Osakesijoittaminen

Taloudelliset asumisratkaisut

Moro,

Liittyy olennaisesti kuitenkin sijoittamiseen tämä tulojen maksimointi eli menojen minimointi.
Aiomme rakennuttaa okt-talon 1-3v sisällä. En ole ensiannon ostaja. Miten varainsiirtovero toimii, jos rakennuttamme kaupungin vuokratontille, joka on tarkoitus lunastaa myöhemmin?

Mikähän on tässä tilanteessa matemattisesti järkevin asumismuoto? Kannattaa ostaa 1-2v ajaksi kämppää, jos kuvitellaan asunnon arvokehitykseksi ±0e - vai miten varainsiirtovero käyttäytyy?

Varainsiirtovero maksetaan lunastuksen yhteydessä. Lunastushinta on varmastikin sidottu elinkustannusindeksiin? Sen perusteella on helppo arvioida tuleva varainsiirtovero. Jos et lunasta, et maksa varainsiirtoveroa missään vaiheessa.

En tiedä tulkitsinko kysymyksesi oikein.

Aiemmasta viestistä tuli selväksi okt’n tontin oston varainsiirtovero. Mikäli tarkoitat kämpän ostoa tuon 1-2 vuoden ajaksi, niin siinä varainsiirtovero on se 1,6 % velattomasta hinnasta (as oy) tai 4 % kiinteistö (okt). Varainsiirtoveron maksaa ostaja, ellei jostain omituisesta syystä muuta sovita.

Siis tarkoitus on rakentaa 2022 vuonna.
Ja ei ole ensiasuntoa vielä, eli voisi ostaa varainsiirtoverottomana kämpän tähän väliin 1-2v ajaksi. Ja vissiin rakentaessa ei varainsiirtoa veroa tartvitse muutenkaan maksaa, eli ei tarvitse ns. “säästää” ensiaunnon ostajan varainsiirtoverottomuutta, joka olisi iso summa 350k kämpässä.

  1. Osta ensiasunto Helsingistä.
  2. Kun olet maksanut sen velattomaksi, niin myy se verottomana.
  3. Osta asunto jostain banaanikunnasta (n. 10-20% saamastasi summasta).
  4. Sijoita ylijäämä osakkeisiin.
  5. Elä loppu elämäsi varakkaana junttina jossain böndellä.
8 tykkäystä

Sisällössä on pointtia, vaikka ulkoasu onkin halventava ja hyvin trollimainen.

Itse vaiheiden 4 ja 5 välissä. Ensiasunto myyntiin huomenna (kaksio kantakaupungista, karvan alle 6k€/m2), ja tilalle hyväkuntoinen, hieman vanhempi okt Kotkasta (3x neliöt ja puolikas hinta hesoihin verrattuna, eli n. 1k€/m2). Myyntivoitosta verohyödyt ja voitot pörssiin, jossa kypsyykin jo varat veneeseen ja kesämökkiin. Lisäksi tulevan parin vuoden aikana olisi tarkoitus pienentää okt:n sähkökuluja asentamalla pihalle aurinkopaneelit, jolloin kaikki asumisen vuosikulut pitäisi saada parin-kolmen tonnin väliin.

4 tykkäystä

Näin itsekin tein.
Ja nyt ajattelin laittaa ostamani kerrostalo-osake pohjoisesta myyntiin tai vuokralle.
Minäkin olen katsellut okt Kotka - Hamina akselilta (oli vika tikki mennä liian kauas merestä).

Miksei vaan suoraan osta sieltä “pöndeltä” halvemmalla kämppää ja muuta sinne asumaan, niin jää heti alussa enemmän rahaa osakkeisiin :thinking:

Toki pitää sitten keksiä joku työpaikka sieltä.

1 tykkäys