Talenom - Automatisoiduilla prosesseilla tehokkaammaksi

Aika kova statement edes verrata Lehtoon, vaikka saa ja pitääkin pystyä esittämään erilaisia näkökulmia. Tottahan liikevaihtoa kasvatetaan, jotta omat ohjelmistot saadaan pyörimään uusilla asiakkailla. Siitä voi sitten kinastella onko liikevaihdosta esim. maksettu liikaa, mutta päätökset pitää aina tehdä vallitsevassa tilanteessa ja jos kansainvälisen kasvun tielle lähdettiin lopullisesti puolivälissä 2019, niin ei nämä 2020-2023 nyt mitään helpoimpia kasvuyhtiön vuosia ole olleet. Siihen vielä TiliJaskat ym. niin omanlainen soppa on valmis.

Mitä tarkoitat tällä? Mitä mielipidettä kysytään ja keneltä?

6 tykkäystä

Niin tarkoitin kokonaisuudessaan “orgaanista kasvua” onko sitä todellisuudessa? Vai tehdäänkö kasvu laskuttamalla lisää vanhoja asiakkaita.
Tiedän n 5-6 kyseisen firman asiakasta. Heistä yksi suhteellisen tyytyväinen toimintaan. Muut ovat entisiä “asiakkaita”. Todelliset luvut pöytään paljonko tulee uusia asiakkaita ja paljonko samaan aikaan lähtee.
Osavuosikatsauksissa hehkuttavat asiakas tyytyväisyyttä kovasti. Olisi kiva tietää todellisuus jos se olisi jotenkin mahdollista oikeasti tietää.
Tiedän yhden micro tilitoimisto yrittäjän. Hän kertoi että kyseisestä firmasta tulee vuosittain uusia asiakkaita hänelle. Ja suunta on valitettavasti vain yhteen suuntaan.
Mitä Lehtoon tulee katsokaapa analyytikkojen arvioita ja kasvu suunnitelmia ennen kuin pääomistajat rahastivat. Kyhäsivät uuden "pörssi^ firman jossa Talenomin hp on ankkuri sijoittajana tiedotteen mukaan.
En vain itse näe “kasvun ajureita” nykyiseenkään arvostukseen valitettavasti.

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen nosto @Jarki_kateen Ei ole tarkoitus lähteä puolustelemaan Talenomia, mutta avaan omia ajatuksiani aiheen tiimoilta.

Luulen, että asiakastyytyväisyys vaihtelee reilusti Talenomin asiakaskunnan sisällä. Erityisesti pienemmät asiakkaat saavat (riippumatta alasta) melkein aina tottua heikompaan palvelutasoon, koska näihin asiakkuuksiin ei yksinkertaisesti kannata käyttää kauheasti resursseja. Automaatiosta on myös mahdollista hyötyä rajatummin, koska usein liiketoiminnan skaala jää niin pieneksi, ettei eroa manuaalisempaan prossiin välttämättä huomaa käytännössä. Näin myöskään Talenomin ero muihin alan toimijoihin ei välttämättä nouse esille.

Ymmärtääkseni (kuulopuhetta) pienasiakkaille tehtävät palvelut esim. Tilijaska Talenomilla ja samankaltaiset ratkaisut Administerillä, Aallon Groupilla ja pörssin ulkopuolisilla alan yrityksillä ovat vähän hankalia toteuttaa kustannustehokkaasta. Usein pienemmät asiakkaat eivät ole erityisen halukkaita maksamaan palveluista, mutta olettavat kuitenkin palvelua saavansa. Tilitoimiston pitäisi kuitenkin pitää asiakkuus kannattavana, joten yksittäiset hankalammat asiakkuudet muodostuvat nopeasti kannattamattomiksi ja hankalasta asiakkaasta voi olla jopa “helpotus” päästä eroon.

Tuloksen tekemisen kannalta pienyritysten palvelut eivät ole pääasiallinen ajuri, joten en olisi niin huolissaan, jos asiakkaat välillä vaihtavat palvelua.

