Osakesijoittaminen

Tammiralli ja muut kalenterianomaliat

Tulevassa vuodenvaihteessa saattaa osakesäästötilin startti vaikuttaa veromyynteihin ja tammiralliin.
Mitä osakkeita odotatte loppuvuoden veromyyntialennukseen?
Mitä osakkeita seuraatte ostomielessä mahdollista tammirallia odottaen?

4 tykkäystä

Loppuvuonna katson syklisiä ja muutamaa kännetapausta, jotka ovat tänä vuonna näyttäneet elpymistä, mutta voivat ottaa vielä hittiä. Lisäksi seuraan ikiseurannassa olevia laatuyhtiöitä, joita voisi saada vähän halvemmalla.

Sykliset: Metsäyhtiöt (UPM, Stora), Konepajat (Wärtsilä, Valmet)
Käänne: Glaston, Exel
Laatu: Kone, Ponsse, Marimekko, Talenom, Revenio, Neste

Tammirallista toivon pääseväni eroon muutamasta salkunpohja tapauksesta, joissa ajattelen olevan nousupainetta. Mutta ei ole mikään pakottava tarve myydä. Tulot mahdollisista myynneistä ajattelin siirtää osakesäästötilille.

Myynnissä: Nordea ja Sampo (ehkä)

2 tykkäystä

Kamuxin lisäilyä kyttäilen, mutta olen pessimistinen onnistumisesta. Tammiralli on ollut niin paljon mediassa esillä, että epäilen esiintyykö ilmiötä tälle vuodelle

Ja jos se dippaava osake pitäisi veikata niin Lehto. Siinä on paljon verosaatavaa, joka voi olla suhteessa vielä erittäin kova verrattuna mahdolliseen myynnistä aiheutuvaan menetykseen. Moni haluaa myydä, mutta kukaan ei ostaa. Kun yhtiön mainitsee tälläkin palstalla niin ensimmäinen reaktio ostoon :face_vomiting:

3 tykkäystä

Veromyynnit kai tyypillisesti alentavat eniten pieniä “roskayhtiöitä”. Varmaan näin tänäkin vuonna, mutta toisaalta monet laajalti omistetut suuret yhtiöt (Nokia, Nordea jne.) ovat varmaan tarjonneet jo veromyyntipaikkoja. Pienissä yhtiöissä lisärasite kurssille (enemmän kuin suurissa luullakseni) voi olla yksittäisten suurten omistajien luopuminen omistuksesta tyyliin marras-joulukuun tyhjennysmyyntien myötä. Voin olla väärässä, mutta joitain suuria myyntejä olen havainnut loppuvuodesta, siis useammin kuin muuhun aikaan keskimäärin.

Itsekin olen varautunut yhtä tai kahta alennusmyynnissä olevaa firmaa ostamaan. En vielä oikein ole kartoittanut vaihtoehtoja, kuitenkin tavoite olisi ostaa sellaista, jota en omista jo. Ekana tuli mieleen Privanet, joka lienee riippumatta vuodenajasta paineen alla joka tapauksessa. Eikä taida olla itselleni sopiva kohde.

Tammirallii yleensä on vahvinta etenkin pienillä firmoilla, ylimyydyillä siis erityisesti. Vaikuttaisiko OST kuitenkin osinko-osakkeiden kohdalla enemmän, jos sellaisia tilille pääosin hankitaan?

1 tykkäys

Veikkaisin että tammiralli ilmenee tällä kertaa edellisvuosia voimakkaampana osakesäästötilien tulon vuoksi

1 tykkäys

Ehkä siinäkin on hieman harhaluuloa että “kaikki” tietäisivät ilmiön olemassaolosta ja siksi ilmiö heikentyisi tai katoaisi. Uskoisin että ilmiötä ei vielä tunneta riittävästi sijoitusnörttien piirien ulkopuolella

No minusta kenenkään ei tarvitse myydä ennen tammikuuta osakesäästötilin vuoksi vaan myynti voi tapahtua vasta tammikuussa tai helmikuussa ja vielä ehtii siirtämään osingot osakesäästötilille. Toiseksi toimijoista osa ei ole vielä osaksäästötiliään saanut valmiiksi tammikuuhun. Moni voi vielä pohtia mihin tilin avaa ja sitä onkin syytä pohtia, kun ei saa olla kuin yhdellä toimijalla. Itse epäilen osakesäästötilin aiheuttavan normaalia suuremmman “osinkokiiman”, joka on mielestäni eriasia. Nousun huippu tulee silloin maalis-huhtikuulle.

Olen samaa mieltä, että myynnit tulevat, jos tullakseen “roskayhtiöihin”, joita rahastot eivät halua näkyvän vuoden vaihteessa raportoitavissa sisältöraporteissa, ainakaan suurella painolla. Kun likviditeetti on pieni nämä tippuvat sitten vahvasti.

Nokia on kyllä mielenkiintoinen case. Harva rahasto varmaan haluaa näyttää olevansa Nokiassa isolla painolla kiinni vuoden vaihteessa. Samoin markkina-arvo tippunut rajusti => Pienempi paino eri indekseissä ja voi jopa tippua jostakin. Ajureita alas löytyy. Ei maksa osinkoa, ei rahaa valtiolle, Solidiumilla painetta dumpata pihalle. Herkullinen shortticase.

