toisiaan ja hetkellisesti lappuja sai antihintaa halvemmallakin.

Toki optioiden arvo voi vielä nousta arvoon arvaamattomaan jos myynti saadaan ensi vuoden aikana hyvin vetämään. Tai edes vetämään. :grin:

2 tykkäystä