Kasvun osalta uskon, että orgaaninen kasvu on suomessa kohtuullisen tasaista. Ilman asiakkaiden liikevaihtojen tai maksuhalukkuuden merkittävää vuosikasvua on myös tilitoimiston hankala kasvaa, koska markkinassa eri toimijoiden palvelut ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan. Lisäksi on mielestäni hyvä kysyä, että halutaanko oikeasti kasvaa esimerkiksi Suomessa ns. laajasti ja kaikissa asiakassegmenteissa? Luulen, että kannattavuus vaihtelee paljon asiakaskunnan mukaisesti.

Mitä tulee Ruotsissa ja Espanjassa kasvamiseen niin pidän näitä mielenkiintoisina kasvualuistoina, mutta investointivaiheen pituus voi hyvin yllättää sekä yhtiön, että sijoittajat.

Yhtiön oma ohjelmisto on mielenkiintoinen mahdollisuus ja uhka. Ohjelmistokehityksen ketteryys ja ohjelman käytettävyys eri markkinoissa varmasti ratkaisee tässä yrityksessä paljon. Talenomin oma ohjelmistonkehitys on mielestäni kuitenkin vahvuus, koska verrattuna ulkoiseen ohjelmistoon Talenom hyötyy itse konkreettisesti kaikesta automaatiosta, jolla saavutetaan skaalaetuja.

Siinä muutama oma ajatus, jotka tuli mieleen. Sisältää äärimmäisen paljon mutua :smiley:

27 tykkäystä

Voin hyvin allekirjoittaa tuon, että pienet asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan palvelusta :smile: Avasin aiemmin tilitoimistojwn kilpailuttamista ja olin jo painamassa nappia Talenomin kanssa kunnes ilmeni, että vuosihintaan olisi tullut vielä 30% lisää kaiken näköisistä nippelinappeleista kuten arkistoinnista ja SEPA-alueen ulkopuolisista maksuista.

Sen jälkeen päädyinkin vaihtamaan pieneen tilitoimistoon, joka ymmärsi kuinka vähätöinen yritykseni kirjanpito on. Heidän hintansa hieman reilu puolet Talenomista huomioiden ohjelmistokulut.

Semmoinen nyanssi vielä, että Talenomin kaveri myi vähän niin kuin tiskin alta Talenom One plussaa, jonka ainoa ero Talenom Oneen oli, että saan oman kirjanpitäjän sen sijaan, että asiakaspalvelutiimi hoitaa kirjanpidon.Väitti, että tämä ”plussa” palvelu on poistumassa ja ei siitä kyllä ole enää sivuilla mainintaa. Liekö vain myyntikikka vai ollaanko pienyritysten palvelusta nyt tekemässä kustannustehokkaampaa keskittymällä tiimimalliin.

8 tykkäystä

Samoin tein itse pienen yritykseni kirjanpidon, sain kulumaan ehkä 5-6 tuntia per vuosi. Talenomin pitää haalia itselleen suurempia kaloja kuin ihan muutaman hengen firmat. Toivottavasti onnistuu tässä.

9 tykkäystä

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/talenom-oyj-johdon-liiketoimet-harri-tahkola-0
Nää on luovutuksia/lahjoja lähipiirille, ei myyntejä. Ei siis mitenkään relevantti asia tai kerro mistään mitään.

20 tykkäystä

Tuonne Talenom videon alle oli nimimerkki @TiliJaska kommentoinut ansiokkaasti. Jäin miettimään tätä:

Kuinka Talenem Oyj:n johto aikoo selvitä olevista veloistaan, saati palkita omistajiaan osingoilla, jonka OYL mainitsee osakeyhtiön perustehtäväksi…?