5 tykkäystä

Hyviä ehdokkaita on noussut esiin täällä.
Oma ajatus oli odotella josko Fondia valuisi vielä alle kasin.
Ehkäpä osittain Inderes efektistäkin johtuen kurssin suunta ja kulmakerroin ovatkin olleet suunnitelman kannalta ihan vääriä. Tai pikemminkin ennenaikaisia, kun en ehtinyt kyytiin : )

1 tykkäys

Veromyyntiruletti pyörii jo.
“Asettakaa panoksenne, olkaa hyvät”.
Kohta kuuluu: “Ei enää panoksia.”

Nostoa aiheeseen kun on niin hiljaista :wink:

Hiljaisuus johtunee osittain siitäkin,
että edellisvuosien tapaan ainakaan omiin silmiini ei ole sattunut houkuttelevia dippejä.
Ehkä vielä maanantaina?
Mites muilla?

1 tykkäys

Ei niin mitään… Poislukien Rapala viikko sitten. Tässäkin oli kyse enemmän single seller setupista, ehkei niinkään veromyynneistä.

Fiskarsia olen seuraillut, mutta senkään myynnissä ei mitään ylilyöntiä ole näkynyt.
Muutenkin jotenkin vaikea nähdä mitään isompaa veromyyntiä. Sijoittajilla itseluottamus huipussaa ja jahdataan tuottoja varmoista ”tammiralli” kohteista.

2 tykkäystä

Rapalaa myös ostin, kun sai alle 2,60 ja Fiskars tarkkailussa.

Baswaressa ja Incapissa nähnyt pientä niiausta jotka hieman haisevat veromyynneiltä. Molempien hintataso tällä hetkellä reippaasti alle vuoden huippujen, joten varmasti löytyy jengiä jolla turskalla olevia lappuja. Mutta siis puhutaan parin prosentin liikkeistä…

Laitetaanpa tännekin Twitteristä pari juttua.

Kyselyn perusteella osakesäästötili tulee vaikuttamaan tammiralliin:

image

Yleensä vuoden aikana eniten laskeneista (varsinkin pienivaihtoisista) löytyy kovia nousijoita tammikuulle:

Näiden lisäksi ainakin Rovio, Nordic ID, Rush Factory ja Nexstim löytyy omalta listalta.

9 tykkäystä

Omassa Twitter kuplassa hyvää depattia Tammirallista, OST vaikutuksesta yms.

Tämä @ContraCapitalin twiitti kyllä osui ja uppos ainakin meikeläiseen :rofl: :rofl:

No vakavasti puhuen pyhien aikaan mietin aukeisipa pörssi että pääsisi tekemään rahaa… Sitten juolahti mieleen kun vuosi sitten ajattelin samaan aikaan, olisipa HEXi vielä ainakin viikon kiinni kun jenkkipörssi hehku tonttulakin punaisena.

Nyt olenkin ottanut riskejä alas, vaikkakin on joitain ajatuksia vetämässä, mutta ei läheskään sillä painolla kun ajattelin.

4 tykkäystä

Itsellänikin vähän huonot fiilikset tammikuusta. Tuntuu että tunnelma on liian positiivinen tällä hetkellä

https://pbs.twimg.com/media/ENC3uOmX0AEzg3m?format=jpg&name=large

4 tykkäystä

Mahtoikohan joulupukkiralli korvata tammirallin tällä kertaa…

4 tykkäystä

## Osakesäästötiliefekti voimistanee tammikuuilmiötä pienyhtiöissä

1.1.2020 käyttöönotettavat osakesäästötilit tuovat mielenkiintoisen lisämausteen tammikuuilmiön tarkasteluun tänä vuonna. Osakesäästötilejä on avattu vuoden 2019 loppuun mennessä arvioni mukaan noin 40 000, kun kaikkien palveluntarjoajien tilit otetaan laskuissa huomioon. Kaupankäynnin alettua niitä avataan tammikuun aikana luultavasti lähes samaan tahtiin, joten tammikuun loppuun mennessä Suomeen on avattu mahdollisesti jopa 70 000 osakesäästötiliä.

Osakesäästötilien kautta tehtäneen tammikuussa siis jopa yli 100 000 ostotoimeksiantoa, joista suuri on markkinoille tulevaa ”ylimääräistä” ostopainetta, jota ei muuten olisi tullut. Ylimääräinen ostopaine tulee useammasta eri lähteestä:

Tammikuussa tai viimeistään helmikuussa luulisi jo krapulan tulevan tälläisen rallin jälkeen. Toivottavasti uusille ost-säästäjille ei tule lasku liian suurena yllätyksenä ja peräännytä liian nopeasti.

1 tykkäys

Arviolta 60-70k uutta ost tiliä tulee ylihuomenna linjoille, kaikkiin pitäisi jotain saada sisään. Pakkohan sen on jossain näkyä.

2 tykkäystä