Lainaa on otettu nyt siten, että:
-10me erääntyy2026
-60me erääntyy 9/2026
-20me erääntyy 2024

…Jos ajatellaan, että alkuperäisen maksusuunnitelman mukaisesti (yksinkertaistaen) erääntyisi 2026 yht 90meur, tarkoittaisi se 30me nettotulosvaadetta per tämä + seuraavat 2 vuotta.
Nyt tulostaso on n 12me.
Eli johdon sopimista lainoista ei tulla selviämään.
Edessä lienee lainojen uudelleen järjestelyjä, pääomittamista, selittelyjä kassavirran tyrehtymisestä, sekä tietystikin lähipiirin nopeita osakekauppoja hyvään kurssiin realisoiden…

Hyvää haastoa, mutta tuo johtopäätös yllä vaikuttaa aika äkkiväärältä. Eikös erääntyvän lainan korvaaminen (osin) uudella lainalla ole kuitenkin normaali käytäntö, “business as usual”? Toki tässä ympäristössä korkokulut tulee nousemaan joten keskeinen kysymys lienee mikä on näiden vaikutus tulokseen, ja onko yrityksen velkaantuminen kestävällä tasolla muuten.

12 tykkäystä

On ihan normaalia liiketoimintaa.

19 tykkäystä

Talenomin sivuilta:
Viime vuosina painopiste on ollut automaation kehittämisessä. Tavoitteenamme on nostaa kirjanpidon ja palkanlaskennan automaatioaste 100 prosenttiin. Raportoimme 2021 puolivuosikatsauksemme yhteydessä kirjanpidon automaatioasteeksi 75 prosenttia ja palkanlaskennan 50 prosenttia.
(Talenom)

Mietin, että mitä tarkoittaa automaatioaste kullakin toimijalla. Kyselin tuttaviltani, jotka toimivat eri isommissa tilitoimistoissa, niin en saanut mitään selkeitä vastauksia asialle, lisäksi googlettelin ja vaikka mitä. Onkohan tuo ihan itse määritelty tietyllä tavalla, koska ymmärtääkseni sen voi laskea monilla eri tavoin periaatteessa, mitä alan ammattilaiset uumoilivat. Prosentin kehittymisenkin voinee siten määritellä ainakin osittain haluamallaan tavalla…(?) :thinking: Toki automatisoitumista ja kehittymistä tapahtuu varmaan kaikkialla enemmän tai vähemmän.

Olen ymmärtänyt, että joillakin moderneilla toimijoilla on ollut automaatikka kuitenkin vähemmän automaattisempaa kuin alan konservatiivisemmilla toimijoilla ainakin jossain tapauksessa, mikäli olen ymmärtänyt oikein asiantuntijoilta ja “tilitoimistoa” vaihtaneilta.

Olisi kiva hahmottaa jollakin tavalla, millä tilitoimistoilla on aidosti yleisesti ottaen automaatioaste korkeampi kuin toisilla tai muuten modernimpaa tai kehittämismyönteisempää meininkiä. Toki ymmärrän, että vertailu on hankalaa, kun on erilaisia asiakkaita, erilaisilla työehtosopimuksilla jne. Käsittääkseni tilitoimistolla on erilaisille asiakkaillekin erilaiset automaatioasteet, riippuen asiakkaan koosta ja asiakaspään resursseista jne.

Itselleni on vaikea hahmottaa tilitoimiston moderniutta ja automaatioastetta sekä kykyä kehittyä nimenomaan ohjelmissa. Kyselemälläkään alan työtehtävissä olevilta ei tullut selvää vastausta ja onhan se ymmärrettävää, koska ovat vain yksittäisiä edustajia tietyissä yhtiöissä eivätkä heistä useimmat ole olleet useissa eri yhtiöissä sillä tavalla, että voisivat suoraan vertailla.

Olen toki myös lukenut yhtiöketjuja ja muita materiaaleja sekä yhtiöiden sivuilla, niin en ole asiassa kauheasti viisampi. Toki aina voin mutuilla ja tehdä päätelmiä yksittäisistä asioista sekä ihmisten kommenteista, mutta en anna niille valtavaa painoarvoa, vaikka niitä kuitenkin mietin. :upside_down_face: Tässä viestissäni keskityn ehkä enemmän siihen, että millaisia nämä tämän alan yhtiöt ovat vähän isompien asiakkaiden kanssa, joilla on enemmän työntekijöitä, eli miten modernisti asiat pelaa.

Voisiko Talenomilta saada jotain tietoa tai todistetta, miten esimerkiksi sen palkkahallinto on automatisoidumpi ja modernimpi kuin kilpailijoiden + kehittyvämpi? Toki on lukuja olemassa, kuinka paljon per ammattilainen on liikevaihtoa, mutta olisi kiva ymmärtää ohjelmienkin päälle.

Pahoittelut pitkästä ja sekavasta viestistäni, jossa todennäköisesti jäin pohtimaan turhia lillukanvarsia, joita sijoittajan ei tarvitse ymmärtää sekä voi olla, että en ole tuttuun tapaan ymmärtänyt lukemaani (eli jossain on saattanut olla vastaus pohdintoihini) - näin minulle käy hyvin usein eikä vika olen silloin tekstissä vain tässä lukijassa eli minussa. :smiley:

13 tykkäystä

Itse ajattelen yksinkertaistettuna asian näin: Jos asiakkaan tapahtuma (kulukuitti, myynti, palkanmaksu tms.) menee kirjanpitoon tiliöitynä automaattisesti ilman, että kirjanpitäjän tarvitsee tehdä mitään, se on automatisoitu. Sillä miksi tätä tekniikkaa haluaa kutsua (robotiikka, tekoäly tms.) ei ole minulle sitten kauheasti väliä. Kunhan homma toimii niin, ettei manuaalista työtä tarvitse tehdä ja prosessi on tehokas.

17 tykkäystä

Ilmaisin itseni selvästi taas todella huonosti, pahoittelen. :slight_smile: Kyllä minäkin toki noin ajattelen, jos joku tieto menee automaattisesti tai suoraan niin se on automaattista eikä termillä ole mulle väliä. :slight_smile:

Pohdin sitäkin vain, että mitä nämä prosentit ovat tai merkitsevätkö mitään. Useampi jututtamani pohti sitä, että ne voi määritellä tavallaan siten kuin haluaa, toki jotkut kriteerit on, jotka ovat ehkä yhtiölle suotuisat (?).

Ei termillä ole sinällään väliä, mutta kiinnostaa vaan, että onko tietoa siitä millaisia eroja toimijoilla on automatiikassa? Jos moderniksi automaatiota käyttäväksi profiloitunut on konservatiiviseen toimijaan nähden enemmän manuaalisempi niin mielikuva modernista toimijasta voi olla kai väärä. :slight_smile:

En ole itse päässyt selvyyteen, kuinka automaattinen Talenom on - toki en ole alan paras asiantuntija eikä prosentit kerro kai mitään. Tuntuu, että ainakin lähes kaikki panostavat automatiikkaan ja olisi kiva ymmärtää, että onko Talenom aidosti edellä? Uskoisin, että on.

Eli en epäile etteikö Talenom olisi pätevä näiden kanssa, mutta haluaisin saada vähän selvyyttä, että onko homma siellä selvästi automatisoidumpaa kuin muilla ja onko yhtiöllä hyvät edellytykset kehittää toimintoja, onko teknistä etumatkaa… Ainakin kyselyideni perusteella monet eri toimijat ovat nykypäivänä hyvin automatisoituja jne. :slight_smile:

Itsessään siinä ei ole mitään ihmeellistä, että paljon asioita menee automaattisesti ja suoraan ilman, että kirjanpitäjän tarvitsee tehdä mitään. :slight_smile:

2 tykkäystä

Hyviä pohdintoja sieltä suunnasta. Samojen asioiden osalta tekisi mieli itsekin saada vähän lisää ymmärrystä, mutta onhan nämä aika detaljitason kysymyksiä aina, johon ei välttämättä ole faktoja olemassakaan.

Sen mitä tiedän, niin Talenom on aidosti yksi harvoja toimijoita ainakin Suomessa, joka pyrkii rakentamaan automatisoitua palvelukokonaisuutta (sis. softat ja kirjanpidon palvelut + lisäpalvelut) ja on siinä onnistunut hyvin (kuulemani perusteella). Esimerkiksi tietyt toimialakohtaiset ratkaisut ( kuvakaappaus Talenomin kotisivuilta) ovat nimenomaan sitä, jossa automatisoidulla palvelukokonaisuudella pyritään hakemaan voittava konsepti.

Pienasiakaspuolella taas rutiininomainen kirjanpito, sen automaatio, ja yhteydet sidosryhmiin (laskutus, pankki, verottaja, jne.) ovat merkittävin asia, johon kirjanpito-ohjelmistotoimittajat ja varmaan Talenom pyrkii löytämään houkuttelevia ratkaisuja. Esim. pankkiyhteyksien avaaminen saattaa olla pienellekin yritykselle ohjelmistotoimittajalta 50€ krt + 10€/kk, pankeilta 50€ avaus ja taas oma kk-maksu päälle ja tähän vielä odotusaika pankkien suunnasta jopa viikkoja. Tämän takia Talenom tekee avauksia, jotka keventävät pienen yrityksen kk-maksua, helpottavat käyttöönottoa ja luovat puitteet tulevaisuuden automaatiolle.

Suurin osa kirjanpitotoimistoistahan on ulkoisten ohjelmistotoimittajien kehityksen varassa. Jokunen vuosi sitten esimerkiksi Tikonin markkinaosuus oli Suomen suurimmasta päästä ja Accountor päätti vanhentuneen ohjelmisto tarinan. Tikonin kanssa kirjanpitäjät oli hakeneet “automaatiota” opettelemalla siirtymään ohjelmistossa näppäimistöä, käsityötä tukevia rullia ja siis käytännössä kentästä-toiseen hyppimistä kokemukseen ja nopeuteen pohjautuen. Lisäksi tositteita rullailtiin mappiin vinhaa vauhtia silikoni-sormustinta hyödyntäen ja laskukone kävi kuumana vieressä. Tästä ei ole edes kymmentä vuotta ja osa kirjanpitotoimistoista toiminee edelleen osittain näitä vanhoja käsityöperinteitä kunnioittaen.

Mutta se kysymys, joka pitäisi selvittää, onko Talenomin konsepti voittava myös jatkossa kun kilpailu kiristyy? Talenomilla on myös jossain määrin aito tarve ja halu saada kirjanpitäjiä siirtymään laskuttaviksi konsulteiksi, kun rutiininomainen kirjanpito automatisoituu. Muilla ohjelmistotoimittajilla, jotka eivät tarjoa kirjanpitopalvelua, on tarkoituksena aidosti hävittää kirjanpitäjät maailmasta. Tässä on ehkä suurin joka kääntynee Talenomin eduksi (myös pitkällä aikavälillä) tai Talenomia vastaan murroksen myötä.

6 tykkäystä

Kiitos ajatuksistasi! :slight_smile: :pray: Itse asiassa vastailit osin ehkä tietämättäsikin asioihin, jotka kiinnostivat mua. Olen muutamaan otteeseen tästä ketjusta lukenut tiettyjä viestejäsi uudelleen ja ne antoivat aika paljon.

Annoit aika paljon ajateltavaa ja juttuja, joita voin kysellä alan ihmisiltä ja mitä osin pystynen itsekin tutkimaan. Toki osin tuli kertausta, mutta viesti on aikas informatiivinen monella tavalla.

Kyselen siksikin, koska yhtiö kiinnostaa mua sijoituskohteena. Tämä “alue” on vain yksi monista asioista, mitä tutkin.

Vähän olen myös tutkinut työntekijätyytyväisyyttä ja palaan siitäkin aiheesta mahdollisesti takaisin tähän ketjuun ehkä parin kysymyksen keran. Aallon Groupin osalta kävinkin jo tätä työtyytyväisyyttä läpi.

2 tykkäystä

Vertailukohdaksi tilitoimistoille otetaan esimerkiksi suuri kotimainen vähittäistukkukauppa (SOK / Kesko). Näillä taloushallinto on omassa ERP:ssä. Vuosittain kirjanpidon tapahtumia on luokkaa 400 miljoonaa (arvaus). Käsin näistä kirjataan käsin luokkaa 4000 (arvaus). Automaatioaste olisi siten 99,999%. Amazonillla tuo lienee luokkaa 99,99999%.

Mitä isompi putiikki, sitä korkeampi automaation aste. Kun firman koko alittaa jonkin sopivan rajan, ulkoistetaan kirjanpito tilitoimistolle. Automaation aste laskee tapahtumamäärien laskiessa. Tilinpäätöksiin ja kauden vaihtoihin liittyy paljon käsikirjauksia. Näistäkin kaikki haluavat tietysti eroon.

Talenomin tavoite 100% (eli vähintään 99,5%) ei kuulosta vielä kovin kunnianhimoiselta. 99,9% olisi jo paljon parempi ja 99,99% olisi tätä jo 10 kertaa parempi.

Veikkaan, että Talenomillakin isojen asiakkaiden automaatioaste on jo nyt 100%, mutta pienemmillä heikompi. Näitä on ehkä turha vertailla, ellei samalla luokitella asiakkaita tapahtumamäärien mukaan.

14 tykkäystä

Kiitos tässä tulikin mielenkiintoista tietoa! :pray:

Tässä oli itselleni täysin uutta asiaa. :+1:

Olen ymmärtänyt, että ainakin isoilla toimijoilla homma on automaattisempaa ja se onkin ihan loogista.

Olen myös ymmärtänyt, että isojen asiakkaiden kanssa homma on usein hyvinkin automaattista, kuten jotkut isomman yhtiöiden edustajat ovat ilmaisseet, että “ei tarvitse tehdä mitään” (huom. tätä ilmaisua ei pidä ymmärtää väärin :smiley: ). Monet saavat keskittyä asiantuntijatyöhön ja joskus poikkeustapauksissa esim. virheissä joskus joutuvat puuttumaan esim. tietojen kulkuun manuaalisesti.

Noista prosenteista en ole tiennyt tai kuullut, muuta kuin:


Eli on hyvä, että sain enemmän käsitystä nyt asiasta. :slight_smile:

Osaan esittää nyt tarkentavia jatkokysymyksiä eri ihmisille, Ne jutut ovat mielenkiintoisimpia, missä sama asiakkuus on ollut eri toimijoilla viime vuosina. :thinking:

EDIT:
Mitä vähemmän puhun tai kirjoitan, niin fiksummalta vaikutan. :sweat_smile:

5 tykkäystä

Entinen (nyk vara tj.) sekä nykyinen talousjohtaja ostoksilla.

19 tykkäystä

Ensiksi myydään osakkeita, sitten vakuutellaan Q2-osavuosikatsauksessa ohjeistuksen kestävyyttä, sitten lasketaan ohjeistusta ja ostellaan Q3:n jälkeen osakkeet takaisin.

Sisäpiirin ei pitäisi treidata.

78 tykkäystä

Talenom ostoksilla. :point_down:

Talenom ostaa espanjalaisen tilitoimiston Novak Digital Solutionsin

Talenom Oyj on sopinut ostavansa Pohjois-Espanjassa Baskimaan alueella Vitoria-Gasteizissa toimivan Novak Digital Solutions S.l.:n koko osakekannan. Ostettava yhtiö siirtyy osaksi Talenomia 1.12.2023. Novak Digital Solutions tarjoaa kirjanpito-, palkanlaskenta-, vero- ja muita neuvonantopalveluita pääasiassa alueen pienille ja keskisuurille yrityksille.

Talenomille siirtyvä liikevaihto ostetusta yhtiöstä on vuositasolla noin 0,5 miljoonaa euroa. Yritys työllistää yhdeksän henkeä, ja he jatkavat Talenomin palveluksessa. Hankinnalla ei ole lyhyellä aikavälillä merkittävää vaikutusta Talenomin taloudelliseen asemaan tai tulevaisuuden näkymiin.

25 tykkäystä

Lieneekö kellään tietoja, joista voisi muodostaa kokonaiskuvaa millainen on Talenomin espanjalaishankintojen kokonaisuus, millä kokonaiskustannuksella on sinne hankiuduttu ja onko mitään tietoa (luultavasti ei ole) miten hankintojen sarjan alkupään yksiköt on saatu tanssimaan Talenomin tahtiin. Jotakin vainua em. seikoista olisi hyvä sijoittajan saada, eihän ne nyt siellä kai pelkästään sangriaa hörpi ja natustele jotakin riivatun tapaksia?

Jotain niistä kyseltiin ja kerrottiin inden haastattelussa aiemmin